A Colts 10–38-ról, a Saints utolsó mp-es mezőnygóllal nyert

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.01.05. 02:06
null
Donald Brown a Colts-feltámadás egyik kulcspillanatával, az elkapott TD-jével (Fotók: Reuters)
Az Indianapolis Colts 28 pontos hátrányból felállva legyőzte a Kansas City Chiefset az NFL-rájátszás első mérkőzésén. A playoffban húsz éve nyeretlen Chiefs az első félidőben a korán megsérült Jamaal Charles nélkül is uralta a mérkőzést, ám további sérülések sújtották a vendégeket, miközben az Andrew Luck-vezérelte Colts nem ismert lehetetlent, és 10–38-as hátrányból fordítva 45–44-re nyert.

 

Nem is kezdődhetett volna rosszabbul a meccs a Kansas City számára: az Indianapolisban Chuck Pagano vezetőedző által első számú közellenségnek kikiáltott Jamaal Charles az első támadás során, három és fél perccel a meccs kezdete után egy ártalmatlan szituációnál agyrázkódást szenvedett, és nem térhetett vissza a pályára.

A Chiefs támadójátékának legmeghatározóbb alakja dőlt ki, de a támadás folytatódott, köszönhetően részben Knile Davisnek, aki egy hete éppen Charles helyén játszotta végig a San Diego elleni alapszakaszmeccset. Akkor sokan (főleg Pittsburghben...) bírálták Andy Reidet, hogy a kulcsembereit tartalékolva játszik, s bár ki is kapott a Chargerstől, Davis és a többi perifériaember bemelegedett, és most, hogy élesben is szükség volt rá, simán beleolvadt a játékba. Az akció Dwayne Bowe hatyardos TD-elkapásával ért véget (0–7).

Az Indianapolis megmutatta, hogy sokkal simább támadás is lehetséges, Andrew Luck hetet passzolt, mind a hét csapattárshoz ment, az utolsó T. Y. Hiltonhoz, aki touchdownt szerzett, és egyenlített (7–7). Charles nélkül Alex Smithnek kellett a Chiefs-támadóegység élére állnia, és meg is tette, a következő támadásnál 62 yardos passzt adott Bowe-nak. Bár két yardról nem sikerült TD-t elérni, Ryan Succop mezőnygóljával ismét a vendégek vezettek (7–10), s rettegett védelmük is összeszedte magát.

A Colts a következő támadásából nem szerzett első kísérletet, punt következett, és úgy tűnt, a Kansas City is erre kényszerül, de harmadik és tíznél Smith 79 yardos TD-passzt adott Donnie Averynek. Greg Toler és Vontae Davis, a Colts két szélső hátvédje nem volt százszázalékos, amit kegyetlenül kihasznált a Chiefs (7–17).

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2013-as szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Colts a padlóra került, a szeptemberben Clevelandből megszerzett Trent Richardson első futásából elejtette a ladbát, amelyet Tamba Hali ütött ki a kezéből, és Justin Houston szedett fel a földről. Az ellentámadásból Smith hatalmas önbizalomról tanúskodó alsó passzal segítette a Colts célterületére Anthony Shermant (7–24).

A következő Colts-támadást Luck remek futása mentette meg negyedik kísérletnél, de csak mezőnygólig jutottak a hazaiak (10–24). Nem úgy a Chiefs, amely Davis futott TD-jével növelte előnyét (10–31). Luck az első félidő utolsó passzából eladta a labdát, amelyet Brandon Flowers halászott le. Ahogy az első félidő zárult, úgy kezdődött a második: Luck passzát ezúttal Husain Abdullah kaparintotta meg – pedig a Colts büszke lehetett arra, hogy a ligából a legkevesebbszer, csak 14-szer adta el a labdát az alapszakaszban. És ezúttal volt is idő arra, hogy az ellentámadást végigvezesse Andy Reid együttese, Smith negyedik TD-passzát Davis kapta el, egészen könnyedén (10–38).

Az Indianapolis ekkor teljesen reménytelen helyzetbe került, de egy 80 yardos támadás néhány szép Luck-passzal (Da'Rick Rogers elkapása kiemelkedett a sorozatból) és Donald Brown futott touchdownja még az utolsó szikrát jelentette (17–38). Az ellentámadásnál a liga sackkirálya, Robert Mathis kiütötte Smith kezéből a labdát, amelyet Kelvin Sheppard révén még a játéktéren belül megkaparintott az Indianapolis – miközben a Chiefs Averyt is elveszítette agyrázkódás miatt.

Brown újabb, ezúttal elkapott TD-je után már csak 14 pont volt a két csapat között (24–38), az Indianapolis láthatóan erőre kapott, fogást talált a liga egyik legrettegettebb védelmén, amelyből kidőlt Flowers. Dőltek a Kansas City bábui, és még másfél negyed hátravolt!

Ám egy gyorsan megállított vendégakció után ismét Abdullah bravúrja következett, másodszor csente el Luck passzát. A Chiefs megakadt támadójátékából csak mezőnygólra futotta, de így is levegőhöz jutottak a vendégek (24–41). Nem sokáig, újabb gyors Colts-akció végén Coby Fleener elkapásával tíz pontra felsettenkedett az Indianapolis (31–41).

A Chiefsnek az órával is törődnie kellett, Smith a vállára vette a csapatot, és hatékonyan futott, mint az első félidőben. A záró negyed elején azonban megakadt a támadás, mínusz tíznél támadhatott az Indianapolis. A saját tízyardosáról indult, a Kansas Citynek a legfőbb erényét, a kiváló védekezést kellett volna megmutatni. Ám Luck passzai rendre megtalálták az ekkor 160 elkapott yardnál járó Hiltont, a Colts végigmasírozott a pályán, a végén pedig Brown elejtett labdájával maga Luck vetődött be a célterületre. A második félidő elején 28 pontos Chiefs-előny tíz és fél perccel a vége előtt három pontocskára olvadt (38–41).

Jamaal Charles korán elhagyta a játékteret agyrázkódás miatt, és vissza sem tért – nem feltétlenül az ő hiánya döntött
Jamaal Charles korán elhagyta a játékteret agyrázkódás miatt, és vissza sem tért – nem feltétlenül az ő hiánya döntött

A következő Kansas City-támadás során Davis is megsérült (neki a változatosság kedvéért a térde fájt), Alex Smith hitehagyottan sétált fel-alá a játékok között, de A. J. Jenkins 27 yardos elkapásával legalább mezőnygól lehetőségéhez jutott a csapata, és Succop ki is használta azt (38–44).

A hazai ellentámadás áldozata Justin Houston lett, Charles és Flowers után a harmadik Pro Bowl-kerettag sérült meg Reid csapatában. Az ápolás után Luck 64 yardos TD-passzt adott az ezzel a 200 elkapott yardos határt átlépő Hiltonnak, és Adam Vinatieri extra pontjával a meccsen először az Indianapolis vezetett (45–44)! A Chiefsnek alig négy és fél perce maradt, ezzel az idővel úgy kellett gazdálkodnia, hogy végigtámadja, és a végén mezőnygólt szerez.

Csakhogy Smithnél szabálytalanságot fújtak, mert vaktában dobta el a labdát a zsebben, hogy elkerülje a sacket. Két perccel a vége előtt a 61 yardos mezőnygól és a negyedik és 11 közül kellett választania Reidnek. Nekiment a negyediknek, Dwayne Bowe el is kapta a labdát, de a pályán kívül landolt, így a labdát a Colts kapta meg, és le is zárta a rendkívül izgalmas találkozót, amely a vártnál sokkal több pontot hozott, és a hazai csapat ment tovább.

Smith és Luck 4-4 TD-vel zárt, igaz, a győztes irányító háromszor eladta a labdát. Az elkapók párharcát Hilton 13 elkapás során megszerzett 224 yarddal és két TD-vel zárta Bowe (8, 150, 1) ellen, míg az ezen az estén elhanyagolható futójátékban Knile Davis volt a legjobb 67 yarddal és egy TD-vel (a túloldalon Donald Brown 55 yarddal és egy TD-vel zárt, míg Trent Richardson az egyetlen futásakor elveszítette a labdát).

A New Orleans öt idegenbeli PO-vereség után először nyert vendégként (Fotó: Action Images)
A New Orleans öt idegenbeli PO-vereség után először nyert vendégként (Fotó: Action Images)



Philadelphia Eagles–New Orleans Saints

Alapszakasz 2. és 4. legtöbb yardját hozták össze a csapatok, az Eagles 417.2-t, a Saints pedig 399.4-et ment átlagban a meccsek során. A kiváló támadócsapatok aztán szó szerint nulláztak az első negyedben, és bár egy 4. kísérletet megoldva mezőnygólhelyzetbe került az Eagles, a játékrész végén és a második elején két negatívyardos akció után 48 yardról kimaradt a rúgás.

Drew Brees és Nick Foles is 18 passzkísérlettel jelentkezett az első félidő során, és mindketten 98 yardig jutottak, ám míg a vendégek irányítója 0/2-es TD/interception-mutatót hozott össze, addig az Eaglesé 1/0-t, így a félidő során hiába szerzett összességében bőven több yardot a jól futó Saints (122–191), a házigazda ment előnnyel a szünetre (7–6).

A fordulás után a Szentek előbb Lance Moore elkapásával, majd a 97 yardig jutó Mark Ingram futásával is TD-t szereztek, így 13 pontos előnyre tettek szert (7–20), miközben az Eagles támadásai rendre elakadtak, elúszni látszott a mérkőzés a Philadelphia számára. A harmadik negyed hajrájában aztán megsérült az addig nagyszerűen játszó Keenan Lewis, a vendégek legjobb cornerbackjének hiányát pedig az addig elkapást sem jegyző DeSean Jackson 40 yardos játékkal büntette, majd a 4. és 1-et megoldva LeSean McCoy a célterületre futott (14–20).

A Sasok a kivédekezett támadás után a kedvező mezőnypozíció ellenére csak mezőnygólig jutottak, és mivel Shayne Graham nem sokkal később felelt, maradt a hatpontos differencia (17–23). Folesék nem adták fel, és Zach Ertz 3 yardos elkapásával fordítottak (24–23), a vendégeknek azonban volt még egy lehetőségük, és Graham az utolsó másodpercekben 32 yardról nem hibázott (24–26). Első idegenbeli PO-sikerével a New Orleans kiharcolta az elődöntőt, ahol a Szentek a főcsoportelső Seattle Seahawks otthonába látogatnak.

NFL, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD
Indianapolis Colts–Kansas City Chiefs
45–44 (7–10, 3–21, 21–10, 14–3)
Philadelphia Eagles–New Orleans Saints 24–26
(0–0, 7–6, 7–14, 10–6)

NFL 2013, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD-MÉRKŐZÉSEK (2014.01.04–05.)
AFC
Cincinnati Bengals (3.)–San Diego Chargers (6.) 2014.01.05. 19.05
Indianapolis Colts (4.)–Kansas City Chiefs (5.) 45–44
NFC
Philadelphia Eagles (3.)–New Orleans Saints (6.) 24–26
Green Bay Packers (4.)–San Francisco 49ers (5.) 2014.01.05. 22.40
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2014.01.11–12.)
AFC
Denver Broncos (1.)–A wild card-körből továbbjutó alacsonyabb kiemelésű együttes (4./6.) 2014.01.12. 22.40
New England Patriots (2.)–A wild card-körből továbbjutó magasabb kiemelésű együttes (3./4.) 2014.01.12. 2.15
NFC
Seattle Seahawks (1.)–New Orleans Saints (6.) 2014.01.11. 22.35
Carolina Panthers (2.)–A wild card-körből továbbjutó magasabb kiemelésű együttes (4./5.) 2014.01.12. 19.05
KONFERENCIADÖNTŐK (2014.01.19–20.)
AFC
A konferencia-elődöntő magasabban kiemelt győztese (1./2./3./4.)–A konferencia-elődöntő alacsonyabban kiemelt győztese (2./3./4./6.) 2014.01.20. 0.30
NFC
A konferencia-elődöntő magasabban kiemelt győztese (1./2./4./5.)–A konferencia-elődöntő alacsonyabban kiemelt győztese (2./4./5./6.) 2014.01.19. 21.00
SUPER BOWL XLVIII (2014.02.03.)
Az AFC győztese–Az NFC győztese* 2014.02.03 0.30
*MetLife Stadium (New Jersey)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik