Világfutball: a korábbi arsenalos bekerült az 500 leggazdagabb francia közé

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.05. 18:15
null
Mathieu Flamini nem a pénzszerzés miatt vágott bele az üzletbe – de busásan megtérült neki a befektetés (Fotó: AFP)
Mathieu Flamini bekerült az 500 leggazdagabb francia ember közé – derül ki a L'Équipe lapszemléjéből. A korábban a Marseille-t, az Arsenalt, a Milant és a Crystal Palace-t erősítő, legutóbb a Getafénál játszó középpályás vagyonát 200 millió euróra (nagyjából 65 milliárd forintra) teszi a Challenges gazdasági magazin, amivel a lista 395. helyét foglalja el.



A 34 éves, háromszoros francia válogatott játékos nem a futballistakarrierje révén gyűjtögette ilyen serényen az eurókat, hanem mint arról korábban mi is beszámoltunk, sikeres üzleti vállalkozást üzemeltet.

Flamini tíz évvel ezelőtt, 2008-ban az Arsenaltól az AC Milanhoz szerződött. Ekkor és ott találkozott Pasquale Granatával, akivel barátok lettek, majd közös vállalkozást is indítottak. A GF Biochemicals cég kifejlesztett egy eljárást, amelynek segítségével olcsón, ipari mennyiségben tudnak előállítani levulinsavat, amely idővel helyettesítheti az olaj minden felhasználási formáját. Flamini milliókat fektetett a vállalkozásba, amelyről családja, barátai és csapattársai sem tudtak, egészen egy 2015-ös interjújáig.

„Hét éven át senkinek sem beszéltem erről. Pasquale és én jó barátok lettünk, amikor Milánóba költöztem. Mindig azon gondolkodtunk, hogy bele kellene vágnunk valamibe közösen – idézte 2015-ben az angol lap az Arsenal francia légiósát. – Közel áll hozzám a természet, sokat foglalkozom a környezetváltozás problémájával, a természetvédelemmel, a globális felmelegedéssel. Ez igaz volt Pasqualéra is. Azon gondolkodtunk, hogyan tudnánk változtatni a dolgok menetén. Ekkor jött a levulinsav.”

A levulinsavat a gyógyszergyártásban már régóta használják, de Flaminiék felfedezése tudományos áttörés lehet. A játékos erre a legbüszkébb, és azóta is rendre kiemeli, nem azért fogtak bele a vállalkozásba, hogy óriási pénzre tegyenek szert.

„Úttörők vagyunk, új piacot nyitottunk. Olyan piacot, amely jelenleg húszmilliárd fontot mozgat” – tette hozzá anno a futballista.

A L'Équipe-nek márciusban adott interjút Flamini, amelyben cáfolta azokat a pletykákat, melyek szerint 30 milliárd(!) euró vándorolt a bankszámlájára, de a 200 millió eurós becsült vagyonával is igencsak szép helyet kaparintott meg a listán.

Ezen amúgy más sportoló nem szerepel – hozzáteszik, hogy a mintegy 10.6 milliós évi fizetésével még Kylian Mbappénak is sokáig kell spórolnia ahhoz, hogy bekerüljön az 500 közé, ehhez idén amúgy legalább 140 millió euróra volt szükség.

Sportvonatkozású szereplők azért akadnak, mint például Francous Pinault, a Rennes főrészvényese, aki három év alatt közel megháromszorozta vagyonát. A többek között a Guccit vagy éppen az Yves Saint Laurent-t is magába foglaló Kering elnök-vezérigazgatójának 30 milliárd euróra teszik a vagyonát, ezzel a hatodik leggazdagabb francia, a Forbesnál pedig a 30. helyen áll világviszonylatban.

Ott van még Jean-Michel Aulas, akinek 27 százalékos részesedése van a Lyonnál, ő a 410. helyről egy év alatt a 153. pozícióba kapaszkodott fel, az ő vagyonát 600 millió euróra teszik, a Toulouse főrészvényese, Olivier Sadran a 252., a Caennál társtulajdonos gyógyszergyár vezérigazgatója, Laurent Batteur a 292., a Lorient-nál érdekelt Loic Fery a 373., a Montpellier-nél lévő Niccolin család pedig a 473. a listán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik