A Dortmundé a Szuperkupa, a Bayern árnyéka volt önmagának

Vágólapra másolva!
2014.08.13. 17:55
null
Pókember lecsapott a Bayernre (Fotó: Reuters)
A Borussia Dortmund nyerte a német Szuperkupát, miután 2–0-ra legyőzte a bajnok és kupagyőztes Bayern Münchent. A BVB az első félidőben Henrih Mhitarjan góljával szerezte meg a vezetést, majd Pierre-Emerick Aubameyang állította be a végeredményt egy remek fejessel.

NÉMET SZUPERKUPA
BORUSSIA DORTMUND–BAYERN MÜNCHEN 2–0 (1–0)
Dortmund,
Signal-Iduna-Park. 80.667 néző. Vezette: Gagelmann
BVB:
Langerak – Piszczek, Szokratisz, Ginter, Schmelzer (Durm, a szünetben) – Kirch (S. Bender, 84.), Kehl – Hofmann, Mhitarjan, Aubameyang (A. Ramos, 63.) – Immobile
BAYERN:
Neuer – Boateng, Javi Martínez (Dante, 31.), Bernat – Höjbjerg (Götze, 59.), Rode, Gaudino, Alaba – T. Müller (Lahm, a szünetben), Shaqiri – Lewandowski

Gólszerző: Mhitarjan (23.), Aubameyang (62.)

A MÉRKŐZÉS, 1. FÉLIDŐ

A megfiatalított kezdővel felálló Bayern München kezdte jobban a Borussia Dortmund elleni német Szuperkupa-mérkőzést, a bajorok mezőnyfölényt alakítottak ki az első percekben. Sőt, Xherdan Shaqiri révén lövésig is jutottak, a svájci válogatott kísérletét azonban nagy bravúrral hárította Mitch Langerak, majd a kipattanót kivágták a fekete-sárgák.

Negyedóra elteltével folyamatosan vette át a játék irányítását a Dortmund, mely a 18. percben kis híján előnybe került. Jerome Boateng hozta kellemetlen helyzetbe Manuel Neuert egy pontatlan hazaadással, a válogatott kapus épp a gólvonalról tudta elrúgni a labdát becsúszva. A 23. percben azonban már Neuer is tehetetlen volt. Henrih Mhitarjan cselezgetett a bal oldalon, majd kiugratta Aubameyangot, akinek lövésébe beleléptek, ám a labda épp az örmény elé pattant, aki 14 méterről, állítgatás nélkül bombázott elemi erővel a kapu jobb oldalába. (1–0)

A vezető gól után nem állt le a Dortmund, két perccel később Aubameyang szúrta rá a labdát 17 méterről, de középmagas kísérletét Neuer hárította. A Bayernt még az ág is húzta: a 31. percben le kellett cserélni a megsérülő Javi Martínezt, Dante váltotta. A spanyol játékos Schmelzerrel ütközött és nem tudta folytatni. Elképzelhető, hogy Javi Martíneznek elszakadt a keresztszalagja.

A félidő utolsó perceiben is munkában volt Neuer. Előbb a 41. percben egy sarokrúgást követően nem találták a labdát a bajorok, Sebastian Kehl 13 méterről, félfordulatból tüzelt, a középre tartó labdát lehúzta a kapus. Két perccel később ismét a Dortmund csapatkapitánya rakétázott, de Neuer a helyén volt és védett, majd a kipattanót Hofmann durrantotta rá, de a Bayern kapusa ezt is védte, meccsben tartva csapatát.

2. FÉLIDŐ

A fordulás után látszólag jobban kezdett a Bayern München, Robert Lewandowski rögtön kapott egy remek kiugratást a dortmundi védelem mögé, de Langerak együttélt a játékkal és kimozdulva kapujából tisztázott a lengyel válogatott csatár elől. A Dortmund azonban ismét kezébe vette az irányítást, és nem hagyott teret Guardiola együttesének.

Az 52. percben Ciro Immobile forgatta meg Jerome Boatenget majd tüzelt a bal oldalról, 13 méterről, de Neuer védeni tudott. Egy perccel később Erik Durm adott be a bal oldalról, de Neuer ezúttal is tette a dolgát és lehúzta a magasan érkező labdát a rövid saroknál.

A 62. percben azonban ismét mattolta a Bayernt a Dortmund. Pierre-Emerick Aubameyang kényszerítőzött Jonas Hofmannal, végül utóbbi adott be a jobb oldalról, az alapvonal közeléből, az érkező Aubameyangról lemaradt Boateng, így a támadó hét méterről szabadon fejelhetett a jobb alsóba. (2–0)

A 76. percben akár tovább is növelhette volna előnyét a Dortmund, kettő a kettőben fordultak a hazaiak, ám Immobile passz helyett a lövést választotta, és 22 méterről mellé gurított. A 81. percben a Bayern szépíthetett volna: David Alaba végzett el szabadrúgást középről, 25 méterről, a bal alsó felé csapódó lövését Langerak nagy bravúrral kitolta.

A hátralévő időben sem tudott magasabb fokozatba kapcsolni a Bayern München, így a Borussia Dortmund teljesen megérdemelten nyerte meg a német Szuperkupát.

Borussia Dortmund–Bayern München 2–0

PERCRŐL PERCRE

91. perc: VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS! A Borussia Dortmund 2–0-ra legyőzte a Bayern Münchent, így megnyerte a német Szuperkupát!

89. perc: Mhitarjan tart rá csúnyán Rode lábára, aki lenn is marad, de a játékvezető nem veszi észre a szabálytalanságot, így az örmény középpályás megússza lap nélkül.

89. perc: Egy perc lesz a ráadás.

87. perc: Percek választják el a Borussia Dortmundot a szezon első trófeájának megnyerésétől. A Bayern nem jelent túl sok veszélyt Langerak kapujára, így már szinte zsebben a Szuperkupa.

85. perc: Egy kis statisztika: a Bayern München legutóbbi tíz tétmeccsén négyszer kapott kettő vagy több gólt. Ezt megelőzően ez a szám 30/2 volt.

84. perc: Kihasználja utolsó cserelehetőségét a Dortmund is: Kirchet Sven Bender váltja.

81. perc: Ígéretes helyről végez el szabadrúgást a Bayern München, David Alaba áll a labda mögé és teker kapura 25 méterről, a bal alsó felé csapódó labdát Langerak nagy bravúrral szögletre üti.

79. perc: Itt a következő dortmundi kontra, ezúttal Mhitarjan a befejező a bal oldalról, 14 méterről, belsővel tekerne a hosszúba, de elszámolja magát és mellé trafál, igaz, nem sokkal.

78. perc: Ismét Immobile iramodik meg, ezúttal középen, kettő a kettőben fordulhat a Dortmund, Immobile azonban ahelyett, hogy passzolna a jobbján érkező Hofmannak, 20 méterről mellé lő. Elvesztegetett lehetőség a Dortmundtól.

76. perc: Immobile kap remek kiugratást a bal oldalon, egy szép csellel becsapja Boatenget, majd 10 méterről tüzel, de Neuernek nem okoz gondot a magas lövés, magabiztosan fogja. Közben Mhitarjant kell ápolni.

73. perc: Itt a meccs második sárgája, Jerome Boateng a gazdája egy elkésett becsúszás miatt, melynek Kirch az elszenvedője.

69. perc: A Bayern München próbál egy kicsit offenzívabb stílusra váltani, de egyelőre kevés sikerrel. Jól zárja a területeket a Dortmund.

67. perc: A Borussia Dortmund hivatalos közlése szerint 80.667 néző van a Signal-Iduna-Parkban, azaz teltház.

63. perc: Klopp rögtön le is cseréli a gólszerzőt: Aubameyangot Adrian Ramos váltja.

62. perc: OTT A MÁSODIK! 2–0, AUBAMEYANG!Egyre nagyobb gondban a Bayern München, a Dortmund megduplázza előnyét. Pierre-Emerick Aubameyang kényszerítőzik Jonas Hofmannal, végül utóbbi ad be a jobb oldalról, Aubameyang Boateng mellett könnyedén fejel a jobb alsóba középről, hét méterről. Lemarad a Bayern védelme és súlyos árat fizet érte. A gólját ünneplő Aubameyang egy Pókember-maszkot vesz magára örömében.

59. perc: Egy újabb exdortmundi a pályán a Bayernben: Mario Götze váltja Höjbjerget. Guardiolának nem marad több cseréje. A beálló középpályást kifütyüli a Signal-Iduna-Park közönsége.

58. perc: Alaba keresi egy hosszú labdával Lewandowskit, meg is találja, csak a lengyel épp lesen tartózkodik. A Bayernnek továbbra sem megy a támadásépítés, hiányzik a kreativitás a bajorok játékából.

53. perc: Teljesen a Dortmund akarata érvényesül az utóbbi percekben, saját térfelére szorítja a Bayernt Jürgen Klopp csapata. Ezúttal Durm megy el a bal oldalon és ad középre, de Neuer lehúzza a labdát. Apropó, tudják, ki a Bayern cserekapusa? Pepe Reina, akit a Liverpooltól igazoltak a nyáron.

52. perc: Lendületben a Dortmund továbbra is, Immobile forgatja meg Boatenget, majd Mhitarjanhoz passzol, akinek lövését a bal oldalról fogja Neuer.

49. perc: Mhitarjan próbál szerencsét középről, 22 méterről, de csúnyán fölé durrant. Eközben Guardiola kissé feszülten gesztikulál a kispadnak támaszkodva.

47. perc: Rögtön egy Bayern-helyzet a félidő elején, Lewandowski kap remek kiugratást a dortmundi védelem mögé, de Langerak jól él együtt a játékkal és kapujából kimozdulva tisztáz a lengyel csatár elől.

46. perc: ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK JÁTÉKRÉSZ!

46. perc: Cserélt a szünetben mindkét csapat: a Dortmundnál Erik Durm váltotta Schmelzert, a túloldalon Philipp Lahm állt be Thomas Müller helyére.

46. perc: VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ! A szünetben a Borussia Dortmund 1–0-ra vezet a Bayern München ellen Henrih Mhitarjan találatával.

45. perc: Egy perc lesz a hosszabbítás az első félidőben.

45. perc: Megvan a meccs első sárgája is, Höjbjerg kapja egy elkésett belépőért Mhitarjannal szemben.

43. perc: NEUER! Van dolga a német válogatott kapusnak! Aubameyang forgat meg két Bayern-védőt, majd visszagurít, az érkező Kehl lövését kiüti Neuer, a kipattanót Hofmann gyűjti be és megereszt egy nagy löketet középről, 22 méterről, Neuer azonban ezt is fogja. Kiválóan véd egyelőre Neuer.

41. perc: A sarokrúgást nem tudják kivágni a Bayern védői, ott pattig a labda a tizenhatoson belül, míg nem Kehl 13 méterről ráfordul középről és lő, de Neuer a helyén van és lehúzza a felső sarokba tartó labdát.

40. perc: Aubameyang robog el Alaba mellett a jobb oldalon, beadásába azonban belelép a visszazáró osztrák védő, szöglet.

37. perc: A Dortmund játszik továbbra is elszántabban, a megfiatalított kezdővel felálló Bayern München nem igazán tud támadásokat építeni.

33. perc: Hofmann lábáról lopja le a labdát Dante, de elpattan tőle, Piszczek pedig kapásból tüzel középről, 25 méterről, de jócskán célt téveszt. Kilövi az űrbe a labdát.

32. perc: Nem túl jól alakul a mérkőzés első fél órája a bajorok szempontjából: a Dortmund megszerezte a vezetést Mhitarjan góljával a 23. percben, majd néhány minutummal később Javi Martínez megsérült és le is kellett cserélni.

31. perc: Kényszerű csere a Bayernnél: az imént megsérülő Javi Martínezt tehát Dante váltja.

29. perc: Javi Martínez fájdalmas arccal vonul le a pályáról a Schmelzerrel való ütközés után, a Bayern orvosainak kíséretében, valószínűleg csere lesz, Dantét magához is rendeli Guardiola.

27. perc: Egy-két apró szabálytalanság mindkét oldalon, az ápolás közben Guardiola magyaráz az oldalvonalnál Shaqirinek. Fel kell pörögnie a Bayernnek.

25. perc: Kis híján ott a második dortmundi gól! Aubameyang lő 17 méterről a jobb oldalról, Neuer azonban rávetődik a labdára és megfogja azt. A Bayern kezdeti fölénye már a múlté, védekezni kényszerül a német bajnok.

23. perc: VEZET A DORTMUND! 1–0, MHITARJAN!Több helyzete volt a Dortmundnak, a mezőnyfölény pedig góllá érik. Mhitarjan keverget a bal oldalon, kiugratja Aubameyangot, akinek lövését blokkolják, de így Mhitarjan elé pattan a labda, az örmény válogatott pedig állítgatás nélkül a kapu jobb oldalába zúdít 14 méterről.

21. perc: Shaqiri szögletét kifejelik a dortmundiak, majd a túloldalon Aubameyang harcol ki sarokrúgást.

18. perc: KIS HÍJÁN ÖNGÓL! Jerome Boateng passzolja haza a labdát Neuernek, azonban pontatlanul, a kapus épphogy a gólvonalról rúgja el a labdát becsúszva.

17. perc: Ismét támadásba lendül a Dortmund, Kirch tüzel a jobb oldalról 15 méterről, de Neuer nagy vetődéssel hárít. Eddig veszélyesebbek a BVB támadásai, de gól továbbra sincs.

15. perc: Egy eladott labdából kontráz a Dortmund, Hofmann hozza fel a labdát középen, de Aubameyang beadását kifejelik a bajorok, Javi Martínez tisztáz.

12. perc: Szépen végigjáratja a labdát a Dortmund, majd Piszczek beadását kifejelik, végül Rode tisztáz. Jól felépített támadás, de nem tudja befejezni a BVB.

10. perc: Ezúttal senki sem tudja szerelni Immobilét, aki Alaba eladott labdájával iramodik meg, majd lövésre szánja magát 22 méterről, a pattogós kísérlet elmegy a jobb oldali kapufa mellett. Neuer biztosít.

9. perc: Immobile indulna meg a jobb oldalon, de Alaba remekül szereli hátulról, és még csak nem is szöglet, hanem kirúgás.

8. perc: Tapogatózó, óvatos játék egyelőre mindkét csapattól, a Bayernnél van többet a labda az első percekben.

5. perc: Aubameyang próbálkozik a túloldalon, 15 méterről lő Javi Martínez szorításában, de méterekkel mellé.

3. perc: Rögtön egy Bayern-helyzet a találkozó elején, Shaqiri kap remek labdát a tizenhatoson belül a bal oldalon, 12 méterről tüzel, de Langerak nagy bravúrral véd, a kipattanót pedig kivágják.

2. perc: Agresszívan letámad a Borussia Dortmund, de a Bayernnek nem okoz gondot megtartani a labdát egyelőre.

1. perc: ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A csapatok már a pályán, ne menjenek messzire, pillanatokon belül kezdődik a találkozó! A Bayern München kék-piros csíkos szerelésében lép pályára, a Borussia Dortmund sárga-feketében.

A Borussia Dortmundnál is akadnak hiányzók szép számmal: Marco Reus, Neven Szubotics, Ilkay Gündogan, Nuri Sahin és Jakub Blaszczykowski sem léphet pályára a mai találkozón.

A mérkőzés előtt a Bayern München egyik nagy hiányzója, Franck Ribéry bejelentette, hogy többet nem kíván a francia válogatottban szerepelni. Ribéryn kívül a bajoroknál Arjen Robben, Rafinha és Thiago Alcántara is hiányzik.

A nyáron a Borussia Dortmundtól szerződtetett Robert Lewandowski tehát kezdőként lép pályára első meccsén volt csapata ellen. Jürgen Klopp szerint a lengyel csatár nagyon jó ember, és biztos benne, hogy sokakkal össze fog ölelkezni.

A kezdőcsapatokat már kihirdették, íme!

BVB: Langerak – Piszczek, Szokratisz, Ginter, Schmelzer – Kirch, Kehl – Hofmann, Mhitarjan, Aubameyang – Immobile

BAYERN: Neuer – Boateng, Javi Martínez, Bernat – Höjbjerg, Rode, Gaudino, Alaba – T. Müller, Shaqiri – Lewandowski

Amint azt beharangozónkban említettük, a két csapat 98. alkalommal találkozik egymással. Az örökmérleg a Bayern oldalára billen: a bajorok 44 győzelmet jegyeztek eddig, a dortmundiak 25-öt, 28 alkalommal pedig döntetlen született.

Üdvözöljük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdetét veszi a Borussia Dortmund–Bayern München német Szuperkupa-mérkőzés. Tartsanak velünk!

AZ ELŐZMÉNYEK

A legutóbbi szezon bajnoka és kupagyőztese, a Bayern München a mindkét sorozatban ezüstérmes Borussia Dortmunddal mérkőzik meg a német Szuperkupáért. A BVB visszavághat a Német Kupa döntőjében elszenvedett hosszabbítás utáni vereségért bajor riválisának. Tavasszal egyébként az akkor már bajnok Bayern München odahaza szenvedett 3–0-s vereséget a Dortmundtól a Bundesligában.

A két ősi rivális eddig 97 tétmérkőzésen mérte össze erejét, a Bayern München 44-szer tudott győzni, 28 döntetlen mellett 25 Borussia Dortmund-siker született. A legutóbbi szezonban egyébként a Pep Guardiola irányította bajor együttes 25 pontot (!) vert az ezüstérmes Dortmundra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik