Bayern München: egy újabb „Nübel-díjas” transzfer?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.01.18. 15:46
null
Egyik megy, a másik jön (Fotó: AFP)
Újra kinyílott a világ második legkedveltebb ablaka, a labdarúgás nevű sportág téli átigazolási ablaka, így jelentkezünk szokásos topligás transzfer-összefoglalónkkal. Mint rendesen, a Premier League-é volt a kezdés joga, majd a Serie A legértékesebb csapatával foglalkoztunk, és most a Bundesligába látogatunk el hasonló okokból.


Az előző nyáron jó 150 millió eurót költött, előtte 74-et keresett, azelőtt bőven százmillió eurót adott új játékosokért a BAYERN MÜNCHEN, erősödvén a Corentin Tolisso, Kingsley Coman, Niklas Süle, Serge Gnabry, Alphonso Davies, Leon Goretzka, Lucas Hernández, Benjamin Pavard, Michaël Cuisance, Philippe Coutinho, Ivan Perisic, Fiete Arp sorral, ugyanakkor az elmúlt három évben érkezők közül James Rodríguez, Sebastian Rudy, Renato Sanches, Mats Hummels és Sandro Wagner már nincs a klubnál, Perisic és Coutinho pedig kölcsönbe érkezett, vételi opcióval.

Ezen a nyáron érkezik a Schalke kapusa, Alexander Nübel, ő akkor 23, Manuel Neuer 34 éves lesz, nem véletlen, hogy utóbbit hírbe hozták a Juventusszal (a pletykalapnak nemigen nevezhető France Football szerint a kapus végzetesen összeveszett Hasan Salihamidzic sportigazgatóval), és visszatér kölcsönből Hamburgból a védekező szakember Adrian Fein, aki rengeteget fejlődött a kikötővárosban és az U21-es válogatottban futballozva, decemberben meg is hosszabbították a szerződését.

Nübel játékjogát a Transfermarkt 16 millió euróra teszi, ingyen megszerezni őt valóságos Nübel-díjas húzásnak tartja a szaksajtó, mi pedig azt tartjuk fontosnak kiemelni, hogy Münchenben 5.5 millió eurót kap majd évente, a Schalke decemberben évi hatmillióval marasztalta. Nübel a Bundesliga ötödik legértékesebb ingyen megszerzett játékosa Robert Lewandowski, Leon Goretzka, Michael Ballack és Mark Uth után. Az első két labdarúgót szintén a Bayern happolta el ingyen.

Több mint fura, hogy nem sokkal az átigazolás bejelentése után Neuer egy edzésen nagyot rúgott Joshua Zirkzee-be: természetesen nem gonoszkodni akart a rutinos kapus, csak ez is mutatja, hogy mennyire megzavarta őt a Nübel-transzfer.


A napokban már több német lap is arról írt, hogy extrém módon Nübel müncheni szerződésében garantálva van bizonyos fix játékidő!

Korábban az év ezen szakaszában már-már tisztes előnnyel rendelkezett a Bundesligában a Bayern, és koncentrálhatott a tavaszi Bajnokok Ligája-fordulókra, most azonban csak a tabella harmadik helyén áll a gárda, tehát komolyan kell vennie a hazai színteret is.

No és a sérüléseket: per pillanat Lucas Hernández, Süle, Javi Martínez és Coman sérült – a védőhiány miatt sem engedték el január elején Jérome Boatenget, aki ebben az idényben valamivel több, mint ezer percnyi játékidőt kapott, kérőinek pedig se szeri, se száma.

Coutinho az ősz derekán nem remekelt, december végén ezért is került szóba, hogy visszatér Angliába, azóta ezek a hírek elhaltak, Miroslav Klose szerint a brazil „kivirágzott új edzője keze alatt”. Nyári vételi opciója 120 millió euró. David Alaba a Chelsea egyik fő kiszemeltje, az osztrák fiú 27 éves, a világ második legértékesebb balhátvédje a liverpooli Andrew Robertson után, ráadásul a védelem közepén és szűrőként is bevethető. Mostanában középen szerepel, edzője nagy megelégedésére, posztját az eredetileg szélső Alphonso Davies vette át.

Mestere szerint Lewa és ő is kvázi új igazolás…

 

Ezért, és Coman sokadik súlyos sérülése miatt is van szükség egy újabb szélsőre: a nyári nagy célpont, Leroy Sané most tért vissza súlyos sérülésből, ezért is került előtérbe a szintén a Premier League-ben bizonyító Wilfried Zaha, csak éppen őt még a szuperügynök Pini Zahavi sem tudja 80 millió euróért megvetetni a bajorokkal. Pep Guardiola is megszólalt, szerinte Sané sorsa a saját kezében van.

Jadon Sanchót aligha adja el a Dortmund, Münchenbe pedig végképp nem.A Lipcse hasonló cipőben jár Timo Wernerrel, a számunkra legmeglepőbb pletyka támadókkal kapcsolatban a nápolyi Dries Mertens esetleges müncheni liezonja. Ha már szélsők: az olasz Tuttosport szerint Ivan Perisicet nem veszi meg a Bayern a nyáron, húszmilliós opció ide vagy oda.

Érdekes, hogy maga Callum Hudson-Odoi nyilatkozta, hogy a nyáron kapott egy jó ajánlatot a Bayerntől, de végül is maradt, s azóta nem került ismét szóba a bajoroknál, talán éppen a visszautasítás miatt, pedig finoman szólva sem dúskál a fiatal angol mostanában a játékpercekben, noha sokan az új Sanchót látják benne.

A sérülések táblázata (Transfermarkt, a piros kereszt a sérülés, a zöld szín a pályára lépés, a halvány klubcímer a tartalékcsapat jele)
A sérülések táblázata (Transfermarkt, a piros kereszt a sérülés, a zöld szín a pályára lépés, a halvány klubcímer a tartalékcsapat jele)


A védelembe Joao Cancelo,
a sahtaros Dodo, Lukas Klostermann, Nélson Semedo,Juszef Atal (Nice), Asraf Hakimi és Thomas Meunier is kiszemelt, legalábbis pár hon-, heti- és napilap szerint, a középpálya védekező szekciójába a legfrissebb „hírbe hozott” Emre Can.

Érdekes, hogy több jobbhátvéd is akad a kiszemeltek között, Hansi Flick német szakértők szerint Joshua Kimmichet inkább a középpályán szeretné játszatni, a francia világbajnokot, Benjamin Pavard-t pedig a védelem közepén.

Két karmesterről is olvasni lehetett: a milanos Lucas Paquetának a vételára, Christian Eriksennek a fizetése hatalmas (a német Sky szerint Salihamidzic találkozott a dán egyik ügynökével), és sorozatunk rutinos olvasói tudják már, hogy ilyenkor következnek a fiatal, de ismeretlen, olcsó kiszemeltek. A bayernes strófa: Anthony Gordon (Everton U23), Kai Kennedy (Rangers II), a volt lipcsei Nicolas Kühn (Ajax U21), a tottenhames Troy Parrott és a még csak 16 éves Jude Bellingham (Birmingham City).

Ne feledjük, Arp, Cuisance és Davies személyében tinédzsereket vett a klub, de a többiek is húszas éveik elején járnak, a legértékesebb kezdőcsapatból csak Neuer és Lewandowski harmincon felüli, hatan is 25 éven aluliak, Alaba és Coutinho 27, Thiago Alcántara 28 esztendős, kapkodásra tehát nincs szükség.

De előre gondolkodni muszáj: Lewandowski a nyáron betölti 32. életévét.

 

A főnökökön nem múlik: a Bayern a világ negyedik leggazdagabb klubja az FC Barcelona, a Real Madrid és a Manchester United mögött. A bajorok az Audival most írtak alá tízéves, összesen 500 millió eurós szponzori szerződést – korábban az autógyártó csak évi 35 milliót fizetett, a növekedés hátterében a német sajtó szerint a BMW ajánlata állhat. Az MU évi 70 milliót kap a Chevrolet-től, a Juventus bónuszokkal együtt 42-t a Jeeptől, de ne feledjük, az utóbbi két cég egyben a mezszponzor is.

Az Audi a Bayern részvényeinek 8.33 százalékát birtokolja, éppen ennyije van az Adidasnak és az Allianznak is, a mez fő helyéért a Deutsche Telekom évi 35 milliót utal, az Allianz évi húszmilliónál is többet áldoz a stadion nevéért, és a német sajtó szerint 18 milliót ad a Juventusnak ugyanilyen okokból.

A BUNDESLIGA ÁTIGAZOLÁSAI
2020 TELE

AUGSBURG
Érkezett:
Kölcsönbe:
Eduard Löwen (Hertha)
Távozott:Cauby (szerződését felbontották)
Kölcsönbe:Michael Gregoritsch (Schalke, 500 000 euró)

BAYER 04 LEVERKUSEN
Érkezett:Exequiel Palacios (River Plate, 17 000 000)
Távozott:

BAYERN MÜNCHEN
Érkezett:
Távozott:

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett:Erling Haaland (RB Salzburg, 20 000 000), Giovanni Reyna (Dortmund U19)
Távozott:Julian Weigl (Benfica, 20 000 000)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe:
Julio Villalba (Altach), Andreas Poulsen (Austria Wien),Jordan Beyer (Hamburg)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett:
Távozott:Nicolai Müller (Western Sydney)
Kölcsönbe:Simon Falette (Fenerbahce)

FORTUNA DÜSSELDORF
Érkezett:Dawid Kownacki (Sampdoria, kölcsön után végleg, 7 500 000)
Kölcsönbe:Steven Skrzybski (Schalke, 200 000), Davor Lovren (Slaven Belupo)
Távozott:

FREIBURG
Érkezett:
Távozott:

Kölcsönbe:Marco Terrazzino (Dynamo Dresden),Jérome Gondorf (Karlsruhe)

HOFFENHEIM
Érkezett:Munasz Dabbur (Sevilla, 12 00 000), Domen Gril (NK Bravo, 400 000),Ilaj Elmkies (Hoffenheim II), Michael Esser (Hannover, ingyen)
Kölcsönből vissza:Felipe Pires (Fortaleza), Bruno Nazário (Athletico Paranaense)
Távozott:Robert Zulj (Bochum),Lukas Rupp (Norwich City, 500 000)
Kölcsönbe:Domen Gril (NK Bravo), Kevin Vogt (Werder Bremen, 750 000), Bruno Nazário (Botafogo)

HERTHA BSC
Érkezett:Santiago Ascacíbar (VfB Stuttgart, 10 000 000)
Távozott:Sidney Friede (Wehen Wiesbaden, ingyen)
Kölcsönbe:Eduard Löwen (Augsburg), Maurice Covic (Ascoli), Ondrej Duda (Norwich City)

1. FC KÖLN
Érkezett:
Kölcsönbe:Mark Uth (Schalke), Elvis Rexhbecaj (Wolfsburg)
Távozott:Darko Csurlinov (VfB Stuttgart, 200 000)
Kölcsönbe: Louis Schaub (Hamburg)

MAINZ
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Aaron Seydel (Jahn Regensburg)

PADERBORN
Érkezett:Dennis Srbeny (Norwich City), Adrian Oeynhausen (Paderborn U19), Samúel Fridjónsson (Valerenga)
Távozott:Khiry Shelton (Kansas City),Cauly (Ludogorec)

RB LEIPZIG
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Elias Abouchabaka (Greuther Fürth)
Távozott: Diego Demme (Napoli, 12 000 000)
Kölcsönbe:Marcelo Saracchi (Galatasaray, 500 000),Luan Candido (Bragantino)

SCHALKE 04
Érkezett:
Kölcsönbe:Michael Gregoritsch (Augsburg, 500 000),Jean-Clair Todibo (Barcelona, 1 500 000)
Távozott:Fabian Reese (Holstein Kiel, 100 000)
Kölcsönbe:Steven Skrzybski (Düsseldorf, 200 000), Mark Uth (1.FC Köln)

UNION BERLIN
Érkezett:
Kölcsönbe: Yunus Malli (Union Berlin)
Távozott:
Kölcsönbe:Nicolai Rapp (Darmstadt)

WERDER BREMEN
Érkezett:
Kölcsönbe: Kevin Vogt (Hoffenheim, 750 000)
Kölcsönből vissza:Felix Beijmo (Malmö)
Távozott:

WOLFSBURG
Érkezett:Marin Pongracic (RB Salzburg, 10 000 000)
Távozott:
Kölcsönbe:Elvis Rexhbecaj (1. FC Köln), Yunus Malli (Union Berlin)
Kölcsönből vissza:Lukas Nmecha (Manchester City U23)

Vastaggal az elmúlt hét nap eseményei.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik