Magyar edző a nagyravágyó német Krőzusnál

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2012.12.14. 14:01
null
Bikadübörgés: az RB Leipzig készen áll a hódításra (Fotó: Imago)
Negyedosztályú együttesnél dolgozik Bódog Tamás, a korábbi ötszörös magyar válogatott futballista, aki edzőként a Videoton szakmai stábjának volt a tagja, amikor a fehérváriak bajnokok lettek 2011-ben. Ám ez nem egy átlagos negyedosztályú klub – érdemes körülnézni Lipcsében. A Red Bull ugyanis pénzt és energiát nem kímélve akar nagycsapatot építeni a városban.

Az RB Leipzig, teljes nevén a RasenBallsport Leipzig német szinten sem átlagos negyedik ligás együttes. A csapat mögött a 164 országban csaknem tízezer dolgozót foglalkoztató energiaital-gyártó cég, a Red Bull áll, amelynek New Yorkban és Salzburgban is van futballcsapata, Ghánában és Brazíliában pedig utánpótlásközpontot üzemeltet.

Bódog Tamás (pirosban) edzést vezényel (Fotó: Imago)
Bódog Tamás (pirosban) edzést vezényel (Fotó: Imago)

És amely immár a német futballban próbál sikeres lenni. A cél világos: a Regionalligából a Bundesligába kell eljutni, lehetőleg minél hamarabb. A gárda jelenleg az első helyen áll, de a bajnoki cím sem garancia az előrelépésre, mert az öt csoport bajnoka és az egyik második még rájátszásban dönti el, melyik három klub lesz harmadosztályú jövőre.

„Ha feljutunk, akkor sem lesz más célunk, mint a Bundesliga kettő, mégpedig azonnal – mondta Bódog Tamás, az RB Leipzig edzője. – Nem túlzás: fantasztikusak a körülmények, a lehetőségek, a sikerhez minden adva van, így érthető, ha az elvárások is magasak.”

A cég által támogatott salzburgi együttes az utóbbi hat bajnokságban négyszer bajnok lett, az átütő nemzetközi siker a Bajnokok Ligájában mégis elmaradt. Egyértelmű, hogy a német (futball)piac más dimenzió, jelentősebbek a televíziós bevételek, magasabb a nézőszám – a lipcsei csapat átlagosan tízezer nézőt vonz, már most! –, és a helyi rivális Lokomotive elleni derbin 25 ezren (még egyszer: a negyedik ligában!) voltak a városi stadionban, amelyben 2006-ban világbajnoki mérkőzést rendeztek.

Alulról indulva kell tehát a csúcsra jutni, és ebben Bódog Tamásnak is szerepe van.

A GAZDAGSÁG SOKAKNAK CSÍPI A SZEMÉT

A RasenBallsport Leipzig – a Red Bull nevet a német szabályok szerint nem viselheti a klub, nem úgy, mint az energiaital-gyártó cég többi alakulata – 2009-ben alakult meg, és színei az anyacégé: hazai pályán fehér-piros, idegenben sötétlila (ez közös az RB-futballistálló csapatainál).

A klubnak csak kisebbségi tulajdonosa a Red Bull – szintén a szigorú német szabályozás miatt. A klub az SSV Markranstädt licencével indult, és 2010-ben költözött a Red Bull Arenára átnevezett Zentralstadionba. Dietrich Mateschitz Red Bull-főnök a hosszú út céljaként a német bajnokság megnyerését jelölte meg – lipcsei együttes ezt a címet 1913-ban tudta legutóbb elhódítani a VfB Leipzig révén.
A nagyon gazdag csapatot nehezen fogadták el a tradicionális gárdák. A Red Bull először a Sachsen Leipzigot akarta felvásárolni, de a szurkolói tüntetések miatt elállt ettől. Több csapat drukkertábora ellenségnek tekinti az RB Leipzigot, klubelnökök is kritizálták a klubot – volt, aki „marketingcsapatnak” nevezte a lipcseieket. Mindenesetre valószínű, hogy a bőkezű mecénás támogatta Hoffenheim után az RB Leipzig írja a német futball következő „gyorsan előre!” típusú sikertörténetét. Lipcsének 1993–1994 óta nincs csapata a Bundesligában, akkor a Lokomotive Leipzig tökutolsóként, mindössze 17 pontot szerezve zárt.

„Salzburgban és Lipcsében Ralf Rangnick a szakmai igazgató, az ő irányításával működik mindkét klub – mondta Bódog Tamás. – Vele és Jürgen Klopp-pal mindig tartottam a kapcsolatot, utóbbi Mainzban a csapattársam, majd az edzőm volt. Az edzőképzés során előírt látogatások alkalmával is vagy Jürgen Klopphoz mentem Dortmundba, vagy Ralf Rangnickhoz Hoffenheimbe vagy a Schalkéhoz, mikor hol dolgozott, vagyis tudtunk egymásról. Ha találkoztunk, természetesen a futballról beszélgettünk a legtöbbet. Rangnickkal sokat beszéltünk arról, milyen agresszívan visszatámadó, sokat futó, gyorsan passzoló csapatot képzelünk el, és amikor tavasszal összefutottunk, már mondta, hogy bárhova kerül, vinni akar magával, mert tetszik neki, ahogy a labdarúgásról gondolkodom. Így amikor olvastam, hogy szóba került a neve a Herthánál, majd Leverkusenben, sőt egy angol klubról is pletykáltak, vártam, mi történik... Végül az RB szakmai igazgatója lett, és rögtön keresett, hogy Lipcsében egy korábbi stuttgarti kollégája, Alexander Zorniger lesz a vezetőedző, mellette lennék edző, van-e ehhez kedvem. Tekintettel arra, hogy három évig nem voltam benne a német futballban, úgy véltem, ezt a lehetőséget meg kell ragadni.”

Bódog Tamás hozzátette: a negyedik osztályt meghallva sokan legyintenek, de a közeget megismerve vigyázni kell az elhamarkodott ítélkezéssel. A klub 15 millió eurós (napi árfolyamon több mint négymilliárd forintos) költségvetéssel üzemel, ez a Bundesliga kettő átlagának felel meg, míg Magyarországon messze első lenne ezzel. A célok megfogalmazásakor a daruk is megjelentek a 25 millió euróért (mintegy hétmilliárd forintért) létrehozott edzőközpontban, ahl gyorsan hét pálya épült: az öt füves pálya közül egy és mindkét műfüves fűthető.

AZ RB LEIPZIG SZAKMAI STÁBJA
Ralf Rangnick – szakmai igazgató (RB Salzburg, RB Leipzig)
Alexander Zorniger – vezetőedző
Bódog Tamás – másodedző
Perry Bräutigam – kapusedző (a Jena, a Nürnberg és a Rostock volt kapusa, volt NDK-válogatott)
Tim Lobinger – erőnléti edző (fedett pályás világbajnok, kétszeres Európa-bajnok rúdugró)

A magyar futballban élő csak bambán néz maga elé ilyesmit hallva, de tény, mindez a német negyedosztályban is extrának számít...

„Ötszázötvenezres a város, a vonzáskörzettel együtt majdnem egymillió ember él errefelé, szóval lehet itt közönsége egy erős futballcsapatnak. A terveket jellemzi, hogy ha három-öt éven belül eléri a klub az élvonalat, és kevésnek bizonyulna a negyvenötezres stadion, a tulajdonosnak már megvan az engedélye a várostól a bővítésre, hogy hetvenötezressé alakítsa át.”

MIÉRT SZINTE LEHETETLEN FELADAT BEKERÜLNI A NÉMET PRO LICENCES KÉPZÉSBE? MIÉRT „TÖRTÉNELEMCSINÁLÓ” BÓDOG TAMÁS? KERESSE A TELJES INTERJÚT A PÉNTEKI NEMZETI SPORT 3. OLDALÁN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik