Lőttek az Oklahoma nagydöntős álmainak?

DÁVID LÁSZLÓ/MÉSZÁROS GERGELY (BOWL.HU)DÁVID LÁSZLÓ/MÉSZÁROS GERGELY (BOWL.HU)
Vágólapra másolva!
2011.10.28. 11:50
null
Alex Torres három touchdownt szerzett a Sooners ellen (Fotó: texastech.com)
Címkék
A tengerentúli egyetemi amerikaifutball-bajnokság (NCAA) 8. játékhetének nagy vesztese az Oklahoma Sooners, amely hazai pályán szenvedett 41–38-as vereséget a Texas Tech Red Raiderstől, így minimálisra csökkentek a Telepesek nagydöntős álmai.

Big Ten:

A hét mérkőzése: Michigan State–Wisconsin 37–31

A BOWL.HU AJÁNLJA
Túl bonyolult az NCAA felépítése? Nem tud kiigazodni a rengeteg konferencián és csapaton? Ide kattintva mindent megtudhat!

A Wisconsin 2010-ben egyetlen vereségét East Lansingben szenvedte el B.J. Cunningham utolsó pillanatban, negyedik downra szerzett touchdown elkapásával. Egy évvel később az addig megállíthatatlan Badgers ismét beleütközött a spártai hopliták áthatolhatatlan falába. A kezdetek azonban még nem fiesztát, hanem inkább egy halotti tort vetítettek előre. Russell Wilson és Montee Ball gondoskodott róla az óriás támadófal mögött, hogy akadálytalanul szerezzenek 14 pontot, miközben a hazai támadók csak egy elveszített fumble-t tudtak felmutatni. Ezt követően azonban vélhetően kommunikációs hiba miatt Wilson csúnya interceptiont dobott. Ez még csak a mezőnypozíciót változtatta meg drasztikusan: a Badgers saját gólvonaláig szorult hátra. Ahonnan Wilson csak safetyvel tudott szabadulni (intentional grounding révén). A közönséget Keshawn Martin end around futott touchdownja végleg visszahozta a mérkőzésbe. Az elkapó már tavaly is elég borsot tört a Badgers orra alá, és jó szokását megtartotta a főcsoport egyik legveszélyesebb többfunkciós fegyvere. Hiába haladt ismét könnyedén az ellenfél 20 yardos vonalán belülre a Wisconsin, blokkolt mezőnygól közbe szólt, hogy visszaszerezzék a momentum egy részét. Helyzetüket csak nehezítette Cunningham ismét negyedik downra elkapott touchdownja a félidő előtt. A show-nak azonban még nem volt vége.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő                     partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Wilsont sackkelte a védelem tíz yardért, ami később puntot kényszerített ki. Azonban ezt is blokkolta a Spartans special teams egység, sőt a pattogó labdát sikerült a gólterületen megszelídíteniük: touchdown! Huszonhárom ponttal válaszoltak a nagy szünetig, és a lélektani előny biztos tudatában készülhettek a második félidőre. A harmadik negyedben, ha a védelmek nem is tudták átvenni az irányítást, de a harmadik down stopra azért futotta az erejükből (csak egy Wisconsin FG törte meg a csendet). A negyedik negyedre áthúzódva azonban a Spartansnak sikerült még egy támadást összeilleszteni: 13 játék, 80 yard, 7:34 alatt. A kulcsjáték ismét Martin nevéhez fűződött, aki harmadik és 11-re futott TD-t egy olyan oldalpasszból, amivel egyszerű földi halandót mínusz yardért szerelnek. Ezt sikeres kétpontos játékkal koronázták meg, ki más, mint Cunningham elkapásával. Ezen a ponton két TD távolságból kellett visszakapaszkodnia a meccsbe Wilsonéknak. A támadójáték azonban már nem elég a negyedik negyedben. Kell a védelem, hogy legalább puntokra kényszerítse az ellenfelet. Ez utóbbi működött is. Chris Borland és kis csapata három puntra kárhoztatja a Kirk Cousins irányító vezette támadókat. Ennek köszönhetően Wilson második interceptionjét is idő-, és pontveszteség nélkül élik túl. A pontokról azonban a támadóknak kellett gondoskodni. Előbb Wilson futott 20+ yardos TD-t, majd alig három perc alatt 87 yardot vezette támadóit a Spartans gólterületig, ahol Montee Ball futózseni kétyardos elkapásával egyenlíteni tudtak másfél perccel a lefújás előtt. A hátralévő idő már történelem. Legendás képsorok születtek. Négy másodperc a hátralévő idő. Egy játéknál többre már nem futja. A hosszabbítás biztos. Félpályáról Cousins útjára engedni a „hail maryt” és a videóbíró döntése alapján Keith Nichol képes volt legalább egy pillanatra a gólterület légterébe jutni az ölébe hullott labdával! Nincs szükség a hosszabbításra sem! Az előző heti zászlóhalmozásra is beszédes volt a hazai reakció: egyetlen egy szabálytalanság nélkül hozták le a találkozót.

A TALÁLKOZÓ ÖSSZEFOGLALÓJA


Az ACC, Big East és Big Ten küzdelmeiről bővebben ide kattintva olvashat!

Big 12:

A hét meccse: Oklahoma Sooners–Texas Tech Red Raiders 38–41.

SZAVAZÁS

Mennyire követi nyomon a tengerentúli egyetemi amerikaifutball-bajnoksággal (NCAA) kapcsolatos eseményeket?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A hazai Telepesek a végére értek. Hogy minek? Először is a száraz, csapadékmentes ősznek. Özönvízszerű eső szakadt a pályára, 3 óra kényszerszünettel eltolva a kickoffot. Amikor a bőrig ázott Sooners-fanok visszaszivárogtak a lelátóra, az itt-ott foghíjas széksorok már sejttették, nem éppen napsugaras mérkőzés vár kedvenceikre.

Másodszor véget ért a Sooners 39 meccses hazai veretlenségi sorozata, a leghosszabb az NCAA aktuális történetében. Norman és az Oklahoma Memorial Stadium bevehetetlen várként magasodott az ellenfelek előtt, de a Vörös Lovagok eredményes ostromot vezényeltek.

És ami a legfájóbb, véget ért a Sooners idei veretlensége és nemzeti nagydöntős reményeik a minimálisra csökkentek.

A Telepesek kifutottak a zöld gyepre és mikor igazán nekiálltak játszani, már véget ért a nagyszünet és 7–31-et mutatott az eredményjelző. A lubbocki vendégeknek az első félidőben minden sikerült, elkapóik lyukacsos ementáli sajttá rágták az Oklahoma secondaryjét. Alex Torres 44, 30 és 11 yardról is TD-t ért el, végül 94 yarddal zárt, mellette a kiváló slot segítséggel: Eric Ward (6 labdából 78 yard). A kiváló napot kifogó irányító, Seth Doege (33-52, 441 yard, 4 TD vezetésével a Red Raiders az eső után pontzuhatagot szórt a bénult hazaiakra. A Sooners Kenny Stills elkapásaival próbálta tartani a meccset, de a második negyedet first down nélkül zárta és a végén kulcsnak bizonyuló mezőnypozíció-csatát Michael Hunnicut kicker két rontott mezőnygól-kísérletével (28 és 39 yardról) elvesztette; a végső onside kick sem sikerült. A két edző közti taktikai hozzáállást jól mutatja, hogy amíg Tommy Tuberville, a vendég Texas Tech mestere 31–17-es előnynél is (sikeres) fake puntot hívott a labda megtartásáért, addig Bob Stoops 34–24-es hátrányban, 10:45-el a vége előtt 4th és 3-nál puntot választotta és újra átadta a kezdeményezés lehetőségét.

Hét és fél perccel a vége előtt Tramain Swindall gyönyörű elkapása (mely során az egyik lábát még éppen hogy le tudta rakni a földre) után már 41–24-re növelte a különbséget a két csapat között és ezt a kései hatpontokkal zárt Sooners drive-ok már nem tudták ellensúlyozni. A Telepesek 572 yardot adtak fel védekezésben és ezt a 100+-os futójáték és a 400 yard körüli passzmennyiség nem tudta ellensúlyozni.

A Big 12, az SEC és Pac-12 további találkozóiról ide kattintva olvashat bővebben!

A TALÁLKOZÓ ÖSSZEFOGLALÓJA
BCS-RANGSOR
1. LSU .9702
2. Alabama .9627
3. Oklahoma State .9240
4. Boise State .8302
5. Clemson .8240
6. Stanford .8124
7. Oregon .6877
8. Kansas State .6681
9. Oklahoma .6642
10. Arkansas .6581
11. Michigan State .5380
12. Virginia Tech .5338
13. South Carolina .5014
14. Nebraska .4385
15. Wisconsin .4333
16. Texas A&M .4281
17. Houston .3676
18. Michigan .3416
19. Penn State .3071
20. Texas Tech .2012
21. Arizona State .1633
22. Georgia .1594
23. Auburn .1310
24. Texas .1187
25. West Virginia .0733
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik