Németország: a szövetség reagált Özil bejelentésére

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.23. 16:16
null
A Német Labdarúgó-szövetség elismeri, védhette volna jobban Özilt, de tagadja, hogy köze lenne a rasszizmushoz (Fotó: AFP)
Mint ismert, vasárnap Mesut Özil hosszú közlemény végén bejelentette, hogy többet nem lép pályára a német válogatottban. A gyenge vb-szereplés után bűnbakká kikiáltott futballista bejelentésére sokan reagáltak, a már korábban idézett rendkívül kritikus Bayern München-elnök Uli Hoenessen kívül játékostársak és a német szövetség sem maradt csendben.


A futballista közleményében nem finomkodott, a szövetség elnökével és a szurkolókkal kapcsolatban kijelentette: „Grindel és a szurkolók szemében német vagyok, amikor nyerünk, de bevándorló vagyok, amikor veszítünk.”

Erre reagálva a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) hivatalos közleményében azt olvashatjuk: sajnálják, hogy Mesut Özil távozik a nemzeti csapattól, és elismerik, hogy nem védték meg eléggé az ellenséges megnyilvánulásokkal szemben, ugyanakkor nyomatékosan visszautasítják, hogy közük lenne a rasszizmushoz. Ennek bizonyítására azt is kiemelik, hogy évek óta aktív szerepet vállalnak az integrációért folytatott munkában.

Özil játékostársai közül többen is reagáltak a futballista bejelentésére. Jérome Boateng megtiszteltetésnek érzi, hogy „Abival” közös sikereket ért el a nemzeti csapatban.

Jerome Boateng on Twitter

Es war mir eine Freude, Abi // It was a pleasure Abi @MesutOzil1088 #u21europeanchampion2009 #worldchampion2014

Özil csapattársa, Héctor Bellerín szerint „valószerűtlen, hogy valaki, aki a pályán és azon kívül is ennyit tett az országáért, ilyen tiszteletlen bánásmódban részesül”. Az Arsenal védője szerint a középpályás jól tette, hogy ezt nem hagyta annyiban.

Héctor Bellerín on Twitter

Surreal that someone who has done so much for his country on and off the pitch has been treated with such disrespect. Well done @MesutOzil1088 for standing up to this behaviour! https://t.co/w1dvWOHFYN

A korábbi angol válogatott hátvéd, Rio Ferdinand tiszteletét fejezte ki Özil döntése kapcsán.

 

Rio Ferdinand on Twitter

Massive Respect @MesutOzil1088 https://t.co/2QbHQ958VF

Közben maga az érintett ma már az Arsenal edzésén jelentkezett.

Arsenal FC on Twitter

It's great to have you back with us, @MesutOzil1088 #AFCTour2018


Az 1988. október 15-én született labdarúgó 2009-ben U21-es Európa-bajnokságot nyert a német válogatottal, a felnőttek között 2009. február 11-én, a Norvégia elleni felkészülési mérkőzésen mutatkozott be. 2014-ben világbajnoki aranyat, 2010-ben vb-bronzot nyert, és tagja volt a 2012-es Eb-harmadik együttesnek is. Három világbajnokságon és két Európa-bajnokságon szerepelt, 92 válogatott mérkőzésén 23 gólt szerzett.

Mesut Özil vasárnap háromrészes közleményben reagált az Erdogannal való találkozására és az utóbbi hónapokban kapott kritikákra. Ezekről IDE KATTINTVA olvashat bővebben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik