Brady és Meskó korábbi csapata Rómában edzőtáborozott

Vágólapra másolva!
2017.05.08. 19:22
null
Egy hétig a feje tetejére állt a világ a michigani csapat számára Rómában<br />(Fotó: Bratincsák Péter) – <a href="javascript:void()" onclick="initializeNGallery('Michigan_Roma')"><strong>GALÉRIÁNK A KÉPRE KATTINTVA ÉRHETŐ EL! </strong></a>
99 játékos, 50 fős kisegítő személyzet, 170 óra, 15 ezer kilométer. Dióhéjban ezek a számok jellemezték a Michigan egyetem amerikaifutball-csapatának április végi edzőtáborát Rómában. Tom Brady és Meskó Zoltán korábbi csapata az NFL-ből is ismert Jim Harbaugh vezetőedző kezdeményezésére vette az útját az olasz főváros irányába. Ugyan a mondás úgy tartja „minden út Rómába vezet”, NFL- és egyetemi csapat nemhogy az örök városban, de Európában is először tartott edzőtábort. A Nemzeti Sport Online stábja testközelből követte végig Harbaughék történelmi jelentőségű hetét és exkluzív interjút készített a sztáredzővel.

 

Jim Harbaugh-t minden bizonnyal az amerikai futball magyar szerelmeseinek sem kell bemutatni, hiszen 2011 és 2014 között négy szezonon át irányította a San Francisco 49erst és egyszer a Super Bowlba is vezette a gárdát. A vehemens reakcióiról és khaki színű nadrágjairól elhíresült edző 2015-ben visszatért egyetemi sikereinek színterére és a Michigan Wolverines mestere lett. Első két évében annyi mérkőzést nyert, amennyi sikert az érkezése előtti három évben összesen aratott a csapat. Azonban Harbaugh nem csupán a pályán aratott győzelmeivel hívta fel magára a figyelmet, hanem a csapatépítést érintő egyéb úttörő ötleteivel is. Ezek egyik eredményeként jutott el a Michigan Rómába a múlt héten, hogy ott fejezze be a tavaszi felkészülését és egyben közelebb hozza egymáshoz a játékosokat.

„NEM CSAK A TANTEREMBEN LEHET TANULNI”

Harbaugh többször – többek között a Nemzeti Sport Online-nak adott interjújában is – elmondta a feljebb említett filozófiáját és az egész heti programot úgy igazította, hogy ezt az elvet kövesse. Ugyan a gárda három edzéséről írt a média a legtöbbet az utazást megelőző hónapokban, ez másodlagossá vált a csapat számára szervezett egyéb programok mellett.

A megérkezést követő napon vezetett városnézésen vett részt a csapat, hogy megismerkedjenek Rómával és annak történelmével. Ugyan 10 csoportra lett osztva a brigád, néhány nagyobb méretű játékos így is feltűnést keltett, sőt volt, akikkel közös képet is készítettek a helyiek. Emellett az olasz gasztronómia rejtelmeibe is betekintést nyerhettek, hiszen este főzőiskolába vezetett a csapat útja.

Szerdán talán a leginkább várt programra került sor, amikor is a Vatikánba látogattak el, ahol a pápai audiencián vehettek részt, amely előtt több csoporttal együtt külön köszöntötték őket. Ugyan ezekre a diákokra sokan úgy tekintenek, mint akiket a kultúra nem érdekel és csak a sport miatt járnak egyetemre, ezen a délelőtt – a héten már sokadik alkalommal – rácáfoltak ezekre a hiedelmekre. A játékosokat láthatóan izgalommal töltötte el, hogy személyesen láthatják Ferenc pápát és valószínűleg még a pályán sem mozognak olyan összhangban, mint, ahogyan egyszerre fordultak a pápa felé a telefonjukkal, amikor ő megjelent a Szent Péter téren. A legemlékezetesebb pillanat azonban csak ezután jött, amikor Harbaugh személyesen is találkozhatott a pápával. Sőt, nem érkezett üres kézzel és átadott Ferenc pápának egy Michigan-sisakot és egy pár stoplis cipőt, amelyet személyesen neki készítettek.

A gladiátorokat imitáló kardpárbajokat nagyon élvezte a csapat, pláne, amikor Harbaugh is beállt 
(Fotó: Bratincsák Péter) – GALÉRIÁNK A KÉPRE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
A gladiátorokat imitáló kardpárbajokat nagyon élvezte a csapat, pláne, amikor Harbaugh is beállt (Fotó: Bratincsák Péter) – GALÉRIÁNK A KÉPRE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!



Ugyan sor került még a héten egy látogatásra az operában és az AS Roma csapatával is cseréltek mezt Harbaughék, a hét fénypontját és legemlékezetesebb pillanatát a péntek este tartogatta. A délelőtti edzés után délután gladiátor bemutatóra vitték az alkalmanként modernkori gladiátoroknak nevezett játékosokat, ahol különböző feladatokat kellett teljesíteniük és megismerkedhettek az ókori harcok érdekességeivel. Az egyik feladat alkalmával egymással kellett megküzdeniük egy műanyag kard és egy fapajzs használatával és míg ez önmagában parázs küzdelmeket hozott – és egy kiugrott vállat, egy kiugrott ujjat és egy felszakadt szájat – a csúcspont egy rögtönzésnek volt köszönhető. A látványos harcokon felbuzdulva a csapat Harbaugh nevét skandálva jelezte az edzőnek, hogy nagyon értékelnék amennyiben ő is kipróbálná a megmérettetést. És hogy mi jött ezután? Az itt tekinthető meg:



 

„RÓMA AZ ELSŐ, A FOCI MOST CSAK MÁSODLAGOS”

Amikor arról kérdezték Harbaugh-t még az Egyesült Államokban, hogy mennyi felszerelést hozzanak a tengerentúlra, akkor a fenti idézettel indokolta, hogy miért nem kell mindent összepakolni azok a dolgok közül, amiket egy átlagos edzésen használnak. Ugyan a Nemzeti Sport Online-nak többen viccesen megjegyezték, hogy tartottak attól, Harbaugh elkezd panaszkodni, miért csak ennyi felszerelés várja csapatát az edzőpályán, erre nem került sor. Ez érződött is a vezetőedzőn egész héten, aki minden programon a lehető legszélesebb vigyorral vett részt és igyekezett mindent kipróbálni Rómából, amit a fenti videó is jól mutat be.

A korábbi NFL-irányító számára az volt a legfontosabb ezen az úton, hogy csapatát valamelyest jobban összekovácsolja, és olyan lehetőséget adjon nekik, amelyet valószínűleg e nélkül soha nem élhetnének meg.

„Olyan dolgokat láthattunk, amiket korábban soha nem láttunk. Olyan ételeket kóstolhattunk meg, amiket korábban még soha. Olyan nyelv vett minket körbe, amelyet nem szoktunk hallani
– mesélte Harbaugh az út különlegességeit a Nemzeti Sport Online-nak. – Nagy lehetőség ez a játékosoknak és vannak, akik ösztöndíjak keretei között maradnak Európában és többek között Izlandon, Spanyolországban és Ausztriában fognak tanulni a következő hetekben.”

Azt, hogy ez nem egy egyedi vélemény a csapaton belül semmi sem bizonyítja jobban, mint az, ami a csapat első edzése után történt: Ben Bredeson támadófalember szükségesnek érezte, hogy az edzés után egyből szóljon az egész csapathoz és emlékeztesse őket arra, mit is élhetnek át. A 19 éves játékos elismerte, hogy a hét első részében lévő különleges programok után újra edzhetnek és focizhatnak, amihez a legjobban értenek, de kérte a csapatot, hogy ne felejtsék el, mennyire különleges körülmények között tehetik ezt. Emellett hozzátette, hogy olyan felejthetetlen dolgokat élhetnek át együtt 18-22 évesen ezen a héten, amiket más csapatok játékosai nem, és amik egy életre összekovácsolják őket.

Harbaugh mesélt az európai amerikai futball játékosok lehetőségeiről a Nemzeti Sport Online-nak
(Fotó: Bratincsák Péter) – GALÉRIÁNK A KÉPRE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Harbaugh mesélt az európai amerikai futball játékosok lehetőségeiről a Nemzeti Sport Online-nak (Fotó: Bratincsák Péter) – GALÉRIÁNK A KÉPRE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!


„A JÁTÉK NAGYKÖVETEI LEHETÜNK”

És hogy mit jelenthet ez a kezdeményezés és utazás az európai amerikai futballnak? Ezt még korai lenne megmondani, de az biztos, hogy több országból érkeztek szurkolók és edzők Rómába, hogy megnézzék a Michigan Wolverines csapatát és ellessenek trükköket Harbaugh-tól és az edzői stábtól. Sőt, erre szervezett keretek között is nyílt lehetőségük az edzőknek, hiszen péntek délután bemutatót tartottak a tengerentúli pozíciós edzők európai kollegáiknak abból, miket szoktak tanítani a játékosaiknak.

ELKÉPESZTŐ A TEMPÓ
„Nagyon hasznos két nap volt, rengeteget tanultunk – vélekedett Kovács István, a Budapest Wolves vezetőedzője a helyszínen. – Ami jó visszajelzés volt számunkra, az az, hogy azt láttuk, hogy az edzés felépítésében és a végrehajtott gyakorlatokban hetven-nyolcvan százalékban megegyező dolgokat csinálunk mi is otthon a Wolves edzéseken. Az edzések és a gyakorlatok tempóján viszont van még mit javítanunk, ők a kétórás edzésük alatt nagyjából annyi munkát végeztek el, amit mi két-három edzés alatt. Sokat tudtunk személyesen is beszélgetni a pozícióedzőkkel, koordinátorokkal, így rengeteget tudtunk tanulni. Új technikákat, módszereket ismertünk meg és meg tudtuk vitatni velük az általunk használt módszereket. Emellett az egyik legfontosabb, hogy olyan kapcsolatokat sikerült kialakítanunk, amik révén a jövőben is tudunk segítséget kapni a stábtól.”

„Sokat jelent számunkra, hogy a játék nagykövetei lehetünk és találkozhatunk másokkal, akik játsszák ezt a sportot – fejtette ki Harbaugh a tapasztalatait a Nemzeti Sport Online-nak. – Még ha vannak is nyelvi akadályok, amikor előkerül a labda, akkor át tudunk lendülni azokon az akadályokon és egyből mindenki ugyanazt a nyelvet beszéli. Varázslatos érzés, ahogy a sport összeköti az embereket.”

Mind egyetemi, mind NFL csapatokban egyre több európai játékossal találkozhatunk az elmúlt években. A legnagyobb publicitást kapó eset a német Moritz Böhringeré, akit tavaly úgy választott ki a Minnesota Vikings a játékosbörze 5. körében, hogy Böhringer előtte nem járt amerikai egyetemre és csak Németországban játszott korábban. A Nemzeti Sport Online ezzel kapcsolatban megkérdezte Harbaugh-tól, hogy mennyire tartja elképzelhetőnek, hogy fiatalok Európában a labdarúgás és más sportok helyett az amerikai futballra összpontosítsanak inkább, mert lehet reális esélyük a tengerentúlra kerülni.

„Ez a folyamat már megkezdődött – jelentette ki a Michigan vezetőedzője. – Az NFL-ben már megfigyelnek évente körülbelül egy tucat európai játékost és úgy gondolom ez a szám csak növekedni fog, ahogy sikereket tapasztalnak az emberek. Fontos, hogy legyen egy kitaposott ösvény és ismerjék egymást az emberek és legyen kitől tanácsot kérniük. Ha már vannak ismeretségeid, az nagyban megkönnyíti a helyzetet. Például mi is most már ismerünk számos edzőt és csapatot Rómában és Olaszországban. Sokkal egyszerűbb ledönteni a falakat, ha emberek tudják, hogy valami lehetséges, ami igaz erre a szituációra is.”

NFL-CSAPAT IS JÖHET?

És mennyire volt elégedett az úttal Jim Harbaugh? Egyik reggel telefonon annyira nagy lelkesedéssel áradozott tapasztalatairól testvérének, John Harbaugh-nak, aki a Baltimore Ravens vezetőedzője, hogy John el is gondolkozott azon edzőtábort tartson a Baltimore-nak Európában a közeljövőben. Ugyan a Michigan Wolverines „csak” egy egyetemi csapat, amely egy hetet töltött el Rómában, ne lepődjünk meg azon, ha ezzel elindítottak egy olyan folyamatot, amely sok örömet okozhat az amerikai futball európai szerelmeseinek.

A hét utolsó edzését a játékosok számára teljesen szokatlan és hihetetlen környezetben bonyolították le
(Fotó: Bratincsák Péter) – GALÉRIÁNK A KÉPRE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
A hét utolsó edzését a játékosok számára teljesen szokatlan és hihetetlen környezetben bonyolították le (Fotó: Bratincsák Péter) – GALÉRIÁNK A KÉPRE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik