A Seminoles sem állította meg a Soonerst

DÁVID LÁSZLÓ/GAÁL SÁNDOR (BOWL.HU)DÁVID LÁSZLÓ/GAÁL SÁNDOR (BOWL.HU)
Vágólapra másolva!
2011.09.24. 14:37
null
Landri Jones irányító megszerzi csapata első touchdownját (Fotó: soonersports.com)
Három hét játék után még harminchárom csapat őrzi a veretlenségét. Az Auburn Tigers mind a kilenc életét elhasználhatta az előző két fordulóban, mert a Clemson otthonába tett kirándulást már nem élte túl. Rangadót nyert a ranglistavezető Oklahoma, biztosan halad előre az LSU és a Stanford. Végre meccset nyert a Notre Dame, így visszaszerezte a Megaphone vándorkupát. 

 

A hét rangadója: Florida State Seminoles–Oklahoma Sooners 13–23

A BOWL.HU AJÁNLJA
Túl bonyolult az NCAA felépítése? Nem tud kiigazodni a rengeteg konferencián és csapatokon? Ide kattintva mindent megtudhat!

Tallahassee-ben közel 85 ezer néző gyűlt össze a forduló rangadójára, amelyen a Seminoles visszavágásra készült a tavalyi harmincpontos zakóért. A védelem már-már felnőtt a feladathoz, mert sikerült kordában tartaniuk a Sooners félelmetes támadógépezetét. Landry Jones irányító az első támadás után csak a végjátékban hallatott magáról ismét, akkor egyenlő állásnál harmadik és 12 helyzetet oldott meg sztár elkapójának (Ryan Broyles) címzett pontos passzal, majd a következő játékból 37 yardos touchdown passzt osztott ki Kenny Stillsnek, amire már nem maradt válasza a harmadik negyedben kezdő irányítóját (E.J. Manuel) vesztő Florida State-nek. Bónusznak Jones az Oklahoma történetének legtöbb dobott yardjával büszkélkedhet. A beugró elsőéves Clint Trickett ugyan harmadik és 28-ra tudott 56 yardos touchdownnal átadással egyenlíteni és idézett elő hangrobbanást a stadionban, de ezt követően már nem maradt több puskapor, és az előbb leírt Stills-TD pontot tett a meccs végére. Ettől a vereségtől Jimbo Fisher csapata harcban lesz az ACC főcsoport bajnoki címért, míg az Oklahoma tovább olajozhatja a szekerek kerekét, hogy célba vehesse veretlen idénnyel az országos bajnoki címet.

A hét mérkőzése: Illinois–Arizona State 17–14

SZAVAZÁS

Mennyire követi nyomon a tengerentúli egyetemi amerikaifutball-bajnoksággal (NCAA) kapcsolatos eseményeket?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Egyik csapatot sem lehet azzal vádolni, hogy az első osztály, akár tágan értelmezett élmezőnyéhez tartozna. Azonban mindkét oldal jó előjelekkel és komoly bizonyítási vággyal várta az összecsapást, ahol a Big Ten és Pac-12 középcsapatai álltak ki egymás ellen. Az Arizona State különösen a Mizzou elleni hosszabbításos siker óta közkedvelt meglepetés-csapat lett, míg az Illinois kormánykerekénél Ron Zook vezetőedző arathatja le idén a tavaly meghozott döntéseinek gyümölcsét (új támadó és védő koordinátor, Scheelhaase kezdetése való freshman létére) és reménykedhet, hogy olyan eredményt tud év végén felmutatni, amelynek hatására nem fogja elzavarni az új sportigazgató. A Fighting Illini védelme hazai pályán folyamatosan terror alatt tudta tartani az óriás Brock Osweiler irányítót, ami elveszített és eladott labdákhoz vezetett. Nem volt pontzápor, csak a nyitó és zárónegyedben találtak be a csapatok. Nathan Scheelhaase irányító biztos kézzel vezette a hazai támadósort, és megint megvillantotta, hogy nem kizárólag futni, hanem passzolni is tud a labdával, annak ellenére, hogy A.J. Jenkins személyében csak egy hiteles célpontja van. A Sun Devils így újabb szoros vereséget szenvedett egy Big Ten csapat stadionjában (tavaly a Wisconsin verte őket egy ponttal azután, hogy a meccs végén egyenlítést jelentő extra pontot blokkoltak). Az Illinois-nál nem lenne bombameglepetés a sorsolásuk alapján, ha november elején kilenc győzelemmel a tarsolyban fogadnák a Michigan csapatát.

A további összefoglalókat ide kattintva olvashat a bowl.hu-n!

Az NCAA negyedik fordulója előtt ezúttal is tíz olyan mérkőzést emelünk ki, amelyeknek megtekintése ajánlott a college futball elkötelezett hívei és az egyetemi focival csak most ismerkedő olvasóink számára.

Trent Richardson (Fotó: rolltide.com)
Trent Richardson (Fotó: rolltide.com)
NCAA, 4. JÁTÉKHÉT
1. Alabama Crimson Tide (3.)–Arkansas Razorbacks (14.)
Szeptember 24. szombat 21.30 (TV: ESPN America, élő)


Az SEC West egyik legjobban várt mérkőzésére kerül sor Tuscaloosában. A Crimson Tide azzal az Arkansas-val kerül szembe, amely talán az egész konferencia legjobb passzjátékával rendelkezik. Tyler Wilson QB a várakozásoknak megfelelően termeli a yardmennyiséget, annak ellenére, hogy agyrázkódással is bajlódott már idén. Az elmúlt hetekben a négy kiváló elkapójából (Adams, Wright, Hamilton, Childs) ketten is kiestek, ez azonban nem vetette vissza az offense hatékonyságát. A jelentősebb időt mulasztó Wright és Childs a hétvégén már rendelkezésre áll majd.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő        partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

A futójáték hatékonysága elmarad attól a szinttől, amit az egész idényre kiesett Knile Davisszel produkálhatott volna a csapat, de Ronnie Wingo Jr. eddig elfogadhatóan pótolja a futót. Az Alabama defense más szintet képvisel, mint amihez eddig Wilson hozzá volt szokva. Sohasem játszott még ilyen jó defense ellen a QB. A Courtney Upshaw, Dont’a Hightower, Mark Barron és Robert Lester nevével fémjelzett Bama D ellen idén mindössze 18 pontot szereztek három mérkőzésen, amivel a csapat a második legjobb az elsőosztályú college fociban engedélyezett pontátlagot (6 pont/mérkőzés) tekintve. Ne lepődjünk meg, ha ez a fantasztikus Tide védelem az egyébként remek Arkansas offense-t is megtöri. Azonban fontos megjegyezni, hogy a vendégcsapat számára ez az év egyik legfontosabb mérkőzése, mindent meg fognak tenni a győzelemért. Ehhez a védelemnek is fel kell nőnie a feladathoz, amely a Troy ellen nem volt éppen acélos. Már ezen a mérkőzésen is hiányzott a pályáról a Razorbacks védelmének legnagyobb sztárja, a DE Jake Bequette, akinek hiányát nagyon megérezhetik. A fő feladat az Arkansas számára a futás megállítása lesz, hiszen a másik oldalon egy elég erőteljes fal segíti a sztárrá emelkedő RB-t, Trent Richardsont, és új társát, Eddie Lacyt. Kevésbé kell félnie a csapatnak a QB játéktól, ahol AJ McCarron még csak a kiforrás szakaszában tart, kisebb-nagyobb hibák elkövetésére még hajlamos.

AKIKRE ÉRDEMES FIGYELNI
Alabama: Trent Richardson (RB), Courtney Upshaw (LB), Dont’a Hightower (LB), Mark Barron (SS), Barrett Jones (OT/OG), William Vlachos (C), Dre Kirkpatrick (CB), DJ Fluker (OT), Marquis Maze (WR), Robert Lester (FS)
Arkansas: Joe Adams (WR), Tyler Wilson (QB), Jerry Franklin (LB), Jarius Wright (WR), Cobi Hamilton (WR), Tramain Thomas (FS), Alvin Bailey (OG), Greg Childs (WR), Travis Swanson (C)
NCAA, 4. JÁTÉKHÉT
2. Texas A&M Aggies (8.)–Oklahoma State Cowboys (7.)
Szeptember 24. szombat 21:30 (TV: ESPN America, felvételről, vasárnap 08.00)


A nagy izgalommal várt összecsapásnak nem akármilyen tétje van. A győztes válik a jelenleg első helyen rangsorolt Oklahoma egyetem első számú kihívójává a Big12 konferenciáért való versenyben. Mind a két csapat nagyon hatékony offense-szel rendelkezik, az Oklahoma State-éről egyenesen elmondhatjuk, hogy az egyik legproduktívabb az idei szezonban. A mérkőzésen láthatunk két kiváló QB-t (Tannehill és Weeden), két alulértékelt futót (Gray és Randle), valamint az idei szezon egyik legnagyobb elkapósztárját a Cowboys oldalán, Justin Blackmon személyében. Blackmon mögött nem sokkal marad le az Aggies játékosa, Jeff Fuller sem, akinek a játékát eddig húzódás nehezítette, de erre a fontos mérkőzésre már egészségesen futhat ki. Kulcskérdés lesz az, hogy a védelmek hogyan produkálnak az oly sokszor megállíthatatlannak tűnő támadósorok ellenében. Jobb az Aggies idei védelme, különösen az irányítók siettetése kapcsán tudnak felmutatni nagy sikereket. Ezzel szemben az Oklahoma State-nek még a kevésbé neves csapatok ellen is meggyűlt a baja a futás és passz elleni védekezéssel is. Kiélezett csata várható a két fél között, amelyen akár az utolsó percek is dönthetnek a végső győztes kilétéről a tavalyi évhez hasonlóan (akkor a Cowboys nyert 38–35-re egy utolsó másodperces FG-lal).

AKIKRE ÉRDEMES FIGYELNI
Texas A&M: Jeff Fuller (WR), Cyrus Gray (RB), Ryan Tannehill (QB), Ryan Swope (WR), Christine Michael (RB), Garrick Williams (LB), Patrick Lewis (C), Damontre Moore (LB), Tony Jerod-Eddie (DE), Coryell Judie (CB)
Oklahoma State: Justin Blackmon (WR), Joseph Randle (RB), Brandon Weeden (QB), Levy Adcock (OT), Markell Martin (S), Grant Garner (C), Lane Taylor (OG), Tracy Moore (WR), Quinn Sharp (K, P), Richetti Jones (DE)

NCAA, 4. JÁTÉKHÉT
3. West Virginia Mountaineers (16.)–LSU Tigers (2.)
Szeptember 25. vasárnap 02.00 (TV: ESPN America, élő és ismétlés)

Játszhat rangadókat a West Virginia idén is a Marshall-lal, a Pittsburghgel, akkor is az idény top mérkőzése a szurkolók számára az LSU morgantowni vendégszereplése lesz. Az idei Tigers nem a látványos játékáról híres. Támadóoldalon nem kockáztatnak sokat, jóval több futást hívnak, mint passzt, és nagyon vigyáznak a labdára. Ezután pedig a védelem kezébe helyezik magukat, amely gyorsaságával, nagy ütközéseivel a félelem érzetét kelti az ellenfelekben. Idény előtt túlértékeltnek éreztem ezt a csapatot, de nem azok. A látványosság hiányát hihetetlen precizitással, hatékonysággal ellensúlyozzák. Ez a játékstílus pedig nem sok egyetemi csapatnak fekszik, így a WVU-nak sem. A Mountaineers megpróbálja majd új támadójátékával kizökkenteni a mérkőzés elején az LSU-t, de ha a védelem az eddigi szinten játszik, akkor valószínűleg az idén remekül működő WVU offense és az eddig kissé maga alatt teljesítő defense kevés lesz arra, hogy a hazaiak örüljenek. A mérkőzésen az LSU-ban először játszik majd idén az eltiltásából visszatérő Russell Shepard, a csapat WR-e, akit szívesen alkalmaznak wildcatben és slot WR-ként is. Ő az a játékos, aki a támadóoldalon egy kicsit színesítheti az eddigi szürkébb játékot.

A további mérkőzések beharangozóit ide kattintva érhetik el!

AKIKRE ÉRDEMES FIGYELNI
West Virginia: Keith Tandy (CB), Geno Smith (QB), Bruce Irvin (DE), Tavon Austin (WR), Stedman Bailey (WR), Julian Miller (DT), Terence Garvin (S), Don Barclay (LT), Joe Madsen (C), Eain Smith (S)
LSU: Morris Claiborne (CB), Reuben Randle (WR), Spencer Ware (RB), Russell Shepard (WR), Ryan Baker (LB), DeAngelo Peterson (TE), Alex Hurst (OT), Tyrann Mathieu (CB), Craig Loston (FS), Sam Montgomery (DE)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik