A münsteri egyetemen dolgozó szakember a Heilbronner Stimme című napilap pénteki számában azt mondta, számos nemzetközi tanulmány bizonyítja, hogy sem a nézők száma, sem a stadionban helyet foglaló szurkolók száma, sem a nézők viselkedése nem gyakorol releváns hatást a meccsek eredményére. Strauss hozzátette, hogy a drukkerek jelenlétének inkább a labdarúgó-mérkőzéseknek mint társasági eseményeknek a létrehozásában van szerepe.

„Nézők nélkül nem lenne annyira érdekes a futball, az összecsapások médiaértéke nulla lenne, és fontos, hogy a szurkolók milyen hangulatot teremtenek a stadionokban” – mondta a sportpszichológus.

Strauss arról is beszélt, hogy a hazai pálya előnye a drukkerek helyszíni jelenléte nélkül is megvan az otthon játszó csapatnak.

„Ez a fajta előny abból ered, hogy a saját pályáján futballozó csapat tagjai elhiszik: előnyben vannak az ellenféllel szemben. Ezt önmegvalósító próféciának hívjuk, arra pedig semmilyen jel nem utal, hogy az üres stadion hátráltatná a hazai együttest” – jelentette ki Strauss.