Légiósok: Mainzban is meg kell küzdenie a játéklehetőségért Szalainak

Vágólapra másolva!
2019.08.27. 13:00
null
Szalai Hoffenheimben sem volt könnyű helyzetben, mégis megküzdött a játékpercekért, Mainzban is hasonló feladat vár rá (Fotó: AFP)
Mint arról korábban beszámoltunk, Szalai Ádámot már csak egy orvosi vizsgálat választja el attól, hogy hat év után visszatérjen korábbi klubjához, a Mainzhoz. A magyar csatárnak a Hoffenheimhez hasonlóan régi-új csapatánál sem lesz könnyű bekerülni a kezdőcsapatba, papíron négy támadó is előtte áll a sorban a futballisták piaci értékét figyelembe véve.

 

A Mainz jelenleg a Bundesliga-tabella legalján áll, mivel az első két fordulóban két vereséget szenvedett: az első körben a Freiburg otthonában kapott egy hármast, majd a másodikban hazai pályán a Mönchengladbachtól kapott ki 3–1-re.

Tegyük hozzá, hogy Sandro Schwarz vezetőedző nincs könnyű helyzetben: a nyáron a klub eladta legértékesebb játékosát, a középpálya vezérét, Jean-Philippe Gbamint az Evertonnak, valamint térdsérülés miatt hosszú időre elvesztette az előző idény házi gólkirályát, a 14 gólt szerző Jean-Philippe Matetát, aki remek csatárduót alkotott Robin Quaisonnal a 2018–2019-es idényben (ketten együtt 23 gólt szereztek, 21-et a bajnokságban, kettőt a kupában).

A kétcsatáros játék megmaradt, azonban Mateta kiesése komoly gondot okoz, és egyelőre úgy tűnik, nincs meg az a játékos, aki pótolhatná a minden bizonnyal csak november elején visszatérő francia támadót, hiába van rajta és Quaisonon kívül még öt támadó a keretben.

Szalai Ádám előtt a Transfermarkt által becsült játékosérték alapján négy értékesebb támadó van a csapatban: az előbbiekben említett duó, Mateta (22 millió euró) és a svéd Quaison (8 millió euró), valamint a Liverpooltól kölcsönben szereplő nigériai Taiwo Awoniyi (4.5 millió euró), továbbá az osztrák Karim Onisiwo (3.5 millió euró), aki az új Bundesliga-idény első két mérkőzésén kezdőként lépett pályára. Rajtuk kívül még az Augsburgtól igazolt, nagyjából decemberig sérült dél-koreai Dzsi Dong Vonra, a saját nevelésű fiatal Jonathan Burkardtra és a harmadosztályból érkezett Cyrill Akonóra számíthat a Mainz 40 éves szakvezetője.

Az első két Bundesliga-mérkőzésen négy támadót próbált ki Schwarz: mindkétszer a Quaison, Onisowo támadóduó kezdett, Awoniyi az első és a második meccsen is beállt csereként, Burkardtot pedig amolyan vészmegoldásként, harmadik csatárnak hozta be Schwarz a Gladbach elleni hazai vereség alkalmával.

Mateta sérülése miatt még jó két hónapig nyitott a harc a kezdőbe kerülésért – Szalainak a felsorolt játékosokkal kell megküzdenie.

Érdekes, hogy korábban arról szóltak a hírek, a Mainz azért vetette el Szalai szerződtetését, mert a magyar csatár nem illik bele a csapat játékába. Ami – ha a csatárok fizikai adottságait nézzük –, könnyen kikövetkeztethető, hogy Schwarz inkább a mozgékonyabb, gyorsabb támadókat szereti. Ám lehet, hogy a két bajnoki vereség, na meg a Kaiserslautern elleni kupakiesés miatt kongatták a vészharangot a csapatnál, és ezért döntöttek a jól ismert, Mainzban nagy tiszteletnek örvendő csatár szerződtetése mellett. Mint ismert, Szalai 2010 és 2013 között 85 tétmeccsen 24 gólt és 13 gólpasszt jegyzett Mainzban.

A magyar válogatott támadó már sokszor bebizonyította, nem az a könnyen feladós típus, még akkor sem, ha szinte lehetetlen a helyzete egy csapatnál. A Mainznál viszont korántsem az: Mateta sérülése miatt könnyen a kezdőcsapatban találhatja magát a szezon elején, de a francia támadó visszatérésekor is jól jöhet egy ekkora Bundesliga-tapasztalattal bíró támadó.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik