Bundesliga: Haaland dortmundi debütálása egyedülálló a topligákban

CS. M.CS. M.
Vágólapra másolva!
2020.01.19. 13:47
null
Ennél jobban nehéz bemutatkozni (Fotó: AFP)
Mint arról beszámoltunk, a Borussia Dortmund kétgólos hátrányból felállva 5–3-ra megverte idegenben az Augsburgot szombaton, a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 18. fordulójában. A meccs hőse a norvég Erling Haaland volt, aki csereként beállva mesterhármast szerzett élete első Bundesliga-meccsén – a topligákban ő az első, aki csereként beállva három gólt szerzett a bemutatkozó bajnokiján.

 

A téli átigazolási időszak legnagyobb üzletét eddig a Dortmund kötötte, miután a transzferpiac hivatalos nyitánya előtt bejelentette, hogy szerződteti a Red Bull Salzburgtól a 19 éves Erling Haalandot. A norvég támadó nyolc gólt szerzett a Bajnokok Ligájában ősszel, míg az osztrák Bundesligában 14 meccsen 16 gólig és 6 gólpasszig jutott ebben az idényben.

Bemutatkozására a német élvonal téli szünete miatt szombatig várni kellett, de sikerült emlékezetessé tennie a debütálást – az 55. percben csereként állt be, amikor csapata kétgólos hátrányban volt, majd 20 perc alatt mesterhármast ért el, amivel a Dortmund 5–3-ra győzött Augsburgban.

Haaland teljesítménye több szempontból is egyedülálló, hiszen korábban még senki sem tudott csereként beállva mesterhármassal debütálni topligás csapatban – derül ki a sportskeeda.com cikkéből. – Ahogyan arra sem volt még példa, hogy valaki az első BL-meccsén elért három gólja után a következő csapatában három gólt szerzett az első bajnoki meccsén (ráadásul egyazon idényen belül). Mint ismert, Haaland a Bajnokok Ligája-bemutatkozásakor is triplázni tudott, akkor még a Red Bull Salzburg játékosaként szeptemberben, a belga Genk ellen.

Ez valami fantasztikus, nem? Örülök, hogy így debütálhattam” mondta a norvég támadó az Augsburg elleni meccs után. Az újságírók természetesen felhozták a már említett BL-triplát is.

„Hogy őszinte legyek, úgy látszik, ez is fekszik nekem. Rendkívül boldog vagyok, ez nagyon beteg”
– fejezte ki örömét a dortmundiak legújabb csillaga.

Természetesen a szombati meccsen látottak után a csapattársakat is róla faggatták. „Ez a teljesítmény magáért beszél. Három gól harmincöt perc alatt igazán meggyőző teljesítmény. Előre tudtuk, hogy remek igazolás, hiszen jó gyerek és nagyon jó futballista” – mondta róla csapattársa, Mats Hummels a mérkőzés után.

A topligákban padról beállva triplával debütálni tehát korábban még senki sem tudott, olyan azonban már volt, hogy valaki egyből három gólt szerzett topligás bemutatkozásakor a kezdőcsapat tagjaként.

A legutóbbi ilyen esethez 2013-ig kell visszamennünk az időben. A szintén dortmundi Pierre-Emerick Aubameyang első Bundesliga-meccsén jutott ugyancsak három gólig, ráadásul a sárga-feketék ellenfele akkor is az Augsburg volt, de a gaboni csatár kezdőként triplázott azon a meccsen. Ezt megelőzően 1996-ban az olasz Fabrizio Ravanelli tudott hasonlót végrehajtani, élete első Premier League-találkozóján. Az olasz támadó nyáron szerződött Middlesbrough-ba a Juventusból, és a Liverpool elleni 3–3-as döntetlen alkalmával csapata összes gólját ő szerezte.

Ugyan a PL-ben (1992 óta hívják így az angol bajnokságot) Ravanelli az egyetlen, aki képes volt erre, az angol élvonalban nem. A legendás Alan Shearer 1988-ban mindössze 17 évesen triplázni tudott a Southampton színeiben az Arsenal elleni 4–2-es siker alkalmával. A gólrekorder angol támadó ekkor kezdett először a „szentek” csapatában. Olaszországban Christian Vieri is három gólt jegyzett az Interben az első mérkőzésén, de ő nem akkor debütált a Serie A-ban, hiszen korábban már több csapatban is futballozott.

NÉMET BUNDESLIGA
18. FORDULÓ
K
orábban játszották
Schalke–Borussia Mönchengladbach 2–0 (Serdar 48., Gregoritsch 58.)
Augsburg–Borussia Dortmund 3–5 (Niederlechner 34., 55., Richter 46., ill. Brandt 49., Haaland 59.,
71., 79., Sancho 61.)
Fortuna Düsseldorf–Werder Bremen 0–1 (Kastenmeier 67. – öngól)
Hoffenheim–Eintracht Frankfurt 1–2 (Sztafilidisz 48., ill. Dost 18., Chandler 62.)
1. FC Köln–Wolfsburg 3–1 (J. Córdoba 22., 45+2., Hector 62., ill. Steffen 66.)
Mainz–Freiburg 1–2 (Mateta 82., ill. Kvon Csang Hun 28., Petersen 41.)
RB Leipzig–Union Berlin 3–1 (Werner 51., 83., Sabitzer 57., ill. Bülter 10.)
Vasárnap
15.30: Hertha BSC–Bayern München (Tv: Sport2)
18.00: Paderborn–Leverkusen (Tv: Sport2)

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik