Német Kupa: Détári a példa – 31 év után ismét magyar(ok) a döntőben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.25. 07:38
null
Détári Lajos góljával dőlt el az 1988-as Német Kupa-döntő (Fotó: Imago)
Szombat este 20 órától a berlini Olimpiai Stadionban játssza a labdarúgó Német Kupa döntőjét a bajnok Bayern München és a Bundesligában bronzérmes RB Leipzig. A lipcseiek keretében két magyar válogatott játékos is található, s nagyon jó esély van rá, hogy Gulácsi Péter mellett Willi Orbán is kezdőként szerepel a fináléban, amelyben 1988 óta először szoríthatunk magyar játékosnak.

A Német Kupának eddig négy magyar győztese volt, elsőként Fazekas Árpád nyerte meg a trófeát, még 1957-ben a Bayern München kapusaként vette ki a részét a Düsseldorf elleni 1:0-s sikerből. Akkor még december 29-én játszották a döntőt (a Saarbrücken ellen hosszabbítás után megnyert elődöntő július 1-jén volt), Augsburgban.

1982-ben is a Bayern München sikerének volt magyar vonatkozása, a Nürnberg ellen Frankfurtban 4–2-re megnyert fináléban Csernai Pál vezetőedzőként irányította a többek között Klaus Augenthalert, Paul Breitnert, Dieter Hoenesst vagy Karl-Heinz Rummeniggét a soraiban tudó (utóbbi három gólt is szerzett a döntőben) bajorokat.

Arra, hogy pályára is lépjen magyar a döntőben, 1988-ig, azaz 31 évet kellett várni, de jócskán megérte: az Eintracht Frankfurt és a Bochum 80 percen át hiába kereste egymáson a fogást, a 76 ezer néző nem látott gólt a berlini Olimpiai Stadionban. Ekkor azonban a bochumi tizenhatos előterében szabálytalankodtak Détári Lajossal szemben, és a frankfurtiak tízese a megítélt szabadrúgásból parádésan tekert a jobb felső sarokba, eldöntve ezzel a trófea sorsát.

Azóta Lisztes Krisztián kétszer is nyert Német Kupát, 1997-ben a Stuttgarttal, majd 2004-ben a Werder Bremennel is úgy örülhetett, hogy a fináléra sajnos nem nevezték.

Détári gólja óta eltelt 31 év, ugyanannyi, mint Fazekas és Détári kupagyőzelme között. Alighanem Gulácsi és Orbán cseppet sem bánná, ha újra 1–0-val zárulna a Német Kupa döntője, s újra ama csapat javára, amelynek magyar játékosai is vannak.

NÉMET KUPA
DÖNTŐ
20.00:
RB Leipzig–Bayern München(Tv:Sport1)– élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik