Kiengedett a végére, de továbbjutott a Bayern

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.20. 20:35
null
Jérome Boateng nyitotta meg a gólok sorát (Fotó: AFP)
A Bayern München és a Borussia Dortmund már a legjobb tizenhat között egymásra akadt a labdarúgó Német Kupában, végül a házigazda bajorok nyertek, 2–1-re.

NÉMET KUPA
NYOLCADDÖNTŐ
Bayern München–Borussia Dortmund 2–1
(2–0)
München, Allianz Arena, 75 000 néző. V: Stegemann
Bayern München: Ulreich – Kimmich, J. Boateng, Süle, Alaba – Javi Martínez (Rudy, 87.), Ar. Vidal – Th. Müller, J. Rodríguez (Tolisso, 75.), Ribéry (Coman, 61.) – Lewandowski. Vezetőedző: Jupp Heynckes
Borussia Dortmund: Bürki – Toprak, Papasztathopulosz, Bartra (Dahoud, 35.) – Toljan (Isak, 88.), Weigl, R. Guerreiro (Schürrle, 60.), Schmelzer – Kagava – Pulisic, Jarmolenko. Vezetőedző: Peter Ströger
Gól: J. Boateng 12., Th. Müller 40., ill. Jarmolenko 77.

Kész csoda, hogy a kissé tartalékos Bayern München ellen a nagyon tartalékos Dortmund egészen a tizenkettedik percig kihúzta kapott gól nélkül: a bajorok rohama két ziccert és két lécet hozott, majd Jérome Boateng a huszonnyolcadik Dortmund elleni mérkőzésén megszerezte az első találatát.

A gólt követően hamar visszavett az őrült tempóból a bajor gárda, majd nem tudott felpörögni, és az egyre bátrabb vendégtámadások kis híján egyenlítést hoztak, ám David Alaba mentette a gólvonalon a középcsatár Andrij Jarmolenko közeli lövését – ellenben nem sokkal a szünet előtt egy pazar Robert Lewandowski, Thomas Müller akció után már a kapuban ficánkolt a pimaszul megemelt labda.

A második félidőben is a hazaiak domináltak, de a hajrá előtt Andrij Jarmolenko szépíteni tudott. Hiába támadott a végén négy csatárral a Dortmund, egyenlíteni nem tudott, pedig volt rá lehetősége.

Magára húzta ellenfelét a Bayern, azonban megúszta, így megnyerte a nagy német rangadót, és a legjobb nyolc csapat közé jutott a hazai kupában.

KORÁBBAN
1. FC Heidenheim (II.)–Eintracht Frankfurt 1–2 (Schnatterer 96., ill. Gacsinovics 95., S. Haller 109.) – hosszabbítás után
Werder Bremen–Freiburg 3–2(Belfodil 3., Kainz 20., Bargfrede 69., ill. N. Petersen 28. – 11-esből, Ravet 86.)
Borussia Mönchengladbach–Bayer Leverkusen 0–1
(Bailey 70.)
Schalke 04–1. FC Köln 1–0
(M. Meyer 63.)
Mainz 05–VfB Stuttgart 3–1
(Berggreen 62., A. Diallo 71., Serdar 92., ill. Gentner 41.)
Paderborn 07 (III.)–Ingolstadt 04 (II.) 1–0(Zolinski 56.)
Nürnberg–Wolfsburg 0–2
(Uduokhai 96., Didavi 118.) – hosszabbítás után

A negyeddöntő sorsolására január 7-én 18 órától kerül sor, a mérkőzéseket pedig február 6-án és 7-én rendezik meg.

PERCRŐL PERCRE

Kiesett a címvédő, nem szeret a kupában sem a Bayern ellen játszani.



95. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

92. perc ISAKKKK... Toprak passzát az ötösről Boatengbe lövi, onnan a labda milliméterekkel csorog a bal alsó mellé. Schürrle kornerét meg a bal alsó mellé fejeli az ötösről Papasz.

Négy perc a ráadás.

90. perc Mahmoud Dahoud kap sárgát, odalépett Tolissónak.

87. perc
Martínez le, Sebastian Rudy be. Alexander Ishak meg Toljant váltja amott.

86. perc Kimmich beadása a kapusé, majd Pulisic passzából Schürrle jobbal nem sokkal lő a bal alsó mellé a 16-os bal csücske elől!

84. perc Nyom a Dortmund, fütyül a hazai közönség.

80. perc A Weigl indította Toljan jobbal 18-ról a jobb alsó mellé lő. Méterekkel.

79. perc Robert Lewandowski odalép Weiglnek, majd hevesen reklamál, sárga.

77. perc DE ITT A SZÉPÍTÉS, ANDRIJ JARMOLENKO! Kagava a balon egy csellel két védőt is elküld bőrgatyáért, ballábas beadását csak nézi Alaba, az ukrán a bal sarok elől három méterről a kapu rövid sarkába fejel. Ulreich még beleért, de hiába: 2–1!

75. perc Rodríguez le, Corentin Tolisso be.

74. perc Darál, darál a BVB, de helyzetig sem jut.

68. perc
Jarmolenko jobbos beadását Boateng és Süle közül (!) kapura fejeli Kagava, az ötösről, de éppen Ulreich elé talál. Közben Vidal meghúzódik.

64. perc
Bürki eléri Kimmich jobbos beadását Lewa és Vidal előtt. Majdnem három, a két bevetődő hazai mögé érkezett így a labda.

62. perc
Schürrle jobbról bead, Boateng belefejel, Ulreich kilép. Aztán fogja Schürrle közeli lövését, de les.

61. perc Ribéry is lejön, Kingsley Coman váltja. A közönség nem örül ennek. A gall meg pláne, gyorsan meg is szeretgeti őt a nagy Jupp.

56. perc Guerreiro is megy, máris, az öltözőbe, André Schürrle váltja. Középső k. helyett szélső. Kagava ennek örömére egy labdaszerzés után jobbal a bal sarok mellé trafál az ötös előteréből. HELYZET!

Auba távozik? Eladó a családi kocsi...

Közben kész az ÁLOMCSAPAT a sérültekből: Manuel Neuer – Lukasz Piszczek, Mats Hummels, Gonzalo Castro, Erik Durm – Thiago Alcántara, Mario Götze, Arjen Robben – Marco Reus, Pierre-Emerick Aubameyang, Maximilian Philipp.

A Kicker szerint telt ház, 75 000 néző. De meglepő...

50. perc Guerreiro közelről Kimmich karjára lő, majd Dahoud lövése a jobb sarok mellé pattan Martínezről. A korner Ulreiché.

49. perc BÜRKI! Alaba ível a balról Müller elé, aki fejjel a bal alsóba találna, ha nem védene elképesztő módon, lábbal a kapus.

46. perc Bürki indítja Ribéryt, de kikapja a jobb alsó elől a beadást követő tízméteres Rodríguez-lövést.

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

Müller-gól a kupában, el is dőlt... 16 gól, 16 BM-siker


A Bayernbe meg nemsokára új csatár jő.

Bezzeg ha itt lenne a kis dortmundi Mozart... De nem lehet.

Szóval ezért... Neymar? Túlértékelt! Uli Hoeness, a Bayern München elnöke a minap igencsak őszintén beszélt a PSG brazil támadójáról, Neymarról. Német sajtóinformációk szerint a német rekordbajnok szerződtette volna az akkor még a Santosban játszó csatárt, de végül Mario Götze mellett tette le a voksát.

„A világon egyetlen játékos sem ér kétszázhuszonkét millió eurót, éppen ezért mi sohasem fizetünk ennyit majd senkiért – kritizálta Uli Hoeness a PSG átigazolási politikáját. – Ekkora összegnél sok mindent figyelembe kell venni, Neymar túlértékelt, nem olyan jó futballista a megítélésem szerint. Az átigazolási piacon mostanában irreális összegek cserélnek gazdát nyaranta, mi nem szándékozunk ebben részt venni. Célunk, hogy az európai élcsapatok között maradjunk, de nem ilyen áron.”

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!



40. PERC EZ BENT VAN: THOMAS MÜLLER a jobb alsó sarokba emel az ötös jobb sarka elől, pimaszul, a kapus feje mellett elpörgetve a labdát, Lewa passzából. 2–0!

35. perc DE NAGY MENTÉS! Jarmolenko lő ballal kapura az ötös bal sarka elől, de ment a gólvonal előtt fejjel Alaba, aki a lövés előtti Pulisic-beadást elvétette a 11-esponton.

35. perc Mahmoud Dahoud be, Bartra le. Bekk helyett középső középpályás.

Visszább vett a München, éledezik a Dortmund. Stöger is látja ezt.

32. perc
Lewa és Ribéry nagyon szépen kényszerítőzik a balon, de közbelép az ötösön a görög.

30. perc Rodríguez bal oldali szöglete után két felugró hazai is a földön végzi, önhibáján kívül, de tovább. Martínez kapott egy saller Papasztól.

29. perc Kissé unott arccal már hátrafelé tikitakázik a Bayern. Pep-örökség...

27. perc
Schmelzer bal oldali beadását nem rúgja el Jarmolenko, Kagava igen, de nagyon rosszul találja el a japán a labdát.

Dicső elődök és egy 1967-es nagy emlék


22. perc Franck Ribéry kap sárgát, engedély nélkül tért vissza ápolást követően.


Tovább rohamoz a Bayern, a vendégek keresik a labdát. Ha meg is találják, utol nem érik.

20. perc Kimmich beadása meg Bürkié.

Ez Boateng első gólja az idényben, a Dortmund ellen 28. (!) meccsén is az első. Más ellen nem is játszott ennyiszer, második a Werder, 18-cal.


12. perc EZ MÁR BENT VAN! Rodríguez bal oldali szabadrúgását Süle négyről a lécre fejeli, Bürki segítségével, a kipattanó azonban JÉROME BOATENGÉ, aki az ötösről okosan a bal felső sarokba fejeli a labdát. 1–0!

10. perc MELLÉ! Ribéry elől tolat a vendégvédelem, vesztére, de a 14 méteres, ballábas lövés középre tart. Bürki ebből helyzetet teremt Lewának egy rossz öklözéssel, a lengyel azonban nyolcról milliméterekkel a bal sarok mellé ollóz!

8. perc Vidal remekül emel Lewandowski elé, aki az ötösről a remekül kilépő Bürkibe lő, jobbal. Nem is, Bürki jobb kézzel felnyúlt a feje mellé a labdáért.

6. perc Nagy blokk!
Ribéry ad be balról Toljan mellől, az ötös rövid sarka elől Rodríguez ballal Papasztathopulosz (a továbbiakban Pap) sarkára lő.

3. perc LÉC! Kimmich indít a jobbon, Müller bead, Vidal meg az ötös elől a lécet találja el egy bombaerős fejessel! Bartra elaludt.

2. perc Ulreich lép ki szépen a balon Jarmolenko elé, Weigl indított hosszan.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak piros-fehér mezben és piros nadrágban, a vendégek sárga mezben és fekete nadrágban.

Egy kis örökmérleg: 118 mérkőzés, 54 müncheni és 30 dortmundi sikerrel, 216, ill. 146 rúgott góllal.

JÖTTEK-MENTEK
A Bayerntől a Dortmundhoz:

2016, Mario Götze, 22.0000.000 euró
2016,Sebastian Rode, 12.000.000
2009, Mats Hummels, 4.200.000
1998, Christian Nerlinger, ingyen
1989, Jürgen Wegmann
1988, Michael Rummenigge
A Dortmundtól a Bayernhez:
2014, Robert Leweandowski, ingyen
2013, Mario Götze, 37.000.000
2004, Torsten Frings, 9.250.000
1994, Mohamed Gargo
1992, Thomas Helmer, 3.750.000

Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Marco Friedl, Mats Hummels, Arjen Robben, Christian Früchtl, Thiago Alcántara és Manuel Neuer sérült, a vendégektől Pierre-Emerick Aubameyang, Erik Durm, Lukasz Piszczek, Sebastian Rode, Jacob Bruun Larsen, Mario Götze, Gonzalo Castro, Marco Reus és Maximilian Philipp sérült. Mindössze.

Ha az elmúlt évek eredményeiből indulunk ki (a legutóbbi hat kiírásból ötöt ez a két klub nyert), a találkozó győztese a kupa legfőbb várományosává lép elő.

Jupp Heynckes, a Bayern München vezetőedzője tiszteli együttese vetélytársát, és előrehozott döntőként gondol a szerda esti összecsapásra: „Nincs veszélyesebb az űzött vadnál, és bár a Dortmund megnyerte a legutóbbi két bajnokiját, a mi legyőzésünk jelentené a legnagyobb skalpot Peter Stögerék számára. Biztos vagyok benne, hogy szoros mérkőzést láthatnak majd a szurkolók, amelyen apróságok döntenek majd. Megterhelő időszakon vannak túl a játékosaim, de az év végére még egyszer utoljára összegyűjtjük az erőnket, és kivívjuk a továbbjutást a saját közönségünk előtt. Döntőnek is beillő párosítás. Németországban a BL-döntő mellett a Német Kupa fináléját követi a legnagyobb fi gyelem, szeretnénk, ha a tavasszal mindkét sorozat végén szerepelhetnénk.”

Nemcsak a bajnokságban vált klasszikussá a Bayern Dortmund elleni párharca, hiszen a Német Kupában 2012 óta minden évben találkozott a két csapat – mi több, ebből háromszor is a döntőben. Az előző idényben fordulatos mérkőzésen 3–2-re nyertek a fekete-sárgák az elődöntőben a bajorok otthonában, míg 2015-ben szintúgy idegenben diadalmaskodtak tizenegyespárbajban.

„A Bayern München ellen játszani mindig különleges érzés, számunkra ez most az év mérkőzése – kezdte értékelését Peter Stöger, akivel a kispadon mindkét bajnoki találkozóját megnyerte a Dortmund. – Az elődöm, Peter Bosz kiváló munkát végzett a csapatnál, én eddig csak a játékosaim lelkére hatottam. Nyilvánvaló, hogy gondjaink akadtak a legutóbbi összecsapásainkon a védekezéssel, ez nem fordulhat elő Münchenben. A Bayern labdarúgói vannak olyan jók, hogy a legkisebb hibánkat is megbüntetik, és ez már a kiesésünket jelentené a kupában. Ha végig koncentráltan futballozunk, és érvényesítjük az akaratunkat, meglephetjük riválisunkat.”

Aligha lehetne nemesebb párosítást találni a Német Kupa nyolcaddöntőjére, mint amikor a legutóbbi két kiírás győztese néz farkasszemet egymással. A Borussia Dortmund címvédőként látogat a Bayern Münchenhez, amely története során a legtöbb honi kupasikerrel, tizennyolccal büszkélkedhet. A dortmundiak Peter Stöger irányításával folytatnák különleges sorozatukat: a BVB a legutóbbi négy évben mindig eljutott a döntőig, és szurkolói szeretnék, hogy ne a legnagyobb vetélytárs ellen érjen véget éppen a szenzációs széria.

A Bayern München és a Borussia Dortmund klasszikusa előtt Jupp Heynckes, a bajor klub vezetőedzője szerint a nézők ELŐRE HOZOTT DÖNTŐT LÁTHATNAK.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A BAYERN MÜNCHEN–BORUSSIA DORTMUND NÉMET KUPA-MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik