Münchenben abban bíznak, hogy a II. Wagner-nyitány lesz az igazi

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.10. 21:18
null
Sandro Wagner későn érő típusnak bizonyult (Fotó: AFP)
Újra itt van, újra itt van... No, nem a nagy csapat, hanem a nagy csapatás a nemzetközi futball transzferbulijában, ahol a kegyetlen ügynökök szedik a belépőt, a pénzes klubok rendelik a zenét, a sajtó adja a zümmögőkórust, a vigyorgó futballisták meg kaszálnak, mint bolond Pistike a falusi diszkóban. Mint mindig, ebben az átigazolási szezonban is megpróbálunk rendet vágni a topligák igazolásmezőin és pletykadzsungelében, a szokásoknak megfelelően ezúttal is a Premier League és a Serie A után a Bundesligával folytatva.

 

A téli német átigazolásoknak a BAYERN MÜNCHEN megadta az alaphangot egy 13 millió eurós üzlettel, amely több ok miatt is érdekes: egyrészt igen ritkán fizetnek ennyit egy harmincon már túl lévő futballistáért, másrészt önkritikát is gyakorolt ezzel a lépéssel a klub, hiszen Sandro Wagner a bajorok saját nevelésű játékosa, még 1995-ben kezdett náluk, és 2008-ban elengedték az MSV Duisburghoz az akkor a húszas évei legelején járó támadót, ingyen.

Annyit írjunk azért a Bayern akkori vezetőinek javára, hogy Wagner későn érő típusnak bizonyult, Duisburgban termelte ugyan szépen a gólokat, de a Bremenben, a Kaiserslauternben és a Herthában sem remekelt. 2015-től a Darmstadtban azonban valósággal kivirágzott, onnan vette meg egy évre rá a Hoffenheim, közel hárommillió euróért.

Tavaly nyáron, nagyon közel a harminchoz, bemutatkozhatott a válogatottban, amelyben most hét mérkőzésen öt góllal áll, ráadásul ezeket mind világbajnoki selejtezőn szerezte; a Hoffenheimet a jelenleg futó idényben összesen tíz kanadai ponttal segítette – egyértelműen azért érkezett vissza Münchenbe, hogy tehermentesítse a Thomas Müller, Robert Lewandowski kettőst, míg Javi Martínez szerint Wagner lesz az új Mario Mandzukic.

 

 

Jegyezzük meg azért azt is, hogy alkalomadtán James Rodríguez, Kingsley Coman sőt Arjen Robben is képes középcsatárként futballozni, ha egyáltalán van még ilyen poszt a topligákban, mert például egy élcsapat mérkőzésének online közvetítését elolvasva nem igazán lehet deriválni, ki milyen poszton játszott, és ez fokozottan igaz a Bayernre, míg kis túlzással húsz éve külön megírták a lapok, ha Rudi Völler a felezőtől indulva elhúzott a jobb szélen, vagy Jürgen Klinsmann egynél többször beadott a bal oldalról.

A nyáron vett ugyebár a Bayern két középső középpályást (Sebastian Rudy, Corentin Tolisso), egy szélsőt (Kingsley Coman), egy védőt (Niklas Süle), egy középpályás (James Rodríguez) és egy támadó (Serge Gnabry, jelenleg kölcsönben a Hoffenheimnél) mindenest, miközben nem is annyira Mehdi Benatia, Renato Sanches és Douglas Costa távozása, mint inkább Philipp Lahm és Xabi Alonso visszavonulása érintette érzékenyen a bajorokat.

Akikről a német sajtó immár azt írja, hogy még legalább másfél évig az a Jupp Heynckes vezeti őket, aki a német sajtó szerint igen közel áll a Leon Goretzka, Julian Brandt kettős megszerzéséhez.

Előbbi a középpálya közepén és jobb oldalán vethető be, ám mivel értéke a magos egekben, a szerződése meg lejár a nyáron, Európa összes élcsapata tárgyalásban áll az ügynökével, Jörg Neubauerrel, de természetesen a Schalke is újabb és újabb ajánlatokkal, valamint sport- és csapatfejlesztési tervekkel bombázza – hogy ne unatkozzanak a gelsenkircheniek, arról a másik fiatal titán, Max Meyer fél év múlva szintén kifutó kontraktusa gondoskodik (érte a Barcelona és a Tottenham fut versenyt állítólag, korábban a Liverpoollal, az Arsenallal és a Bayernnel hozták hírbe).

Meyer is visszautasított pár új fizetési ígéretet, Goretzka dettó, és hogy hol lehet az a bérhatár, ameddig elment a Schalke sportigazgatója, Christian Heidel? Az ESPN szerint 12 millió euró. Évente...

Érdekes Brandt esete is, aki hű leverkuseniként, korábbi wolfsburgiként nagy dérrel-durral kijelentette, hogy ő aztán soha nem adja be a derekát a Bayernnek (amikor elhagyta a Wolfsburgot, akkor például ezért sem írt alá a münchenieknek, 2014-ben történt mindez). Abban nem értenek egyet a német újságok, hogy 12.5 vagy 20 millió euróért vihető Brandt a nyáron a szerződése szerint, de Németországból csakis a Bayern a logikus választás – a másik jelentős kérője a Dortmund.

„Uli Hoeness mindig is arról álmodott, hogy a Bayern legyen az FC Németország” – mondta egyszer Thomas Müller, s ezt támasztaná alá Goretzka és Brandt érkezése. Utóbbi játékos érzései egyébként igen sokat változtak az utóbbi években...

Heynckes szerint a cserekapus Sven Ulreich az év embere a Bayernnél, és mindenképpen hosszabbítani kell vele, míg a sportigazgató Hasan Salihamidzic amúgy nem kapkodja el a Rafinha, Franck Ribéry, Arjen Robben trióval a tárgyalásokat, állítólag a tavasz végéig kivár. Mellettük csak a Tom Starke, Niklas Dorsch, Christian Früchtl, Fabian Benko négyes lesz szabadon igazolható a szezon végén, azaz pánikra nincs ok – egyébként sem, jegyezzük meg halkan, hiszen akkor Robben 34, Ribéry pedig 35 éves lesz már.

Visszatérve a kiszemeltekre: érdekes, hogy a fenti kettősön kívül csupa nem németet találunk a listán. A hét elején már megénekeltük a tizenhat éves francia Willem Geubbels esetét, vele egykorú az amerikai középpályás, Taylor Booth. Ribéry (őt Xavi hívja az al-Szaddhoz) és Robben kora miatt volt korábban is szó az atléticós Yannick Carrasco megszerzéséről, továbbá új, ám egyáltalán nem rossz elem a francia Florian Thauvin Marseille-ből.

A sérülékeny védők miatt lehet némi alapja a David Luizt érintő pletykáknak – a Chelsea pedig ugyebár Arturo Vidalra lenne vevő. A nyáron már 31 esztendős Vidalra.

Antoine Griezmannt az angol kérők miatt aligha tudná megszerezni a Bayern, és még a húszéves brazil szélsőért, Malcomért is bőven húszmillió euró fölött kér a Girondins Bordeaux.

A többiek sem lazsálnak ám: a LIPCSE elengedte a támadó Federico Palacios Martínezt és az egyszeres német válogatott védőt, Marvin Comppert, valamint jöhet nemsokára a testvéri Salzburgtól a középpályás Amadou Haidara, vagy az FC Baseltől a középső védő Manuel Akanji, esetleg a West Ham Reece Oxfordja. Gulácsi Péterrel nemrégiben hosszabbítottak, a fiatal svájci válogatott kerettag kapus, Yvon Mvogo a nyáron érkezett, és mégis kiszemelt a húszéves Tom Müller. Igaz, a húszéves tehetséget megvenné a Hallétől az RBL, és azon nyomban tovább is adná az RBS-nek Ausztriába, de Haidara is azért kell ugyebár a németeknek, mert a Liverpool a nyáron 75 millió euróért elviszi tőlük Naby Keitát.

Szintén a középpálya közepén vethető be Dominik Kaiser, akiért most az 1. FC Köln és a Hamburg vív csatát.

A SCHALKE problémáit már ecseteltük, a spanyol jobbhátvéd, Coke máris távozott, még ha csak kölcsönbe is, aláírt ellenben ismét a nagyon rutinos jobbhátvéd, a kétszeres válogatott Sascha Riether (ő a nyáron visszavonult, ezek szerint elhamarkodottan), kölcsönbe jött egy fél idényre Torinóból a horvát támadó mindenes, Marko Pjaca; német kollégáját, az U21-es válogatott erősségét, Cedric Teuchert pedig holmi egymillió euróért happolták el az 1.FC Nürnbergtől.

Visszatérhet még a Chelsea méregdrága tévedése, Abdul Rahman Baba, a védelemben a választékot a bázeli Armando Izzóval fényesítenék tovább, Baba helyett a B- és C-terv pedig a nürnbergi Tim Leibold, illetve az augsburgi Philipp Max – Goretzka posztjára a kiszemelt az amerikai Eryk Williamson a Maryland Terrapins egyetemi csapattól.

Egy jó csatár mindenhol elkel: az 1. FC KÖLN hárommilliót fizetett Simon Teroddéért a VfB Stuttgartnak, az ék ebben az idényben szerzett két gólja és egy gólpassza elismeréseként, a FREIBURG 1.1 millióból megúszta a valamivel fiatalabb, 23 esztendős Lucas Höler játékjogának elbirtoklását a Sandhausentől, igaz, 400 ezer eurós bónusz lecsoroghat még a másodosztályban gólerősen játszó németért a kiscsapathoz.

Nem vacakolt a MAINZ, amely elengedte ugyan a Fabian Frei, Jairo Samperio, Marcel Costly triót, viszont megkapta ingyen a Galatasaraytól a viharvert holland szűrőt, Nigel de Jongot, akiben saját bevallása szerint még buzog a tettvágy, úgyhogy ezentúl még kevésbé fognak unatkozna a Bundesliga csapatorvosai. A Mainz új támadója a nigériai Anthony Ujah, akit 2016 nyarán 11.5 millió euróért vitt el a Liaoning, és most jelentős áreséssel tért vissza Németországba az afrikai fiú, egyik volt klubjához. Ujah első mainzi köre nem csapott át kimondottan fáklyásmenetbe: 17 mérkőzésen 2 gól, de Kínában jobban futott a szekere, 39 találkozón 17 kanadai pontot termelt. A fiatal francia középhátvédet, Abdou Diallót (az U21-es válogatott csapatkapitánya!) azonban kiszúrta magának az Arsenal, az egykori amszterdami csodagyerek, a dán Viktor Fischer pedig hazatérhet, az FC Köbenhavn együtteséhez.

Említsük meg mindenképpen még azt a Josip Elezt, aki 2015 tavaszán egyáltalán nem gyújtotta lángra az NB I-et a Honvéd színeiben, de most kölcsönben HANNOVERBEN bizonyíthat, illetve az örökifjú, még csak 32 esztendős Mario Gómezt, akit az VFB STUTTGART vitt el Terodde helyére a Wolfsburgtól.

Gómez még az ősidőkben, 2007 elején mutatkozott be a válogatottban, akkor is a VfB-t erősítette, később a Bayernben, a Fiorentinában és a Besiktasban kereste a kenyerét, a wolfsburgiak másfél éve hívták haza.

Pontosabban a többek között német és török, valamint egyszeres kontinensbajnoki gólkirály Gómez szerint ez a nagy hazatérése: 2020-ig írt alá, azaz alighanem innen vonul vissza – első nagy célja most természetesen az, hogy visszaverekedje magát a válogatott keretbe.

NÉMET BUNDESLIGA, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2018

AUGSBURG
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Georg Teigl (Braunschweig)

BAYER LEVERKUSEN
Érkezett:
Távozott: André Ramalho (RB Salzburg, 800 000 euró)

BAYERN MÜNCHEN
Érkezett: Sandro Wagner (Hoffenheim, 13 000 000)
Távozott:

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett:
Távozott:

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett:
Távozott: Christofer Heimeroth (visszavonult)
Kölcsönből vissza: Reece Oxford (West Ham)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Anderson Ordónez (LDU Quito)

FREIBURG
Érkezett: Lucas Höler (Sandhausen, 1 100 000), Mohamed Dräger (Freiburg II)
Távozott:
Kölcsönből vissza: Ryan Kent (Liverpool U23)

HAMBURGER SV
Érkezett: Ito Tacuja (Hamburger SV II)
Kölcsönből vissza: Arianit Ferati (Erzgebirge Aue)
Távozott:

HANNOVER 96
Érkezett:
Kölcsönbe: Josip Elez (HNK Rijeka, 500 000)
Távozott:

HERTHA BSC
Érkezett:
Távozott: Valentin Stocker (FC Basel)

HOFFENHEIM
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Bruno Nazário (Guarani), Baris Atik (Kaiserslautern)
Távozott: Sandro Wagner (Bayern München, 13 000 000)
Kölcsönbe: Philipp Ochs (Bochum), Baris Atik (Darmstadt)

1. FC KÖLN
Érkezett: Simon Terodde (VfB Stuttgart, 3 000 000)
Távozott:

MAINZ 05
Érkezett: Anthony Ujah (Liaoning, 3 800 000), Nigel de Jong (Galatasaray, ingyen)
Távozott: Fabian Frei (FC Basel, 1 500 000), Jairo Samperio (Las Palmas, 350 000), Marcel Costly (Magdeburg)

RB LEIPZIG
Érkezett:
Távozott: Federico Palacios Martínez (1.FC Nürnberg), Marvin Compper (Celtic)

SCHALKE 04
Érkezett: Cedric Teuchert (1.FC Nürnberg, 1 000 000), Sascha Riether (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Marko Pjaca (Juventus, 800 000)
Kölcsönből vissza: Bernard Tekpetey (Altach)
Távozott:
Kölcsönbe: Coke (Levante)

VFB STUTTGART
Érkezett: Mario Gómez (Wolfsburg, 3 000 000)
Távozott: Simon Terodde (1.FC Köln, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Josip Brekalo (Wolfsburg)

WERDER BREMEN
Érkezett: Ole Käuper (Werder II)
Távozott:
Kölcsönbe: Ulisses Garcia (1. FC Nürnberg)

WOLFSBURG
Érkezett: Renato Steffen (FC Basel, 1 750 000)
Kölcsönből vissza: Josip Brekalo (VfB Stuttgart)
Távozott: Mario Gómez (VfB Stuttgart, 3 000 000)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik