Letaszítják Bradyéket az NFL csúcsáról vagy 13 év után címvédés lesz?

BORBÉLY LÁSZLÓBORBÉLY LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2017.09.07. 11:49
null
Minnesotában, a U.S. Bank Stadiumban rendezik a 2018-as Super Bowlt – de vajon kinek a részvételével?
Végre! Hosszú várakozás után ma éjjel, pontosabban pénteken 2.30 órakor útjára indul a labda a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokságban (NFL). A 2017-es idény első meccsén a bajnoki címvédő New England Patriots a Kansas City Chiefs gárdáját fogadja, ennek felvezetéseként pedig kicsit összefoglaltuk a holt szezont, és előre tekintettünk az új idényre. Az első forduló programja és a teljes menetrend itt!

 


BAJNOKI KILÁTÁSOK
TOP 5 BAJNOKESÉLYES
TOP 10 SZABADÜGYNÖK
TOP DRAFTOLTAK
TOP VISSZAVONULTAK
TOP ELTILTOTTAK
TOP SÉRÜLTEK
BÁTOR JÓSKA – SZEZONJÓSLATOK
TIPPELDE

Holt szezon 2017: edzőváltások, átigazolások, hosszabbítások

BAJNOKI KILÁTÁSOK

DE HÁT EZ EGY IGAZSÁGOS LIGA, NEM?

A liga rendszere az esélykiegyenlítésre épül, erre szolgál a draftrendszer, amelyben a leggyengébb csapat húzhat először az egyetemi sztárpalánták közül, és amelyben a bajnok mindig csak a körök végén válogathat; a szabadügynökpiac és a fizetési sapka, amely megakadályozná azt, hogy dinasztiák és hosszú évekig kutyaütő együttesek alakuljanak ki, hiszen a legjobbak sem képesek megtartani összes kiválóságukat, a kevesebb kiemelkedő játékossal bírók pedig a lényegesen több megmaradt pénz miatt lerabolhatják a jobb csapatokat.

Erre szolgál továbbá a menetrend kialakítása is, igaz, itt mindössze annyiban, hogy a csoportgyőztesek a hat csoportmeccs, a háromévente forgó konferencián belüli és a négyévente körbeérő konferencián túli csoportok elleni négy-négy meccs mellett a fennmaradó két összecsapásukat hasonló erősségű csapatokkal játsszák. A lényeg a leírnál sokkal egyszerűbb: a csoportgyőztesek a 14 meccsük mellett a konferenciájuk másik (a saját és az aktuális évi kvartett mindig az ellenfelek között szerepel) két csoportjának győztesével találkoznak, a másodikak a másodikakkal, a harmadikak a harmadikakkal, az utolsók pedig az utolsókkal.

Így elméletileg mindig a csoportgyőztesnek a nehezebb a menetrend a divíziókon belül, ami segítheti a rontást, az utolsóké pedig a könnyebb, így egy-két jobb draft, néhány jó szabadügynök-igazolás, és a valamivel kedvezőbb menetrend elősegítheti azt, hogy egy, a liga végében kullogó csapat két-három év alatt rájátszásba jusson. Legrosszabbul a bajnokokat érinti a felépítés, hiszen amellett, hogy csak a körök végén húzhatnak a játékosbörzén, a játékosok egy gyűrű után szívesebben mennek arra, hogy még jobban bebiztosítsák a jövőjüket, és mondjuk ki, általában kicsit le is rabolja a többi együttes a bajnokokat, alaposan túlfizetve a távozni kívánó játékosokat.

AHOL MÉG AZ IS BELEFÉR, HOGY A LEGJOBB ELKAPÓ KIESIK

No, ez az elmélet a liga döntő többségére igaz is, de ha a kivételek arra valók, hogy erősítsék a szabályt, akkor a Patriotsnál jobban egy csapat sem teszi meg ezt. Az együttes a 2000-es évek legkiemelkedőbb gárdájának számít, Tom Brady 2001-es bemutatkozása óta csak az egy évvel későbbi idényben, valamint 2008-ban – amikor az irányító az első meccsen az egész idényre kidőlt – maradt le a rájátszásról, előbbi alkalommal hármas holtversenyben zárt 9–7-tel a csoporton belül, utóbbinál a 11 győzelem is kevésnek bizonyult. Ezt leszámítva viszont 14-szer megnyerte a csoportját – a legutóbbi nyolc évben egyaránt sikerült –, 11-szer szerepelt a konferenciadöntőben, hétszer jutott be a Super Bowlba és ötször nyert is. Legutóbb, az Atlanta Falcons ellen drámai meccsen, 25 pontos hátrányból (3–28), a Super Bowlok történetének első hosszabbításos összecsapásán nyert (34–28).

Vajon újra bajnok lesz a Patriots, vagy valaki megállítja? (Fotó: AFP)
Vajon újra bajnok lesz a Patriots, vagy valaki megállítja? (Fotó: AFP)


Ami ennél is félelmetesebb, hogy az együttes a bajnoki címet követően nemhogy nem gyengült látványosan, még erősödött is... Távozott ugyan a nagyobb méretű elkapók őrzésével megbízott Logan Ryan, de jött a helyére Stephon Gilmore a Billstől, és végül maradt a poszton Malcolm Butler is. Martellus Bennett Green Bay felé vette az irányt, de Rob Gronkowski visszatérése önmagában nagyobb hatással van az egységre, továbbá a tight endekhez érkezett még Dwayne Allen Indianapolisból. LeGarrette Blount Philadelphiában cipeli tovább a tojást, de a Buffalótól megkaparintott Mike Gillislee legalább olyan hatékony lehet a rövidyardos szituációknál, és benne is bőven megvan a nagy játékok lehetősége, nem mellesleg lényegesen fiatalabb is. Nagy érvágás a csapat számára, hogy az előszezonban kidőlt Julian Edelman, Tom Brady kedvenc célpontja. De ha van most csapat az NFL-ben, amelynek még az is belefér, hogy az első számú elkapó kidől, az épp a mostani Patriots, már csak azért is, mert érkezett New Orleansból a még mindig csupán 23 éves Brandin Cooks, sőt a napokban biztosítéknak még a Colts korábbi első körös elkapóját, Phillip Dorsettet is elhozták a Hazafiak.

A védelemben Dont'a Hightower maradása a legnagyobb fegyvertény, David Harris érkezett mellé a linebackersorba, a Baltimore-t elhagyó Lawrence Guy a fal széléről és közepéről is képes lehet nyomást kifejteni, viszont el is érkeztünk a legnagyobb hiányossághoz: az irányítósiettetők közül Rob Ninkovich visszavonult, Jabaal Sheard és Chris Long távozott, a Pantherstől megkaparintott Kony Ealynek meg idejekorán megköszönték nem túl sikeres szolgálatait. A Super Bowl egyik sztárja, a két és fél sacket jegyző Trey Flowers mellett a draftról megszerzett Deatrich Wise és az utolsó órákban Seattle-ből megkaparintott Cassius Marsh tehet még azért, hogy jobb legyen itt a helyzet – no meg a nagyszerű hátvédsor.

TOP 5 BAJNOKESÉLYES


Az előzőekből kiviláglik, hogy a Hazafiakkal ezúttal is számolni kell a bajnokesélyesek közül, olyannyira, hogy nagyjából minden fogadóirodánál favoritnak számítanak – méghozzá toronymagas favoritnak. Címet védeni legutóbb épp a New England Patriots tudott az NFL-ben, még a 2004-es idényben. No de láttuk azt is, hogy a szezon előtt a Super Bowl közelébe se várt Atlanta Falcons könnyedén masírozott be a nagydöntőbe, és szűk három negyeden keresztül oktatta sokat hibázó ellenfelét...

A Super Bowl utáni „másnaposság” és az évről évre változó csoport – az NFC Déli csoportjának 15 éves története során mindegyik gárda legalább háromszor megnyerte a divíziót, és egyedül a Panthers tudott ismételni, igaz a Carolina sorozatban háromszor is győzött 2013 és 2015 között – miatt könnyen előfordulhat, hogy a Sólymok annak ellenére nem lesznek harcban a végső küzdelmekben, hogy egyáltalán nem gyengültek meg.

Az első fordulóban összecsap az NFC két nagy esélyese, a Seahawks és a Packers (Fotó: Sports Interaction)
Az első fordulóban összecsap az NFC két nagy esélyese, a Seahawks és a Packers (Fotó: Sports Interaction)


Amíg egy bizonyos Aaron Rodgers irányítja a csapatot, addig a Green Bay Packerst sohasem lehet leírni, az előző idényben hiába kezdtek 4–6-tal a „sajtfejűek”, a záró hat fordulóban rendre nyertek, és sorozatban nyolcadszor is bejutottak a rájátszásba. A 2011-ben és 2014-ben is a liga legértékesebb játékosának megválasztott Rodgers mellé idén hoztak egy rakat fiatal futót, valamelyik csak beválik alapon, a célpontokat tekintve eddig sem állt rosszul a gárda, de a Patriotsot elhagyó Bennett nagy fogás lehet – csak a védelem kérdés, mennyire tud előlépni.

No ezzel sok gond nem lesz várhatóan a Seattle Seahawksnál, az együttes „szégyenszemre” négy év után az előző idényben már nem szerezte meg a legkevesebb engedett pont büszke címét – „csupán” a harmadik helyen végzett. A fal erősítésére érkezett a szezont már a kezdetek előtt feladó Jetstől a kiváló képességű, ám eléggé problémás Sheldon Richardson, aki a futás és a passz elleni védekezéshez is sokat tehet hozzá. Itt ellentétes a probléma, mint Green Bayben, a támadósor esetében vannak kérdőjelek, nem is az irányító személyét illetően, mert Russell Wilson már többször is bizonyított, de ha a támadófal semmire nem hagy neki időt, akkor sokszor kerülhet bajba.

A Nemzeti főcsoport két favoritja után térjünk vissza az Amerikai konferenciához kicsit. Nem lehet elmenni a Pittsburgh Steelers zseniális holt szezonja mellett sem. Az előző idényben AFC-döntőbe jutó együttesnél már az is pozitívomnak számított, hogy Ben Roethlisberger a belengetett visszavonulása helyett a folytatást választotta – de mintha a vezetőség tudná, hogy ez az utolsó éve lesz a kétszeres bajnok irányítónak, mindent alárendeltek az idei menetelésnek. Az előző idényben problémás volt a második számú elkapó kérdése, JuJu Smith-Schuster draftolásával próbáltak ezen enyhíteni, de ennél is lényegesebb, hogy Martavis Bryant az eltiltása után visszatérhet a pályára. A tight end poszton befürdött a Lardarius Green-projekt, a keretzárás előtti pillanatokban viszont érkezett ide Vance McDonald a 49erstől. A kiváló támadófal legfontosabb tagja, Alejandro Villanueva hosszabbított, a linebackersorba a nem tökéletesen működő irányítósiettető-részlegre jött J. J. Watt kisöccse, T. J. Watt a draft első körében, a szintén nem megoldott cornerback-osztagot pedig a Clevelandben korábban ligaelit szinten játszó, az előző idényekben sérülések miatt kissé visszaeső Joe Haden elhozatalával javították, és még a söprögetők közé is érkezett egy minimum minőségi rotációs játékos J. J. Wilcox személyében. Nagyon úgy tűnik, hogy erre az évre mindent bedobnak a Kohászok, és a magam részéről még azt is erénynek írom fel, hogy Le'Veon Bell nem tudta kihisztizni magának a horrorgázsit, így az elkapóként is kiváló futó idén franchise tag alatt játszik.

Tom Brady és Ben Roethlisberger csapatával idén is az AFC trónjáért küzdhet (Fotó: The Inquisitr)
Tom Brady és Ben Roethlisberger csapatával idén is az AFC trónjáért küzdhet (Fotó: The Inquisitr)


Ha tippelni kellene, én ezt a két párharcot (Patriots–Steelers; Packers–Seahawks) várnám a konferenciadöntőkben, mellettük még egy sötét lovat dobok be. A New York Giantsnél az előző idényben csupán a Patriots engedett kevesebb pontot az ellenfeleknek, a védelemből pedig ugyan távozott a belső védőfalember Johnathan Hankins, még így is bombaerős a fal, és a hátvédsort is számos helyen gond nélkül elfogadnák. A támadósor, főleg a fal már problémásabb volt, Brandon Marshall városon belüli (Jets–>Giants) átmozgatása és Evan Engram draftolása azért most már minimum elégséges célpontmennyiséget nyújt Eli Manningnek, és akkor a legnagyobb sztárról, Odell Beckhamről is illik megemlékezni.

A TOP 10 SZABADÜGYNÖK


A Jacksonville Jaguars évek óta uralja a szabadügynökpiacot, köszönhetően annak, hogy rengeteg helye van még mindig a fizetési sapka alatt. A Jaguárok ebben a holt szezonban két kiemelkedően nagy igazolást hajtottak végre, a csoportrivális Texanst elhagyó A. J. Bouye kapta a legnagyobb fizetést a szabadügynökök közül, Calais Campbell pedig holtversenyben a legmagasabb átlagértékűt. A top 25-be nem fért fel, de fontos érkező még a korábbi dallasi Barry Church is, a 29 éves söprögető négy év alatt 26 millió dollárért szilárdíthatja meg a hátsó egységet. Más kérdés, hogy a támadósor, Blake Bortles vezetésével nem nagyon akar összeállni továbbra sem...

Holt szezon 2017: edzőváltások, átigazolások, hosszabbítások

A TOP 5 SZABADÜGYNÖK
JÁTÉKOS POSZT KOR HONNAN HOVA
FIZETÉS* ÉV ÁTLAG*
1. A. J. Bouye CB 25 Texans Jaguars 67.5 5 13.5
2. Stephon Gilmore CB 26 Bills Patriots 65.0 5 13.0
3. Kevin Zeitler G 27 Bengals Browns 60.0 5 12.0
4. Calais Campbell DE 30 Cardinals Jaguars 60.0 4 15.0
5. Riley Reiff LT 28 Lions Vikings 58.75 5 11.75
*Az összegek millió dollárban értendők
Forrás: spotrac.com



TOP DRAFTOLTAK

 

Az első helyen kiválasztott Myles Garrett Clevelandben teheti le a névjegyét (Fotó: bet.com)
Az első helyen kiválasztott Myles Garrett Clevelandben teheti le a névjegyét (Fotó: bet.com)

 


Ha a szabadügynökpiac a Jaguarsról szólt, a draft a Clevelandről. A leggyengébb mérleggel záró Browns 1/1-re elvitte az elmúlt x év legnagyobb védőtehetségének tartott irányítósiettető Myles Garrettet, sőt az első körben még kétszer választottak, kihúzták a söprögető Jabril Pepperst és a tight end David Njokut is. A legnagyobb fogás Garrett mellett pedig a második körben, összességében az 52. választási joggal megszerzett DeShone Kizer lehet, ha végre neki sikerül stabilizálnia az irányítókérdést a gárdánál. A draftról bővebben itt!

NFL-DRAFT 2017
1. KÖR
1. Cleveland Browns (1–15) Myles Garrett, irányító siettető Texas A&M
2. Chicago Bears (3–13)
Mitchell Trubisky, irányító
North Carolina
3. San Francisco 49ers (2–14) Solomon Thomas, irányító siettető
Stanford
4. Jacksonville Jaguars (3–13) Leonard Fournette, futó
LSU
5. Tennessee Titans (9–7) Corey Davis, elkapó
Western Michigan

 



TOP VISSZAVONULTAK

Tony Romo búcsút intett az aktív játéknak (Fotó: Sports Illustrated)
Tony Romo búcsút intett az aktív játéknak (Fotó: Sports Illustrated)


Ritka, amikor egy puntert kiemelnek egy NFL-cikkben, de Pat McAfee a pályán és azon kívül is rendre feltűnést keltett – legyen ez egy trükkös játék, vagy a közösségi médiában történő megjegyzése, esetleg egy részegen történő csatornában fürdőzés... A rendkívül sérülékeny Percy Harvin nem erőlteti tovább a játékot, és inkább visszavonult, csakúgy, mint a négy agyrázkódást elszenvedő Cameron Jordan, a dallasi támadófalember Doug Free, a Denverrel bajnoki címet szerző DeMarcus Ware, vagy éppen Roddy White, Andre Johnson és James Laurinaitis. Még náluk is nagyobb név, Tony Romo is szögre akasztja a sisakot, és televíziós szakkommentátorként folytatja, a Patriotstól a már említett Ninkovichon kívül Sebastian Vollmer is visszavonult, ahogyan a Hazafiak után a Houstont is erősítő Vince Wilfork.

TOP ELTILTOTTAK


Ezekiel Elliottnak hat meccset kell kihagynia, ha minden igaz, de a Dallas Cowboys kiváló futójánál egyelőre még nem biztos, hogy ezt ebben az idényben teszi meg. A rendkívül szövevényes történetről itt olvashat! Fontos még megemlékezni a Falcons szélső hátvédjéről, Jalen Collinsról, aki tíz meccsről csücsül ki teljesítményfokozók használata miatt, a Bengalst alapesetben erősítő Vontaze Burfict pedig túlzott keménykedése miatt kapott öt meccset, ezt később háromra csökkentették.

TOP SÉRÜLTEK

Aggódhat Tom Brady – Julian Edelman kidőlt a sorból (Fotó: AFP)
Aggódhat Tom Brady – Julian Edelman kidőlt a sorból (Fotó: AFP)


A legnagyobb érvágás Ryan Tannehill kiválása. A Miami irányítója térdsérülése miatt dőlt ki az egész idényre, emiatt az átmenetileg már visszavonuló Jay Cutlert szerződtette a Dolphins. Julian Edelmant már fentebb említettük, rajta kívül Sharrif Floyd (Minnesota), Lamarr Houston (Chicago) és Tamba Hali (Kansas City) kiesése is nagy veszteség.


BÁTOR JÓSKA – SZEZONJÓSLATOK

Legtöbb passzolt yard: Drew Brees (New Orleans Saints)
Legtöbb futott yard: Le'Veon Bell (Pittsburgh Steelers)
Legtöbb elkapott yard: Julio Jones (Atlanta Falcons)
Legtöbb szerelés: NaVorro Bowman (San Francisco 49ers)
Legtöbb sack:
J. J. Watt (Houston Texans)
MVP: Aaron Rodgers (Green Bay Packers)
Év védője: J. J. Watt (Houston Texans)

Egy kis visszatekintő még a Super Bowl-tippekre: a Patriots nem törte meg rossz szériáját, ezúttal sem szerzett pontot az első negyedben (0/1). A Pats előző hat Super Bowl-szereplésén legfeljebb négy pont volt a különbség a csapatok között, így betippeltük, hogy ezúttal legalább hét lesz. A tipp 28–3-as Falcons-vezetésnél védhetőnek tűnt, de végül iksz lett (28–28), és ráadásban nyert a Pats (34–28; 0/2). Az 55 pont alatti mennyiség végül is nem volt messze (56), ám a ráadással együtt már bőven fölé mentek a csapatok (62; 0/3). A yardzápor viszont meglett, a tippelt 800 helyett végül 890-ig jutott a két csapat (546, 344; 1/4).

Most ennél valamivel jobb arányban reménykedve tippeli meg Bátor Jóska, hogy a fogadóirodák jóslatával szemben a Raiders nyer a Titans ellen, hogy az elmúlt öt rangadóval ellentétben most több mint hét pont lesz a különbség a Cowboys–Giantsen, a Bills–Jetsen 40 pont alatt marad a két gárda, az „előrehozott NFC-döntőn” pedig Aaron Rodgers legalább 280 yardig és három TD-passzig jut a rendszerint lassan rajtoló Seahawks ellen.

TIPPELDE

A Pro Football Focus magyar szakembere, Buday Zoltán jött, látott és győzött első idényében, de nem adjuk fel. Jött két új tippelő, Török Dániel és Nagy-Pál Tamás, így ebben a szezonban már 12-en próbálunk minél több eredményt eltalálni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik