Egy elfeledett korszak hírmondója: Thiago Alcántara

Vágólapra másolva!
2020.04.11. 13:55
null
Thiago szombaton lett 29 éves (Fotó: AFP)
A szurkolók és a német sportújságírók is kritikusak Thiago Alcántara teljesítményét látva, a Bayern München spanyol üdvöskéje azonban mindenkire rácáfol a jelenlegi idényben.

A Kicker januárban kiadott éves összeállítását böngészve több érdekességre is felkapja az ember a fejét. A német sportlap teljesítményük alapján rangsorolja a labdarúgókat, majd posztjaik szerint kategorizálja őket. Érdekesség, hogy a támadó, valamint a védekező középpályás osztályban sem található egyetlen sztár sem, akit világklasszisként könyvelnének el.

NÉVJEGY

Név: Thiago Alcántara do Nascimento
Született:
1991. április 11., San Pietro Vernotico (Olaszország)
Nemzetisége:
spanyol, brazil
Posztja:
védekező középpályás
Válogatottság/gól (2011–):
37/2
Klubjai:
FC Barcelona (2009–2013), Bayern München (Németország, 2013–)
Legnagyobb sikerei:
1x U17-es Európa-bajnok (2008), 2x U21-es Európa-bajnok (2011, 2013), 1x Bajnokok Ligája-győztes (2010–2011), 2x klubvilágbajnok (2011–2012, 2013–2014), 2x európai Szuperkupa-győztes (2011–2012, 2013–2014), 4x spanyol bajnok (2008–2009, 2009–2010, 2010–2011, 2012–2013), 2x Spanyol Kupa-győztes (2008–2009, 2011–2012), 2x spanyol Szuperkupa-győztes (2009–2010, 2011–2012), 6x német bajnok (2013–2014, 2014–2015, 2015–2016, 2016–2017, 2017–2018, 2018–2019), 3x Német Kupa-győztes (2013–2014, 2015–2016, 2018–2019), 3x német Szuperkupa-győztes (2015–2016, 2016–2017, 2017–2018)
Egyéni sikerei:
az U21-es Európa-bajnokság legjobb játékosa (2013), az U21-es Európa-bajnokság második legtöbb gólt szerző játékosa (2013)

Feltűnő, hogy Thiago Alcántara, a Bayern München spanyol játékmestere egyikben sem kapott helyet. A védekező középpályások listája a következő: Joshua Kimmich (Bayern München), Charles Aránguiz (Bayer Leverkusen), Konrad Laimer (Leipzig), Suat Serdar (Schalke), Denis Zakaria (Borussia Mönchengladbach), Omar Mascarell (Schalke), Axel Witsel (Borussia Dortmund), Sebastian Rode (Eintracht Frankfurt), Thomas Delaney (Borussia Dortmund), Maximilian Arnold (Wolfsburg), Robert Andrich (Union Berlin), Daniel Baier (Augsburg), Julian Brandt (Borussia Dortmund), Florian Grillitsch (Hoffenheim), Josuha Guilavogui (Wolfsburg), Jonas Hector (Köln), Nicolas Höfler (Freiburg) és Christoph Kramer (Borussia Mönchengladbach). Hiába böngésszük a támadó középpályások felsorolását, Thiago nevét abban sem találjuk. A Kicker összeállítása után aligha túlzás kijelenteni, hogy a szombaton 29 esztendős klasszis igencsak megosztja a közvéleményt, teljesítménye a szurkolók és újságírók között is gyakran szolgáltat vitatémát.

A játékos körül kialakult helyzet megértéséhezRaphael Honigsteint, a The Athletic szakíróját hívtuk segítségül, aki kérdéseinkre felelve próbálta megmagyarázni a rejtélyt. A müncheni születésű sportújságíró szerint Thiago németországi megítélésében még mindig szerepet játszik, hogy Pep Guardiola vezetőedző külön kérésére érkezett a Bayernhez. Noha a labdarúgó képességeit senki sem vitatja, a katalán szakvezető első két idényében elvétve számíthatott játékosára (sérülések miatt 82 mérkőzést hagyott ki a spanyol középpályás), ráadásul a bajorok labdazsonglőrének fejlődését nem mindig kamatoztatta az éppen aktuális szakvezető. Honigstein rámutat, hogy Thiago a védelem előtt érzi igazán otthonosan magát, ahol szabadon mozoghat, és a saját térfeléről szervezheti a játékot. Hasonló szerepkörben játszott Andrea Pirlo, Xabi Alonso és Xavi is. A Kicker alighanem azért nem tesz róla említést az összeállításában, mert Guardiola távozását követően „kedvence” a csapatnál maradt, és sokak szemében egy elfeledett korszak hírmondójaként szerepel a német gárda színeiben…

A Bayern München középpályása mindig képes váratlant húzni (Fotó: AFP)
A Bayern München középpályása mindig képes váratlant húzni (Fotó: AFP)

Érdemes azonban taktikai szempontok alapján is megvizsgálni a klubnál betöltött szerepét.

Thiagót gyakran éri kritika „lazasága”, és az abból adódó labdavesztései miatt, emellett védekező feladatainak ellazsálását is rendre felróják neki a bírálói. Pedig éppen utóbbiban fejlődött a legtöbbet: a Bundesliga jelenlegi idényében a 9. helyen áll a legtöbb szerelést és labdaszerzést bemutató futballisták között, csak hat középhátvéd és két védekező középpályás (Elljesz Szkiri és Konrad Laimer) előzi meg.

Ennél is fontosabb, hogy a megszerzett labdákat el is juttatja a támadóharmadba – rajta kívül csupán David Alaba hozza többször játékba a társait a német élvonal szereplői közül. Thomas Müller a korábbi interjújában kifejtette, hogy mennyire hasznos a középpályások odaadó munkája az együttesben, mert a segítségük nélkül ő sem tartana a jelenlegi idényben 19 gólpassznál.

A Smarterscout adatait figyelembe véve Thiago lazasága és passzpontatlansága olyan mítosznak tetszik, ami nem állja meg a helyét. A Bayern München átlagosan 63 százalékban birtokolja a labdát meccsenként, s ebben elévülhetetlen érdemei vannak a játékmesternek. 90 pontot kapott a 99-ből a Smarterscout adatelemző oldaltól a passzpontosságára, csupán Axel Witsel (Dortmund) és Rodri (Manchester City) büszkélkedhet hasonlóan magas pontszámmal az európai topligákban.

Ebből is jól látszik, hogy a játéka éppolyan hasznos védekezésben, mint támadásban, ezért tartozik a Bayern München legfontosabb labdarúgói közé, és ezért ragaszkodik hozzá annyira Hans-Dieter Flick vezetőedző. Aligha véletlen, hogy az egyik legjobb mérkőzését is éppen a regnáló szakvezető keze alatt játszotta a Chelsea elleni 3–0-s győzelem során. A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első összecsapásán oroszlánrészt vállalt a német sztárgárda sikeréből, Joshua Kimmich párjaként a középpályán mindketten emlékezetes teljesítményt nyújtottak.

„Hans-Dieter Flick vezetőedző a lehető legjobbkor vette át a csapatot novemberben, vele tényleg az elejétől kezdtünk mindent – idézi Thiagót a goal.com. – A tavaszi szezonnak feltöltődve vágtunk neki, a szakvezető elérte, hogy mindenki megtalálja a helyét az együttesben. A kirakó darabjai összeálltak, és szerintem ezen a koronavírus-járvány okozta kényszerszünet sem változtat. Hét sikeres évet töltöttem Münchenben, de a Bajnokok Ligájában még nem értünk a játékostársaimmal a csúcsra.”

Thiago pontos posztját nehéz meghatározni, de jó formában kétségtelenül a Bayern motorja tud lenni (Fotó: AFP)
Thiago pontos posztját nehéz meghatározni, de jó formában kétségtelenül a Bayern motorja tud lenni (Fotó: AFP)

A BL-serleg elhódítására lesz még lehetősége, mert a Bild értesülései szerint a spanyolok üdvöskéje hamarosan meghosszabbítja a jövő nyáron lejáró szerződést a Bayern Münchennel. És ha végső győzelemig vezeti a bajor gárdát a legrangosabb európai kupasorozatban, akkor talán a Kicker újságírói sem kérdőjelezik meg a klubnál betöltött szerepét…

Trófeahalmozó futballcsalád

Brazil labdazsonglőr? Esetleg német munkamániás? Thiago a The Guardiannek adott interjújában elismeri, hogy mindkét elem megtalálható a játékában, de az olaszokra jellemző mentalitás is jellemzi a magánéletében. A 37-szeres spanyol válogatott labdarúgó San Pietro Vernoticóban, Olaszországban született. A szülei brazilok, édesapja a híres Mazinho, aki 1994-ben világbajnokságot nyert Brazíliával. Testére Rafinha, az FC Barcelona játékosa, aki kölcsönszerződése lejártáig a Celta Vigónál szerepel.

(Források: The Athletic, Kicker, Smarterscout)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik