Willi Orbán: Négy góllal még nem nevezném magam gólvágónak

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2019.02.27. 09:44
null
Willi Orbán nagyszerűen teljesít a Bundesliga tavaszi szezonjában (Fotó: Imago)
Willi Orbán csúcsformában: középhátvéd létére gólokkal bizonyítja lipcsei edzőjének, Ralf Rangnicknak, hogy számolni kell vele.

 

 

Lepapírozták
Az utóbbi időben rendszeresen előfordul, hogy az edzők nem bekiabálják utasításaikat a pályára – tömött lelátók előtt a nagy hangzavarban amúgy is nehéz meghallani, illetve azt sem feltétlenül szeretnék, ha az ellenfél szakmai stábja is értesülne az instrukciókról –, hanem papírra vetik, és a hozzájuk legközelebb álló játékosukkal beküldik a címzettnek. Ez történt a hétfői Leipzig–Hoffenheim (1–1) mérkőzésen. A 36. percben Ralf Rangnick, a hazaiak vezetőedzője adott át kis cetlit Marcel Halstenbergnek, csapata pedig négyvédős rendszerre állt át. A második félidő folytatása után öt perccel pedig Julian Nagelsmann, a Hoffenheim mestere nyújtott át papírdarabot Nico Schulznak (a képen), a vendégek ezt követően öt védővel játszottak tovább.

Willi Orbán beérte Szalai Ádámot. A Leipzig védője a 89. percben szerzett góljával pontot mentett csapatának a Hoffenheim elleni hétfő esti mérkőzésen (1–1), és a német élvonal eddig megrendezett 23 fordulóját követően ugyanúgy négy gólt számlál, mint a sinsheimiek csatára.

A két futballista teljesítménye ellentétes ívet ír le az idényben. Szalai Ádám az első két fordulóban három gólt szerzett, azt követően inkább hasznos mezőnymunkájával segítette csapatát. Legutóbb október 20-án, a Nürnberg kapujába talált be, azóta két gólpasszt adott úgy, hogy három kivétellel csapata összes bajnokiján pályára lépett. Willi Orbán az első két fordulóban a kispadon ült, és utána is többször került oda. Az ősszel egy gólt jegyzett, a téli pihenőt követően azonban egy kivételével minden meccset végigjátszott, és a bizalmat további három találattal hálálta meg.

„A Hoffenheim jobban futballozott az első félidőben – ismerte el a mérkőzés kapcsán a Leipzig magyar válogatott védője. – Miután hadrendet váltottunk, kezünkbe vettük az irányítást, feljavult a teljesítményünk, helyzeteket alakítottunk ki. A gólom előtt Marcel Halstenberg tökéletesen adott középre: egy pillanatra összenéztünk, és ösztönösen tudta, hova kell passzolnia, nekem csak bele kellett tennem az érkező labdába a lábam. Talán későn sikerült egyenlítenünk: ha korábban születik meg a gólunk, a győzelmet is megszerezhettük volna. Ettől függetlenül remek érzés, hogy ismét a kapuba találtam, de az idénybeli négy góllal még nem nevezném magam gólvágónak, ezt meghagyom a vérbeli csatároknak.”

Willi Orbán jó szereplése nemcsak amiatt volt fontos, mert így jó eséllyel tovább erősítette a pozícióját a kezdőcsapatba kerülésért vívott harcban, hanem a nyáron érkező új vezetőedzőnek is bizonyított. A lipcseieket irányító Ralf Rangnickot ugyanis csak erre az idényre kérték fel, a megállapodás lejártát követően Julian Nagelsmann veszi át az irányítást, aki most még a vendégek kispadjáról nézte a találkozót.

„Elégedettnek kell lennünk az egy ponttal – nyilatkozta a Leipzig jelenlegi vezetőedzője. – A lefújáshoz közeledve nagy kockázatot vállaltunk azzal, hogy Willi Orbánt előreküldtük, de néhány hete a Hannover ellen két rögzített helyzet után is gólt szerzett, és reméltük, ezúttal is eredményes lesz. Betalált, ráadásul akcióból, amivel a várakozásainkat is felülmúlta.”

A 26 éves középhátvéd teljesítményével tett róla, hogy dilemma elé állítsa Rangnick mestert. Idénybeli mellőzöttsége ugyanis részben annak volt betudható, hogy a szakvezető a csapat húszéves francia utánpótlás-válogatott középhátvédjét, Dayot Upamecanót favorizálta a helyén. A bajnokság januári folytatásakor, a Dortmund ellen is ő vonulhatott a pályára kezdőként, Orbán a kispadra kényszerült. A vetélkedésbe egy sérülés szólt bele, Upamecano az edzésen olyan balszerencsésen ütközött egyik csapattársával, hogy térdét fájlalva elterült a gyepen, és bár a keresztszalag-szakadást elkerülte, hetekre harcképtelenné vált.

A garantált játéklehetőség így, mondhatni, magyar posztriválisa ölébe hullott, aki él is vele. Csapata legutóbbi öt bajnoki és egy Német Kupa-mérkőzését végigjátszotta, ezeken három gólt szerzett, ami csak eggyel kevesebb, mint amennyit a csapat dán csatára, Yussuf Poulsen jegyez.

Hogy ez Upamecano visszatérésekor mire lesz elég, nem lehet tudni, mindenesetre a hétfői „magyaros” rangadót a helyszínen megnéző Marco Rossit jó eséllyel meggyőzte, és a magyar válogatott szövetségi kapitánya a márciusban rajtoló Európa-bajnoki selejtezőben ismét alapemberként számolhat Orbánnal.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik