Rudy, Süle, Lemar, Henrichs – alakul az új Bayern München?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2017.01.14. 09:42
Itt van immár a had – no, nem Laczfi nádor hada üget elő a Toldiból, hanem a nyalka, kolcsagos legények és cifra nyergű mének helyett a topligák frissiben vett labdarúgói sorakoznak táblázatunkban. Szokásunk szerint a Premier League és a Serie A eseményei után a Bundesligával folytatjuk heti transzfertúránkat.

Sokszor leírtuk már és nem is nagy bölcsesség: jó ideje nem az a kérdés, hogy bajnok lesz-e a Bayern München, hanem az, hogy mikor. Ezt tükrözi a bajorok téli átigazolási idénye is: nincs kapkodás, nincsenek nagy transzfersagák – egyébként sem könnyű ilyenkor a Bajnokok Ligájában is erősítésnek számító játékost venni, ráadásul Carlo Ancelotti sem vásárlási és cseremániás.

Ennyit a közhelyekről.

Holger Badstuber Gelsenkirchenben kezdené újjáépíteni magát (Fotó: AFP)
Holger Badstuber Gelsenkirchenben kezdené újjáépíteni magát (Fotó: AFP)

Eddig távozott kölcsönbe a Schalkéhoz a „nagy német sérült”, a 27 éves Holger Badstuber, akinek képességei szerint nem itt kellene tartania, csak éppen 2012 óta összesen harminc bajnokit tudott játszani a Bayern színeiben. Önhibáján kívül: a Transfermarkt nyilvántartása szerint kétezer-tizenkettő decembere óta máig 1022 napon át volt a sérültlistán...

A sokoldalú fiatal amerikai támadó, az amerikai-német kettős állampolgár Julian Green a VfB Stuttgarthoz került 300 ezer euróért, neki a nyáron lejárt volna a szerződése, Badstuberé pedig a jövő nyárig szól.

Érdemes átfutni a Bayern-keretet, tulajdonképpen minden poszton két remek futballista, olykor egyenesen két klasszis harcol meg a kezdőcsapatbeli tagságért – kivéve például a kapusposztot, ahol a Manuel Neuer miatt a kispadon ücsörgő, 28 éves Sven Ulreich vagy a veterán Tom Starke nem lenne megnyugtató megoldás a háló előtt.

Ennek ellenére Ancelotti bízik a szerencséjében, azaz abban, hogy Neuer nem sérül meg komolyabban a tavaszi idényben, vagy nem dől ki fontos mérkőzésre, mert nem tudunk arról, hogy kapust keresne az olasz.

A másik „érdekes” pozíció a jobbhátvédé, avagy a pár éve divatos műszóval élve jobb oldali futóé. Philipp Lahmot csak az idő tudja legyőzni, az azonban előbb-utóbb mindenképpen, a német játékos már 33 esztendős. A brazil Rafinha két évvel fiatalabb csak nála, és bár csoda hasznosan képes futballozni, nem az övé a jövő.

Ezért is bukkant fel a német sajtóban a Münchennel kapcsolatban a leverkuseni tini, Benjamin Henrichs neve: a ghánai származású, Bayer-nevelésű legényke már a felnőttválogatottban is bemutatkozhatott. S az övé lehet a jövő, ezt így véli a Barcelona és pár angol klub is.

„Apámat megkereste már néhány klub telefonon, de sokszor nem is mondja nekem, hogy kik érdeklődnek irántam, mert nem akarja, hogy ez megzavarja a fejem” – adott betekintést a csábítgatások és az értő atyai gondoskodás hátterébe a játékos.

A B-terv a benficás Nélson Semedo lehet, akiért portugál szokás szerint elsőre bődületes összeget kérnek, hivatkozva 60 millió eurós kivásárlási árára. De adnak még ők lejjebb a negyvenből.

Jérome Boateng súlyos sérülése miatt felvetődött pár középső védő neve is, ilyen például a magát a Lazióban alaposan kinövő holland Stefan de Vrijé és a hoffenheimes Niklas Süléé.

Niklas Süle hamarosan búcsút inthet a Hoffenheimnek (Fotó: AFP)
Niklas Süle hamarosan búcsút inthet a Hoffenheimnek (Fotó: AFP)

Sülével német lapok szerint már jó ideje szemezget a Bayern, és egyáltalán nem lenne meglepetés, ha a válogatott futballista nála kötne ki, a Bild már tud is egy húszmilliós vételárról és egy ötéves, de csak a nyártól kezdődő szerződésről; az árat egyébként a Chelsea verte fel ilyen magasságokba.

Boateng képes a védelem jobb oldalán futballozni, ám a szakértők szerint nem tudja a támadásokat lahmi szinten segíteni, ráadásul akkor (ez már a mi véleményünk) nagyon hiányzik középről – balhátvédből ellenben parádés a választék, ezért is érdekes, hogy a nápolyi Fauzi Gulamot hírbe hozták a BM-mel.

David Alaba középső védőként és szűrőként egyaránt bevethető, míg Juan Bernat egy sorral előrébb is remekül érzi magát. Csak nem kitalált valami meglepőt Ancelotti?

Ide kapcsolódó téma, hogy a német sajtó írt még a bal oldalon és középen is hasznos, schalkés Sead Kolasinac bajor kapcsolatáról is. A két állítólagos kiszemelt közül Gulam a többre taksált játékos, de a remek formában lévő, a Kicker által a Lahm mögötti legjobb bundesligás védőnek megválasztott Kolasinac szerződése pár hónap múlva lejár – viszont ezzel például az Arsenal és a Juventus is tisztában van.

Hosszabb távú befektetés lehet a Fulham serdülője, a 2000-es születésű Ryan Sessegnon, aki ikertestvérével egyazon poszton játszik, és mindketten angol utánpótlás-válogatottak. Ryanre a Lipcse, az Arsenal, a Manchester United és a Manchester City is felfigyelt már, tehát tehetségéhez kétség nem férhet. Az első lépést a táncban tavaly tette az Arsenal, ám 3.6 milliós ajánlatával kosarat kapott.

Érdekes világ a mai futball.

Ha már érdekesség: ugyan már decemberi felvetés, de a Red Bull Salzburg mindössze tizennyolc esztendős francia középső védője, Dayot Upamecano is Ancelotti-kiszemelt. Természetesen a Salzburg „testvére”, a Leipzig is viheti az üstököst, sőt a Mundo Deportivo értesülései szerint a Barcelona sem ment el szó és tettek nélkül Upamecano teljesítménye mellett.

A másik érzékeny terület a középpálya közepe, itt a 35 éves Xabi Alonso, pontosabban Xabi Alonso 35 éve miatt kell új ember, talán a PSG-s Marco Verratti (neki olasz és spanyol érdeklődők alaposan felverik az árát).

A nem is kissé olcsóbb Sebastian Rudy (Hoffenheim, a Bild szerint a nyártól már ő is egészen biztosan bayernes), Eric Dier (Tottenham) és Adrien Rabiot (PSG) neve is felmerült még a lapokban. Bonyolítja a helyzetet, hogy Thiago Alcántara hosszabb időre kidőlt a sorból, noha ő Ancelotti szerint az Arsenal elleni hagyományos tavaszi párharcban már részt vesz.

Ha már az a fránya kor: Arjen Robben a napokban 33, Franck Ribéry tavasszal lép a 34.-be, így aztán a pletykamalmok szélsők neveit őrölgetik mostanában, egyre gyakrabban és hangosabban.

Nem is lenne rossz ötlet elhozni Madridból Yannick Carrascót, olcsóbb megoldás a Monaco egyszeres francia válogatott szellője, Thomas Lemar, a leginkább riválisbosszantó lépés pedig elszipkázni Dortmundból az amerikai Christian Pulisicot.

A Bayern-fóbiások örömmel hallhatják, hogy kedvenc ellenségük ismét házhoz megy az elutasításhoz, ugyanis a Bayer Leverkusen szélsője, Julian Brandt újfent bejelentette: hiába is tenne ajánlatot érte és neki a München, visszautasítaná a bajorokat, akárcsak 2013-ban, amikor még wolfsburgiként a Bayer mellett döntött (és persze más kedvéért sem mond le a hosszabbításról).

Akkor egyébként aprópénzért, 300 ezer euróért szerezte meg őt a Leverkusen; azóta párszoros válogatott, s értéke közelíti a húszmillió eurót.

Ancelotti gondjait enyhíti, hogy Robert Lewandowski megoldotta a Thomas Müller-ügyet, a lengyel szerint Müller legjobban közte és a középpályássor között érzi magát, és ott szerepelhetne a jövőben. A német zseni mostanában jobban feltalálja magát a reptereken, mint a futballpályákon, mivel eddig az idényben 13 bajnokin csak egyszer volt eredményes – de a szezonban elért összesen nyolc gólpassza jelzi a Lewandowski-terv jogosságát.

Müller ugyanakkor komolyan elgondolkodott a Manchester United régebbi ajánlatán, ám hogy gyorsan megnyugtassuk a Bayern-fanokat, erre a megállapításra a The Sun jutott...

Az viszont tény, hogy három remek játékossal máris erősített a Bayern München, ráadásul három olyan emberrel, akik mindent jól ismernek Münchenben, és senki posztjára nem törnek: Bixente Lizarazu, Giovane Élber és Hasan Salihamidzic is a klub nagykövete lesz.

NÉMET BUNDESLIGA, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2017 JANUÁRJA

AUGSBURG
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Daniel Opare (Lens)

BAYER LEVERKUSEN
Érkezett:
Távozott:

BAYERN MÜNCHEN
Érkezett:
Távozott: Julian Green (VfB Stuttgart, 300.000)
Kölcsönbe: Holger Badstuber (Schalke)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett:
Távozott:

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett: Timothée Kolodziejczak (Sevilla, 7.500.000), Julio Villalba (Cerro Porteno, 1.250.000)
Távozott: Álvaro Domínguez (visszavonult)
Kölcsönbe: Julio Villalba (Cerro Porteno)

DARMSTADT
Érkezett:
Távozott:

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett: Andersson Ordónez (Guayaquil, 1.000.000), Max Besuschkow (VfB Stuttgart II, 100.000), Aymen Barkok (Eintracht Frankfurt U19)
Távozott: Johannes Flum (St. Pauli, ingyen)

FREIBURG
Érkezett:
Távozott: Charles Elie Laprevotte (Magdeburg, ingyen)

HERTHA BSC
Érkezett: Jordan Torunarigha (Hertha II)
Távozott: Jens Hegeler (Bristol City, 300.000)

HAMBURG
Érkezett: Mergim Mavraj (1.FC Köln, 1.800.000)
Távozott: Cléber Reis (Santos, 2.500.000)

HOFFENHEIM
Érkezett: Danilo Soares (Hoffenheim II)
Kölcsönből vissza: Júnior Ponce (USM Porres)
Távozott: Júnior Ponce (USM Porres), Kim Dzsin Szu (Csonbuk Motors)

INGOLSTADT
Érkezett:
Távozott:

1. FC KÖLN
Érkezett: Christian Clemens (Mainz, 2.750.000)
Távozott: Mergim Mavraj (Hamburg, 1.800.000), Filip Mladenovics (Standard Liege, 1.200.000)

RB LEIPZIG
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Omer Damari (New York FC)
Távozott:
Kölcsönbe: Vitaly Janelt (Bochum)

MAINZ
Érkezett:
Távozott: Yunus Malli (Wolfsburg, 12.500.000), Christian Clemens (1. FC Köln, 2.750.000), Besar Halimi (Mainz II)

SCHALKE
Érkezett: Guido Burgstaller (Nürnberg, 1.500.000)
Kölcsönbe: Holger Badstuber (Bayern München)
Távozott:

WOLFSBURG
Érkezett: Yunus Malli (Mainz, 12.500.000), Riechedly Bazoer (Ajax, 12.000.000), Paul-Georges Ntep (Stade Rennes, 5.000.000), Victor Osimhen (Ultimate Strikers Academy, 3.500.000)
Távozott: Julian Draxler (PSG, 40.000.000)
Kölcsönbe: Carlos Ascues (FBC Melgar)

WERDER BREMEN
Érkezett: Thomas Delaney (FC Köbenhavn, 2.000.000)
Távozott: Lukas Fröde (Würzburger Kickers, 200.000)
Kölcsönbe: Fallou Diagne (Metz, 400.000), Lennart Thy (St. Pauli)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

VfB STUTTGART
Érkezett: Julian Green (Bayern München, 300.000)
Távozott: Stephen Sama (Greuther Fürth, 100.000)

HANNOVER
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Andre Hoffmann (Fortuna Düsseldorf), Babacar Gueye (Zulte Waregem)

Lezárva csütörtök este.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik