Sosem látott bravúrra készül a Bayern: összejön-e a dupla tripla?

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2020.09.18. 12:24
null
A salátástál „felkészült” az idényre, de vajon új kezekbe kerül-e? (Fotó: AFP)
Valószínűleg a 2020–2021-es Bundesliga-idényben is a Bayern lesz a Bayern legnagyobb ellenfele. Az előző évadban triplázó német rekordbajnok most új csúcsokat hódítana meg. Ha ismét megnyeri a BL-t, a Bundesligát és a Német Kupát, akkor az európai futballtörténelemben sosem látott bravúrt hajt végre a „dupla triplával”. De történelmet írhat egy újabb gólkirályi címmel Robert Lewandowski is – van-e egyáltalán ellenszer a sorozatban kilencedik bajnoki címükre hajtó müncheniek ellen? A Bayern München–Schalke 04 nyitó mérkőzésen ugyan még nem lesznek szurkolók, ám a drukkerek már e hétvégén visszatérhetnek a lelátókra.

Hová lehet továbblépni a 2019–2020-as csúcsról? Hát egy újabb csúcsra! A Bayern München terve nyilvánvaló: ismét megnyerni a Bundesligát, a Német Kupát és a Bajnokok Ligáját. No meg begyűjteni a Szuperkupát (szeptember 24., Budapest, Puskás Ferenc Stadion, a Sevilla ellen), és a mostani lebonyolításában utoljára megrendezendő klubvilágbajnokságot.

Mert ilyen még tényleg nem volt.

A Bayern által végrehajtott triplázás eleve ritka bravúr a világfutballban. Eddig 25 alkalommal tudott (minden kontinentális zónát beszámítva) egy klub triplázni. Európában csak kilenc ilyen eset volt. Kétszer triplázni kontinensünkön két csapatnak (FC Barcelona, Bayern München) sikerült. De megismételni egy idénnyel később a triplázást – ez még soha egyetlen európai együttesnek sem jött össze.

TRIPLÁZÓK AZ EURÓPAI KLUBFUTBALLBAN
Tripla: megnyerni az első számú kontinentális kupát (BEK/BL), illetve a hazai bajnokságot és kupát is
1966–1967: Celtic (skót)
1971–1972: Ajax (holland)
1987–1988: PSV (holland)
1998–1999: Manchester United (angol)
2008–2009:FC Barcelona (spanyol)
2009–2010: Internazionale (olasz)
2012–2013: Bayern München (német)
2014–2015:FC Barcelona (spanyol)
2019–2020: Bayern München (német)

Az első európai triplázó, a Celtic (1966–1967) egy idénnyel később is megnyerte a skót bajnokságot, de a hazai kupa első fordulójában elhasalt a későbbi győztes Dunfermline-nel szemben, és a BEK-elsőséget sem sikerült megvédenie. A Kovács István irányította Ajax megvédte a BEK-trónját, „szerény” 102–18-as gólkülönbséggel megnyerte a holland bajnokságot, ám tizenegyesekkel alulmaradt a sorozatot később megnyerő NAC ellen a kupa második körében.

A PSV megvédte a holland bajnoki címét, megnyerte a Holland Kupát, viszont a BEK negyeddöntőjében búcsúztatta a Real Madrid. Sir Alex Ferguson triplázó Manchester Unitedje a következő évadban óriási fölénnyel megnyerte az angol bajnokságot, ugyanakkor a klubvilágbajnoki szereplés miatt visszalépett az FA-kupától, a BL-ben pedig alulmaradt a nyolc között a Real Madriddal szemben.

Az elmúlt 12 évben aztán öt csapat is próbálkozhat(ott). Az FC Barcelona 2009–2010-ben győzött a spanyol bajnokságban, de a kupából már a nyolcaddöntőben „kizúgott” a Sevilla ellen, a BL-elődöntőben pedig megállította José Mourinho Intere. Az Internazionale 2009–2010-ben triplázott, innen azonban lefelé vezetett az út: a következő idényben elveszítette bajnoki koronáját a városi rivális AC Milannal szemben, míg a kupát ugyan megnyerte, de a BL-negyeddöntőben csúnyán elbánt vele a Schalke 04.

Jöhettek a B betűsök! Jupp Heynckes Bayernje tarolt 2012–2013-ban, utána érkezett Pep Guardiola, s minden esély megvolt az újbóli triplázásra. A német bajnokságban eltiporták a bajorok a konkurenciát, a kupadöntőben felülmúlták a nagy rivális Dortmundot, ám a BL-ben Guardiola túlgondolkodta a Real Madrid elleni elődöntőt, és nagyon csúnyán megbánta (0–5-ös összesítés). A 2014–2015-ben triplázó Barca a spanyol bajnokságot meg tudta nyerni egy évaddal később, megszerezte 28. kupagyőzelmét is, viszont a Bajnokok Ligájából kiejtette az Atlético Madrid. Az újabb kísérlet a Bayerné…

Hogy egyébként más kontinensen sikerült-e valaha az egymást követő két triplázás? Igen, kétszer. Az egyik bravúr az egyiptomi al-Ahli nevéhez fűződik (2005–2006 és 2006–2007), a másik az új-zélandi Auckland Cityéhez (2013–2014 és 2014–2015), csakhogy az afrikai és az óceániai zónát nem megbántva azért azt kimondhatjuk, hogy a szint nem ugyanaz…

Lewandowski és a Bayern a történelemkönyvekbe írhatja magát. De meg tudják-e hódítani ismét a csúcsokat? (Fotó: AFP, archív)
Lewandowski és a Bayern a történelemkönyvekbe írhatja magát. De meg tudják-e hódítani ismét a csúcsokat? (Fotó: AFP, archív)

VAN EGYÁLTALÁN VERSENY?

Vegyünk egy nagy levegőt. Bayern München, Bayern München, Bayern München, Bayern München, Bayern München, Bayern München, Bayern München, Bayern München. Ezzel fel is soroltuk a legutóbbi nyolc Bundesliga-kiírás bajnokcsapatát.

A német földön sosem látott dominanciának egyelőre nem látszik a vége, európai topligában ennél jobb, futó sorozata csak az olasz Juventusnak (9 bajnoki cím 2011–2020 között) van. Az európai rekord (a gibraltári Lincoln és a lett Skonto egymás után 14-szer nyerte meg hazája bajnokságát) azért még messzebb van. Az említett Juve mellett egyébként még a skót Celtic és a bolgár Ludogorec tart jelenleg zsinórban kilenc bajnoki címnél, a Bayern pedig megcélozhatja ezt. A német csúcs (ha az egységes Németországot, az NSZK-t és az NDK-t is számításba vesszük) egymás után 10 bajnoki győzelem, ezt a Stasi gyűlölt csapata, a Dynamo Berlin érte el 1979 és 1988 között.

A játékosok értékelésével-megfigyelésével foglalkozó Goalimpact statisztikai oldal valószínűség-számítása szerint csak a Bayern München (80.5 százalék esély az első helyre), a Borussia Dortmund (11.2 százalék) és az RB Leipzig (3 százalék) pályázhat komolyan vehető eséllyel a salátástálra. Számításuk szerint a Bayern várható pontszáma legalább 11 ponttal felülmúlja majd a legközelebbi riválisét.

Persze ez „csak” statisztika – és például az edző, valamint a szakmai stáb hatását nem számolja, csupán a játékosok „nettó” teljesítményéből indul ki, de jól mutatja, hogy mennyire nyomasztó a Bayern fölénye. Az idény előtti hagyományos körkérdésen a 18 vezetőedző közül egyedül Florian Kohfeldt (Werder Bremen) tippelte bajnoknak a Dortmundot, Lucien Favre (Dortmund) és Peter Bosz (Leverkusen) pedig nyitva hagyta a kérdést.

A BAYERN ÉS RIVÁLISAI KÖZTI PONTKÜLÖNBSÉG
2015–16 2016–17 2017–18 2018–19 2019–20 ÁTLAG
Dortmund –10 –18 –29 –2 –13 –14.4
RB Leipzig N/A –15 –31 –12 –16 –18.5
Leverkusen –28 –41 –29 –20 –19 –27.4
Mönchengladbach –33 –37 –37 –23 –17 –29.4

S miért ne lenne az? Hansi Flickkel a klubhoz tökéletesen illő edzőt találtak. Ugyan a kölcsönjátékosok (Ivan Perisic, Philippe Coutinho, Álvaro Odriozola) visszatértek klubjukhoz, de érkezett Leroy Sané, Tanguy Nianzou Kouassi és Alexander Nübel.

A Liverpoolhoz igazoló Thiago Alcántara pótlásáról gondoskodni kell, hiszen a spanyol válogatott középpályás a BL-döntőben is megmutatta, mekkora érték. A keret „Achilles-sarka” Robert Lewandowski lehet: ha a világ jelenlegi legjobb középcsatára súlyos sérülést szenved az idény közben, akkor igen nehéz lesz a pótlása. A 32 éves center azonban minden, csak nem sérülékeny: amióta a Bundesligában szerepel, az összes idényben legalább 30 bajnokit és legalább 43 mérkőzést játszott.

Szóval, nehéz gyenge pontot találni a Bayernnél. Talán a „túlnyerés” lehet a legnagyobb fenyegető veszély, ám a müncheniek állítják, sikeréhségük és étvágyuk változatlan. Esetleg még valami vita bonthatja meg az egységet (a háttérben David Alaba szerződéshosszabbításával kapcsolatban alakult ki egy csörte a játékos ügynöke és a Bayern között), illetve viszonylag szűk a keret.

„Nagyon nehéz lesz megint megnyerni a bajnokságot. A Dortmund, a Gladbach és a Leipzig jól felkészült ellenfél” – udvariaskodott Flick a nyitány előtt. Tény, a BL-menetelés miatt a címvédő felkészülése igen rövid volt, s ez okozhat némi nehézséget. A Bayern edzője mindenesetre még két-három átigazolást tervez.

Az első számú fenyegetés ebben az idényben is valószínűleg a szupertehetségeket egy Football Manager-játékossal vetekedő módon harácsoló Borussia Dortmund lesz (érkezett a Birmingham Citytől Jude Bellingham, a Real Madridtól Reinier kölcsönbe; valamint befutott a rutinos Thomas Meunier is). Marco Reus (állítólag) teljesen egészséges, ami óriási erősítés lehet, s 18-as mezszámmal ott van a keretben a 15 éves csatárígéret Youssoufa Moukoko, aki már kardélre hányta az U-korosztályokban a konkurenciát, s november 20. (ekkor tölti be a 16-ot) után bemutatkozhat az élvonalban.

CSAK EGY VÁLTÁS

Figyelem, notórius edzőváltók: a Bundesligában csak egy kispadon volt csere, a Hoffenheimnél a „tűzoltó” megbízott edzői csapat után kinevezték a Bayern II-től érkező Sebastian Hoenesst. Dieter Hoeness fia, Uli Hoeness unokaöccse korábban játszott is a Hoffenheimben, a mostani az első Bundesliga-megbízatása.

A BL-elődöntős RB Leipzig a pályán és a kispadon is igen erős, de elvesztette „kirakatcsatárát”, Timo Wernert, és ez egy bajnoki versenyfutásra sokkal jobban rányomhatja a bélyegét, mint egy kieséses rendszerű minitornára. Mindenesetre mind a Dortmund, mind a Leipzig fejlődőképes, ez biztos, mindkettőt remek edző irányítja – csak mire lesz ez elég?

A Bayer Leverkusen szurkolói Patrik Schick érkezésének örülhetnek, ám a Kai Havertz, Kevin Volland duó elvesztése nagyon fájdalmas veszteség. Az élcsapatok nem tartottak nagy „keretrendezést”, a koronavírus-járvány következményeként nincs hatalmas költekezés, de még hosszú az átigazolási szezon – olyat azért aligha lehet húzni, amellyel egy klub a Bayern nyomába eredhet.

Minden a szokásos mederben zajlik, legalábbis úgy tűnik. És ha a Bayern a Dortmundnak jelentős előnyt adva (2018–2019), majd novemberig káoszba süllyedve, edzőt váltva (2019–2020) is meg tudta nyerni a bajnokságot, akkor most miért ne őrizné meg a trónját?

Szalai Ádám közelít a 250. Bundesliga-mérkőzéséhez (Fotó: AFP)
Szalai Ádám közelít a 250. Bundesliga-mérkőzéséhez (Fotó: AFP)

NÉGY MAGYAR VÁLOGATOTT, OSZTRÁK „LÉGIÓSHAD”

A magyar válogatott „topligás részlegét” továbbra is a Bundesliga-légiósok adják, Gulácsi Péter és Willi Orbán az RB Leipziggel ismét megcélozza a dobogót, Sallai Roland góljai a Freiburgot, Szalai Ádám találatai a Mainzot segíthetik. Gulácsi, Orbán és Szalai az öltözőnek is meghatározó figurája, a kapus most lett csapatkapitány-helyettes, a védő (aki már nem csapatkapitány, Marcel Sabitzer váltotta) és a center pedig a csapattanács tagja. A Hertha keretében Dárdai Mártont (ő lesz a 31-es) és ifj. Dárdai Pált, azaz Palkót (24) találjuk, a stábban pedig Petry Zsolt dolgozik kapusedzőként.

Szalai 246 Bundesliga-mérkőzéssel (ezzel 27. az aktív élvonalbeli játékosok között) és 52 góllal (ezzel 14. a vonatkozó listán) vág neki az idénynek, ő lehet Dárdai Pál (286) után a második magyar futballista, aki eléri a 250 mérkőzéses határt a német első osztályban. Ha Gulácsi (131 Bundesliga-meccs) végigvédi az idényt, akkor Hajnal Tamás (149) és Huszti Szabolcs (162) elé léphet.

„Rendkívül hosszú idény vár ránk, és az emberpróbáló terhelés miatt nehéz hónapokra előre tippelni. Ha a müncheniek végig úgy futballoznak, ahogy a leállást követően, szinte lehetetlen megfogni őket. A bajorok lehengerlő teljesítményt nyújtottak az idény második felében, nyilván a sérüléseken és a formaingadozáson múlik, mennyire kerülhetünk közel hozzájuk. Az előző idényben úgy tűnt, az első három helyezett mellett a Leverkusen és a Mönchengladbach valamennyire ellépett a mezőnytől, vélhetően a hétvégén induló idényben is ez az öt csapat verseng az első négy közé kerülésért” – vélekedett Gulácsi a bajnoki esélyekről. A kapussal készített idénybeharangozó interjúnkat itt olvashatják!

Játékosmozgás még bőven lehet, viszont érdemes megjegyezni, hogy továbbra is mekkora osztrák „légióshad” van a német Bundesligában, 32 játékos (a külföldiek 11.2 százaléka) jött a szomszédból. Az osztrákok szinte egy teljes tornakeretet ki tudnának állítani Bundesliga-futballistákból – a szinte szó használatát az indokolja, hogy nincs három kapusuk a német első osztályban. Egymás után a harmadik idényben van 30-nál több osztrák a Bundesligában, s hiába volt mindig is logikus karrierút egy osztrák labdarúgónak Németországban folytatni a pályafutását, ez nagyságrendi változás a korábbiakhoz képest.

NÉHÁNY EZREN A LELÁTÓN

A Bundesliga-csapatok szigorú előírások mellett elkezdik visszaengedni a szurkolókat a lelátóra. A szervezett szurkolói csoportok még „kihagyják ezt a kört”, a csapatok általában csak helyi (tartománybeli) drukkereket engednek be, vendégszurkolókat nem. Sör nincs! A stadionok teljes befogadóképességének 20 százaléka használható ki. Ez a nyitó körben a következő nézőszámokat jelenti a Kicker összeállítása szerint, ha minden jegy gazdára talál. Már ha a koronavírus-járvány nem szól közbe (még jobban)…

Bayern München–Schalke: eredetileg 7500 nézőt engedtek volna be, de a járványügyi helyzet romlása miatt zárt kapus lesz a találkozó
Eintracht Frankfurt–Arminia Bielefeld: 6500 néző
Union Berlin–Augsburg: 4300 néző
1. FC Köln–Hoffenheim: 9200 néző
Werder Bremen–Hertha BSC: 8500 néző
VfB Stuttgart–Freiburg: 500 néző (a Stuttgart még engedélyre vár a baden-württembergi vezetéstől, ha megkapja, a Mercedes-Benz-Arena befogadóképessége ideiglenesen 12 000 lehet)
Dortmund–Mönchengladbach: 10 000 néző
RB Leipzig–Mainz: 8500 néző
Wolfsburg–Leverkusen: 500 néző (a wolfsburgiak is még engedélyre várnak, ha megkapják, 5200-ra emelkedik az ideiglenes befogadóképesség)

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a német Bundesliga 2020–21-es idényét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Furcsa lesz, de furcsa ez az egész év…

Az első fordulóban két nagy presztízsmérkőzésre is sor kerül, a Bayern a Schalkéval vívja a bajnokság nyitómérkőzését, s összecsap a két Borussia, tehát a Dortmund és a Mönchengladbach. A címvédő 2002 óta sosem veszített el bajnoki nyitó meccset (14 győzelem, 4 döntetlen). Most sem a január óta a Bundesligában nyeretlen Schalke az esélyes a legutóbbi 30 találkozóján veretlen (29 győzelem, 1 döntetlen), a legutóbbi 13 bajnokiján győztes Bayern ellen…

…de hát más csapatok is így lesznek ezzel.

NÉMET BUNDESLIGA
1. FORDULÓ
Szeptember 18., péntek
20.30:
Bayern München–Schalke 04 (Tv:Sport1)– élőben az NSO-n!
Szeptember 19., szombat
15.30:
Eintracht Frankfurt–Arminia Bielefeld
15.30:1. FC Köln–Hoffenheim
15.30:Union Berlin–Augsburg
15.30:VfB Stuttgart–Freiburg (Tv:Sport2)– élőben az NSO-n!
15.30:Werder Bremen–Hertha BSC
18.30:Borussia Dortmund–Borussia Mönchengladbach (Tv:Sport2)– élőben az NSO-n!
Szeptember 20., vasárnap
15.30:
RB Leipzig–Mainz (Tv:Sport2)– élőben az NSO-n!
18.00:Wolfsburg–Bayer Leverkusen (Tv:Sport2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik