Zidane fejel... hát, nem gól. Inkább Materazzi – vb-videók

Vágólapra másolva!
2018.07.09. 06:53
null
Zidane nyolc év után ismét fejelt a vb-döntőben – újra látványosan, ám kevésbé eredményesen (Fotó: Action Images)
Brazília és Olaszország egyaránt két labdarúgó-világbajnokságon játszott mérkőzést július 9-én. Olaszország 2006-ban ezen a napon világbajnok is lett, és volt egy brazilos 7:1... Négy torna hajrájából elevenítünk fel néhány pillanatot videós vb-öröknaptárunk mai fejezetében, és többek között megnézhetik a két Baggio, Dino és Roberto gólját, Branco híres szabadrúgását 1994-ből, valamint azt, Zinédine Zidane hogyan állt önsorsrontó bosszút Marco Materazzin egy (-két) beszólásáért. 

 

1950: BRAZÍLIA A LEGFÖLÉNYESEBB VB-GYŐZELMÉT ARATJA

És akkor arról a bizonyos másik 7:1-ről…

Az 1950-es brazíliai volt az egyetlen világbajnokság, amelynek legjobb négy csapata nem egyenes kieséses rendszerben, hanem körmérkőzés során döntött a helyezésekről. E „szuper kvartett" július 9-én, egy héttel a csoportmeccsek befejeződése után lendült mozgásba, mondhatni, pontosan úgy, ahogyan a házigazdák megálmodták.

Újabb brazil siker – valójában sétagalopp volt
Újabb brazil siker – valójában sétagalopp volt

A selecao valósággal lesöpörte a pályáról a két évvel korábbi – igaz, a legtöbb poszton más játékosokkal felálló – olimpiai bajnok Svédországot. Ademir az 58. percben már a negyedik gólját szerezte, mellette Chico kétszer, Maneca egyszer köszönt be a skandinávoknak, akiknek erejéből Sune Andersson büntetője révén csak egy becsületgólra futotta (7:1). VIDEÓ ITT!

Brazília sem korábban, sem azóta nem aratott ilyen fölényes győzelmet világbajnokságon. Ki hitte volna, hogy szinte napra pontosan 64 évvel később, a második brazíliai világbajnokságon is lesz egy 7–1, egy a brazilok számára sokkal fájdalmasabb és megrázóbb „közte hatos”?

S miközben a házigazdák taroltak, két legnagyobb riválisuk nem bírt egymással. Az uruguayi Alcides Ghiggia az első félidő derekán megszakította a spanyol védelem 282 perce tartó gólmentes sorozatát, azonban Estanislao Basora nyolc perc leforgása alatt duplázott, így a szünetben már az európai csapat állt jobban. Obdulio Varela hajrábeli gólja révén Uruguay végül megúszta a vereséget, de öt mérkőzésen ápolt szép sorozata megszakadt: vb-n először vonult le úgy a pályáról, hogy nem győzött. VIDEÓ ITT!

Egy kör után tehát Brazília pontelőnnyel vezetett.

VB 1950, BRAZÍLIA – JÚLIUS 9.
NÉGYES DÖNTŐ
Rio de Janeiro Brazília–Svédország 7:1
Sao Paulo Uruguay–Spanyolország 2:2

A Marca szerint ezen a vereségen nem volt mit szégyellni
A Marca szerint ezen a vereségen nem volt mit szégyellni

1994: LUIS ENRIQUÉT KIÜTIK, BRANCO MEG KEGYETLENÜL BEVÁGJA

Az iménti négyesből három csapat érintett volt az egyesült államokbeli torna negyeddöntőjében is, s közülük kettő, Brazília és Spanyolország pályára is lépett július 9-én (Svédország egy nappal később került sorra).

A spanyolok Olaszországgal találkoztak, és mérkőzésükből vérbeli latinos bajvívás kerekedett. Szó szerint vérbeli: a második játékrész végén Mauro Tassotti úgy arcba könyökölte Luis Enriquét, a spanyolok támadóját, hogy annak orrából ömleni kezdett a vér. Puhl Sándor játékvezető és asszisztense nem észlelte idejében a történteket, így a tizenegyes elmaradt, ám utólag Tassotti nyolcmeccses eltiltást kapott – és sohasem játszott többé a squadra azzurrában...

A sajnálatos sérülés idején már újra az olaszok vezettek. Dino Baggio nagyszerű bombájára korábban José Luis Caminero megpattanó lövéssel válaszolt, majd amikor érett a hosszabbítás, három perccel a lefújás előtt megvillant Roberto Baggio: a nigériaiak elleni nyolcaddöntőben is megmentőnek bizonyuló támadó Andoni Zubizarreta kapust is kicselezve belőtte az olaszok továbbjutását jelentő gólt. VIDEÓ ITT!

S hogy milyen mély nyomokat hagyott az eset a spanyolokban: a Marca 2008-ban és 2012-ben is címlapjára tette – mindkétszer a válogatottjuk kezében volt az olaszok sorsa: előbb „fenyegetőztek”, utóbb megnyugtatták az olaszokat: ők nem haragtartók
S hogy milyen mély nyomokat hagyott az eset a spanyolokban: a Marca 2008-ban és 2012-ben is címlapjára tette – mindkétszer a válogatottjuk kezében volt az olaszok sorsa: előbb „fenyegetőztek”, utóbb megnyugtatták az olaszokat: ők nem haragtartók

 

Branco gólöröme
Branco gólöröme

A nap másik mérkőzése (Brazília–Hollandia) is sok felidézésre érdemes pillanatot tartogatott, noha a dallasi publikum az 53. percig nem látott gólt. Akkor egy brazil ellencsapásból Romário bravúros mozdulattal megszerezte a vezetést, sőt tíz perc múlva a korabeli selecao másik gólzsákja, Bebeto is betalált a holland kapuba.

Korántsem dőlt el azonban a meccs: Dennis Bergkamp és Aron Winter révén a hollandok a 76. percre kiegyenlítettek! Nem egészen tíz perc volt hátra, amikor Branco, a brazilok balhátvédje elképesztő rámenősséggel szabadrúgást harcolt ki az ellenfél kapujától mintegy 25 méterre.

A harmincéves játékos a megelőző két vb mind a kilenc brazil mérkőzését végigjátszotta, ám az amerikai tornán egészen eddig a meccsig kispadozott, és a hollandok ellen is csak Leonardo eltiltása miatt került be a csapatba. Talán ezért is volt olyan eltökélt. Mert ha már kiharcolta a szabadrúgást, be is suvasztotta a labdát a bal alsóba, amivel csapatát bejuttatta az elődöntőbe, magát pedig bejátszotta a kezdő tizenegybe a hátralévő két mérkőzésre... VIDEÓ ITT!

VB 1994, EGYESÜLT ÁLLAMOK – JÚLIUS 9.
NEGYEDDÖNTŐ
Boston Olaszország–Spanyolország 2–1
Dallas Brazília–Hollandia 3–2

 

Mindez valóság!
Mindez valóság!

2006: ZIDANE LEFEJELI MATERAZZIT, OLASZORSZÁG HAZAVISZI A VILÁGKUPÁT

Sok nagy csatát vívott egymással az Alpok ellentétes oldalain élő két nemzet futballválogatottja, mire elérkezett 2006. július 9-e.

Volt ezek között vb-csoportmeccs olasz győzelemmel (1978), vb-negyeddöntő olasz (1938) és francia továbbjutással (1998), vb-nyolcaddöntő francia sikerrel (1986), végül – időben ez esett legközelebb a mostani berlini randevúhoz – Európa-bajnoki finálé, ugyancsak Franciaország örömünnepével (2000).

Vb-finálét most játszottak először. A döntőig vezető úton egyikük sem szenvedett vereséget, az olaszok többek között a házigazda németeket, a franciák a címvédő brazilokat tolták félre az útból, szóval megdolgoztak azért, hogy a 24 év utáni első színtiszta európai vb-finálé résztvevői legyenek.

A franciák kezdtek jobban, Zinédine Zidane elegáns, ám kis híján „túlravaszkodott" büntetőjével hamar meg is szerezték a vezetést, csakhogy a tizenegyest „összehozó" Marco Materazzi már a 19. percben kiegyenlített.

Az olaszoknak Luca Toni kapufás fejesénél, a franciáknak – immár a hosszabbításban – Zidane fejesénél (Buffon hatalmasat védett) adódott nagy gólszerzési leehetőségük.

AZ ESETRŐL KÉSZÜLT SZOBOR KÉPÉRE KATTINTVA: 
Elizondo játékvezető visszaemlékezése
(spanyolul, angol felirattal)
AZ ESETRŐL KÉSZÜLT SZOBOR KÉPÉRE KATTINTVA: Elizondo játékvezető visszaemlékezése (spanyolul, angol felirattal)

A franciák két fontos középpályásukat is elveszítették menet közben: Patrick Vieira sérülés miatt kért cserét, míg Zidane-t kiállította az argentin Horácio Elizondo játékvezető, amiért mellbe fejelte az őt provokáló – állítólag a nővérét becsmérlő – Materazzit.

A vb-történelem talán legbizarrabb szituációja volt: Zidane előre bejelentettenélete utolsó meccsét vívta, már a kezdő sípszó előtt megválasztották a torna legjobbjának, jó esélye volt a Világkupa másodszori megszerzésére is – ám ahogyan élete első vb-döntőjének ő volt a hőse, a berlininek ő lett a páriája...

Szóval a tizenegyeseknél sem az említettek, sem a szintén lecserélt Thierry Henry nem állt a franciák rendelkezésére.

Végtelen elkeseredés
Végtelen elkeseredés

A sorsdöntő párbajnak két olyan szereplője volt, aki a nyolc évvel korábbi, francia győzelemmel végződő vb-negyeddöntő szétlövésében is szóhoz jutott. Az egyik Fabien Barthez kapus, aki ezúttal mind az öt olasz lövést „beszedte"; a másik meg David Trezeguet, aki akkor betalált – sőt a 2000-es Eb-döntőn ő lőtte az aranyat érő aranygólt! –, most viszont egyedüliként elpuskázta a lehetőségét.

Fabio Grosso az ausztrálok elleni nyolcaddöntőben és a németek elleni elődöntőben is kulcsszerepet alakított – stílszerűen neki jutott a feladat, hogy utolsó lövőként feltegye a koronát Marcello Lippi legénységének világbajnoki produkciójára. VIDEÓ ITT!

Olaszország negyedszer is világbajnok lett!

VB 2006, NÉMETORSZÁG – JÚLIUS 9.
DÖNTŐ
Berlin Olaszország–Franciaország 1–1, 11-esekkel 5–3

 

Argentína a döntőben
Argentína a döntőben

2014: ARGENTÍNA TIZENEGYESEKKEL DÖNTŐS

Csak egyvalamiben múlta felül az előző napi német–brazilt az Argentína–Hollandia elődöntő: az utolsó pillanatig feszült volt.

A szervezetten játszó két csapat semlegesítette egymás játékát, így leginkább a 91. percben Arjen Robbent gólhelyzetben megállító Javier Mascherano nagyszerű ütemű szerelése marad emlékezetes.

No meg persze a tizenegyespárbaj, melynek során Sergio Romero két holland lövést is hárított.

Argentína 24 esztendő után jutott újra világbajnoki döntőbe. VIDEÓ ITT!

VB 2014, BRAZÍLIA – JÚLIUS 9.
ELŐDÖNTŐ
Sao Paulo Argentína–Hollandia 0–0, 11-esekkel 4–2
AZ EDDIG MEGJELENT EPIZÓDOK A DÁTUMRA KATTINTVA
MÁJUS
27
28 29 30 31
JÚNIUS
1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
2324
25 26 27 2829
30
JÚLIUS
1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19
20
2122
23 24 25 26
27
28
29
30

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik