Hertha: Mindennek a kulcsa a bizalom – Dárdai Pál

TÓTH ÁDÁMTÓTH ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2019.02.05. 11:55
null
Sok vidám pillanat is belefért az elmúlt évekbe – Dárdai Pál nagyszerű munkát végez edzőként Berlinben (Fotó: Imago)
Napra pontosan négy esztendeje, február 5-én nevezték ki Dárdai Pált a Hertha élére, aki a kiesés elkerüléséért harcoló labdarúgócsapatból felsőházi együttest faragott.

 

Dárdai Pál és a Hertha története egybeforrt. Honfitársunk játékosként 14 évet húzott le Berlinben az első csapatnál (1997 és 2011 között): 297 találkozón szerepelt a fővárosi együttesben a német élvonalban, és immár napra pontosan négy esztendeje, hogy 2015. február 5-én átvette a csapat irányítását vezetőedzőként. Nem volt egyszerű helyzetben, hiszen a 2014–2015-ös tavaszi szezonban a kiesés elkerülése volt a cél Berlinben, sőt a magyar válogatott élén is helyt kellett állnia szövetségi kapitányként.

Nos, honfitársunk győzelemmel mutatkozott be 2015. február 7-én a Hertha kispadján – a Mainz otthonában elért 2–0-s siker két főszereplője Jens Hegeler és Roy Beerens volt. A 42 esztendős szakvezető megmentette csapatát a másodosztálytól, míg a nemzeti együttessel veretlen maradt az Eb-selejtezők során.

„Nem akarok rosszat mondani, de mielőtt átvettem a Hertha irányítását, az együttes hullámzóan teljesített – nyilatkozta Dárdai Pál a Die Welt című lapnak. – Először nem akartam igent mondani a csapat megkeresésére, ódzkodtam a feladattól. Olyan volt akkoriban a gárda, mint a lift: egyszer fent, másszor lent. Ráadásul a magyar válogatott szövetségi kapitányaként dolgoztam, és mellette a Hertha utánpótláscsapatánál tanulgattam a szakmát. Miért lett végül sikeres a közös munka? Mindennek a kulcsa a bizalom, ennyi év után a klub tudja, mit várhat tőlem, és én is őszintén fordulhatok az igényeimmel a vezérkarhoz.”

NYÍLT VÉLEMÉNYCSERE NÉLKÜL NINCS FEJLŐDÉS
Michael Preetz, a Hertha sportigazgatója: – Dárdai Pál együtt fejlődik a csapattal. Még mindig fiatal edzőnek számít, aki már négy éve a posztján van. Ez bizony figyelemre méltó! Az előrelépés érdekében azonban néha vitázni is kell, de nyílt véleménycsere nélkül nincs fejlődés.

A német klub kisvártatva, 2015 júliusában „kisajátította” Dárdai Pált, a berliniek vezetősége arról tájékoztatta a Magyar Labdarúgó-szövetséget, hogy a csapat sikeres szereplése érdekében nem járul hozzá, hogy a szakember a magyar válogatott szövetségi kapitányaként is dolgozzon. A következő évek a Hertha kérésének jogosságát igazolták: a szakvezető első teljes idényében a hetedik helyig vezette a gárdát, a következő kiírásban pedig az előkelő hatodik pozícióig (a legutóbbi évadban 10. lett csapatával).

„Hiába képeznek évről évre egyre több vezetőedzőt, nem jelenti azt, hogy az újonnan pro licencet szerző trénerek képesek megbirkózni a Bundesliga szakmai, oktatási és emberi követelményeivel – folytatta a Hertha 42 éves szakvezetője. – A legnehezebb a szakmában, hogy egyszerre harminc emberért vagy felelős. A futballisták »szörnyetegek«, akiket csupán az tart életben, hogy minél több mérkőzésen szerepeljenek. Én is ilyen voltam, ugyanakkor edzőként is megőriztem a nyíltságomat, mindenkivel őszintén beszélek. Miért ne mondhatnám például a pályamunkásnak, hogy nem tetszik, amit csinál? Ha egy futballistám nem teljesít megfelelően a tréningen, akkor közlöm vele, de másnap ugyanúgy egymás szemébe tudunk nézni.”

Dárdai Pál azon kevesek közé tartozik, akit méltán tart a csapata legendának, igazi ikonnak. Hitelessége megkérdőjelezhetetlen, szavainak és tetteinek súlya van. Kiválóan ismeri a klubot, remekül bánik a játékosokkal, és ami ennél is fontosabb – Berlin az igazi otthona. A teljesítmény, amelyet a Hertha élén nyújt, több mint lenyűgöző a csapat infrastruktúráját és anyagi hátterét figyelembe véve. A németek korábban Diego Simeonéhoz hasonlították munkásságát (keretesünkből kiderül: a két vezetőedző Európa egyik legrégebb óta foglalkoztatott párosa), és a párhuzam nem sántít, játékosként és edzőként olyan karakterek, akikért tűzbe mennének játékosaik. Honfitársunk nagy álma, hogy egyszer odaérjen csapatával a berlini rendezésű Német Kupa döntőjébe, ám aligha kaphatott volna nehezebb feladatot a nyolcaddöntőben, mint a Bayern Münchent felülmúlni.

Dárdai Pál a német rekordbajnok legyőzésével szerdán tehetné még szebbé négyéves munkásságát.

Infografika: Dancsák András (A KÉPRE KATTINTVA NAGYOBB MÉRETBEN)
Infografika: Dancsák András (A KÉPRE KATTINTVA NAGYOBB MÉRETBEN)
AZ ELSŐ LÉPÉSEK AZ EB FELÉ
Dárdai Pált 2014 szeptemberében nevezte ki a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) a magyar válogatott élére. Irányításával öt tétmérkőzést és két felkészülési találkozót játszott a nemzeti együttes, a mérleg négy győzelem, két döntetlen és egy vereség. Az Eb-selejtezőben októberben Bukarestben 1–1-es döntetlent játszott a válogatott, majd három nappal később Feröer vendégeként 1–0-ra nyert, s ugyanilyen különbséggel legyőzte november közepén a finneket. Márciusban a görögökkel gól nélküli döntetlent játszott a csapat Budapesten, június közepén pedig Helsinkiben 1–0-ra múlta felül a finneket. A felkészülési találkozókat tekintve az oroszoktól elszenvedett 2–1-es vereség és a litvánok elleni 4–0-s győzelem Dárdai Pál mérlege.
PADHOZ RAGADÓ SZAKVEZETŐK
Dárdai Pált négy éve nevezték ki a Hertha vezetőedzőjévé, ezzel igazán rangos társasághoz csatlakozhatott. A négy európai topbajnokságot figyelembe véve kevesen mondhatják el magukról, hogy ennyi ideje szolgálják csapatukat. A Bundesligában csupán Christian Streich büszkélkedhet hosszabb edzői pályaívvel egy állomáshelyen – igaz, a német szakvezető megjárta a Freiburggal a másodosztályt.
SZ. E. M.


*kinevezésekor vagy azóta szerepelt a másodosztályban is

NÉMET KUPA
NYOLCADDÖNTŐ
Kedd
18.30:
Hamburger SV (II.)–Nürnberg
18.30: Heidenheim (II.)–Bayer Leverkusen (Tv: Sport1)
20.45: MSV Duisburg (II.)–Paderborn (II.)
20.45: Borussia Dortmund–Werder Bremen (Tv: Sport1)
Szerda
18.30: Holstein Kiel (II.)–Augsburg
18.30: RB Leipzig–Wolfsburg (Tv: Sport1)
20.45: Schalke 04–Fortuna Düsseldorf
20.45: Hertha BSC–Bayern München(Tv: Sport1)
A győztesek továbbjutnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik