Wenger ennyire még nem érezhette fontosnak a Ligakupát

Vágólapra másolva!
2011.02.27. 11:50
null
Arsene Wenger véget vetne a 12. Arsenal-trófeája utáni, hat éve tartó hajszának (Fotó: Action Images)
Az Arsenal vasárnap délután hat év utáni első trófeájáért száll harcba a Birmingham City ellen az angol Ligakupa wembleybeli döntőjében. Arsene Wenger ezt a sorozatot még sosem nyerte meg a londoni csapattal, de 2007-ben eljutott a fináléig, ám akkor egy másik kék csapat, a Chelsea ellen elbukott. A bajnokságban a hat meccs óta veretlen Liverpool a West Hamhez látogat. A Bundesligában Hajnal Tamás és a Stuttgart Frankfurtban lép fel, míg Hollandiában a Dzsudzsák Balázzsal felálló PSV az Ajaxot fogadja. A Serie A-ban Giampaolo Pazzini az Interrel visszatér korábbi együttese, a Sampdoria stadionjába.

ANGOL LIGAKUPA, DÖNTŐ

Az Arsenal hatéves, trófea nélküli szűkölködésnek készül véget vetni a ma délutáni Ligakupa-döntőben: ehhez a Premier League 16. helyén álló (azaz a legrosszabb nem W-betűs együttesnek számító...) Birmingham Cityt kellene legyőznie a Wembleyben.

ARSENAL NULLÁTÓL 69-IG
0 – a trófeák száma a legutóbbi megnyert FA-kupa-döntő (2005) és az Emirates Stadionba való költözés (2006) óta
2 – az elvesztett döntők száma (BL, 2006; Ligakupa, 2007) az utóbbi hat évben
3 – ennyi csapatkapitánynak nem sikerült trófeát a magasba emelnie Vieira óta (Henry, Gallas, Fabregas)
4 – ennyi játékos van a jelenlegi keretben, aki 2005-ben is tagja volt a csapatnak (Fabregas, Van Persie, Clichy, Eboué)
6 – ennyi trófeát nyert Ashley Cole a Chelsea-vel azóta, hogy 2006 nyarán eligazolt
11 – Arsene Wenger trófeáinak száma az Arsenallal
13 – ennyi esztendős volt Jack Wilshere, amikor az Arsenal legutóbb kupát nyert
39 – összesen ennyi címet nyert története során az Arsenal
69 – ennyi hónap telt el a legutóbbi siker óta

„Nem tudom, mennyivel került nagyobb nyomás a vállunkra azzal, hogy hat éve nem nyertünk semmit, de abban biztos vagyok, hogy ha már egyszer eljutottunk a döntőig, meg akarjuk nyerni" – mondta Arsene Wenger, aki az első tíz idényében halmozta a sikereket a csapattal, de azóta csak a közelében járt a trófeáknak.

Legutóbb 2007-ben játszott kupadöntőt, éppen a Ligakupában (amelyet még nem sikerült megnyernie az Arsenalnak Wengerrel), ám akkor egy másik kék együttes, a Chelsea 2–1-re legyőzte Didier Drogba duplájával. Akkor az „ágyúsok” első gólját Theo Walcott szerezte, a már a 2006-os világbajnokságot is megjáró támadónak az volt az első gólja az első csapatban.

Akkor az Arsenal az Almunia – Hoyte, K. Touré, Senderos, A. Traoré (Eboué, 66.) – Walcott, Fabregas, Denílson, A. Diaby (Hleb, 68.) – Aliadiere (Adebayor, 80.), Júlio Baptista összeállításban játszotta végig a meccset – azaz Touré és Adebayor 96. percben történt kiállítása miatt csak majdnem végig.

Walcott, akárcsak Cesc Fabregas csapatkapitány, sérülés miatt kihagyja a mostani összecsapást. A számok azonban azt mutatják, a Birmingham ellen nélkülük is esélyesebb a londoni együttes: a bajnokságban már kétszer legyőzte az Arsenal a Cityt, amely nyolc meccs óta nem tudja felülmúlni a piros-fehéreket.

Ami a birminghamieket illeti, ők nem 2005-től vágynak az első trófeájukra, hanem 1963 óta – akkor nyerték meg először és eddig utoljára a Ligakupát. Alex McLeish menedzser azonban pontosan tudja, milyen az efféle nagy meccsek hangulata: egykor aberdeeni játékosként ugyanis KEK-et és európai Szuperkupát, illetve hazai fronton öt Skót és két Ligakupát nyert meg (a három bajnoki elsőségen kívül), majd 2001 és 2006 között a Rangers menedzsereként két bajnoki cím mellett két Skót Kupának és három skót Ligakupának is örülhetett.

„A legfőbb, amit elvárok a játékosaimtól, hogy a képességeik legjavát nyújtsák, és mutassuk meg, milyen jól tud működni a csapatunk" – mondta a vörös hajú szakember.

PREMIER LEAGUE

Az angol élvonalban két mérkőzést játszanak, és az egyiken a január 12., azaz Kenny Dalglish első bajnokija óta veretlen Liverpool a sereghajtó West Ham Unitedhoz látogat. A Poolba visszatér az ágyéksérüléséből meggyógyult Steven Gerrard, de a januárban a Newcastle-tól megvett Andy Carroll továbbra is lábadozik a térdsérüléséből.

A Manchester City Gera Zoltán Fulhamjét fogadja. Az Arisz elleni Európa-liga-találkozón megsérülő Vincent Kompany mellett Micah Richards, James Milner, Nigel de Jong és Adam Johnson is harcképtelen, de Roberto Mancininek nem jelenthet problémát az öt játékos pótlása. A londoniaknál sokkal nagyobb gondot okozhat Steve Sidwell, Philippe Senderos és Diomansy Kamara hiánya, főleg, ha még az edzésen bokasérülést szenvedő Bobby Zamora sem lesz bevethető.

BUNDESLIGA

EREDIVISIE
Szuperrangadót rendeznek délután a holland élvonalban: az éllovas PSV a harmadik helyen tanyázó Ajaxot fogadja, minden bizonnyal Dzsudzsák Balázzsal a soraiban. „Szétvet minket az önbizalom, csak a győzelem elfogadható eredmény – mondta Fred Rutten, az Európa-ligában a francia bajnoki éllovas Lille-t (amely ma este szintén szuperrangadót játszik: a Lyont fogadja) búcsúztató PSV vezetőedzője. – Az Európa-ligában elért siker feldobott minket; vasárnap meg kell ismételnünk, ehhez pedig a legjobb játékosainktól várom a döntő villanásokat."

A Frankfurt hat mérkőzés óta képtelen legyőzni a Stuttgartot, de most remek alkalma nyílik erre, ugyanis Bruno Labbadia együttese hétközi Európa-liga-kudarcon van túl, ráadásul sok a sérültje. Nyolc játékosra biztosan nem számíthat az edző, ám a bordasérülése után lábadozó Pavel Pogrebnjak és a térdszalagszakadásából lassan kigyógyuló Christian Gentner játéka sem biztos. Hajnal Tamást várhatóan a kezdőcsapatba jelöli a Stuttgart edzője.

A szintén a kiesés ellen küzdő Werder Bremen a Leverkusent fogadja, és ha pontot szerez (ez a két csapat legutóbbi öt egymás elleni meccsén sikerült neki), nagy szívességet tesz a Bayer előtt 13 pontos előnyt építő, a Bayern Münchent szombaton idegenben legyőző Dortmundnak.

SERIE A

Rómában a szerdán győzelemmel bemutatkozó Vincenzo Montella a Parma ellen teheti még sikeresebbé beugrását és növelheti edzői tekintélyét. A Parma nincs éppen jó formában, de Hernán Crespo bármikor képes arra, hogy meglepje az óvatlan védőket.

Francesco Totti, ha pályára lép, mindenképpen ünnepelhet, ez esetben ugyanis 600. mérkőzését játssza a Roma színeiben.

A forduló hétfő esti Milan–Napoli rangadója előtti estén az Internazionale a Sampdoriához látogat. A mérkőzés főszereplője Giampaolo Pazzini lesz, aki januári átigazolása óta először szerepel korábbi klubja ellen. A csatár nagy szerepet játszott abban, hogy az Inter az utóbbi hetekben csökkenteni tudta városi riválisával szembeni hátrányát, és a fordulót akár a második helyen is zárhatja.

A Sampdoria Pazzini és a Milanhoz kerülő Antonio Cassano távozása óta szabadesést mutat be, meglepetés lenne a győzelme. Az utóbbi hetekben mellőzött Koman Vladimir várhatóan ezúttal is kispados lesz, akárcsak a januárban szerződtetett Laczkó Zsolt.

Vass Ádám is várhatóan a kispadról várhatja, hogy szerepet kapjon a Bresciában a Lecce elleni alsó házi mérkőzésen, míg a Fiorentina ellen készülő Bari keretébe a La Gazzetta dello Sport szerint nem került be Rudolf Gergely.

LABDARÚGÁS – A VASÁRNAPI PROGRAM
LABDARÚGÓ NB I, 17. FORDULÓ
Vasas–Videoton
17.30, Tv: Sport2
PREMIER LEAGUE, 28. FORDULÓ
West Ham–Liverpool
14.30, Tv: Digi Sport
Manchester City–Fulham
16.00, Tv: Digi Sport
ANGOL LIGAKUPA, DÖNTŐ
Arsenal–Birmingham City
17.00, Tv: Sport1
BUNDESLIGA, 24. FORDULÓ
Eintracht Frankfurt–Stuttgart
15.30, Tv: Eurosport2
Werder Bremen–Leverkusen 18.30, Tv: Eurosport 2
SERIE A, 27. FORDULÓ
Catania–Genoa 12.30, Tv: Digi Sport
Roma–Parma
15.00
Palermo–Udinese
15.00
Brescia–Lecce
15.00
Cagliari–Lazio
15.00
Bari–Fiorentina
15.00
Cesena–Chievo
15.00
Sampdoria–Internazionale
20.45, Tv: Digi Sport
PRIMERA DIVISIÓN, 25. FORDULÓ
Hércules–Getafe
17.00
Levante–Osasuna
17.00
Racing Santander–Villarreal
19.00, Tv: Sport1
Athletic Bilbao–Valencia 21.00, Tv: Sport1
EREDIVISIE, 25. FORDULÓ
Feyenoord–Groningen
14.30
AZ Alkmaar–Twente
14.30
PSV–Ajax
14.30, Tv: Sport1
NEC Nijmegen–Utrecht
16.30
A bajnokságok állását ide kattintva tekintheti meg!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik