Csillaghullás az éllovasok között az egyetemi bajnokságban

MÉSZÁROS GERGELYMÉSZÁROS GERGELY
Vágólapra másolva!
2010.11.05. 13:36
Nebraska és Iowa állam állt az egyetemi futballrajongók figyelmének középpontjában. A Big 12 konferencia főmeccsén a veretlen Missouri Tigers érkezett a nebraskai Lincolnba, míg a Big Ten konferencia rangadóján a Michigan State Spartans utazott Iowa Citybe, a Hawkeyes oroszlánbarlangjába. Végül mindkét rangadó meglepően sima hazai győzelmet hozott.
ROY HELU JR. NAGY NAPJA

ROY HELU JR. NAGY NAPJA

A Mizzou önbizalmát gyorsan letörte a hazai Nebraska Cornhuskers: rögtön a második perc elején Roy Helu Jr. running back egy 66 yardos TD-nal beköszönt, és ez a jó szokása a meccs végéig fennmaradt. Helu a mérkőzés hőseként további 73 és egy 53 yardos touchdown-futással „mesterhármast" ünnepelhetett, az idén a ligában elsőként teljesített 300 futott yard feletti meccset.

Taylor Martinez, a Huskers irányítója így minden figyelmét a passzjátékra összpontosíthatta, végül 115 yarddal és TD-átadással zárt. A hazaiak elsőrangú védelme lekapcsolta a Mizzou támadóegységénél a villanyt, a vendég Tigrisek fala négyszer is kapitulált egy-egy sack formájában, a Crick-Allen-David-Osborne négyes az egész meccsen menekülésre késztette Blaine Gabbert vendégirányítót, labdaeladásba is belehajszolták és Gabbert egy halvány második-harmadik negyedbeli feltámadást leszámítva végig árnyéka volt önmagának.

Az első negyed végén 24–0 állt az eredményjelzőn és az irányító Martinez sérülése sem vetette vissza annyira a Cornhuskerst, hogy komolyan leadjon az előnyéből. 31–17-es győzelmükkel a nebraskai Kukoricázók újabb esélyt kaptak, hogy a konferenciabajnoki címért játsszanak.

Az Iowa Hawkeyes arányosabban osztotta el a pofonokat, de a harmadik negyed végén itt is rászámoltak a kiütés szélén tántorgó Michigan State Spartansra. Az eddig veretlen Spártaiak az utolsó komoly akadályon buktak el a Big Ten konferenciabajnoki cím és a Rose Bowl kupadöntő felé vezető úton, de ott nagyon. Ricky Stanzi, a hazaiak quarterbackje óriási meccset játszott, 11/15-ös passzmutatóval és 3 TD-átadással mehetett a végén ünnepelni, míg irányító riválisa, Kirk Cousins három labdát is a Hawkeyes védelem kezébe dobott.

Az első különösen fájdalmas volt, Cousins rossz indítását Tyler Sash defensive back leszedte, majd egy gyors oldalpasszal küldte a végzónába egy 66 yardos futással védőtársát, Micah Hyde-ot. A meccs momentuma az Iowáé lett, 17-0-s előnyük a harmadik negyedre 37-0-ra nőtt, a Spartans csak szépíteni tudott. A 37-6-os végeredmény újra nyílttá tette a versenyfutást a rangadón szereplő két csapat, valamint a Wisconsin és az Ohio State között.

A BCS TOP 10 ÁLLÁSA ÉS EREDMÉNYEI

1.      Oregon Ducks (8–0): A Kacsák először az idén az első helyre ugrottak, köszönhetően a Southern California (USC) Trojans elleni 53-32-es diadalnak. Pedig fordulatos küzdelemnek indult a találkozó, 10-8-as trójai előnnyel fordultak a második negyedre a csapatok és még 17-15-ös és 32-29-es kaliforniai vezetést is láthattunk. Az Oregon elképesztő sebességű támadójátéka azonban a harmadik negyed közepére felőrölte a USC védelmét és Jeff Maehl elkapó szinte egymaga szétszedte őket. Maehl 145 yardot és 3 hatpontost hozott a Kacsák konyhájára, a Darron Thomas irányító vezette Oregon nagy lépést tett a nagydöntő felé.


2.     
Auburn Tigers (9–0): a Mississippi (Ole Miss) Rebels elleni 51-31-es siker újra a Heisman-várományos Tigris-irányító, Cam Newton tündöklésének jegyében telt. A hazai Lázadók vezetésszerzése után az ellentámadásban Newton váratlanul wide receiver pozícióban állt fel és rögvest touchdown elkapást mutatott be az oxfordi szurkolók teljes döbbenetére. Newton ezután quarterbackként is megmutatta, mit tud: 209 yardot két TD-átadást tolt be az Ole Miss végzónájába, az SEC élcsapat Auburn pedig továbbra is nagydöntős pozícióban van. Ami komolyan megrendítheti esélyeiket, az a minap nyilvánosságra került botrány Newton korrupciógyanús igazolásáról.


3.     
Texas Christian (TCU) Horned Frogs (9–0): a Szarvasbékák 48-6-os győzelme Las Vegasban a UNLV otthonában jó felkészülés volt a hétvégi Utah elleni csúcsrangadóra. Andy Dalton QB újra labdaeladás nélkül zárt, 252 yardos, 2 TD-os teljesítménye láttán szombaton a Utes védelmének fel kell majd kötnie a nadrágszíjat.


4.     
Boise State Broncos (7–0): időlegesen csúsztak vissza a Vadlovak, 49-20-as sikerük a Louisiana Tech ellen tökéletes belépő a Hawaii Warriors elleni Western Athletic (WAC) konferenciarangadóra. Kellen Moore Broncos QB itt is trükkös játékkal hívta fel magára a Heisman-szavazók figyelmét és TD elkapással szórakoztatta a nagyérdeműt. Moore dobni sem felejtett el, 298 yarddal, 2 TD-nal és egy labdaeladással zárta a találkozót. Az esetleges Hawaii elleni siker esetén az idahói csapat újra harcba száll a nagydöntőért.


5.     
Utah Utes (8–0): nagy csatában gyűrték le a mormon indiánok a Légierő csapatát, az Air Force Falcons 28-10-es hátrányból állt talpra és végül „csak" 28-23-as Utah-előnnyel ért véget a meccs. A Utes védelme öt labdaszerzéssel oroszlánrészt vállalt a sikerből és ezekre a labdákra a TCU elleni derbin is óriási szükség lesz szombaton.


6.     
Alabama Crimson Tide (7–1): pihenőhetük után az Elefántok Baton Rouge-ba, a Louisiana Tech (LSU) Tigers otthonába utaznak egy várhatóan védelmek dominálta rangadóra. Érdekesség, hogy Nick Saban, a bajnoki címvédő Bama mestere korábban az LSU-t irányította és nem örvend túlzott népszerűségnek Louisianában.


7.     
Nebraska Cornhuskers (7–1): a Missouri elgázolása után látszólag könnyebb feladat, az Iowa State Cyclones van soron, a Ciklonok, ha jó napot fognak ki, bárkire veszélyesek lehetnek. Főleg hétvégi ellenfelükre, a lincolni Kukoricázókra, akiket a tavalyi szezon meglepetésmeccsén sikerült legyőzniük.


8.     
Oklahoma Sooners (7–1): a Telepesek Colorado elleni 43-10-es sikerének kulcsszereplője az elkapó Ryan Broyles volt. Iskolacsúcsnak számító 209 yardot szedett össze a meccsen, három TD-elkapással. Landry Jones irányító 453 yardot és 4 hatpontost passzolt, Broyles mellett még James Hannának kiosztott egy pontokat érő átadást. A Sooners szombaton a Texas A&M Aggiest fogadja, ahol Ryan Tannehill irányító kirobbanó formája meglepetést okozhat.


9.     
Wisconsin Badgers (7–1): pihenőjük ellenére a Big Ten élcsapatává váltak a Borzok, köszönhetően a Michigan State vereségének. Az áldott állapot ezen a héten egy Purdue elleni sikerrel bebetonozódhat.

10.  Louisiana State (LSU) Tigers (7–1): a Tigrisek is rápihenhettek az Alabama elleni rangadóra, esetleges győzelmük az utolsó esély, hogy fennmaradjanak az egyetemi élmezőny térképén. Les Miles főedzőnek megbízhatóbb irányítójátékot kell kisajtolnia a Jefferson-Lee QB-párosból, mert az eddig nyújtott produkcióval csak a homokzsák szerepét játszatják el a Crimson Tide ellen.

A TOP 25-ÖS CSAPATOK EREDMÉNYEI

Minnesota Golden Gophers–Ohio State Buckeyes (#11) 10–52

Washington Huskies–Stanford Cardinal (#13) 0–41

University of California at Los Angeles (UCLA) Bruins–Arizona Wildcats (#15) 21–29

Kansas State Wildcats–Oklahoma State Cowboys (#17) 14-24

Arkansas Razorbacks(#18)–Vanderbilt Commodores 49-14

South Carolina Gamecocks (#19)–Tennessee Volunteers 38-24

Mississippi State Bulldogs (#20)–Kentucky Wildcats 24-17

Texas Longhorns–Baylor Bears (#21) 22-30

Virginia Tech Hokies (#22)–Georgia Tech Yellow Jackets 28-21

Nevada Wolf Pack (#23)–Utah State Aggies 56-42

North Carolina State (#25)–Florida State Seminoles (#24) 28-24

A HÉTVÉGE RANGADÓI

Michigan Wolverines–Illinois Fighting Illini (szombat 17 óra, ESPN America élő)

Louisiana State (LSU) Tigers–Alabama Crimson Tide (szombat 20.30 óra, ESPN America élő)

Stanford Cardinal–Arizona Wildcats (szombatrról vasárnapra éjjel 1 óra, ESPN America élő)

Oregon Ducks–Washington Huskies (vasárnap reggel 4.30 óra, ESPN America felvételről)

South Carolina Gamecocks–Arkansas Razorbacks (vasárnap 12 óra, ESPN America felvételről)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik