Bundesliga: Most következhetnek az újabb kihívások – Gulácsi

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2020.09.18. 09:15
null
A Bundesligában, a BL-ben és a Német Kupában is maradandót alkotna Gulácsi Péter (Fotó: Imago Images)
A Bundesligában, a BL-ben és a Német Kupában is maradandót alkotna Gulácsi Péter, a Leipzig kapusa, aki a PSG elleni összecsapásról, valamint a magyar válogatottról is beszélt a Nemzeti Sportnak.

 

– Megismételhetők az előző idény sikerei?
– A nemzetközi kupaszereplés kiszámíthatatlanabb, de természetesen szeretnénk a Bajnokok Ligájában is minél messzebbre jutni – mondta lapunknak Gulácsi Péter, a Leipzig és a magyar válogatott harmincéves kapusa, aki az előző idényben a Bundesligában harmadik helyen végzett csapatával, a Bajnokok Ligájában pedig az elődöntőig menetelt. – A harmadik kalapból várjuk a csoportkör sorsolását, a négyesünk ismerete nélkül nehéz esélyekről beszélni. A szerencse és az aznapi forma egyaránt befolyásolja szereplésünket. A Bundesligában a minimális cél a harmadik hely megszerzése, de szeretnénk csökkenteni a hátrányunkat a Dortmundhoz és a Bayern Münchenhez képest. Az előző bajnokságban fél távnál az első helyen álltunk, ám hullámzó tavaszi teljesítményünk miatt a dobogó alsó fokán végeztünk. A célunk, hogy végig stabilan és kiegyensúlyozottan teljesítsünk a bajnokságban, és a Német Kupát sem szeretnénk háttérbe szorítani, mert reálisan nézve abban a sorozatban nyílik a legnagyobb esély a trófea elhódítására. A bajnokságban és a kupában is szereztünk már ezüstérmet, mindannyian várjuk, hogy aranyérmet akasszanak a nyakunkba.

– Elég bő a keret ahhoz, hogy a csapat kilenc hónapon keresztül ugyanolyan magas szinten teljesítsen?
– Ez összetett kérdés. Timo Werner távozása érzékeny veszteség, az utóbbi idények legeredményesebb támadóját veszítettük el, Patrik Schick pedig a Leverkusenhez igazolt. Egy az egyben lehetetlen pótolni őket, ugyanakkor a keretről korai beszélni, mert a közeljövőben lehetnek változások. A védelemben és a középpályán biztosan lesz rotálási lehetőség, ám a támadósor egyelőre vékonyabb. Abba a csapatrészbe szinte biztosan érkezik még játékos, ezzel együtt a Bajnokok Ligája augusztusi meccseit és a Német Kupa-teljesítményünket elnézve nem kell temetni az idényünket. Nagy kihívás előtt állunk, az őszi hónapok sűrű menetrendje erős terhelést jelent a csapatoknak, meglátjuk, ki bírja jobban.

– Julian Nagelsmann tavaly nyáron vette át az együttes irányítását, érkezésével a Leipzig stílusa is megváltozott. A fejlődés a cél, vagy Timo Werner távozása után már azzal is megelégszenek, ha tartják a szintet?
– Az új vezetőedző érkezése után folyamatosan fejlődtünk, egyértelműen jó úton jártunk. Ilyenkor egy-egy kulcsjátékos elvesztése érzékenyen érinti a csapatot, jelenthet kisebb törést, a mostani helyzet ugyanakkor lehetőséget teremt az eddig kevesebb szerepet kapó labdarúgóknak, hogy főszereplővé lépjenek elő.

– A Leipzig és a Dortmund reménykedhet abban, hogy letaszítja a trónról a Bayern Münchent, vagy ez hiú ábránd?
– Rendkívül hosszú idény vár ránk, és az emberpróbáló terhelés miatt nehéz hónapokra előre tippelni. Ha a müncheniek végig úgy futballoznak, ahogy a leállást követően, szinte lehetetlen megfogni őket. A bajorok lehengerlő teljesítményt nyújtottak az idény második felében, nyilván a sérüléseken és a formaingadozáson múlik, mennyire kerülhetünk közel hozzájuk. Az előző idényben úgy tűnt, az első három helyezett mellett a Leverkusen és a Mönchengladbach valamennyire ellépett a mezőnytől, vélhetően a hétvégén induló idényben is ez az öt csapat verseng az első négy közé kerülésért.


– Saját magától mit vár az új idényben?
– A tervem, hogy mindhárom versenysorozatban én álljak a gólvonalon. Az előző idényben a Német Kupában más kapott lehetőséget, szeretném, ha ez most változna. A Leipziggel három fronton állunk versenyben, emellett ott lesznek a válogatott meccsek, ebben a sűrű menetrendben szeretnék kiegyensúlyozott és megbízható teljesítményt nyújtani. Az utóbbi években a Bundesliga legjobb kapusai között tartottak számon, az előző idényben a Bajnokok Ligájában is megmutathattam magam, most következhetnek az újabb kihívások.

– A Német Kupával együtt nem vesz túl sok terhet a nyakába?
– Tavaly tapasztaltam, milyen érzés a berlini Olimpiai Stadionban védeni a Német Kupa döntőjében. Felejthetetlen élmény marad az a meccs, szeretném újra átélni a kupadöntő hangulatát és ismét harcba szállni az aranyért. Ha erre gondolok, egyáltalán nem teher, hogy a sűrű menetrend közepette abban a sorozatban is segítsem csapatomat. Emellett harmincévesen már a tétmeccsek éltetnek, szeretném minél jobban élvezni a karrieremből hátralévő éveket.

– A Bundesliga topcsapatai az ősszel folyamatosan három-négy naponta játszanak, a legjobb labdarúgók pedig a válogatottban is pályára lépnek. Ilyen terhelés mellett a futballisták bizonyára fáradtabbak lesznek, a kimerült játékos pedig gyakrabban hibázik. Felkészült, hogy a védelem is sebezhetőbbé válhat, mint az utóbbi években?
– Szerencsére a védelemben és a középpályán elég játékosunk van, hogy rotáljunk, de nem akarom megkerülni a kérdést, benne van a pakliban, hogy többször lesz szükség bravúrokra, mint a korábbi években. A sorozatterhelés mindenkit kimerít, ugyanakkor kapusként valamelyest más három-négy naponta meccset játszani. Nem véletlen, hogy a topcsapatok kapusai minden találkozón védeni akarnak, ha ugyanis elkapjuk a ritmust, a jó forma hetekig, sőt hónapokig kitarthat.

– Egy év távlatából már beszélhetünk arról, hogy a Sevilla tavaly nyáron több ajánlatot tett önért a Leipzignek, ám a német klub egyiket sem fogadta el. Sohasem tudjuk meg, hogyan alakul a jövő, ha akkor csapatot vált, ám eljátszott a gondolattal, hogy most nem BL-elődöntős, hanem Európa-liga-győztes kapusként nyilatkozik lapunknak?
– Ebben a felvetésben sok a bizonytalan tényező. Mivel egy percig sem voltam a Sevilla játékosa, nem tudom beleképzelni magam az ottani kapus helyzetébe. Csak annyit mondhatok, a Bundesliga-bronzérem és a BL-elődöntő bőven adott annyi felejthetetlen pillanatot, hogy ne gondolkodjak azon, mi lett volna, ha...

– A PSG ellen három nullára elveszített Bajnokok Ligája-elődöntőben a második párizsi gól előtt rossz helyre passzolta a labdát. Hogy csapódott le önben a mérkőzés?
– Mivel a PSG szereti irányítani a játékot, fontosnak tartottuk, hogy bizonyos időszakokban mi járassuk a labdát, hátha ezzel megtörjük a lendületét. Annál a szituációnál ennek megfelelően ki akartam passzolni a labdát Marcel Sabitzernek, de nem a lábára adtam, hanem üres területre. Sajnos ő nem érte el, az ellenfél pedig gólt szerzett a labdaszerzést követően. Nagyon bosszantott, ugyanakkor a meccs összképét tekintve nem ezért kaptunk ki, hanem mert a PSG sokkal jobban futballozott. Megmutatta, egyelőre előttünk jár, mi pedig sajnos jóval valós tudásunk alatt teljesítettünk.

– Bár a hétvégén kezdődik a Bundesliga, a Bulgária elleni Nemzetek Ligája-rájátszás is egyre közelebb van. A Törökország és az Oroszország elleni mérkőzés tükrében mire számít október elején?
– A két meccs alapján játékban sokat léptünk előre, erre mindenképpen építhetünk. Nem beszélhetünk arról, hogy minden tökéletes, de jól teljesítettünk a háromvédős rendszerben, és az elképzelés a rövid felkészülési idő ellenére jól működött. Vannak részletek, amelyeken még javítani kell, és ha sikerül, le tudjuk győzni a bolgárokat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik