Hertha: Ijedtségről nem beszéltünk – Petry hazatért Berlinből

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2020.03.22. 10:58
null
Jó hír: negatív lett Petry Zsolt vírustesztje (Fotó: Dömötör Csaba)
Petry Zsolton is elvégezték a vírustesztet, miután a Hertha BSC egyik játékosánál megállapították a fertőzöttséget.

 

Félelem?

Fegyelem?

A vírusról mindenki hallott, de van, aki testközelből éli, élte át a szörnyű veszélyt. Napok óta ismert a hír, hogy a német bajnokságban szereplő Hertha egyik játékosa megfertőződött – a klub hivatalosan nem hozta nyilvánosságra, kiről van szó, de a német lapok szerint Maximilian Mittelstädt, a 23 éves védő lett beteg.

A csapat kapusedzője a korábbi 38-szoros válogatott Petry Zsolt – azóta őt is „szobafogságra” ítélték.

„Múlt héten csütörtökön együtt edzettünk, majd pénteken is, utána indultunk a reptérre, a szombati, Hoffenheim elleni bajnoki helyszínére – idézte fel a történteket lapunknak az 53 esztendős szakember. – Pénteken már nem volt velünk ez a játékos, aki betegségre panaszkodott. Ekkor már hallani lehetett, hogy eltörlik a fordulót, végül a reptéren ért utol minket a hír: nem lesz meccs, forduljunk vissza!”

Érdekességképpen: Petry Zsolt 2009 és 2015 között éppen a Hoffenheim kapusedzője volt, a családja azóta is ott él, négy és fél éve a Hertha alkalmazottja.

„A hétvége szabaddá vált, legközelebb kedden találkoztunk, addigra kiderült, hogy pozitív lett játékosunk lelete – folytatta. – Azonnal elvégezték a tesztet az összes labdarúgón és stábtagon: fültisztító pálcikára hasonlító eszközzel a száj belsejének két oldaláról és a két orrlyukból vesznek mintát. Néhány nap múlva lesz meg az eredmény.”

Azóta Petry már meg is kapta a teszt eredményét, s lapunknak elmondta, jó hírrel tud szolgálni: negatív. Adódhat a kérdés: ha egy közeli, mondjuk így, munkatárs az érintett, mi a természetes emberi reakció? Félelem? Idegesség?

„Ijedtségről nem beszéltünk, hiszen aki elkapta a vírust, annak sem voltak súlyosabb tünetei. Belázasodott, de nem nagyon. Kicsit rosszul érezte magát, de ahogyan mondta, semmi súlyos. Azóta olvastuk mi is: edzett szervezetnél ez az enyhébb influenza szimptómáihoz hasonlítható, nekem szerencsére nincs panaszom. Van egy telefonos csevegőcsoport, amelyben a játékosok beszélgetnek, senki sem lázas, senki sem érzi betegnek magát, élsportolókról van szó, akiknek az immunrendszere erősnek mondható.”

A futballisták azóta a lakhelyükre szállított szobabiciklin mozgatják meg izmaikat, Petry Zsolt pedig elhagyta Berlint, hiszen nem volt kijárási vagy lakhelyelhagyási tilalom. A családjával várja a veszély elmúltát.

„Hazajöhettem, és mert Berlinben kisebb lakásban élek, ott nehezebb lett volna egyedül, a családomtól távol elviselni a kialakult helyzetet. Látom, és itt is ez a téma, hogy a parkok tele vannak a jó levegőre vágyó sétálókkal, sokszor idősekkel, a fegyelem, a felelősségteljes viselkedés sajnos nem mindenkire jellemző, pedig mást sem hallani, mint hogy a személyes találkozások számát minimálisra csökkentve lehet lassítani a vírus terjedését. Két lányom is dolgozik, az egyik óvónő, a gyerekek is otthon maradtak, de felügyeletet vállalnak egy-két csöppségre, akikre a szüleik nem tudnak vigyázni. A másik asszisztens egy állatorvosnál, ahol – számomra meglepő módon – továbbra is zajlik a munka. Ki tudja, meddig? Követem a híreket, hallom, hogyan tervezik befejezni a bajnokságot a Bundesligában, de minden bizonytalan. Kérdés, mire lesz idő, mikor lehetünk teljesen nyugodtak, hány hét múlva lehet kijelenteni, hogy elmúlt a veszély? És persze sokat beszélek az otthon élő családtagokkal – remélem, mindannyian átvészeljük ezt az időszakot.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik