Szalai mögé karmester és szűrő jött, Huszti mexikói „főnököt” kapott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.01.07. 21:26
null
Szalai Ádám már hannoveri színekben kezdte meg a felkészülést (Fotó: Hannover 96)
Minden rosszban van valami jó: ismét tárt karokkal vár bennünket munkahelyünk, ismét kinyitották hívogató kapuikat az iskolák, ismét váratlanul érte a tél a közlekedőket, ismét feleannyiba kerül a karácsony előtt megvett bármi, mint amennyiért ránk sózták, ismét közeledik a félév, az adóbevallás és a csekkfizetési határidő, megőrülésünk és nyugdíjazásunk egymással versengő időpontja – ellenben újfent egy hónapig rághatjuk körmeinket bis zum tövig amiatt, hogy vajon kedvenc csapatunk mely labdarúgókkal erősít a tavaszi idényre. Téli transzfersorozatunkat is az angliai eseményekkel kezdtük, az olasszal folytattuk, hogy elérkezzünk a Bundesligába.

Mivel a Bundesliga nagycsapatai még kivárnak, ami teljesen érthető, hiszen Münchenben inkább főnökei szemezgetnek télen és tavasszal a piacról, mint Pep Guardiola, a Wolfsburg, a Dortmund és a Mönchengladbach pedig hiába is erősítene pár 20-30 millióért, ezzel nem lenne beljebb a bajnoki címért folytatott harcban, az európai kupaporondon pedig egyszerűen nem térülne meg egy ekkora befektetés.

De mindez nem jelenti azt, hogy nem történtek volna érdekes események az átigazolási piacon, sőt!

A Borussia Mönchengladbach például képes volt nyolcmillió eurót fizetni a dortmundi szélsőért, támadó középpályásért, Jonas Hofmannért, aki az őszi idényben hét bajnokiján és hat Európa-liga-meccsén is három-három kanadai pontig jutott. Hamarosan követheti őt a salzburgi védő, Martin Hinteregger, a dán balbekk, Kristian Pedersen (Köge) vagy a Tours középső középpályása, Harisz Belkebla és a bécsi balszélső, Florian Kainz; míg a Dortmund házon belülről pótolta Hofmannt.

A Hoffenheim még nem számol komolyan a két brazil szélsővel, Guilherme Bitecóval és Bruno Nazárióval, akik olyanok, mint egy átlagos szegény magyar család: a nagy reménykedés után rendre kölcsönből kölcsönbe szédelegnek. Természetesen a Buli „falusi kiscsapata” nem éri be ennyivel a télen, és szokás szerint merész célokat tűzött ki maga elé, Szalai Ádám egykori kollégái mögött másfél sorral például egy sokszoros német válogatott szűrő, Sebastian Rudy nyűheti a gyepet, de igen jól járna a TSG a Kerim Frei (Besiktas), Lamine Gassama (Lorient) támadó, szélső védő kettőssel is. Kiszemelt még állítólag a tizenéves portugál irányító, a sokszoros U-válogatott André Horta is.

A Schalke első igazolásként gyorsan „behúzta” a Nürnberg osztrák U-válogatott középpályását, Alessandro Schöpföt, aki a Bayernben nevelkedett, de ott nem számoltak vele – profi szerződést aláírt ugyan, ám csak a második csapatig jutott. Nem úgy, mint Nürnbergben – most pedig királykékben teljesedhet ki.

Huszti Szabolcs visszatért a Bundesligába, és bár nemsokára 33 éves, még egy kis pénzt is áldoztak érte a frankfurtiak, és mindenképpen hízelgő a magyar játékos számára. Huszti jobbján a mexikói Marco Fabián lehet a fazonszabász, a mexikóiért szép summát, 3.5 milliót kasszírozhatott a Deportivo Guadalajara. Fabián nem túl közismert felénk, de sokszoros válogatott, nemrégiben még hazája ligájának legértékesebbje volt, a nyáron a Stuttgart is udvarolt neki, a télen csatlakozott a svábokhoz a Werder, Wolfsburg, Schalke hármas is. Ezek szerint hiába.

Igen jól járt az Eintracht a török védő-szűrővel, Kaan Ayhannal is, aki a német U-válogatottak után felnőttként a török nemzeti csapatot fogja erősíteni, és még csak 21 éves – a Schalke 100 ezer euróért engedte el egy fél évre, de a nyáron megvehető. Igaz, a Kicker szerint a kiszabott magas ár elrettenti majd az Eintrachtot a nyári vásártól.

Eme trió megszerzése még csak a kezdet, a sportigazgató Bruno Hübner nem rejtette véka alá, hogy egy középső védő még biztosan érkezik a télen, Münchenből csomagban jöhet Gianluca Gaudino és Jan Kirchhoff, de itt vehet lendületet az egyre lejjebb csúszó Sidney Sam karrierje, a csatársor új éke pedig az európai futballal a Young Boys színeiben megismerkedő japán Kubo Juja lehet.

Jutott egy osztrák válogatott támadó a Mainzba is, egy szerb válogatott balbekk meg az 1.FC Kölnbe, miközben a Hannover nagy reményeket fűz a 600 ezer euróért kölcsönvett Szalai Ádámhoz. „Hannover, Hannover/De jó hely, de jó hely/De jó hely, de jó hely... – szögezte le egykoron a Hétköznapi Csalódások nevű zenekar, bár nem éppen a napi transzferhelyzetet boncolgatván. Jó hely lehet ellenben a H'96 Szalainak is, a télen ezt biztosítandó új vezetői megvették mögé a kreatív norvég középpályást, Iver Fossumot és a rutinos japán válogatott vízhordót, Jamagucsi Hotarut is.

Szalai mellett szerepelhet a Svájcban borzasztóan gólerős Munasz Dabbur (Grasshoppers), de felrebbentek kósza hírek a már 30-on felüli egykori gólszóró, a paraguayi Lucas Barrios megszerzésének lehetőségéről is. Szintén régi ismerősünk a lengyel-német Sebastian Boenisch, akit a Leverkusen engedhet el, és a nigériai erőközéppályásnak, a laziós Ogenyi Onazinak is feküdne a Bundesliga. Nem lenne olcsó mulatság megszerezni őket, és a legújabb kiszemelt, az U20-as válogatott támadó mindenes Marius Wolfért is kérhet 1-2 milliót az 1860 München.

A wolfsburgi Timm Klose megszerzése egyáltalán nem lehetetlen, míg Josip Drmic, Stefan Kiessling vagy a sioni Moussa Konaté túl drága lenne a Hannovernek – mint ahogyan a Törökországból visszavágyó Kevin Grosskreutz is inkább a stuttgartiakat választotta.

Érdekes lenne magyar szemszögből, sőt az Európa-bajnokságot szem előtt tartva kifejezetten hasznos is, ha Stieber Zoltán és Szalai egymás mellett keresgélhetné egykori önmagát, és a német sajtó szerint egyáltalán nem lehetetlen eme konstelláció létrejötte (Stieber mindenesetre a HSV edzőtáborában van, és a Bundesliga 2.-ből is hívják).

Akkor lenne csak de jó hely Hannover!

A HÉT MONDÁSA...

... Elképesztően sikerorientált, mindent megtesz azért, hogy sikeres legyen. Úgy látom, sokat kellett küzdenie az életben, de nem kapta meg a kellő elismerést. Mostanában azonban jól alakul az élete, sok sikert élhet át – mondta egy híres jósnő Dárdai Pálról. Biztosan nézte a tabellát és a twitteres szavazásokat is.

TÍZ ÉVE TÖRTÉNT...

... hogy a Bayern München 2.7 millió euróért megszerezte az akkori legújabb paraguayi tehetséget, Julio dos Santost a Cerro Portenótól. Várható volt, hogy az 1983-as születésű támadó középpályás, szélső megfut pár kölcsönkört (Gremio, Almería, Wolfsburg), de az nem, hogy csak pár mérkőzésen kap lehetőséget a bajoroknál. Márpedig ezt történt, ám hősünk nem kallódott el, szép éveket töltött el az Atlético Paranaense után nevelőegyesületében, szerepelt Copa Américán és vébén is; sőt nemrégiben a Libertadores-kupa gólkirálya lett, egy éve pedig már a Vasco da Gamát erősíti.

HÚSZ ÉVE TÖRTÉNT...

... hogy a Dortmund megszerezte pár fillérért a Freiburgtól a sokoldalú hátvédet és középpályást, Jörg Heinrichet, aki már akkor válogatottnak mondhatta magát. Alaposan befutott a következő években, nyert Bajnokok Ligáját, megfordult az 1998-as világbajnokságon, majd 12.6 milliót utalt érte az akkoriban fénykorát élő Fiorentina. Bár nem ment neki rosszul, viszonylag hamar visszatért Firenzéből, és egészen 2003-ig maradt Dortmundban. Kiszolgált veteránként 2003 után évente váltott klubot az 1969-ben született Heinrich, aki az 1.FC Köln, a Ludwigsfelder, az Union Berlin és a Chemie Premnitz után 2007-ben vonult vissza, 39-szeres válogatottként, jelenleg a negyedosztályú Luckenwalde mestere.

A BUNDESLIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2016 TELE

BAYERN MÜNCHEN
Érkezett:

Távozott: Sinan Kurt (Hertha BSC)

WOLFSBURG
Érkezett:

Távozott:

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett:
Jonas Hofmann (Borussia Dortmund, 8.000.000 euró)
Távozott:

BAYER LEVERKUSEN
Érkezett:

Távozott:

AUGSBURG
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Nikola Djurdjic (Malmö)
Távozott:
Kölcsönbe: Sascha Mölders (1860 München)

SCHALKE
Érkezett:
Alessandro Schöpf (1. FC Nürnberg)
Kölcsönbe: Junesz Belhanda (Dinamo Kijev)
Távozott: Kevin-Prince Boateng (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Kaan Ayhan (Eintracht Frankfurt, 100.000)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett:
Felix Passlack (Dortmund U19), Christian Pulisic (Dortmund U19)
Távozott: Jonas Hofmann (Mönchengladbach, 8.000.000)

HOFFENHEIM
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Guilherme Biteco (Náutico), Bruno Nazário (Lechia Gdansk)
Távozott:
Kölcsönbe:
Szalai Ádám (Hannover, 600.000), Guilherme Biteco (Ceará), Bruno Nazário (Cruzeiro)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett:
Marco Fabián (Deportivo Guadalajara, 3.500.000), Huszti Szabolcs (Csangcsun Jataj, 250.000)
Kölcsönbe: Kaan Ayhan (Schalke, 100.000)
Távozott: Václav Kadlec (Midtjylland, 2.100.000)

WERDER BREMEN
Érkezett:

Távozott:

MAINZ
Érkezett:
Karim Onisiwo (Mattersburg, i.)
Távozott:

1.FC KÖLN
Érkezett: Filip Mladenovics (BATE Boriszov, 1.500.000)
Kölcsönből vissza: Pedro Geromel (Gremio)
Távozott: Pedro Geromel (Gremio), Nagaszava Kazuki (Urava Reds)

HANNOVER
Érkezett:
Iver Fossum (Strömsgodset, 2.000.000), Jamagucsi Hotaru (Cerezo Oszaka, 1.500.000)
Kölcsönbe: Szalai Ádám (Hoffenheim, 600.000)
Távozott: Sebastian Ernst (Magdeburg)

VFB STUTTGART
Érkezett:
Kevin Grosskreutz (Galatasaray, 2.170.000)
Kölcsönbe: Artyem Kravec (Dinamo Kijev, 500.000)
Távozott:

HERTHA
Érkezett:
Sinan Kurt (Bayern München), Shawn Kauter (Hertha BSC II)
Kölcsönből vissza:
Sascha Burchert (Valerenga)
Távozott:

HAMBURG
Érkezett:
Dren Feka (Hamburg II)
Távozott:

INGOLSTADT
Érkezett:

Távozott:

DARMSTADT
Érkezett:
Távozott:

Dőlt betűkkel az ősszel történt átigazolások, pirossal szedtük a legfontosabb érkezőket.

Lezárva január 7-én.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik