Bayern: Ribéry és Robben miatt perlik a klubot

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.07.08. 14:47
null
Franck Ribéry és Arjen Robben a Bayern 2019-es bajnoki címét ünnepli (Fotó: AFP)
Egy grafikus szerzői jogainak megsértése miatt beperelte a Bayern München futballklubot. Az ügyben szeptember 11-ére ígér ítéletet a müncheni bíróság.

A művész a csapat korábbi sztárjairól, Arjen Robbenről és Franck Ribéryről készített egy óriási karikatúrát, amelyet a Német Kupa elődöntőjében feszítettek ki az Allianz Arénában egy molinón, még 2015 áprilisában. A rajzon a két játékost mint Batmant és Robint jelenítette meg a grafikus, azzal a szlogennel, hogy „The Real Badman & Robben".

A klub aztán később felhasználta ezt a szöveget és a képet is apró módosításokkal, a motívumot különböző emléktárgyakra nyomtatta és értékesítette. A szerző ezt rossznéven vette, és illegális másolás, valamint szerzői jogok megsértése címén pert indított az egyesület ellen. Az általa követelt kártérítési összeg 68 ezer euró.

A Bayern München úgy véli, hogy a bögrékre és pólókra nyomtatott kép független alkotás, amely különbözik a felperes karikatúrájától. Ráadásul szerinte a szlogen sem védhető, mert „hiányzik belőle az úgynevezett szerzői jogi formatervezési szinthez szükséges kreativitás”.

A holland Robben és francia Ribéry a tavalyi búcsúig fontos része volt a Bayern sikerkorszakának, többek között a Bajnokok Ligája-diadalnak. Eredményes, rendkívül gólveszélyes duót alkottak, a nevükből kreált kifejezéssel gyakran Robberynek (angolul: rablás) nevezték őket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik