Inkább anti-, mint új Ibra: a svéd csodagyerek, akit 122 scout figyelt

Vágólapra másolva!
2017.01.25. 18:03
null
Alexander Isak a Dortmundot választotta a Real Madrid helyett (Fotó: Borussia Dortmund/bvb.de)
A 2017-es téli átigazolási időszak egyik legérdekesebb ügyletét a Borussia Dortmund ütötte nyélbe. A német csapathoz szerződött nevelőklubjától, a svéd AIK-tól Alexander Isak, akit játékstílusa alapján új Zlatan Ibrahimovicnak neveznek, holott személyiségében sokkal inkább anti-Ibrának tűnik. Mit látott meg a Dortmund, mit tud Isak, és miért mondhatott nemet a Realnak?

Bár a Marca már biztosra vette, hogy Alexander Isak a Real Madridnak mond igent, a 17 éves svéd csatártehetség végül inkább a dortmundi ajánlatra bólintott rá: január 23-án aláírt egy 2019-ig érvényes profi szerződést a fekete-sárgákkal, akik a hírek szerint 10 millió eurót fizettek érte az AIK-nak. Hogy mit láttak meg Európa élcsapatai a fiatalemberben? Nézzük!

EGY KÜLÖNLEGES MUNKAKÖR

Alexander Isak egyik mentora, Nahom Ghidey Eritreában született, de hatéves korától a németországi Hannoverben nőtt fel, ott is futballozott. Egy szerelem vitte Svédországba, ahol új otthonra talált. Ghidey (avagy „Nahom papa”) az AIK akadémiáján dolgozik edzőként és videoelemzőként, de szerződése alapján munkaideje 30 százalékát a klubnál nevelkedő fiatal afrikai játékosok mentorálására fordítja. A solnai csapat előszeretettel szerződtet afrikai tehetségeket és toboroz a stockholmi afrikai kolóniából – Ghidey egyik feladata, hogy egyengesse az útjukat, illetve a fekete kontinensről érkezők esetében segítsen feldolgozni a kultúrsokkot.

Alexander Isak 1999. szeptember 21-én született Stockholm elővárosában, Solnában, eritreai szülők gyermekeként. A bevándorló háttér hasonlatos Zlatan Ibrahimovichoz, ám Isak – Ibrával szemben – jó neveltetést kapott, és nem volt zűrös gyerekkora. Futballbeli szárnypróbálgatása is kevésbé volt „utcai”: míg Ibrahimovic kis csapatokban (Malmö BI, majd az exjugoszláv bevándorlókat tömörítő FBK Balkan) kezdte, Isak egyből a lehető legmagasabb szinten, az AIK fociiskolájában.

Persze ez logikus választás volt, hisz a 11-szeres svéd bajnok AIK solnai csapat. Isak ötévesen került az AIK-hoz, melynek saját alkalmazottja – az eritreai Nahom Ghidey – is van az afrikai származású futballistanövendékek mentorálására. A kissrác tehetsége elvitathatatlan volt, szépen lépegetett fölfelé, 2015-ben már svéd korosztályos válogatottnak mondhatta magát, majd 2016 februárjában egy Svéd Kupa-mérkőzésen bevetették a nagycsapatban. Tíz perccel később átírta a klubrekordot: találatával minden idők legfiatalabb gólszerzője lett tétmérkőzésen az AIK színeiben.

A rekorddöntés innentől Isak „mellékfoglalkozása” lett. 2016. április 7-én Andreas Alm vezetőedző kezdőként dobta be bajnokin az Östersund ellen, s a 2–0-s végeredményt Isak állította be – 16 évesen és 199 naposan az AIK történetének legfiatalabb élvonalbeli gólszerzője lett. Egy hónappal később aláírta első profi szerződését a klubhoz, ráadásul egy edzőváltást is „túlélt”, az új tréner, Rikard Norling is rendszeres játéklehetőséget adott neki.

A svéd A-válogatott minden év elején felkészülési mérkőzéseket játszik, ezek egyben a kísérletezés alkalmai is – Janne Andersson meg is hívta a 2017. januári, Elefántcsontpart és Szlovákia elleni találkozókra. Isak „természetesen” csúcsot döntött: második válogatott meccsén betalált Szlovákia ellen, ezzel a svéd nemzeti csapat históriájának legfiatalabb gólszerzőjeként került be a labdarúgás történelemkönyvébe. Erik Dahlström 105 éve fennálló rekordját javította meg.

„Isak átírja a svéd futballtörténelmet, és nem is vagyok meglepve. Biztos voltam benne, hogy jól teljesít” – mosolygott a szövetségi kapitány Janne Andersson az összecsapás után.

Eddig nem rossz, mondhatjuk.

Isak az első felnőttszezonjában 29 tétmérkőzésen 13 gólt szerzett, és az év felfedezettjének választották meg az Allsvenskanban, nem csoda, hogy az AIK-nál lassan külön szektort kellett kijelölni a játékos-megfigyelőknek, mert Európa minden topklubja scoutot küldött miatta a solnaiakhoz. A rekord az AIK hivatalos Twitter-csatornája szerint 122 (!) játékos-megfigyelő volt egy meccsen – a Häcken elleni találkozón egyébként sem gólt, sem gólpasszt nem láthattak Isaktól a scoutok. Hogy miért csődült ki ennyi megfigyelő miatta? Adja meg a választ maga Alexander Isak, aki így felelt, amikor az erényeiről kérdezték.

„Nagyon jól bánok a labdával, jó a labdakezelésem és a technikám. Jól látok a pályán, és a gyorsaságom is megfelelő. Ugyanakkor tudom, hogy erősödnöm kell, többet ennem és izmosodnom” – jellemezte magát.

AIK - AIK:s supertalang Alexander Isak gjorde det här... | Facebook

Center, technikás, 190 centis – nem csoda, hogy stílusa miatt sokan Zlatan Ibrahimoviccsal vonnak párhuzamot. Valóban idolként tekint Ibrahimovicra – kevés fiatal svéd játékos lehet, aki nem így tesz –, ám igazi példaképe Henok Goitom, aki hozzá hasonlóan eritreai származású, solnai születésű és az AIK kulcsembere volt évekig. A svéd beszámolók szerint Isak stílusa valóságos anti-Ibra: az arrogancia hiányzik belőle, megfontolt, szerény és higgadt.

Goitom (balra) és Isak, az AIK két eritreai származású büszkesége (Fotó: AIK Solna)
Goitom (balra) és Isak, az AIK két eritreai származású büszkesége (Fotó: AIK Solna)

„Igen jó a technikája, az első érintése lenyűgöző. Nagyon jól bánik a labdával, ügyes az összjátékban, nem tipikus center. Nem túl jó viszont akkor, amikor háttal van a kapunak. Sokkal inkább élvezi, ha szabadjára van engedve, és keresheti az üres területeket. Imádnivaló a srác, kicsit félénk és nagyon szerény. A korát meghazudtolóan érett, különösen a futballpályán. Rendkívül intelligens, kiválóan olvassa a játékot. Remekül lehet vele együtt dolgozni, nem szállt el magától, különösen büszke vagyok arra, hogy ennyire jól megbirkózott a kiemelt figyelemmel” – beszélt Isakról a svéd U17-esek edzője, Magnus Wikman a Sky Sportsnak.

A 122 megfigyelő jelenléte nem mindennapi nyomást jelentett, és egyre biztosabbá vált, hogy Isak jövője nem Svédországban van – az AIK-hoz annyi topcsapat érkezett kérőként, hogy az ostromnak nem lehetett ellenállni. No, nem mintha nagyon akartak volna. A végén (a Real Madrid legnagyobb bánatára) a Borussia Dortmundra esett a választás, és elképzelhető, hogy Martin Ödegaard sorsa is szerepet játszhatott a döntésben.

A norvég csodagyerek hihetetlen felhajtás közepette került a Realhoz 2015 elején (Isaknál jóval kevesebbet fizettek egyébként érte), hogy aztán csak két tétmérkőzésen szerepeljen a madridiaknál. Ödegaard beilleszkedését nyelvi nehézségek is hátráltatták, ráadásul az első csapattal edzett, de a Castillában játszott – így aztán két szék közül leginkább a pad alá került. A norvég tini a januári átigazolási időszakban a holland Heerenveenhez szerződött kölcsönbe, hogy több felnőtt élvonalbeli tapasztalatot szerezzen.

„Ha Martin Ödegaard az Ajaxba szerződött volna, amely szintén meg akarta venni, akkor talán jobban jár. A Real Madridnál nagyobb és erősebb lett, ugyanakkor nem kapott élvonalbeli játéklehetőséget az első csapatnál, amire pedig nagy szüksége lett volna a fejlődése szempontjából” – elemzett a norvég Dagbladet szakírója, Martin Pedersen, amikor az Isak–Ödegaard párhuzamról és a Realról kérdezték.

Nézzük meg Ödegaarddal szemben az ugyancsak csodagyerekként számon tartott Christian Pulisic karrierjét Dortmundban! Az amerikai szélső már az első fél szezonjában 12 alkalommal kapott játéklehetőséget a BVB A-csapatában, úgy, hogy közben a juniorokkal is játszott. A 2016–2017-es kiírásban Pulisiccsal már csak a nagyoknál számolnak, 19 tétmérkőzésen vetették be eddig. Az elmúlt másfél évben több tapasztalatot szerzett az élvonalban, mint Ödegaard a 2014 óta tartó „felnőtt” pályafutása alatt. Ez nem azt mutatja, hogy Ödegaard biztosan elkallódik, azt viszont igen, hogy a Dortmund első csapatában valószínűbb, hogy bevetnek egy tinédzserkorú tehetséget. Maga Isak is azt mondja, ez döntő szerepet játszott abban, hogy a BVB-t választotta.

„Jó néhány ajánlatot kaptam, de úgy gondoltam, ezek közül a Dortmund kínálta a legjobb lehetőséget arra, hogy fiatal játékosként fejlődhessek” – mondta a Bundesliga hivatalos honlapjának.

ÖDEGAARD VS. PULISIC
MARTIN ÖDEGAARD CHRISTIAN PULISIC
18 éves 18 éves
2015 januárjában szerződött a Real Madridhoz 2015 februárjában szerződött a Borussia Dortmundhoz
2015. május 23-án mutatkozott be az első csapatban 2016. január 20-án mutatkozott be az első csapatban
Eddig 2 tétmérkőzést játszott a Real első csapatában Eddig 31 tétmérkőzést játszott a Dortmund első csapatában
2016-ban 1 meccset játszott hazája válogatottjában 2016-ban 11 meccset játszott hazája válogatottjában

A Dortmund ráadásul félelmetes tehetséggarnitúrával büszkélkedhet: a Julian Weigl, Ousmane Dembélé, Emre Mor, Christian Pulisic, Alexander Isak ötös meghatározó szerepet kaphat a Borussia következő éveiben.

„Remélem, a körülötte levők segítenek neki jó döntéseket hozni, mert nagyon fontos, hogy rendszeresen játéklehetőséget kapjon. Remélhetőleg ez lesz a megfelelő lépés számára. Megvan a tehetsége ahhoz, hogy az öt topliga nagy klubjainál játsszon, de még nem ért célba. Olyan környezetbe kell kerülnie, amelyben minden héten futballozhat, még jobb, ha két meccsen is. Ennél nincs fontosabb” – vélekedik Wikman.

A Real Madridnál gyakorlatilag lehetetlen lett volna az első csapatnál szerepet kapni – a Castillában jutott volna Isaknak rendszeres játéklehetőség –, Dortmundban azonban nem lehetetlen, noha igen nehéz, tekintve az igencsak minőségi támadószekciót. Persze az is igaz, hogy a centerek nem tolonganak Thomas Tuchel együttesében – Isak alighanem az Afrika-kupáról visszatérő Pierre-Emerick Aubameyang „szárnyai alatt” kezd, cserejátékosként. Hogy aztán kinövi-e magát klasszissá – ezt még senki nem merné megtippelni. Az Ibrahimovic-utódra vágyó svédek mindenesetre nagyon remélik, hogy igen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik