Ma éjfélkor ismét útjára indul a tojáslabda

Vágólapra másolva!
2011.09.01. 21:19
null
Vajon National Championship győzelemig vezeti-e LaMichael James a tavaly döntőig jutó Kacsákat? <br />(Fotó: goducks.com)
Magyar idő szerint szeptember 2-án, pontban éjfélkor kezdetét veszi az NCAA legújabb idénye, hosszas várakozás után újra tétmérkőzések tömkelege tárul elénk!

 

Külön öröm, hogy az ESPN America rendkívül széles kínálata és a college football Eurosport 2-n való tavalyi debütálása után idén újabb magyarországi csatorna bővítette repertoráját NCAA futballal: 2011-től a DigiSporton és a DigiSport Plus-on egyaránt számos meccset izgulhatunk végig élőben vagy felvételről!

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Új sorozatunkban minden héten kiemelünk majd tíz olyan mérkőzést, amelyeknek megtekintése ajánlott a college futball elkötelezett hívei, és az egyetemi focival csak most ismerkedő olvasóink számára.

Az első játékhét a college fociban sok csapat esetében ráhangolódó mérkőzésekkel kezdődik. Sok elit együttes mérkőzik nagyon gyenge ellenfelekkel, így viszonylag kevés izgalom szokott jelentkezni a legjobb csapatok mérkőzésein. Az izgalmakat ezen a héten két olyan összecsapás szolgáltatja majd, amelyek kétségkívül az idei szezon legrangosabb konferencián kívüli mérkőzéseinek sorába illenek.

NCAA, 1. JÁTÉKHÉT
1. Oregon Ducks (3.)-LSU Tigers (4.)
Szeptember 4. vasárnap 02:00 (TV: ESPN America, DigiSport Plus élő és ismétlés)


A 2011-es idény egyik legnagyobb mérkőzése az előzetesen National Championship Gamere is esélyesnek tartott Oregon és LSU összecsapása. A szuperrangadót játszó csapatok életét azonban az offseasonben több pályán kívüli ügy is nehezítette, amelyeknek komoly következményei vannak a mérkőzésre is. Az Oregon jelenleg is NCAA vizsgálat alatt áll, azzal vádolják őket, hogy a toborzás során igénybe vették egy fizetett külső közvetítő ügynök, Will Lyles segítségét. Emellett a csapat legjobb védőjátékosának és az NCAA egyik legjobb returnerének, Cliff Harrisnek is meggyűlt a baja a rendőrséggel. Bevont jogosítvánnyal való vezetés, gyorshajtás és marihuána fogyasztása miatt került összetűzésbe a hatóságokkal, az egyetem vezetői pedig emiatt eltiltották minimum az LSU elleni találkozótól. Az LSU-nál az utolsó napok hozták a váratlan vihart. Egy szórakozóhelyen verekedésbe keveredtek a csapat játékosai, amelynek során Jordan Jefferson, a Tigers kezdő irányítója egy földön fekvő embert rugdosott a szemtanúk szerint. Az illető három csigolyája eltört, Jeffersont letartóztatták, és határozatlan időre eltiltották. Mellette a csapat egyik legszínesebb egyéniségének és legrobbanékonyabb játékosának tartott WR, Russell Shepard sem játszik majd, mivel ellene is az NCAA vizsgálódik. A szállásának finanszírozásával kapcsolatban merültek fel kérdések.

SZAVAZÁS

Mennyire követi nyomon a tengerentúli egyetemi amerikaifutball-bajnoksággal (NCAA) kapcsolatos eseményeket?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az Oregon tavalyi szezonja szinte tökéletes volt, egyetlen dolog hiányzott belőle, az Auburn felülmúlása a nagydöntőn, ami nem sikerült. A zseniális offense az egész idényben rettegésben tartotta az ellenfeleket, amelyeknek védelmei hétről hétre panaszkodtak az Oregon elképesztő lendülete miatt. A védelmek még fel sem álltak a playhez, az Oregon QB-je máris kapta a snapet. Az offense idén is a tavalyi év legjobb futójátékosának választott LaMichael James nevével kezdődik majd, és a passzokkal és futással egyaránt veszélyes irányító, Darron Thomas is visszatér. Nehéz dolga lesz az ellenfeleknek, még úgy is, hogy a WR állomány továbbra sem kiemelkedő, és idén a fallal kapcsolatban is van pár nyitott kérdés. Az LSU Tigers védelemben nagy feladat lesz Patrick Peterson (CB), Drake Nevis (DT) és Kelvin Sheppard (LB) pótlása. Befutott sztárok nincsenek, mint az elmúlt években, de a tehetséges sorból sokan kiemelkedhetnek.

A Ducks nem azzal nyerte eddig sem mérkőzéseit, hogy jól védekeztek volna. Azonban egy-egy nagy play nagy segítséget jelentett védőoldalon, ezek esélye Harris hiányában jelentősen csökken. Igaz, a secondary nélküle is veszélyes egység az ellenfelek irányítóinak. Az LSU Jefferson eltiltásával nem túl sokat veszített, mert az irányító csupán közepes-gyenge passzoló volt, futásaival érvényesült jobban. Sohasem egyszerű azonban egy héttel a szezon előtt QB-t váltani. Feltehetőleg Jarrett Lee kezd majd a helyén. Shepard hiányában pedig Reuben Randle vállaira nehezedik majd a teher a WR-eknél. Azonban az Oregon offense őrült tempóját figyelembe véve valószínűsíthető, hogy az LSU passzjáték háttérbe húzódik, és előtérbe kerül a futás futást követ stratégia. Muszáj ugyanis minél tovább a pálya szélén tartani az Oregon offenset, ha a csapat nyerni akar.

AKIKRE ÉRDEMES FIGYELNI
Oregon: LaMichael James (RB), Darron Thomas (QB), John Boyett (S), Carson York (OG), David Paulson (TE), Mark Asper (OT), Terrell Turner (DE), Josh Kaddu (LB), Eddie Pleasant (S), Kenjon Barner (RB)
LSU: Morris Claiborne (CB), Reuben Randle (WR), Spencer Ware (RB), Ryan Baker (LB), DeAngelo Peterson (TE), Alex Hurst (OT), Tyrann Mathieu (CB), Craig Loston (FS), Anthony Johnson (DT), Sam Montgomery (DE)

 


Kellen Moore – Boise State (Fotó: zimbio.com)
Kellen Moore – Boise State (Fotó: zimbio.com)
NCAA, 1. JÁTÉKHÉT
2. Boise State Broncos (5.)-Georgia Bulldogs (19.)
Szeptember 4. vasárnap 02:00 (TV: ESPN America, felvételről – vasárnap 13:00)


Atlantában, a Georgia Domeban az utóbbi évek legtöbbre tartott non-BCS csapata és egy tekintélyes SEC együttes feszül egymásnak. A két csapat még csupán egy alkalommal találkozott, akkor a Georgia kiütötte a Boiset. A tét azért nagy, mert egy esetleges Georgia elleni győzelem nagyon sokat jelentene a Boise számára egy újabb BCS Bowl szereplés kivívása és a National Championship álmok szempontjából. (Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a Boise idén a WAC helyett már az MWC konferenciában szerepel. Így sorsolása is erősebb, mint az elmúlt években, és valamivel reálisabbak veretlen szezon esetén a National Championship Game részvétel esélyei.)

A Boise offense az elmúlt években fantasztikus volt Kellen Moore vezetésével, aki idén is a Heisman trófea egyik várományosa. Moore három kezdő éve alatt 99 TD passzt jegyzett és mindössze 19 interceptiont dobott. Ehhez természetesen hozzájárult a WR állomány és a fal remek játéka is. Az elkapóknál visszaesés van tehetség terén, hiszen Titus Young és Austin Pettis távozott, a tavaly mindössze 8 sacket engedélyező falba azonban visszatérnek a kulcsjátékosok. És ha a fenyegető passzjátékra koncentrál az ellenfél védelme, még akkor is bajban lehetnek, hiszen a Doug Martin vezette futószekció is kimagasló teljesítményt nyújt általában. Így nagy kihívás elé néz a Georgia 3-4-et játszó védelme, amelytől javulást várhatunk a tavalyi gyengélkedés után.

A Georgiánál is volt egy nagy távozó támadóoldalon AJ Green személyében, aki ma már a Cincinnati Bengals elsőszámú elkapója. Nincs megfelelő helyettese, és ahhoz, hogy a karrierjét remekül kezdő QB, Aaron Murray vezetésével az offense jól teljesítsen, a WR és TE állománytól előrelépés szükséges. Emellett a Georgia kénytelen egy tehetséges elsőéves futóval kezdeni az idényt. Isaiah Crowelltől a szurkolók csodákat várnak, meglátjuk képes lesz-e az elvárásoknak megfelelni. A Georgia offense az alulértékelt Boise védelemmel néz szembe, amely tavaly 48 sacket jegyzett és ezzel az NCAA legjobbja volt ebben a kategóriában. Ugyan a Boise esetében sohasem a védelem kapja a nagyobb visszhangot, mégis képes kiváló teljesítményre a 4-2-5-öt játszó csapat. A védőfalban Shea McClellin (DE) és Billy Winn (DT) klasszis teljesítményre képes, míg a hátsó sorból George Ilokát (S) érdemes kiemelni.

AKIKRE ÉRDEMES FIGYELNI
Georgia: Aaron Murray (QB), Isaiah Crowell (RB), John Jenkins (NT), Brandon Boykin (CB), Jarvis Jones (LB), Ben Jones (C), Cordy Glenn (OT), Orson Charles (TE), Tavarres King (WR), Baccari Rambo (S)
Boise State: Kellen Moore (QB), Nate Potter (OT), Doug Martin (RB), George Iloka (S), Shea McClellin (DE), Billy Winn (DT), Joe Kellogg (OG), Byron Hout (LB), Thomas Byrd (C), Tyrone Crawford (DE)

 


Michael Floyd (3) – Notre Dame (Fotó: irish.nbcsports.com)
Michael Floyd (3) – Notre Dame (Fotó: irish.nbcsports.com)
NCAA, 1. JÁTÉKHÉT
3. Notre Dame Fighting Irish (16.)-South Florida Bulls
Szeptember 3. szombat 21:30 (TV: Eurosport 2, felvételről – vasárnap 09:00)


Sötét lóként tekintenek mindkét, a mérkőzésen szereplő csapatra a szezont megelőzően. A Notre Dametől sokan várják idén a nagy visszatérést az elitbe, míg a South Florida esetében egy esetleges Big East győzelem lehetősége sem kizárt. Első mérkőzésük sokan elmondhat majd a két csapattal kapcsolatos idei elvárások helyességéről vagy éppen helytelenségéről. A Notre Damenél 22 kezdőből 17-en térnek vissza, és a passzjátéktól idén is remek teljesítmény várható. Végül Dayne Crist nyerte el a kezdő irányító posztot, és lesz is kinek dobálnia, az eltiltásából visszatérő Michael Floyd az idei szezon egyik legproduktívabb elkapója lehet, míg Theo Riddick és a Kyle Rudolph helyére lépő TE, Tyler Eifert is megbízható célpont. A futás feltehetőleg idén is a háttérbe szorul majd, bár a stáb előrelépést vár az idei szezonban Cierre Woodtól. Az Irish-sal az a South Florida védelem áll majd szemben, amely tavaly kiválóan játszott, és a csapat magja vissza is tért. Elsősorban a secondary a kiemelkedő egység, ezért is lesz nagyon érdekes a csata a Bulls defense és az Irish offense között. Esetleg az problémát okozhat a USF védőinek, hogy a Notre Dame sokszor négy-ötelkapós felállásokat alkalmaz.

A Bulls támadósora az irányító BJ Daniels-szel kezdődik, aki tavaly nagyon elmaradt a várakozásoktól, és idén muszáj javulnia ahhoz, hogy a csapat meg tudjon felelni a nagy elvárásoknak. A futójátékhoz rendelkezésre áll a megfelelő RB és fal állomány, valószínűleg nagyon sokat fog futni a csapat. A Notre Dame védelme óriási fejlődésen ment át 2010-ben. A 3-4-et játszó védelmük elkezdett működni a Charlie Weis alatti gyengélkedés után, pedig a játékosok nem nagyon változtak. A védelem arca továbbra is az egykori elsőszámú recruit, Manti Te’o, mellette pedig Harrison Smith is kiemelkedő játékossá érett. A legnagyobb várakozással a szurkolók Aaron Lynch bemutatkozását várják, a tehetséges játékos idén szituációs pass rusherként működik majd közre a védelem munkájában.

A beharangozó további részét a bowl.hu-n olvashatja el!

 

AKIKRE ÉRDEMES FIGYELNI
Notre Dame: Michael Floyd (WR), Manti Te’o (LB), Zach Martin (OT), Harrison Smith (S), Tyler Eifert (TE), Theo Riddick (WR), Ethan Johnson (DE), Dayne Crist (QB), Gary Gray (CB), Aaron Lynch (DE/OLB)
South Florida: Jon Lejiste (S), Jeremiah Warren (OG), Ryne Giddins (DE), BJ Daniels (QB), Quenton Washington (CB), Terrence Mitchell (WR), Sam Barrington (LB), DeDe Lattimore (LB), Darrell Scott (RB), Demetris Murray (RB)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik