Ja, gut, Herr Ancelotti! Tolissóval és Rodríguezzel cél a BL-győzelem

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2017.07.14. 21:32
null
Carlo Ancelotti Bayern Münchenjében kulcsszerep várhat James Rodríguezre (Fotó: AFP)
Tart a fesztiválok dandárja, végre felértékelődik a tanári pálya, kezdődik a gyümölcsvita a lekvár- és a pálinkalobbi között, legszívesebben elutaznánk last minutébe, túl vagyunk minden idők legjobb alapozásán, és mint a bolond, dolgozunk, hogy majd kicsit pihenhessünk – azaz idén is elérkeztünk a nyári átigazolási idényhez. Szokásunk szerint az angolokkal kezdtünk, majd az olaszokkal folytattuk, és most is a németek a harmadikak a sorban.

 

Ja, gut! A nyolcvanas-kilencvenes években sokak német szókincse kimerült ebben a felkiáltásban, amelyet a legendás hangalámondásos, az amerikai rágógumifilmektől a Részeges karatemesteren át a bajor, bőrnadrágos természetfilmekig terjedő sprektrumú videofilmekben ahelyett a mondat helyett használtak: Nem szép dolog, amit éppen csinálsz, de ha már elkezdted, abba ne hagyd!

Nagyjából ez a véleménye a BAYERN MÜNCHEN vezetőségének a kispadot tavaly nyáron elfoglaló Carlo Ancelotti tevékenységéről is: jó az irány, tessék folytatni!

Az olasz mester 2016 nyarán csak két játékost igazolt, de ők hetvenmillió euróba kerültek, testvéries megoszlásban: a középpályás-ígéret Renato Sanches egyelőre nem igazolta megvétele jogosságát, a hazatérő Mats Hummels ellenben negyvenkét mérkőzésen lépett pályára a klub színeiben, ami a sérülékenységét ismerve parádés szám – és a teljesítményére is az utóbbi jelzőt használnánk.

Akkor Ancelotti, sokak szerint jó érzékkel, elengedte a Mario Götze, Pierre-Emile Höjbjerg, Sebastian Rode, Medhi Benatia négyest, összesen több mint ötvenmillió euróért – és Benatiát idén nyáron a kölcsönjáték után végleg megvette a Juventus, tizenhétmillióért.

A védővel tartott némileg meglepő módon Douglas Costa is: a szélsőt Ancelotti elődje, Pep Guardiola hozta a klubhoz, a brazil az első müncheni idényében huszonöt, a másodikban már csak tizenhat kanadai pontig jutott, és szakértők szerint a legerősebb ellenfelekkel szemben nem tudott bizonyítani, sok szurkoló véleménye szerint már nem elég motivált, a hivatalos verzió szerint pedig új kihívásokat keres a – heti százezer eurós fizetését korábban keveslő – játékos.

Ami tény: az olaszok hatmillió eurót fizetnek érte most, egymilliós bónusszal, és negyvenmilliót jövőre, ha Douglas Costa elnyeri a tetszésüket. A benne rejlő potenciált szépen jelzi azért, hogy ha életbe lép az opció, akkor ő lesz a Bayern legdrágábban eladott futballistája – az eddigi rekorder Toni Kroos a maga harmincmillió eurójával, ennél ötmillióval kevesebbet hozott a konyhára Owen Hargreaves.

Bérletet vehettek a vezetők a München–Torino járatra, hisz a szintén kikölcsönzött Kingsley Coman marad bőrnadrágban: érte két éve hét, most huszonegy milliót adtak. A francia az elmúlt két szezon során összesen huszonegy kanadai pontig jutott, de úgy, hogy az utóbbi idényre ebből három jutott, huszonöt mérkőzés alatt; ezek szerint Ancelottiék inkább benne látták a jövőt, mint Costában.

Még úgy is, hogy a Franck Ribéry, Arjen Robben kettősnél ő sem jobb.

Kitelt az ideje a középpályás Gianluca Gaudinónak is, őt a Chievo Verona igen jutányos áron kapta meg, ott pedig évi negyedmillió eurót keres majd a játékos.

TÍZ ÉVE MÁR...

... hogy hatalmas reményekkel, tizennégymillió euróért a Bayern Münchenhez igazolt a Borussia Mönchengladbachtól a bal oldali mindenes, de főleg védő Marcell Jansen.

 

Aki hamar otthagyta a bajorokat Jürgen Klinsmann miatt, a nagy remények pedig a védő súlyos sérülései miatt teremtek sok virágot, de 2008-tól 2015-ig volt pár jó hónapja a Hamburgban. Sőt a 2006-os és a 2010-es vb-n, valamint a köztes Eb-n is láthattuk őt, de alig 29 évesen pályát kellett módosítania: jelenleg TV-s szakértő, de startup vállalkozásokat is indított, valamint többet lehet együtt modell feleségével.

 

Xabi Alonso, Tom Starke és Philipp Lahm pedig új elfoglaltságot, mivel mindannyian visszavonultak, a nagy német sérült, Holger Badstuber iránt pedig elfogyott a türelem: a 28 éves játékos korunk védőfejedelme lehetett volna, ha 2010 ősze óta nem sérült összesen 1104 napon át. Plusz rehabilitációs időszakok...

A Bundesliga bel- és külföldi közvetítéseiért a német élvonal és a másodosztály csapatai 1.2 milliárd eurós díjazásban részesülnek a következő idényben, ebből a tortából a bajorok egy 96 millió eurós szeletet hasítottak ki maguknak – eddig a napig (csütörtök) nem sokkal többet költöttek új játékosokra, míg a huszonhárommilliós bevételt minden bizonnyal elvitték az aláírási és ügyvédi pénzek.

Comant említettük; a legtöbbe honfitársa, a középső középpályás és szélső hátvéd Corentin Tolisso került, érte 41.5 milliós eurós számlát állíthatott ki az Olympique Lyon, és reménykedhet még egy hatmillió eurós utánlövésben is.

Ha már Coman ismét szóba került: az ő rendőrségi ügye nem tett jót az klubházbeli hangulatnak, és nagy port vert fel a pályán nem, egy pénzköteggel annál inkább virító Sanches esete is.

Visszatérve Tolissóra: a huszonkét éves játékos Alonso természetes örököse (szélső hátvédként egyébként hússzor szerepelt a Lyonban), mind a védekezésben, mind az építkezésben megállja a helyét, az utóbbi három évadban lőtt 28 gólt és adott 17 gólpasszt, bemutatkozhatott a válogatottban is. Éppen technikás futballja és munkabírása, sokoldalúsága mondatja velünk: Ancelotti mintha fiatalkori önmagát vette volna meg.

Tolisso jól illeszkedik a francia vonalba: Ribéry és Coman után ő a jelenlegi keret harmadik gallja, és ugyebár pár hete már az egykori remek futballista, Willy Sagnol Ancelotti segítője.

A középső védő Niklas Süle feleennyibe sem került, ám legalább ennyire jó vétel, még akkor is, ha a 21 éves, hatszoros válogatott játékos inkább a jövő embere (bár „reménykedhet” a Hummels, Jérome Boateng kettős legendás sérülékenységében), és szintén a kispadra jött a Hoffenheimtől a védekezőspecialista Sebastian Rudy.

Hogy a lényeget jobban megragadjuk: a kispadra érkezett a hússzoros német válogatott, friss Konföderációs Kupa-győztes Rudy – és hasonló cipőben jár a szélső Serge Gnabry is, annyi különbséggel, hogy ő csak kétszeres válogatott (három rúgott góllal), viszont olimpiai gólkirály és friss U21-es Európa-bajnok.

Egyébként már tavaly felmerült a gyanú, hogy a Werder Bremen a münchenieknek strómankodik Gnabry megvételével (az Arsenal a Bayernnek biztosan nem adta volna el potom ötmillióért), és ez szóról szóra be is igazolódott. Gnabrynak egyébként annyira nincs helye a kezdőben, hogy kölcsönadják őt a Hoffenheimnek, a Herthának vagy a Schalkénak.

A nyári nagy fogás azonban James Rodríguez, akit igen olcsón, alig tízmillió euróért adott kölcsön a Real Madrid két évre, 38 milliós vételi opcióval. A kolumbiai középpályás és támadó mindenest a spanyolok a legutóbbi világbajnokság után 75 millióért vették, és szokás ugyan azt mondani, hogy James csak szenvedett Madridban, de a két idénye alatt így is „összeszenvedett” 36 gólt és 41 gólpasszt, miközben egy mérkőzés számára átlagosan csak hatvanöt percig tartott.

A Marca szerint a német klub bármikor megveheti a 2014-es vb gólkirályát, ha életbe lépteti a 60 millió eurós kivásárlási záradékot, és a Real a kölcsönadás előtt ravaszul 2021-ig meghosszabbította Rodríguez szerződését.

HÚSZ ÉVE MÁR...

... hogy leigazolta Bilbaóból a München 4.5 millió mai euróért a francia bal oldali védőt, középpályást, az akkor huszonnyolc esztendős Bixente Lizarazut. A francia-baszk játékos Markus Münch-utód utódként Markus Babbellel, Thomas Helmerrel és Lothar Matthäusszal fantasztikus kvartettet alkotott., azonban Bajorföldön sokszor bajlódott térdével, nem játszott végig kilenc év alatt sem egy „rendes” idényt sem.

 

Talán ezért is volt még 37 évesen is olyan remek erőben, mert egyetlen szezonban sem tudott igazán kimerülni, szinte az összes őszt kihagyta sérüléseit nyalogatva – írtuk róla egyszer, de Liza így is korának egyik legjobb balhátvédje lett, a Bayernnel pedig számtalan nagy címet szerzett. Egyébként sem panaszkodhat: nyert világ- és Európa-bajnokságot, nemzeti bajnokságot és kupát, Bajnokok Ligáját és Világkupát is pályafutása során, hogy egy kis marseillei-i kitérő után a Bayernből vonuljon vissza, 2005-ben.

 

Karrierjéről és visszavonulás utáni tevékenységéről ITT olvashat bővebben!

Gnabry mellett távozhat még a Manchester City által keresett védő, Javi Martínez, korábban érdeklődtek Angliából és Olaszországból is Sanches iránt (a Manchester United és a PSG vevő lett volna rá állítólag, ám csak kölcsönbe engednék), Boatenget a Chelsea-vel, Arturo Vidalt meg az Interrel hozták hírbe legutóbb, de közülük talán csak a spanyol védő távozhat; Joshua Kimmich is kategorikusan visszautasította, hogy a Manchester Cityhez vágyna.

Izgalmasabb kérdés, ki jöhet még?

Alexis Sánchez hosszú idő óta téma Münchenben, Sánchezen azonban lassan maga Sánchez sem tud kiigazodni. Ha a pénzt választja, akkor minden bizonnyal a Manchester Cityben folytatja, ha az Arsenal el akarja engedni, akkor csak külföldön, azaz a BM-ben. Marco Verratti lekerült a terítékről, de egy szélső még elkel a bajor keretben: a firenzei Federico Chiesa a legismeretlenebb kiszemelt, Ousmane Dembélét aligha éppen Münchenbe adja el a Borussia Dortmund, míg a leverkuseni Julian Brandt a válogatottra tekintettel egyelőre maradna a Bayerben.

Német források szerint Brandt jövőre 12.5 millió euróért elvihető a szerződése értelmében, és már biztosan a Bayernben folytatja, ám a játékos cáfolta ezt – korábban egyébként sokszor élesen kikelt a bajorok ellen, azonban érdekes módon elcsitult a korábbi München-ellenes hangulata.

Kiszemelt volt egyes lapok szerint Yannick Carrasco is, de ő az Atlético Madrid büntetése miatt aligha kerül eladósorba, s Axel Witsel is marad az állomáshelyén, ő ugyebár Kínában keresi rommá magát.

Szélső hátvéd is elkelne még, ide a hoffenheimi Jeremy Toljan az első számú kiszemelt, német források szerint. Kyle Walker aligha vált országot, a titkos fegyver itt a Barca-fiatal Mateu Morey.

Minden bizonnyal a sevillai Dani Ceballos sem vált országot, ám a Bayern érdeklődése jó hatással lesz az árára, Brandt helyett (előtt?) érkezhet ellenben a Schalkétól Leon Goretzka, aki jól illeszkedne a mostani Bayern-trendbe, mely szerint fiatal német válogatott játékosokat gyűjt a klub a kispadra.

Ancelotti első müncheni idényében az alap bajnoki cím elérése mellett megnyerte a hazai Szuperkupát, de a Német Kupában visszavágott nekik a Dortmund, a Bajnokok Ligájában pedig kemény harcban kerekedett csak felül rajtuk a későbbi győztes Real Madrid.

Ahonnan most Ancelotti elhozta egykori kedvencét, ám egészen biztosan nem az újabb salátástál biztosítása miatt...

„Nagyon jó, hogy ilyen sok remek játékos érkezett, mert automatikusan senki sem kerül be a kezdőbe, a teljesítmény dönt majd – értékelte a nyarat Mats Hummels. – Nem ülhetünk a babérjainkon, a tavalyi teljesítményt el kell felejteni. A Dortmund az első számú Bayern-vadász, jó a csapat és Peter Bosz edző is, ismerem őt. Ezért edzünk sokkal intenzívebben, mint az elmúlt idényben”.

Markwert: a csapat vagy a játékos értéke (transfermarkt.de)
Markwert: a csapat vagy a játékos értéke (transfermarkt.de)

 

NÉMET BUNDESLIGA, NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
2017

AUGSBURG
Érkezett: Michael Gregoritsch (Hamburg, 5.500.000 euró), Fabian Giefer (Schalke, 750.000), Rani Khedira (RB Leipzig, ingyen), Marcel Heller (Darmstadt, i.), Sergio Córdova (Caracas FC)
Kölcsönből vissza: Tim Matavz (Nürnberg), Shawn Parker (Nürnberg), Daniel Opare (Lens), Erik Thommy (Jahn Regensburg), Albian Ajeti (St. Gallen)
Távozott: Dominik Kohr (Bayer Leverkusen, 2.000.000), Albian Ajeti (St. Gallen, 1.000.000), Halil Altintop (Slavia Praha, i.), Tim Matavz (Vitesse), Markus Feulner (Augsburg II)

BAYER LEVERKUSEN
Érkezett: Dominik Kohr (Augsburg, 2.000.000), Sven Bender (Borussia Dortmund, 15.000.000)
Kölcsönből vissza: Rju Szung Vu (Ferencváros), Kirjakosz Papadopulosz (Hamburger SV), André Ramalho (Mainz), Marlon Frey (Kaiserslautern)
Távozott: Hakan Calhanoglu (AC Milan, 22.000.000), Ömer Toprak (Borussia Dortmund, 12.000.000), Kirjakosz Papadopulosz (Hamburger SV, 6.500.000), Danny da Costa (Eintracht Frankfurt, 1.000.000), Roberto Hilbert (szerződése lejárt), Paterson Chato (Borussia Dortmund II, i.), Rju Szung Vu (Dzsedzsu United)

BAYERN MÜNCHEN
Érkezett: Corentin Tolisso (Olympique Lyon, 41.500.000), Kingsley Coman (Juventus, 21.000.000), Niklas Süle (Hoffenheim), Serge Gnabry (Werder Bremen, 8.000.000), Sebastian Rudy (Hoffenheim, i.), Marco Friedl (Bayern München U19), Felix Götze (Bayern München U19), Christian Früchtl (Bayern München U19)
Kölcsönbe: James Rodríguez (Real Madrid, 10.000.000)
Kölcsönből vissza: Gianluca Gaudino (St. Gallen), Holger Badstuber (Schalke), Medhi Benatia (Juventus)
Távozott: Medhi Benatia (Juventus, 17.000.000), Gianluca Gaudino (Chievo Verona, 50.000), Holger Badstuber (szl.), Xabi Alonso (visszavonult), Tom Starke (visszavonult), Philipp Lahm (visszavonult)
Kölcsönbe: Douglas Costa (Juventus, 6.000.000)
Kölcsönből vissza: Kingsley Coman (Juventus)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett: Maximilian Philipp (Freiburg, 20.000.000), Ömer Toprak (Bayer Leverkusen, 12.000.000), Mahmoud Dahoud (Mönchengladbach, 12.000.000), Dan-Axel Zagadou (PSG B, i.), Dominik Reimann (Dortmund II), Jacob Bruun Larsen (Dortmund U19)
Kölcsönből vissza: Neven Szubotics (1.FC Köln), Adrián Ramos (Granada), Pascal Stenzel (Freiburg)
Távozott: Matthias Ginter (Mönchengladbach, 17.000.000), Adrián Ramos (Csungcsing Lifan, 12.000.000), Pascal Stenzel (Freiburg, 4.000.000), Sven Bender (Bayer Leverkusen, 15.000.000)
Kölcsönbe: Dzenis Burnic (VfB Stuttgart)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett: Matthias Ginter (Borussia Dortmund, 17.000.000), Denis Zakaria (Young Boys, 12.000.000), Vincenzo Grifo (Freiburg, 6.000.000), Mickaël Cuisance (Nancy, 250.000)
Kölcsönbe: Reece Oxford (West Ham United)
Kölcsönből vissza: Julio Villalba (Cerro Porteno)
Távozott: Mahmoud Dahoud (Borussia Dortmund, 12.000.000), André Hahn (Hamburg, 6.000.000), Nico Schulz (Hoffenheim, 3.500.000), Julian Korb (Hannover, 3.000.000), Djibril Sow (Young Boys), Marvin Schulz (Luzern)
Kölcsönből vissza: Andreas Christensen (Chelsea)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett: Sébastien Haller (Utrecht, 7.000.00), Kamada Daicsi (Szagan Toszu, 1.600.000), Danny da Costa (Bayer Leverkusen, 1.000.000), Gelson Fernandes (Rennes, 500.000), Jonathan de Guzmán (Napoli, i.)
Kölcsönbe: Carlos Salcedo (Deportivo Guadalajara, 450.000), Luka Jovics (Benfica B)
Távozott: Furkan Zorba (Osnabrück, i.), Heinz Lindner (Grasshoppers, i.), Haris Seferovic (Benfica, i.)
Kölcsönből vissza: Ante Rebic (Fiorentina), Shani Tarashaj (Everton), Michael Hector (Chelsea), Guillermo Varela (Manchester United), Jesús Vallejo (Real Madrid)

FREIBURG
Érkezett: Pascal Stenzel (Borussia Dortmund, 4.000.000), Florian Niederlechner (Mainz, 2.300.000)
Kölcsönbe: Philipp Lienhart (Real Madrid B)
Kölcsönből vissza: Tim Kleindienst (Heidenheim), Caleb Stanko (Vaduz), Jonas Meffert (Karlsruhe), Sebastian Kerk (Kaiserslautern)
Távozott: Maximilian Philipp (Borussia Dortmund, 20.000.000), Vincenzo Grifo (Mönchengladbach, 6.000.000), Sebastian Kerk (Nürnberg, 500.000), Marc Torrejón (Union Berlin, i.)
Kölcsönből vissza:Florian Niederlechner (Mainz), Pascal Stenzel (Borussia Dortmund)

HERTHA BSC
Érkezett: Davie Selke (RB Leipzig, 8.000.000), Mathew Leckie (Ingolstadt, 3.000.000), Karim Rekik (Olympique Marseille, 2.500.000), Jonathan Klinsmann (UC Berkeley, i.), Dárdai Palkó (Hertha U19)
Távozott: John Anthony Brooks (Wolfsburg, 17.000.000), Florian Kohls (Würzburger Kickers, i.), Alexander Baumjohann (Coritiba, i.), Szami Allagui (St. Pauli, i.)
Kölcsönbe: Nils Körber (Preussen Münster)
Kölcsönből vissza: Allan (Liverpool)

HANNOVER 96
Érkezett: Julian Korb (Borussia Mönchengladbach, 3.000.000), Michael Esser (Darmstadt, 2.000.000), Pirmin Schwegler (Hoffenheim, i.), Matthias Ostrzolek (Hamburger SV, i.), Yousef Emghames (Bayern München U19, i.)
Kölcsönből vissza: Andre Hoffmann (Fortuna Düsseldorf), Mevlüt Erdinc (Metz), Babacar Gueye (Waregem)
Távozott: Andre Hoffmann (Fortuna Düsseldorf, 250.000), Artur Sobiech (szl.)
Kölcsönbe: Babacar Gueye (St. Truiden), Stefan Strandberg (FK Krasznodar)

HAMBURGER SV
Érkezett: Kirjakosz Papadopulosz (Bayer Leverkusen, 6.500.000), André Hahn (Mönchengladbach, 6.000.000), Julian Pollersbeck (Kaiserslautern, 3.500.000), Bjarne Thoelke (Karlsruhe, i.), Vaszilije Janjicsics (Hamburger SV II)
Kölcsönből vissza: Mohamed Guaida (St. Gallen), Sven Schipplock (Darmstadt), Batuhan Altintas (Kasimpasa), Arianit Ferati (Fortuna Düsseldorf)
Távozott: Michael Gregoritsch (Augsburg, 5.500.000), René Adler (Mainz, i.), Johan Djourou (Montpellier, i.), Matthias Ostrzolek (Hannover, i.)
Kölcsönbe: Arianit Ferati (Erzgebirge Aue)
Kölcsönből vissza: Kirjakosz Papadopulosz (Bayer Leverkusen)

HOFFENHEIM
Érkezett: Havard Nordtveit (West Ham, 7.000.000), Nico Schulz (Mönchengladbach, 3.500.000), Justin Hoogma (Heracles Almelo, 2.000.000), Florian Grillitsch (Werder Bremen, i.), Robert Zulj (Greuther Fürth, i.)
Kölcsönből vissza: Kevin Akpoguma (Fortuna Düsseldorf), Antonio Colak (Darmstadt), Nicolai Rapp (Greuther Fürth), Baris Atik (Sturm Graz)
Távozott: Niklas Süle (Bayern München, 20.000.000), Sebastian Rudy (Bayern München, i.), Pirmin Schwegler (Hannover, i.), Danilo Soares (Bochum, i.), Nicolai Rapp (Erzgebirge Aue)
Kölcsönbe: Antonio Colak (Ingolstadt, 300.000), Baris Atik (Kaiserslautern)

1. FC KÖLN
Érkezett: Jhon Córdoba (Mainz, 17.000.000), Jannes Horn (Wolfsburg, 7.000.000)
Távozott: Marcel Hartel (Union Berlin, 250.000)
Kölcsönbe: Anthony Modeste (Tiencsin Csüancsien, 6.000.000)
Kölcsönből vissza: Neven Szubotics (Borussia Dortmund)

RB LEIPZIG
Érkezett: Jean-Kévin Augustin (PSG, 13.000.000), Bruma (Galatasaray, 12.500.000), Konrad Laimer (RB Salzburg, 7.000.000), Yvon Mvogo (Young Boys, 5.000.000), Philipp Köhn (VfB Stuttgart U19, i.), Ibrahima Konaté (Sochaux, i.), Elias Abouchabaka (RB Leipzig U17), Dominik Franke (RB Leipzig II), Agyemang Diawusie (RB Leipzig U19), Federico Palacios (RB Leipzig II)
Kölcsönből vissza: Atinc Nukan (Besiktas), Anthony Jung (Ingolstadt), Nils Quaschner (Bochum)
Távozott: Davie Selke (Hertha BSC, 8.000.000), Nils Quaschner (Arminia Bielefeld), Rani Khedira (Augsburg, i.)
Kölcsönbe: Atinc Nukan (Besiktas, 200.000), Agyemang Diawusie (Wehen Wiesbaden), Marius Müller (Kaiserslautern), Felix Beiersdorf (Wiener Neustadt)

MAINZ 05
Érkezett: Viktor Fischer (Middlesbrough, 3.000.000), Alexandru Maxim (VfB Stuttgart, 3.000.000), Kenan Kodro (Osasuna, 1.750.000), René Adler (Hamburger SV, i.), Florian Müller (Mainz II)
Kölcsönből vissza: Todor Nedelev (Botev Plovdiv), José Rodríguez (Málaga), Pierre Bengtsson (Bastia), Florian Niederlechner (Freiburg)
Távozott: Jhon Córdoba (1.FC Köln, 17.000.000), Florian Niederlechner (Freiburg, 2.300.000), Pierre Bengtsson (FC Köbenhavn, 1.000.000), Todor Nedelev (Botev Plovdiv)
Kölcsönbe: Besar Halimi (Bröndby), Jonas Lössl (Huddersfield)
Kölcsönből vissza: André Ramalho (Bayer Leverkusen), Bojan Krkic (Stoke City)

SCHALKE 04
Érkezett: Nabil Bentaleb (Tottenham, 19.000.00), Jevhen Konopljanka (Sevilla, 12.500.000), Amine Harit (Nantes, 8.000.000), Pablo Ínsua (Deportivo La Coruna, 3.500.000)
Kölcsönből vissza: Fabian Giefer (Bristol City), Sidney Sam (Darmstad), Felix Platte (Darmstadt), Fabian Reese (Karlsruhe)
Távozott: Fabian Giefer (Augsburg, 750.000), Sascha Riether (szl.), Dennis Aogo (szl.), Sead Kolasinac (Arsenal, i.), Klaas-Jan Huntelaar (Ajax, i.), Eric Maxim Choupo-Moting (szl.)
Kölcsönből vissza: Abdul Rahman Baba (Chelsea), Holger Badstuber (Bayern München), Jevhen Konopljanka (Sevilla), Nabil Bentaleb (Tottenham)

VFB STUTTGART
Érkezett: Chadrac Akolo (Sion, 7.000.000), Ron-Robert Zieler (Leicester City, 4.000.000), Anasztasziosz Donisz (Juventus, 3.000.000), Orel Mangala (Anderlecht, 1.800.000)
Kölcsönből vissza: Borisz Tascsi (Zbrojovka Brno), Toni Sunjic (Palermo)
Távozott: Alexandru Maxim (Mainz, 3.000.000), Toni Sunjic (Dinamo Moszkva, 700.000), Florian Klein (szl.), Borisz Tascsij (Duisburg, i.)

WOLFSBURG
Érkezett: John Anthony Brooks (Hertha, 17.000.000), Landry Dimata (Oostende, 10.000.000), Ignacio Camacho (Málaga, 10.000.000), William (Internacional, 5.000.000), Marvin Stefaniak (Dynamo Dresden , 2.000.000), Ohis Felix Uduokhai (1860 München, 1.000.000), Kaylen Hinds (Arsenal U23)
Kölcsönből vissza: Carlos Ascues (FBC Melgar), Francisco Rodríguez (Luzern)
Távozott: Ricardo Rodríguez (AC Milan, 18.000.000), Luiz Gustavo (Olympique Marseille, 10.000.000), Jannes Horn (1.FC Köln, 7.000.000), Diego Benaglio (AS Monaco, i.), Askan Dedzsaga (szl.), Patrick Drewes (Würzburger Kickers), Francisco Rodríguez (Luzern)
Kölcsönből vissza: Borja Mayoral (Real Madrid), Philipp Wollscheid (Stoke City)

WERDER BREMEN
Érkezett: Ludwig Augustinsson (FC Köbenhavn, 4.500.000), Jirí Pavlenka (Slavia Praha, 3.000.000), Jérome Gondorf (Darmstadt, 1.200.000)
Kölcsönbe: Csang Ju-ning (West Bromwich)
Kölcsönből vissza: Kleinheisler László (Ferencváros), Levent Aycicek (1860 München), Lennart Thy (St. Pauli), Leon Guwara (Darmstadt), Tanosz Pecosz (Fulham)
Távozott: Serge Gnabry (Bayern München, 8.000.000), Felix Wiedwald (Leeds United, 500.000), Marnon Busch (Heidenheim, 100.000), Claudio Pizarro (szl.), Florian Grillitsch (Hoffenheim, i.), Santiago García (Deportivo Toluca, i.), Clemens Fritz (visszavonult)
Kölcsönbe: Kleinheisler László (Asztana, 100.000), Leon Guwara (Kaiserslautern)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

DARMSTADT 98
Érkezett: Marvin Mehlem (Karlsruhe, 250.000), Julian von Haacke (NEC, 200.000), Florian Stritzel (Karlsruhe, i.), Jamie Maclaren (Brisbane Roar, i.), Joël Mall (Grasshoppers), Romuald Lacazette (1860 München, i.), Tobias Kempe (Nürnberg), Kevin Grosskreutz (egyesület nélküli)
Kölcsönből vissza: Roman Bezjak (HNK Rijeka)
Távozott: Michael Esser (Hannover, 2.000.000), Jérome Gondorf (Werder Bremen, 1.200.000), Mario Vrancic (Norwich City, 750.000), Marcel Heller (Augsburg, i.), Artem Fedeckij (szl.), Hamit Altintop (szl.)
Kölcsönből vissza: Felix Platte (Schalke), Leon Guwara (Werder Bremen), Sven Schipplock (Hamburg), Antonio Colak (Hoffenheim), Sidney Sam (Schalke)

INGOLSTADT
Érkezett: Stefan Kutschke (Nürnberg, 1.500.000), Marcel Gaus (Kaiserslautern, i.), Tobias Schröck (Würzburger Kickers)
Kölcsönbe: Antonio Colak (Hoffenheim, 300.000)
Kölcsönből vissza: Thomas Pledl (Sandhausen), Elias Kachunga (Huddersfield)
Távozott: Mathew Leckie (Hertha, 3.000.000), Pascal Gross (Brighton), Elias Kachunga (Huddersfield, 1.300.000), Roger (Atlético Mineiro, i.), Lukas Hinterseer (VfL Bochum, i.)
Kölcsönből vissza: Anthony Jung (RB Leipzig)

Lezárva: csütörtök délben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik