Hertha: Négy és fél év hosszú idő a labdarúgásban; együtt döntöttünk – Preetz

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2019.04.17. 13:53
Michael Preetz klubmenedzser szerint új impulzusra van szüksége a berlini csapatnak, ezért határozott úgy a Hertha vezetősége, hogy nyártól már nem Dárdai Pál irányítja az együttest. 
Dárdai Pál és a Hertha klubmenedzsere, Michael Preetz (Fotó: AFP)

 

Engem is megvisel az évek óta tartó élet-halál harc. Lehet, hogy szükségem lenne némi pihenőre. (...) Ha a vezetők úgy érzik, én vagyok a Hertha fejlődésének a gátja, szóljanak nyugodtan, nekem nem probléma. Abban biztos vagyok, ha elköszönünk egymástól, úriemberek módjára tesszük. (...)

Sosem kapaszkodtam betegesen a kispadba, most sem teszem. Ha holnap azt mondják, hogy álljak fel, zokszó nélkül felállok. (...) Meglehet, lesz még folytatás, de az sem zárható ki, hogy egyelőre itt a végállomás. (...) Tudomásul kell venni, hogy egy csapat életében időnként kellenek új arcok.”

Kiragadott mondatok Dárdai Pál lapunknak adott, keddi számunkban megjelent interjújából. A Bundesligában szereplő Hertha BSC-t 2015 nyarától vezetőedzőként irányító szakember szinte minden szaván érződött, hogy a bajnokságban sorozatban elszenvedett öt vereség után ő is felkészült arra, hogy rövidesen lezárulhat egy szép és sikeres időszak a pályafutásában. Az interjú megjelenésének napján, kedd délelőtt aztán hivatalossá vált, amit sejteni lehetett: a berlini egyesület bejelentette, hogy az idény hátralévő öt mérkőzésén még a magyar szakember irányítja a kék-fehéreket, de a nyártól más veszi át a munkáját. Az edző és Michael Preetz klubmenedzser még hétfő este összeült egy válságértekezletre, majd kedden tájékoztatták a közös döntésről a vezetőséget, amely elfogadta, ezután került sor a hivatalos bejelentésre.

Dárdai Pál nemcsak rekorder játékosként, hanem az utóbbi négy és fél évben vezetőedzőként nagyszerűen szolgálta a klubot – kommentálta a döntést Michael Preetz. – Négy és fél év eredményes közös munka nagyon hosszú idő a profi labdarúgásban. Együtt döntöttünk arról, hogy a nyártól új impulzusra van szüksége a Herthának. Pál fontos része volt a klub fejlődésének és ezután is az marad.”

A pécsi nevelésű Dárdai Pál 1996-ban a BVSC-től szerződött a berlini Herthába, amelyet játékosként tizennégy évig erősített, és 2011-ben klubrekordot jelentő 286 Bundesliga-mérkőzéssel a háta mögött vonult vissza. Szinte azonnal edzői feladatokkal bízták meg a klub utánpótlásában, ahonnan az MLSZ hívó szavára tért haza, és lett 2014 szeptemberében berlini munkája mellett magyar szövetségi kapitány is. Klubja azonban 2015 tavaszán a felnőttcsapat vezetőedzői posztjára kérte fel, s mivel addig az egyesület engedélyével dolgozott a magyar válogatottnál, arról a munkájáról le kellett mondania, így már a német Bernd Storck irányításával jutott ki nemzeti csapatunk a 2016-os Európa-bajnokságra.

A korlátozott anyagi lehetőségekkel gazdálkodó berlini klubot előbb megmentette a kieséstől, majd sorrendben a hetedik, a hatodik és a tizedik helyre vezette. A most futó idényben a tizenegyedik helyen áll az együttese, amely nem reménykedhet nemzetközi kupaszereplésben, ugyanakkor gyakorlatilag ki sem eshet (öt mérkőzéssel a vége előtt tizennégy ponttal van többje, mint a már osztályozós helyen álló Stuttgartnak).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik