Bundesliga: jöhetnek a nézők, csak sörözni nem lehet

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2020.09.15. 21:12
null
A Német Kupában már kipróbálták a szurkolók visszaengedését, most a Bundesligában is megnyílhatnak a stadionok (Fotó: AFP)
Németország szövetségi államai megállapodtak, hogy korlátozott számban visszatérhetnek a szurkolók a lelátókra a német labdarúgó-bajnokság hétvégén rajtoló új idényében.


Az MTI azt írja: a keddi egyezség értelmében a hathetes próbaidőszakban a stadionok kapacitásának húsz százalékát használhatják a drukkerek (kivéve Schleswig-Holstein tartományt, ahol 25 százalék a határ), miközben szigorú higiéniai előírásokat kell betartaniuk, illetve alkoholos italokat nem árulnak majd a létesítményekben.

A koronavírus-járvány miatt márciusban félbeszakadt Bundesligát májustól zárt kapuk mögött fejezték be. A mostani megállapodásig úgy tűnt, hogy a szövetségi államok különböző szabályai miatt, az új idényben nem lesz egységes, hogy mely stadionokban lehetnek nézők és melyekben nem.

A német közmédia arról számolt be: a csapatok számára a 20, illetve 25 százalékos kihasználtság a jogszabályilag engedélyezett maximumot jelenti, a klubok dönthetnek úgy is, hogy kevesebb szurkolót engednek csak be. Így tesznek például a Borussia Dortmundnál, ahol a lehetséges 16 ezer helyett csak 10 ezer jegyet fognak eladni a mérkőzésekre.

Ahhoz, hogy a nézőket be lehessen engedni a meccsekre, minden klubnak higiéniai koncepciót kell benyújtania az illetékes egészségügyi hatóságoknak, amelyben részletesen bemutatják: milyen intézkedéseket terveznek hozni a fertőzésveszély csökkentése érdekében.

Ami biztos: a meccsekre kilátogató szurkolóknak mindenhol kötelező lesz a távolságtartás, emellett amennyiben egy klub így határoz, arcmaszkot is viselni kell a németországi fanatikusoknak.

Fontos szabály ezen kívül, hogy ha egy mérkőzésnek helyszínt adó településen 100 ezer főre vetítve naponta 35-nél több új koronavírus-fertőzöttet regisztrálnak, újra el kell rendelni a zárt kapus rendezést.

A stadionok megnyílásának híre sok német szurkolót boldoggá tett, emellett a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) elnöke, Fritz Keller is örömének adott hangot. Az idegenbeli túrák kedvelőinek viszont még türelmesnek kell lenniük: vendégszurkolók egyelőre nem mehetnek a stadionokba.

NÉMET BUNDESLIGA
1. FORDULÓ
Szeptember 18., péntek
20.30:
Bayern München–Schalke 04 (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
Szeptember 19., szombat
15:30:
Eintracht Frankfurt–Arminia Bielefeld
15:30:1. FC Köln–Hoffenheim
15:30: Union Berlin–Augsburg
15:30: VfB Stuttgart–Freiburg (Tv: Sport2) – élőben az NSO-n!
15:30: Werder Bremen–Hertha BSC
18:30: Borussia Dortmund–Borussia Mönchengladbach (Tv: Sport2) – élőben az NSO-n!
Szeptember 20., vasárnap
15.30:
RB Leipzig–Mainz (Tv: Sport2) – élőben az NSO-n!
18.00: Wolfsburg–Bayer Leverkusen (Tv: Sport2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik