A „kiscsapat" Texas Christian diadala a Rose Bowlban

MÉSZÁROS GERGELYMÉSZÁROS GERGELY
Vágólapra másolva!
2011.01.05. 19:44
null
Két boldog „szarvasbéka": Andy Dalton irányító (balra) és Tank Carder linebacker (Fotó: Action Images)
Címkék
Az egyetemi amerikaifutball-bajnokság (NCAA) kupadöntőinek kiemelt párosításai az a négy BCS Bowl, melyben a hat „nagy" konferencia (ACC, Big East, Big Ten, Big 12, Pac-10, SEC) bajnokai játszanak a BCS által melléjük rangsorolt élcsapatokkal. Az ötödik BCS-mérkőzést, a nemzeti nagydöntőt a végső ranglista első és második helyezettje vívhatja. Az idén a Délkeleti konferencia (SEC) bajnoka, az Auburn Tigers és a Csendes-óceáni konferencia (Pac-10) éllovasa, az Oregon Ducks vívhat meg az elsőségért január 10-én. Összefoglalónk a másik négy kupadöntőt öleli fel.

 

ROSE BOWL

A BCS-kupadöntőket hagyományosan újév napján a Rose Bowl és a Fiesta Bowl vezette be, ezt követte az Orange Bowl, végül tegnap éjjel a Sugar Bowl zárta a sort. A kaliforniai Pasadenában játszott „Rózsák Háborúját" eredetileg a Big Ten és a Pac-10 konferencia bajnokának tartják fenn, de ha valamelyik csapat nagydöntőt játszik (az idén az Oregon), más csapatok is esélyt kapnak.

A „kis" konferenciának számító Mountain West bajnoka, a Texas Christian (TCU) Horned Frogs először szerepelhetett a patinás eseményen. A Szarvasbékák veretlenül jutottak idáig, míg ellenfelük, a Big Ten-bajnok Wisconsin Badgers körbeverés után, két vereséggel érkezett. A Borzok a Clay-White-Ball „háromfejű futószörnyre" építették támadásaikat, míg a Szarvasbékák Andy Dalton irányító (219 yard, egy TD) kimagasló passzjátékára helyezték a hangsúlyt és ez meg is látszott a meccs képén.

A fordulatos ütközet elején egy kiváló 23 yardos Dalton-passzt Bart Johnson értékesített, de a wisconsini erőfutó John Clay rögvest válaszolt. A TCU újabb vezetését és az első negyed végét Dalton 4 yardos TD futása jelezte: a QB tökéletes fake handoffal csapta be a wisconsini védelem vezérét, J,J. Wattot.

A 132 yardot teljesítő Montee Ball Badgers running back megállítására egyre komolyabb erőket mozgósítottak a Keresztények s bár negyedik negyedbeli touchdownját nem bírták meggátolni, a TCU 21–19-es vezetésnél megkísérelt kétpontos Wisconsin-akció Tank Carder texasi linebacker csodálatos blokkjának köszönhetően elhalt. A Horned Frogs sikerrel őrizte meg a vezetését és a veretlenségét, „kiscsapatként" sikeres szezonja újra felvetette az egyetemi futballból hiányzó rájátszásról szóló vitákat.

ROSE BOWL
 Texas Christian (TCU) Horned Frogs–Wisconsin Badgers 21–19

FIESTA BOWL

Az arizonai Glendale-ben megrendezett Fiesta Bowl párosítása szintén vitákat kavart. A Big 12 konferencia bajnoka, az Oklahoma Sooners azzal a Big East-bajnok Connecticut Huskiesszal találkozott, amelyik 8–4-es mérlegével a Top25-be sem fért be.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a UConn nem tudta a Telepesek dolgát megnehezíteni. Az Oklahoma az irányító Landry Jones iskolai kuparekordnak számító 429 yardnyi passzmennyiségének és hatpontosának segítségével 48–20-ra győzőtt. A Telepesek Broyles-Kenney-Stills elkapóhármasa megoldhatatlan feladat elé állította a Huskies secondaryjét és az elsőszámű running back DeMarco Murray is 93 yarddal és hatpontossal zárt.

FIESTA BOWL
 Oklahoma Sooners–Connecticut Huskies 48–20

ORANGE BOWL

A floridai Miamiban lebonyolítottt Orange Bowl kiegyenlítettebb csatát hozott, legalábbis a harmadik negyed közepéig. Az Atlanti-óceáni konferencia (ACC) éllovasa, a Virginia Tech Hokies sebességben ugyan felvette a verseny a Pac-10 második Stanford Cardinal gárdájával, de 13–12-es Cardinal vezetésnél beindult a gőzhenger.

A pálya mindkét oldalán játszó fullback és linebacker Owen Marecic egy yardról benyomott egy TD-t, majd az NFL Draft talán legmagasabban jegyzett QB-jelöltje, Andrew Luck (Stanford) 41, 58 és 38 yardról is királlyá tette Coby Fleener tight endet.

A Virginia Technek egy szerencsés safetyn és Tyrod Taylor QB csodás TD-passzán kívül megállt a tudománya, a 287 yarddal és 4 TD-passzal záró Andrew Luck játékát látva pedig eltöprenghetünk: vajon a Denver Broncosnál újra pozícióba került legenda, a korábbi stanfordos John Elway feltűnése a partvonalon Tebow-Luck irányítópárost eredményezhet a Vadlovak NFL-csapatánál?

ORANGE BOWL
 Stanford Cardinal–Virginia Tech Hokies 40–12

A tegnap éjjel rendezett Sugar Bowl, amit a New Orleans Saints Superdome-jában játszottak, drámai végjátékot hozott. A Big Ten konferencia másodikja, az Ohio State Buckeyes ugyan Terrelle Pryor QB és a Posey-Sanzenbacher elkapópáros remek játékával a szünetre 28–10-es vezetést szerzett, ellenfelük, az SEC konferenciát képviselő Arkansas Razorbacks visszakapaszkodott a meccsbe. Két mezőnygóllall, Jarius Wright elkapásával és egy csodálatos safetyvel 31–26-ra zárkóztak fel a Vadkanok.

A Hogs becenévre is hallgató arkansasiak addig remeklő speciális csapatrésze azonban óriási hibát vétett: máésfél perccel a vége előtt sikeresen blokkolták a Vadgesztényék puntkísérletét, de Julian Horton ahelyett, hogy az Ohio State végzónájáig rohanva biztos TD-t szerzett volna csapatának, ráfeküdt a labdára.

Így is esélyt kapott a Razorbacks a végső sikerre, de csapat támadósora újra csődöt mondott: Ryan Mallett irányító passzát először a tight end D.J. Williams elejtette, a következő átadást pedig Solomon Thomas elcsípte és az Ohio State kezdhetett ünnepelni.

A Buckeyes megtörte az 1978 óta tartó átkot: zsinórban kilencszer kaptak ki SEC-csapattól bowlmérkőzésen, de a 221 yardot és két TD-t passzoló, valamint 115 yardot futó Pryor és a Razorbacks támadófalát végig sakkban tartó Cameron Heyward vezérletével úrrá lettek a végzeten.

SUGAR BOWL
 Ohio State Buckeyes–Arkansas Razorbacks 31–26
TOVÁBBI BOWLMÉRKŐZÉSEK
 Meineke Car Care Bowl: South Florida Bulls–Clemson Tigers 31–26
 Sun Bowl: Notre Dame Fighting Irish–Miami Hurricanes 33–17
 Liberty Bowl: Central Florida (UCF) Knights–Georgia Bulldogs 10–6
 Chick-fil-A Bowl: Florida State Seminoles–South Carolina Gamecocks 26–17
 TicketCity Bowl: Texas Tech Red Raiders–Northwestern Wildcats 45–38
 Capital One Bowl: Alabama Crimson Tide–Michigan State Spartans 49–7
 Outback Bowl: Florida Gators–Penn State Nittany Lions 37–24
 Gator Bowl: Mississippi State Bulldogs–Michigan Wolverines 52–14

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik