Német Szuperkupa: kétszer vezetett a BVB, de a Bayern nyert

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.05. 22:42
null
A Bayern München nyerte meg a szezon első trófeáját Németországban (Fotó: AFP)
A Bayern München nyerte a labdarúgó német Szuperkupát, miután legyőzte a Borussia Dortmundot. A rendes játékidő 2–2-es eredménye után tizenegyesekkel 6–5-re nyertek a bajorok szombat este a dortmundi Signal Iduna Parkban.

A mérkőzésen debütált a német futballban a videobíró, amit a két hét múlva kezdődő Bundesligában is használnak majd. A Dortmundban 250. tétmeccsét játszó Nuri Sahin távoli bombájával indult a meccs, a 12. percben egy kapitális hibát kihasználva megszerezte a vezetést a BVB. Javi Martínez volt figyelmetlen, Christian Pulisic szerelte a spanyolt (aki utolsó emberként cselezett), majd begyalogolt a labdával a tizenhatoson belülre, és a kiszolgáltatott Ulreich mellett 14 méterről a bal alsóba gurított. Pulisic lett az első amerikai válogatott gólszerző a német Szuperkupában (1–0).

Nem sokáig örülhetett a házigazda – ugyanis a Signal Iduna Parkban, a BVB otthonában rendezték a találkozót 81 360 néző előtt –, hat perccel később egyenlített a Bayern München. Joshua Kimmich lépett ki a leshatárról a jobb szélen, az alapvonal közeléből középre gurított, és az érkező Robert Lewandowski néhány lépésről a kapuba továbbított (1–1).

Az első félidő második felében mindkét csapat előtt adódott gólszerzési lehetőség még: a 24. percben Gonzalo Castro húzott kapura egy beadást az ötösről, de Ulreich hárított, majd a 31. percben Franck Ribéry néhány csel után középre kanyarított, de Thomas Müller lövését nagy bravúrral hárította Roman Bürki. A szünetben 1–1-et mutatott az eredményjelző.

A második játékrészben megint a Dortmund került előnybe. A 71. percben Ousmane Dembélé ugratta ki a leshatáron induló Pierre-Emerick Aubameyangot, a gaboni támadó pedig élt a lehetőséggel, és – első kapura lövéséből – 11 méterről fantasztikusan átemelte Ulreichet (2–1).

Ekkor azonban még nem volt vége a mérkőzésnek. A bajorok nyomása a 88. percben góllá érett: a kapu előtti óriási kavarodást követően Bürki kapusról pattant a saját kapujába labda, ezzel egyenlített a Bayern. A gól olyan későn jött, hogy egyik csapat sem tudott már reagálni, így a rendes játékidő döntetlent hozott – jött a tizenegyespárbaj (2–2).

A MÉRKŐZÉS GÓLJAI

A tizenegyespárbajban a harmadik párosban Kimmich hibázott, így előnybe került a BVB. Nem sokáig tartott, a következő párosból a Bayern volt játékosa, Sebastian Rode hibázott, vagy mondhatjuk úgy is, hogy Ulreich hárított. 5–4-nél Marc Bartra is kihagyta a maga tizenegyesét, így a Bayern München nyerte meg az idény első trófeáját, a Német Szuperkupát.

A bajorok 2012 óta mindig játszhattak a Szuperkupáért, eddig összesítésben hatszor nyerték meg azt, a Dortmund ötször.

A TIZENEGYESPÁRBAJ

NÉMET SZUPERKUPA
Borussia Dortmund–Bayern München 2–2
(Pulisic 12., Aubameyang 71., ill. Lewandowski 18., Bürki 88. – öngól) – 11-esekkel 4–5

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik