Nekik nyolc! A Bayern felmosta a pályát a Schalkéval a nyitányon

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.09.18. 20:22
null
Lewandowski (9) megint beköszönt a Schalkénak, Müller (25) megszerezte 200. gólját tétmérkőzésen a Bayernben (Fotó: AFP)
Kiütéssel indult a német labdarúgó Bundesliga 2020–2021-es idénye: a címvédő Bayern München 8–0-ra legyőzte a Schalke együttesét. A Bayern immár 31 tétmérkőzés óta veretlen (30 győzelem, 1 döntetlen), a Schalke pedig január óta nyeretlen a bajnokságban.

NÉMET BUNDESLIGA
1. FORDULÓ
BAYERN MÜNCHEN–SCHALKE 8–0 (3–0)

München, Allianz Aréna, zárt kapuk mögött. Vezette: Zwayer
Bayern: Neuer – Pavard, J. Boateng (C. Richards, 73.), Süle, L. Hernandez – Kimmich, Goretzka (Tolisso, 51.) – Sané (Cuisance, 73.), Th. Müller (Zirkzee, 83.), Gnabry (Musiala, 73.) – Lewandowski. Vezetőedző: Hansi Flick
Schalke: Fährmann – Rudy, Stambouli, Kabak, Oczipka – Serdar (Schöpf, 30.), Bentaleb – Matondo (Raman, 66.), Uth, Harit (Becker, 79.) – Paciencia (Skrzybski, 79.). Vezetőedző: David Wagner
Gólszerző: Gnabry (4., 47., 59.), Goretzka (19.), Lewandowski (31. – 11-esből), Th. Müller (69.), Sané (71.), Musiala (81.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Vannak dolgok, amelyek nem változtak: a címvédő Bayern München már az első félidőben eldöntötte a Schalke elleni Bundesliga-idénynyitót, a két csapat között szinte osztálykülönbség mutatkozott. Pedig a gelsenkirchenieké volt az első lehetőség (Goncalo Paciencia lövését védte Neuer), de három és fél perc után megindult a bajor henger. A Bayern új hatosa passzolt az új heteshez – azaz Joshua Kimmich ívelt zseniális labdát Serge Gnabryhoz, hiszen mindkét sztár új mezszámot választott –, Gnabry gyönyörűen átvette azt, védője, Benjamin Stambouli közben azt sem tudta, melyik eseményen van... Gnabry végül 16 méterről, ballal szép gólt csavart (1–0).


Serge Gnabry (7) szerezte a 2020–2021-es Bundesliga-idény első gólját (Fotó: AFP)
Serge Gnabry (7) szerezte a 2020–2021-es Bundesliga-idény első gólját (Fotó: AFP)

Innen már csak egyoldalúbbá váltak a dolgok: a Bayern totális fölényt alakított ki, játszi könnyedséggel dolgozott ki újabb és újabb helyzeteket, a kérdés csak annyi volt, mennyit tud ezek közül kihasználni. Kettőt tudott a szünetig: a 19. percben Thomas Müller okosan passzolt vissza a tipikus módon, második hullámban a tizenhatosra „settenkedő” Leon Goretzkának, az exschalkés nem is kegyelmezett volt csapatának (2–0). A harmadikat Robert Lewandowski lőtte tizenegyesből, ezzel egymást követő tizedik, Schalke elleni bajnokiján szerzett gólt (3–0).

De lőhetett volna még vagy két-három gólt a Bayern, amely a rövid pihenő és még rövidebb felkészülés után, úgy tűnik, átmentette a formáját. A Schalke meg pont ugyanolyan rossz volt, mint ebben a naptári évben bármikor...

A második félidőben pont ott folytatták a csapatok, ahol az elsőben abbahagyták: a Bayern varázslatos akciót játszott végig saját védőharmadától a Schalke kapujáig, Leroy Sané is gólt szerezhetett volna, de végül Gnabry duplázott (4–0). A nagyon önzetlen Sané az 59. percben megint Gnabryval rúgatott gólt, aki így triplázást könyvelhetett el (5–0). A Bayern még eltékozolt néhány helyzetet csak azért, hogy akciódúsabb legyen a cselekmény.

Sané (balra) megszerezte az első bajnoki gólját a Bayern mezében, a Schalke padlót fogott (Fotó: AFP)
Sané (balra) megszerezte az első bajnoki gólját a Bayern mezében, a Schalke padlót fogott (Fotó: AFP)

Nem volt még vége a schalkésok megpróbáltatásainak! A 69. percben Lewandowski rabonával adott gólpasszt Thomas Müllernek (6–0), a 71.-ben a Kimmich álompasszával meglépő Sané végre megszerezte első bayernes gólját (7–0).

Már csak az volt a kérdés, megússza-e tíz alatt a Schalke. Megúszta, de nekik így is nyolc: a 17 esztendős Jamal Musiala a 81. percben beállította a végeredményt (8–0), a rekordbajnok egészen brutális erődemonstrációval indította idényét a teljesen szétesett, reménytelen képet mutató gelsenkircheniek ellen. Kérdés, a január óta tartó kudarcsorozat után meddig maradhat a helyén David Wagner, a Schalke vezetőedzője.

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

90. perc. IGEN! Zwayer hosszabbítás nélkül lefújja az idénynyitót! BAYERN MÜNCHEN–SCHALKE 8–0, VÉGEREDMÉNY!

90. perc. Talán megússza tíz alatt a Schalke.

83. perc. BAYERN-CSERE. Müller helyett Zirkzee.

81. perc. A NYOLCADIK BAYERN-GÓL, A 17 ÉVES MUSIALA SZERZI!!! 8–0! Lewandowski gólpasszt ad, a Bayern II-ből felhozott Musiala a bal oldalon kapja a labdát. Egy csel befelé, egy lövés, klasszikus tükörszélső-gól. Szép!

80. perc. Raman megzörgeti a Bayern hálóját. Oldalról.

79. perc. KETTŐS SCHALKE-CSERE.Harit helyére Becker, Paciencia helyére pedig Skrzybski áll be.

74. perc. Tényleg az a kérdés, megússza-e tíz kapott gól alatt a Schalke, és nem mernék erre fogadni…

73. perc. TRIPLA BAYERN-CSERE.Sané helyére Cuisance áll be, Boateng helyére Richards jön, Gnabry helyére pedig Musiala áll be.

71. perc. OTT A HETEDIK IS, SANÉ SZERZI! Egyedül lép ki a védők közül Sané, most nem tudja kinek lepasszolni a labdát, nem is akarja, ballal finoman ellövi azt a jobb alsóba. Kimmich második zseniális asszisztja, 7–0!

70. perc. Ez Müller 200., tétmérkőzésen elért gólja volt Bayern-mezben, 1965 óta csak három müncheni játékos szerzett ennél többet – írja az Opta.

69. perc. HAT NULLA, THOMAS MÜLLER, LEWANDOWSKI RABONÁVAL AD GÓLPASSZT!!! Na jó, ez már szinte túlzás! Lewandowski az ötös jobb oldali sarkánál (neki jobb oldali) várja a labdát és lőhetne, de inkább visszafordul, majd rabonával passzol keresztbe, érkezik Müller és bevágja az álompasszt. Fährmann csak hozzáérni tudott a labdához.

68. perc. Tolisso fejeli a kapu fölé Kimmich szögletét, majd bosszankodik.

66. perc. SCHALKE-CSERE. Matondo le, Raman be.

65. perc. SÁRGA LAP. Kimmich lépett oda Pacienciának.

63. perc. SAKK, DE NEM MATT! A tizenhatoson belül kipasszolják a vendégeket, Tolisso lövését Fährmann védi. Aztán Sané lapos, 16 méteres, a jobb alsó felé tartó lövését is kitolja.

59. perc. SANÉ GÓLPASSZT AD, GNABRY HARMADIK GÓLJA, 5–0! Sané kilép, lepördül védőjéről, Kabakról, önzetlenül a baljára passzol, Gnabry jobbal köténybe elrúgja a labdát Fährmann alatt. Kiütés!

58. perc. Sanénak önzetlen napja van, jobbról befelé húz, lőhetne, de Müllerhez akar passzolni. Robben ebből két gólt lőtt volna, persze neki a „passz” opció fel sem villant volna az agyában.

54. perc. NICSAK, MUNKÁBAN A BAYERN VÉDELME! Sülének kell óriásit mentenie saját kapuja előtt, szögletre tisztáz.

51. perc. CSERÉL A BAYERN. Goretzka jön le, Tolisso áll be.

49. perc. A mai tradíciónak megfelelően gyorsan kihagy a gól után két helyzetet a Bayern, előbb Gnabry, aztán Süle marad hoppon.

47. perc. NÉÉÉÉÉGY NULLA, REMEK GÓL, GNABRY!!! Egészen pazar akció, ami azzal kezdődik, hogy Pavard kiemeli a labdát a letámadó schalkésok közül. Három gyors húzás, a jobb oldalon Sané kirobban, de végül nem ő fejezi be az akciót, hanem üres kapura Gnabry, dupla. 4–0!

46. perc. Folytatjuk, Zwayer megszámolja, hogy mindenki megvan-e. Igen. A Schalke kezdi a második félidőt.

1. FÉLIDŐ

45+2. perc.VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK! Teljesen egyoldalú találkozó, a címvédő Bayern Gnabry, Goretzka és Lewandowski góljával 3–0-ra vezet a Schalke ellen, de ha 5–0, a gelsenkircheniek akkor sem szólhatnak egy szót sem. Ez már-már osztálykülönbség.

43. perc. ÚJABB ZICCER! Gnabry átsodródik a bal oldalra, kilép egyedül, majd ballal a hosszú alsó mellé lő.

41. perc. EGY VÉDÉS, EGY KAPUFA! Előbb egy visszagurítás után Goretzka érkezik (megint) a második hullámban, de lövését bravúrral, lábbal védi Fährmann! A kipattanó után Süle is lőhet, de csak a Bundesliga-idény első kapufáját jegyezheti fel!

36. perc. Még több Lewa: mai góljával Robert Lewandowski az első Bundesliga-játékos, aki tíz egymást követő bajnokin talál be ugyanannak az ellenfélnek. Ez volt ugyanis egymás után a tizedik, Schalke elleni meccs, amin gólt lőtt…

35. perc. A Bayern eddig 90 százalékos passzpontossággal játszik és azt csinál, amit csak akar. Kinéz egy óriási verés a gelsenkirchenieknek.

32. perc. Lewandowski egymás után a hatodik idénynyitón szerzett gólt, lassan ez is hagyomány.

31. perc. LEWANDOWSKI BERÚGJA A BÜNTETŐT, 3–0! Fährmann elrepül balra, Lewandowski laposan a jobb sarokba lő.

30. perc. CSERÉL A SCHALKE. Serdar megsérült, Schöpf áll be.

30. perc. LEWANDOWSKI TIZENEGYEST HARCOL KI! Kabak kap egy sárga lapot. Teljesen egyértelmű szabálytalanság, vita nincs.

24. perc. MÉG EGY BAYERN-HELYZET! Ezúttal Kimmich kísérleténél kell védenie Fährmann-nak. Klassziskülönbség van a két csapat között.

21. perc. BAYERN-HELYZET! Megismétlődik az első gól utáni szituáció, Lewandowski kihagy egy nagy helyzetet, miután Sané remekül készít elő neki. A kaput sem találja el.

19. perc. OTT A MÁSODIK, EGY EXSCHALKÉS A GÓLSZERZŐ: LEON GORETZKA, 2–0! Egy jobbról kapu elé lőtt labda Thomas Müllerhez kerül, a támadó okosabb annál, hogy forduljon és lőjön, inkább lekészít a tizenhatos vonalára érkező Goretzkának, aki laposan a jobb sarokba lő. Müller már megint kezdi a gólpasszgyártást, sok minden nem változott…

17. perc. Uth végezhet el a bal szélről egy Schalke-szabadrúgást. Jól is jön a labda, de a kicsit szerencsétlen mozdulattal előrukkoló Süléről Neuerhez pattan.

13. perc. Sané passzol Lewandowskihoz, a center fordul és lő, Stambouli blokkol. A másik oldalon Paciencia tüzel ballal, Boateng belelép a lövésébe.

8. perc. Az első percet leszámítva pont olyan a mérkőzés, mint amilyet a papírforma ígért…

6. perc.Ennél csak egyszer esett gyorsabban gól Bundesliga-nyitómérkőzésen (Bart Goor, 1. perc, Hertha–Dortmund, 2002) – írja a Gracenote.

5. perc. DUPLA BAYERN-ZICCER! Előbb Fährmann ment a kilépő Sané elől, majd Lewandowski nem tud közelről a kapuba lőni, mert blokkolják a kísérletét! A szöglet után pedig Boateng töri el a labdát.

4. perc. GÓÓÓL, VEZET A BAYERN, GNABRY! 3 PERC 24 MÁSODPERC KELLETT! Egy felívelést Gnabry egészen pazarul vesz át, Stambouli forog, mint kisgyerek a búcsúban, csak a labdát nem találja. Gnabry ballal, 16 méterről lazán becsavarja a labdát a kapu jobb oldalába. Kimmiché (aki most már a Thiagótól átvett 6-os számmal játszik) a zseniális gólpassz.

1. perc. 27 másodperc után egy balról belőtt labda suhan el Neuer kapuja előtt, majd NEUERNEK RÖGTÖN VÉDENIE KELL! Paciencia lőtt.

1. perc. A CÍMVÉDŐ BAYERN KEZDTE A 2020–21-ES BUNDESLIGA-IDÉNYT!

Pályán a csapatok, gyors választás, Felix Zwayer és csapata még röpgyűlést tart. Pirosban a Bayern, kék-fehérben a Schalke.

5 perc a nyitányig!

A GULÁCSI PÉTERREL KÉSZÍTETT INTERJÚNKAT ITT TALÁLJÁK!

IDÉNYBEHARANGOZÓNKAT ITT OLVASHATJÁK EL!

A mérkőzésen nem lehetnek jelen szurkolók a romló bajorországi járványügyi helyzet miatt. Más pályákon korlátozott számban ugyan, de lesznek (elvileg) drukkerek.

• A Schalke negatív klubrekordot állított fel azzal, hogy január óta nem nyert meg bajnokit, immár 16 mérkőzés óta nyeretlen. Nem csoda, hogy kicserélődött a kezdő: a legutóbbihoz képest 8 helyen változott, visszatértek sérültek és maródiak, kölcsönjátékosok, Goncalo Paciencia meg 3 napja jött Frankfurtból.

• A Bayern megnyerte legutóbbi 21 tétmérkőzését, február 16. óta nem veszített pontokat a Bundesligában és 2019. december 7. óta nem szenvedett vereséget tétmeccsen. Az elképesztő sorozat 30 mérkőzés (29 döntetlen, 1 vereség!) óta tart.

• 2002 óta rendeznek hivatalos nyitó mérkőzést a német Bundesligában, mindig a címvédő az egyik mérkőző fél – és az előző idény aranyérmese még sosem kapott ki! (14 győzelem, 4 döntetlen).

• A BL-győztes két kulcsember nélkül: Thiago Alcántara ma írt alá a Liverpoolhoz, David Alaba pedig sérült. Az újonnan igazoltak közül Leroy Sané egyből a kezdőcsapatba került.

JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! A Bundesliga 2020–21-es évada a 2019–20-ban a bajnokságot, a kupát, majd a Bajnokok Ligáját is megnyerő Bayern München és a Schalke 04 presztízsmérkőzésével kezdődik. Tartsanak velünk, kezdés 20.30-kor!


A 2020–21-es Bundesliga-idény üres lelátók előtt kezdődik meg az Allianz Arenában (Fotó: AFP)
A 2020–21-es Bundesliga-idény üres lelátók előtt kezdődik meg az Allianz Arenában (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik