Luckék újjáélesztik a Patriots elleni rivalizálást?

HERCZEG ÁDÁM, RAJNAI GERGELY, VASS ÁDÁM  (BOWL.HU)HERCZEG ÁDÁM, RAJNAI GERGELY, VASS ÁDÁM (BOWL.HU)
Vágólapra másolva!
2012.11.18. 13:43
null
A Lions–Packers mérkőzésen egy pillanat alatt megtörténhet bármi (Fotó: Action Images)
Bár a Buffalo Bills Miami Dolphins elleni csoportrangadójával már kezdetét vette a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 11. fordulója, a nagyüzem ezúttal is vasárnap indul be. Csoportrangadót vív egymással a Nemzeti és az Amerikai konferencia északi kvartettjének két-két tagja, az Indianapolis Colts pedig Andrew Luckkal élesztheti újra a New England Patriots elleni rivalizálást.

 

MEGSZERZI ELSŐ CSOPORTON BELÜLI GYŐZELMÉT A LIONS?
Detroit Lions–Green Bay Packers
2012. november 18., magyar idő szerint 19:00, Ford Field (TV: ESPN America)

 

NFC északi derbi, amiben a Lions nagyon nem jó idén; eddig három csoportmeccsükből mindannyiszor veszítettek, például múlt vasárnap is. Ezért állnak többek közt 4–5-ös mérleggel elég távol a rájátszás helyektől, miközben mai ellenfelük, a Green Bay a csoportelsőségről és a Medvék beelőzéséről álmodik, amire Jay Cutler ideiglenese kiesése miatt megnőtt az esélyük a múlt hét óta. Ráadásul szabadnap után utaznak a Ford Fieldre, így felkészülési és regenerálódási idő is volt bőséggel.

Mike McCarthy mérlege 11–1 az Oroszlánok ellen, legutóbb az Arizona ellen is aránylag simán nyertek és a Bears egyszeri elgyepálása miatt az NFC Northon belül lépéselőnyben állnak. Nem felhőtlen viszont a helyzet, ugyanis Bryan Bulaga már a 11. játékosuk hétfő óta, aki a sérültlistán díszeleg, de ilyen-olyan bajok miatt továbbra is hiányzik Greg Jennings, Charles Woodson és Clay Matthews is, hogy csak a húzóneveket említsük. Jordy Nelson bokája azonban jónak tűnik egy próbára. Aaron Rodgers legjobb elkapói nélkül sem esett vissza túlságosan, 25 TD passzával holtversenyben első és passer ratingben is csak Peyton Manning áll jobban nála.

Detroitban eléggé vészes a helyzet ha a sorsolásra néznek, hiszen a 7 hátralévő meccsből csak az Arizona áll jelenleg negatív mérleggel. A Vikings elleni vasárnapi rangadón a legtöbb pontot hozták össze a „lilák" a szezonban, és a legutóbbi Packers elleni csata sem a védelem remekléséről szólt, igaz a szezonzáró 45–41-es vereségből már nem sok mindenre lehet következtetni. Kérdés, hogy a Sajtfejűeknek hogy megy majd a futás azok után, hogy Adrian Peterson meglehetősen könnyen átment az Oroszlánokon. Az Arizona ellen ritka eseménynek számított, hogy négyen (Rodgers, Starks, Green és Cobb) is több mint 25 yardot futottak, igaz egy megbízható tailbacknek lehet jobban örülnének a drukkerek.

A Lions a legtöbb yardot passzoló gárda az NFL-ben, és Calvin Johnson eléggé elkapta a fonalat legutóbb, a hazaiak remélik, hogy stabilizálja formáját az idény végéig. Minden meccsen előjön, hogy az első félidőben mindig bealszanak a michiganiek, és 1 kivételével az összes meccs 4. negyedében hátrányban voltak. A Packers ellen sem szabad ajándék előnyt adni, de ez aligha újdonság.

Andrew Luck átveszi Peyton Manning örökségét? (Fotó: Action Images)
Andrew Luck átveszi Peyton Manning örökségét? (Fotó: Action Images)

 

A BRADY–MANNING KLASSZIKUSOK UTÁN ÚJJÁÉLED A RIVALIZÁLÁS?
New England Patriots–Indianapolis Colts
2012. november 18., magyar idő szerint 22:25, Gillette Stadium (Tv: Sport 2)

 

Egy régi rivalizálás éledhet újjá ezen a meccsen, ez a két csapat (a Steelersszel karöltve) volt az AFC ura az elmúlt két évtizedben. Miután mindkét gárda hat győzelemmel és három zakóval áll, idén újra a rájátszásért folytatott harc egyik fontos állomása lesz ez az összecsapás a felek számára.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

A Patsnél nincs gond a támadójátékkal, Tom Brady és a passzjáték továbbra is rendkívül hatékony, sőt, az egyre javuló falmunka révén hétről hétre jobban teljesítenek levegőben a Hazafiak. Ez a Colts ellen sem lesz túl nehéz, hiszen az Indianapolis védői érzékenyek e téren, ráadásul Jerraud Powers, az egyik kezdő cornerback, az egész idényre kidőlt, és egyelőre Vontae Davis sem állt edzésbe, így a secondary rendkívül lyukas. Reményt adhat a vendégeknek, hogy Logan Mankins, a Patriots falának egyik kulcsembere hiányozni fog ezúttal, egy Dwight Freeneyék nyomást helyezhetnek Bradyre. Ekkor léphet előtérbe Stevan Ridley és a futójáték, amely, amikor összeállt, győzelmet szállított a New Englandnek. Mivel az Indynél voltak problémák idén a kiegyensúlyozott szerelésekkel, könnyen lehet, hogy végül földön nyeri meg a találkozót a Belichick-banda.

Andrew Luck persze mindent meg fog tenni, hogy ez ne következzen be. Az újonc irányító az elmúlt hetekben úgy festett, mintha már évek óta a liga legjobbjai közé tartozna, és nem valószínű, hogy pont ezen a meccsen rettenne meg az ellenféltől, hiszen a Pats passzvédelme katasztrofális. Legutóbb a Bills is szétszedte őket, és ezt a Coby Fleener nélküli Colts is meg fogja tenni, ha nem szedi össze magát a secondary. A frissen szerzett Aqib Talib bevetése javíthat a helyzeten a házigazdáknál, a remek képességű, de balhés játékos feladata a legendás Reggie Wayne levédekezése lehet bemutatkozásakor. Ha Lucknak nem menne a játék, nincs sok kártya a vendégek kezében, hiszen a futójáték néhány rövid periódustól eltekintve elég gyengén muzsikált, ráadásul a New England elég hatékony védőfallal és linebacker-sorral bír.

Luck és Brady párharca elképzelhető, hogy hasonló klasszikussá válik, mint a Manning-féle összecsapások. Mindenesetre annyi biztos, hogy mindkét gárda számára nagyon fontos a győzelem és mindkét támadósor elég erős. Azt hiszem, hogy ennél jobb kikapcsolódást keresve sem találhat magának az ember vasárnap este.

Big Ben és Ray Lewis – két vezér, aki hiányozni fog hétfő hajnalban (Fotó: Action Images)
Big Ben és Ray Lewis – két vezér, aki hiányozni fog hétfő hajnalban (Fotó: Action Images)

 

ISMÉT EGYMÁSNAK FESZÜLNEK AZ AFC NORTH NAGYÁGYÚI – VEZÉREK NÉLKÜL
Pittsburgh Steelers–Baltimore Ravens
2012. november 19., magyar idő szerint hétfő 2.20, Heinz Field (TV: ESPN America)

 

A 11. fordulóig kellett várni a jelenkori futball legnagyobb rivalizálásának idei első felvonására, melyről azonban az utóbbi évek Steelers–Ravens párharcainak több kulcsfigurája is hiányozni fog. A Kohászoknál Ben Roethlisberger és Troy Polamalu, míg a túloldalon Ray Lewis is kénytelen lesz kihagyni a mérkőzést sérülés miatt, és egyúttal hosszú idő után ez lesz az első AFC North csúcsrangadó, melyet Hines Ward nélkül rendeznek meg.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2012-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A hét folyamán az elsőszámú beszédtéma természetesen az volt, hogy a Steelers miként tudja majd pótolni Big Bent, aki a Chiefs elleni találkozóan elszenvedett váll- és bordasérülése miatt valószínűleg hetekig harcképtelen lesz. Az Acélvárosiaknál így Byron Leftwich lép elő kezdő irányítóvá, aki a legutóbbi két idényt teljes egészében kihagyta, és a hétfői mérkőzés során pályán töltött nagyjából másfél negyed alatt sem teljesített túl meggyőzően. A héten már végig úgy készülhettek, hogy ő lesz a kezdő, ami nyilván Leftwich és a csapat helyzetét egyaránt megkönnyíti, de a Steelers támadó oldali sikere még így is mindenekelőtt a futójátékon múlik majd, melynek eredményességéhez a négymeccses kihagyás után visszatérő Rashard Mendenhall is hozzájárulhat.

Roethlisberger hiányától függetlenül a védelem állapota némi aggodalomra adhat okot a hollók háza táján. A csapat legjobb cornerbackje, Lardarius Webb után Jimmy Smith is kidőlt a sorból, két fontos defensive lineman, Terrence Cody és Pernell McPhee pályára lépése bizonytalan, a védelem (megmaradt) vezérei pedig messze vannak a csúcsformától – Terrell Suggs visszatérése alkalmával még pozitívan emelkedett ki egy borzalmas napot kifogó egységből, az azóta lejátszott két mérkőzésen viszont meglehetősen észrevétlen volt, valamint Ed Reed és Haloti Ngata sem tud folyamatosan magas színvonalon teljesíteni, amiben mindkettejüknél vállsérülés játszhat közre. Messzemenő következtetéseket nem lehet abból levonni, hogy a Darren McFaddent és Mike Goodsont is nélkülöző oaklandi támadóegységet jól tartotta a földön az egyébként futás ellen idén igencsak harmatos Ravens defense, másrészt eleve nem jó jel, ha Mike Wallace-t és társait olyan CB-knek kell őrizniük, mint Cary Williams, Cory Graham, vagy Chykie Brown (még úgy is, hogy Antonio Brown ezúttal sem tudja vállalni a játékot), de mostanság az irányítók siettetése terén sem jeleskednek a Baltimore-i védők. Pittsburghben sem lehetnek büszkék a pass rush hatékonyságára, a Joe Flacco előtt tornyosuló támadófal pedig aránylag jó munkát végez passzblokkolásban, így újfent nehéz percek várhatnak James Harrisonékra, illetve – amennyiben a front seven tagjai elegendő időt hagynak az irányítónak – a Polamalut nélkülöző secondary-re is. Ha Flaccót nem zavarják, többnyire megtalálja célpontjait, főképp Anquan Boldint és az idén igazi mélységi veszedelemmé váló Torrey Smitht, de a Hollók tight endjei is sok gondot okoztak már Dick LeBeau egységének, ezért a vendégek passzjátékának kiiktatásához nagy javulás szükségeltetik a pittsburghi pass rusherektől. LaMarr Woodley és társainak frontvonalakban nyújtott támogatása nélkül a defensive backek aligha lesznek képesek tartani a Ravens elkapóit. Marshal Yandáék igazi erőssége a futás segítése, ami Ray Rice-szal kombinálva válik igazán ütőképes fegyverré, ezt azonban a passzorientált játékhívással nem mindig használja ki Cam Cameron támadó koordinátor. Ettől függetlenül a Kohászoknak tartaniuk kell a liga egyik legjobb futójától, főként úgy, hogy néhány meggyőző meccs után legutóbb 142 yardot engedélyeztek a földön a Chiefs támadósorának. A két gárda összecsapásai többnyire szoros eredményt hoztak, így adott esetben most is sok múlhat a rúgókon, Shaun Suishamen és az újonc Justin Tuckeren. Eddig mindkét kicker megbízhatónak bizonyult a mezőnygólkísérleteknél; előbbi 21, utóbbi 18 próbálkozásból hibázott mindössze egyszer.

Ironikus, hogy Roethlisberger épp akkor szenved komolyabb sérülést, amikor az őt védő támadófal az utóbbi évek viszonylatában a legjobb teljesítményt nyújtja irányítóvédés terén, ráadásul a passzoló kiesése a lehető legrosszabbkor jött a Steelers szempontjából: három játékhét leforgása alatt kétszer is megmérkőznek fő vetélytársukkal, ezeken a meccseken pedig akár a divízióelsőség kérdése is eldőlhet. A Ravens védői között is akad sérülés miatt hiányzó vagy sérülten pályára lépő játékos, de a papírforma jelenleg inkább John Harbaugh együttesének kedvez. Ettől függetlenül hamisítatlan AFC északi derbire van kilátás a Heinz Fielden.

A további mérkőzésekről szóló beharangozókat ide kattintva érheti el!

NFL 2012, ALAPSZAKASZ
11. FORDULÓ
2012. 11. 16. 2:20 Buffalo Bills–Miami Dolphins 19–14
2012. 11. 18. 19:00 Washington Redskins–Philadelphia Eagles
2012. 11. 18. 19:00 Detroit Lions–Green Bay Packers
2012. 11. 18. 19:00 Atlanta Falcons–Arizona Cardinals
2012. 11. 18. 19:00 Carolina Panthers–Tampa Bay Buccaneers
2012. 11. 18. 19:00 Dallas Cowboys–Cleveland Browns
2012. 11. 18. 19:00 St. Louis Rams–New York Jets
2012. 11. 18. 19:00 Kansas City Chiefs–Cincinnati Bengals
2012. 11. 18. 19:00 Houston Texans–Jacksonville Jaguars
2012. 11. 18. 22:05 Oakland Raiders–New Orleans Saints
2012. 11. 18. 22:25 New England Patriots–Indianapolis Colts
2012. 11. 18. 22:25 Denver Broncos–San Diego Chargers
2012. 11. 19. 2:20 Pittsburgh Steelers–Baltimore Ravens
2012. 11. 20. 2:30 San Francisco 49ers–Chicago Bears
Szabadnapos: Tennessee Titans, New York Giants, Minnesota Vikings, Seattle Seahawks
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik