Dortmundi sztárgyár: nagy fogások Metzeldertől Kolleren át Lewandowskiig

SZALAY ATTILA (KÉPES SPORT)SZALAY ATTILA (KÉPES SPORT)
Vágólapra másolva!
2020.06.30. 15:28
null
Robert Lewandowski, a Dortmund valaha volt egyik, ha nem legjobb fogása (Fotó: AFP)<br />
Európa egyik legjobb érzékkel igazoló klubja a Dortmund. Ez a Képes Sport összeállításából is kiderül, amelyben rangsorolták az együttes top 10 szerzeményét az elmúlt húsz évből.

1. Robert Lewandowski

2010-ben a lengyel bajnokság gólkirálya volt a 21 éves Lewandowski, amikor a Dortmund lecsapott rá. 4,5 millió eurót fizettek a Lech Poznanban 18 góllal koronát szerző csatárért, aki hamar belopta magát a drukkerek szívébe: a Ruhr-vidéki rangadón, a Schalke ellen szerezte az első gólját a Bundesligában. Az első évében még osztozott Lucas Barriosszal a góllövő szerepén, de a következő szezontól Lewy lett a csapat ásza: 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben is 20+ góllal zárt, bajnokságot, kupát, Szuperkupát, gólkirályi címet nyert, plusz BL-döntőt játszott. Utóbbi hadjárat során a Real Madrid elleni elődöntős mesternégyesével lépett be a világklasszisok klubjába. Csak azzal húzta ki a gyufát Dortmundban, hogy 2014-ben a nagy rivális Bayern Münchenbe távozott, ráadásul ingyen.

2. Tomás Rosicky

Húszévesen a legnagyobb cseh tehetségnek számított Rosicky, aki akkor már kétszeres bajnok volt a Sparta Prahával. 2000 őszén a BL csoportkörében gólt lőtt a Sahtar Donyeck és az Arsenal kapujába is, ami az utolsó löketet adta a Dortmundnak ahhoz, hogy megszerezze. 2001 januárjában 14,5 millió eurót adtak érte, ami akkoriban Bundesliga-rekord volt. A kölyökképű cseh kiegyenlítette a számlát: irányítóként alapembere volt a 2002-ben bajnoki címet szerző és UEFA-kupa-döntőt játszó Dortmundnak, majd egészen 2006-ig kottázta a csapat játékát. Sérülések is hátráltatták, meg időközben anyagi problémák miatt meggyengült a klub, ezért az Arsenalba igazolt.

3. Mats Hummels

A Bayern München neveltjeként fiatalon nem kapott sok lehetőséget a bajor sztárcsapatban, ezért 2008 januárjában kölcsönadták a középmezőnyben tanyázó Dortmundnak. Hummels hamar beverekedte magát a kezdőbe, és egy évvel később mindössze négymillió euróért végleg megvette a Dortmund. A 2010–2011-es szezonban kulcsfigurája volt a Bundesligát nyerő együttesnek: a Hummels irányította dortmundi védelem kapta a legkevesebb gólt. Ezután 2012-ben újabb bajnoki cím, plusz kupagyőzelem, 2013-ban BL-döntő következett. A Jürgen Klopp-féle együttes legszebb korszakának sztárja volt, 2014-ben pedig már a világ egyik legjobb védőjeként lett világbajnok, majd 2016-ban hazatért Münchenbe. Három évig tartott a bajor kaland, tavaly ismét fekete-sárgába öltözött.

4. Marco Reus

Dortmundi nevelés, mégis itt van az elmúlt húsz év legnagyobb igazolásainak listáján. Az ellentmondás oka, hogy Marco Reusról fiatalon lemondtak a klubnál, és később a Mönchengladbachnál jutott el a Bundesligáig. Ott pedig a 2011–2012-es szezonban berobbant: 32 bajnokin 18 gólt szerzett, bekerült az Eb-re utazó német válogatottba is. Ezután 17 millió eurójába került a Dortmundnak, hogy visszahozza Reust, aki azóta a klub vezére. 266 meccsen 129 gólja és 82 gólpassza van szeretett csapatában. Rögtön a 2013-ban BL-döntős együttesben kulcsfigurává vált, a 2014-es vb előtt élete formájában játszott, ám sérülés miatt lemaradt a tornáról, így nem lett világbajnok. Ma már csapatkapitány Dortmundban, és ha egészséges, az egyik legjobb.

5. Jadon Sancho

Már 2017 nyarán is tudvalévő volt, hogy Jadon Sancho az angol futball egyik legnagyobb tehetsége, a korosztályos válogatottakban fontos szerepet töltött be, a Dortmund mégis el tudta csábítani a Manchester Citytől a felnőttfutball ígéretével mindössze 7,8 millió euróért. Az első szezonja a tanulás jegyében telt, aztán 2018 nyarán, amikor a klub eladta Ousmane Dembélét a Barcelonának, eljött Sancho ideje. Ő lett az új jobbszélső, 12 gólt és 17 gólpasszt ért el az első igazán értékelhető Bundesliga-szezonjában, amelyben ő lett a gólpasszkirály. A mostani idényben tovább fejlődött, 31 mérkőzésen 17-17 góllal és assziszttal nagy esélye van arra, hogy a bajnokság legeredményesebb játékosa legyen a kanadai táblázat alapján. És még mindig csak 20 éves.

6. Sebastian Kehl

A német válogatottban a Magyarország elleni bombagóllal debütált 2001-ben a Freiburg tehetségeként, de fél évvel később már a Dortmund szerelésében feszített. 2002 januárjában 3,2 millió eurót fizetett érte a klub, amelyben rögtön német bajnok lett. Abból az aranycsapatból Florian Kringe mellett ő maradt az egyetlen, aki a 2011-ben és 2012-ben bajnokságot nyerő Dortmundban is ott volt. Mi több, Jürgen Klopp őt nevezte ki csapatkapitánynak. Hűsége miatt legendává vált Dortmundban, hiszen annak ellenére, hogy ott volt a 2002-ben vb-ezüstérmes, 2006-ban vb-bronzérmes német válogatottban, kitartott a Dortmund mellett akkor is, amikor az anyagi csőd és a kiesés réme fenyegetett.

7. Pierre-Emerick Aubameyang

Volt két kimondottan jó szezonja a Ligue 1-ban Aubameyangnak, előbb 16, majd 19 gólt lőtt a Saint-Étienne-ben, aztán érkezett a dortmundi ajánlat érte. Az első németországi idényében szélső volt, hiszen akkor még Lewandowski is a klubnál volt, aztán a lengyel távozása után érkezett Ciro Immobile, akinek nagyon nem ment a játék, és akkor Klopp kipróbálta, mi lenne, ha a gabonit tenné középre. Onnantól Aubameyang megállíthatatlan volt: 2015 tavaszán már centerként 15 bajnokin 11 gólt szerzett. A rá következő évben 25-öt, aztán 31-et, amivel a már Münchenben termelő Lewandowskit megelőzve a Bundesliga gólkirálya lett. 2018 januárjában 63,75 millió euróért vette meg az Arsenal, így a Dortmund 50 milliót keresett rajta.

8. Jan Koller

Két szezon alatt 64 gólt lőtt a cseh óriás az Anderlechtben, ami után a Dortmund 10,5 millió eurót fizetett érte 2001-ben. A cseh Dávid és Góliát egy oldalon küzdött a német klubban: Rosicky a törékeny, kicsi, de fifikás irányító és Koller, a kétméteres erőcsatár. Rögtön német bajnokot faragtak a Dortmundból 2002-ben, plusz az UEFA-kupa döntőjébe is bejutottak, amelyben Koller gólt is szerzett, de végül a Feyenoord nyert 3–2-re. Négy szezonon keresztül az együttes egyik legjobbja volt, rendre tíz gól felett termelt a bajnokságban, de a gyengébbre sikerült ötödik idény után Monacóba távozott.

9. Christoph Metzelder

Az alsóbb osztályú Münstertől szerezte meg a húszéves védőt a Dortmund 2000 nyarán. Metzelder azonnal sikert aratott: az első élvonalbeli szezonja végén már bemutakozott a német válogatottban. 2002-ben fontos szereplője volt a bajnokságot nyerő csapatnak, mi több, kezdő volt a világbajnokságon nagy meglepetésre ezüstérmet szerző német válogatottban is. Ezután Achilles-sérülés miatt egy teljes szezont kihagyott, de a visszatérése után a meggyengülő Dortmundban is bizonyította, hogy az ország egyik legjobb védője. 2007-ben a Real Madrid igazolta le, szerzett egy újabb vb- és Eb-érmet a német válogatottal, de sérülései miatt nem tudott kiteljesedni a karrierje.

10. Márcio Amoroso

A 2002-ben bajnok és UEFA-kupa-döntős Dortmundban a Rosicky, Koller cseh duó mellett a brazilok is fontos szerepet játszottak. A bal oldali futó Dédét még 1998-ban igazolták le, a jobbszélső Ewerthon is alapember volt, de a legnagyobb sztár Márcio Amoroso volt. Ő már nagynevű támadóként érkezett, hiszen a Parma színeiben olasz gólkirály volt korábban. 2001 nyarán Bundesliga-rekordot jelentő 25,5 millió eurót fizetett érte a Dortmund, és 18 találatával rögtön a német élvonal gólkirálya lett. Ezzel elévülhetetlen szerepe volt a bajnoki címben. Azért csak a tizedik helyen került fel a listára, mert ezután két gyengébb szezonja következett, majd 2004-ben már távozott is a Málagába.

A megjelent cikk a Képes Sportban is olvasható! További Képes Sport-os cikkekért kattintson adigitalstand.hu/kepessportoldalra!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik