Vírushatás – íme, a legnagyobb értékcsökkenések a futballpiacon!

SZALAY ATTILA (KÉPES SPORT)SZALAY ATTILA (KÉPES SPORT)
2020.06.01. 10:15
null
Eden Hazard (Fotó: AFP)
A globális futballpiacon csökkent a játékosok értéke, miután az elmúlt két hónapban nem rendeztek mérkőzéseket a koronavírus-járvány miatt. Megnéztük, hogy a Transfermarkt adatbázisa szerint melyik tíz labdarúgónak zsugorodott a legtöbbet az értéke az év eleje óta.


1. Eden Hazard – 40 millió euró
Tavaly nyáron 100 millió euróért vette meg a Real Madrid a belga középpályást a Chelsea-től, és akkor azt lehetett mondani, hogy jó üzletet kötött. Hazard értéke ugyanis másfélszer annyi, 150 millió volt akkoriban, ami aztán már az ősszel esni kezdett, miután sérülések miatt sokat kellett kihagynia. Tulajdonképpen amióta Madridba költözött, egyik sérülés után a másik dönti le a lábáról, mindössze 15 tétmeccsen lépett pályára eddig a királyi gárdában. Az ő esetében tehát kettős hatás eredménye, hogy a januári állapothoz képest is 40 millió eurót esett az ára, így ma már „csak” 80 millióra becsülik; a járvány és a sérülések együtt okozták Hazard nagy árzuhanását.

9 milliárd euróval csökkent a játékosok értéke

2. Neymar – 32 millió euró
Amikor 2017-ben a PSG 222 millió eurót fizetett Neymarért a Barcelonának, túlment az észszerűség határán. Az addigi világrekordnak több mint a dupláját fizette ki a katari pénzen felhizlalt párizsi klub a brazilért, amit azóta valószínűleg minden érintett megbánt. Természetesen Neymar értékét sosem becsülték olyan sokra, de még a járvány európai kitörése előtt is 160 millió eurós árcédulát akasztott rá a Transfermarkt. 28 évesen még mindig az egyik legtöbbre hivatott labdarúgó a világon, ám a koronavírus az ő értékére is jelentős hatással volt. 32 millió eurót csökkent Neymar „ára” a futballmentes hónapokban, így ma már csaknem 100 millióval kevesebbre tartják, mint amennyit a PSG kifizetett érte…

Raheem Sterling – 32 millió euró
Az angol szélső értéke az elmúlt években fokozatosan egyre magasabbra kúszott, az előző szezon pedig igazi árrobbanást hozott nála. Nem csoda, a Manchester City egyik legjobbja volt a Liverpool előtt szoros csatában megnyert bajnoki cím megszerzésében, 17 gólt és 12 gólpasszt tett be a közösbe. Az ősszel is folytatta a jó szereplést, 20 találatával Sergio Agüero mögött a City második legeredményesebb játékosa a szezonban. A járvány kitörése előtt már 160 millió eurót mutatott nála a Transfermarkt értékmérője, de azóta ebből 32 millió elpárolgott. Örülhet ennek a Real Madrid, amely – kihasználva az angol klub eltiltását a nemzetközi porondról – lecsapna rá.

4. Kevin De Bruyne – 30 millió euró
Nemcsak Sterling sorsát befolyásolhatja a Manchester City kitiltása a nemzetközi kupákból, hanem Kevin De Bruynéét is. „Amint megvan a hivatalos döntés a BL-kizárásról, újragondolom a jövőmet. Két év a Bajnokok Ligája nélkül túl sok lenne nekem. Ha csak egy évre szól a kizárás, még meglátom” – ismerte el az üggyel kapcsolatban a világ egyik legjobb középpályása. Kereslet biztosan lenne rá, hiszen jelenleg 25 pontjával (8 gól, 17 gólpassz) vezeti a Premier League kanadai táblázatát. Ha nincs futball, ez persze mit sem számít: január óta 150 millióról 120-ra esett vissza az értéke. Mindenesetre a 76 millió, amennyiért megvette a City 2015-ben, még így is kifizetődőnek tűnik.

Mohamed Szalah (Fotó: AFP)
Mohamed Szalah (Fotó: AFP)

 

Mohamed Szalah – 30 millió euró
Az egyiptomi az elmúlt két szezonban a Premier League gólkirálya volt, és a jelenlegi idényben sincs messze attól, hogy újra felüljön a trónra, hiszen 16 találatával holtversenyben harmadik a góllövőlistán. Szalah Liverpoolba igazolása óta folyamatosan bizonyítja, hogy a világ egyik legjobb támadója, ami eddig egy BL-győzelmet és egy félig megnyert bajnoki címet fialt a „vörösöknek”. Egyértelmű, hogy a legértékesebbek között a helye: a járvány előtti 150 millió euróval most is ott van a világ öt legdrágább játékosa között, csak már 30 millióval kevesebb szerepel a neve mellett.

Harry Kane – 30 millió euró
Az ő értékcsökkenését csak közvetetten befolyásolta a koronavírus-járvány. A Tottenham sztárja január elsején a Southampton elleni bajnokin megsérült, meg is kellett műteni, és a visszatérését májusra jósolták. Ő tehát egyetlen meccset sem hagyott ki a járvány miatt, mert amúgy sem tudott volna pályára lépni ebben az időszakban. Persze a futballpiac általános zsugorodása az ő árára is hatással volt, alapesetben egy ilyen kényszerpihenő miatt nem csökkent volna 30 millió euróval az értéke, de az biztos, hogy a járvány nélkül sem érne most 150 milliót, amennyire az év elején tartották, hiszen ebben mindig nagy szerepe van az aktuális teljesítménynek.

Sadio Mané – 30 millió euró
Bár még nem dőlt el, mi lesz a Premier League mostani szezonjának sorsa, a Sky Sports azért megszavaztatta olvasóival, hogy szerintük ki volt az idény legjobbja. Sadio Mané a voksok 33 százalékát gyűjtötte be, ami azt jelenti, hogy őt látták a legjobbnak Angliában. 26 bajnokin 14 gól és 9 gólpassz fűződik a nevéhez, kulcsszerepe van abban, hogy a Liverpool 25 pontos előnnyel vezeti a bajnokságot. Növekedett is az értéke egészen tavaly decemberig, amikor elérte a 150 millió eurós egyéni csúcsot. Aztán a következő értékmérő időszak már a járványhelyzetben történt, és akkor már nála is 30 millióval kevesebbet mutatott ki a Transfermarkt.

Lionel Messi (Fotó: AFP)
Lionel Messi (Fotó: AFP)

 

8. Lionel Messi – 28 millió euró
Barcelonában a járványtól függetlenül is van bizonytalanság, hiszen Josep Maria Bartomeu elnöknek egyre több a kritikusa, hat igazgatósági tag mondott le az elmúlt időszakban, és sokan azt is tudni vélik, hogy Lionel Messi a távozását fontolgatja, ezért sincs még új szerződése – a jelenlegi 2021 nyarán jár le. A hatszoros aranylabdás ugyanakkor ezer szállal kötődik a klubhoz és a városhoz, elsőként ment bele a 70 százalékos fizetéscsökkentésbe is, hogy a Barcelona működése stabil maradjon, és ne az alkalmazottakon csattanjon az ostor a járványhelyzetben. Bár érte soha senki nem fizetett, 32 évesen még ebben a speciális helyzetben is 112 millió euróra becsülik az értékét.

Kepa Arrizabalaga – 28 millió euró
2018-ban a világ legdrágább kapusaként vette meg a Chelsea Kepát 80 millió euróért az Athletic Bilbaótól. „Nem számít, hogy honnan jöttél, nem fontos, hogy mennyit fizettek érted. Csak a teljesítmény és az edzéseken elvégzett munka számít” – ezt már idén februárban nyilatkozta a csapat edzője, Frank Lampard a spanyol kapusra utalva. Kepa rengeteg kritikát kapott a hibái miatt, és közvetlenül a járvány kitörése előtt úgy tűnt, hogy el is veszítette helyét a Chelsea kezdőjében. Esetében így a 28 millió eurós mínusz csak részben írható a koronavírus számlájára. Nem csoda, hogy a top 10-ben arányaiban messze ő veszítette a legtöbbet az értékéből a 46 százalékos árcsökkenéssel.

10. Dele Alli – 26 millió euró
„Csalódtam magamban, szégyent hoztam a csapatomra. Tudom, hogy ez nem olyan, amivel viccelni lehet. Imádkozom mindenkiért Kínában!” – kért bocsánatot Dele Alli egy SnapChatre feltöltött meggondolatlan videója miatt, amivel a koronavíruson poénkodott. Február elején még csak Kína viselte a járvány következményeit, de alig több mint egy hónappal később már a Premier League-ben is megállt az élet miatta. Sokan a középpályás szerződésének felbontását követelték a Tottenhamtől, de a londoni klub nyilván nem szabadul meg egy ilyen butaság miatt egyik legnagyobb értékétől. Alli ugyanis még a 26 millió eurós mínusz után is 64 milliót ér a Transfermarkt szerint.

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek