Videó: sosem volt még ilyen hangos a magyar himnusz Dunaszerdahelyen

Vágólapra másolva!
2019.04.06. 16:32
null
Parázs hangulatot varázsoltak a szurkolók Dunaszerdahelyen
Dunaszerdahelyen a DAC–Zilina szlovák élvonalbeli bajnoki labdarúgó-mérkőzés (1–0) előtt a hazai szurkolók a magyar himnusz éneklésével tiltakoztak a „himnusztörvény” néven elhíresült törvénymódosítás ellen, ami május 15-től megtiltaná a külföldi himnuszok éneklését Szlovákiában.

A hétközi eseményre, a magyar himnusz éneklésének tiltására, sajátosan reagált a dunaszerdahelyi klub. A DAC–Zilina Fortuna Liga-találkozó előtt csak magyar dalok szóltak a Mol Arénában. Többek között Edda-, Korál-, Kormorán-, P. Box- és Republic-slágerek dübörögtek a hangszóróból. A hivatalos meccsinfók megkezdése előtt pedig a Nemzeti dal hangzott fel.

A mérkőzés előtt megszólalt a Nélküled, majd amikor a játékosok megjelentek a kijáróban, fantasztikus koreográfiával fogadta a dunaszerdahelyi B-közép a futballistákat. A tribün két szélén sárga-kék szalagok virítottak, közben pedig nemzeti színű piros-fehér-zöld füst borította be a nézőteret.

A Himnuszt hosszú ideje a meccs kezdetekor szokta elénekelni a hazai közönség, szombaton nem így volt. Már a térfélválasztás alatt rázendített a több mint kilencezer ember. Ilyen hangosan még nem szólt a Mol Arénában a magyar himnusz!

Mint beszámoltunk róla, a törvényjavaslatot szlovák politikusok kezdeményezésére elfogadták, a törvény május 15-én elvileg életbe léphet. Ez azt jelentené, hogy többek között tilos lenne folytatni a dunaszerdahelyi hagyományt, a magyar himnusz eléneklését a mérkőzések előtt.

ÍGY SZÓLT A HIMNUSZ DUNASZERDAHELYEN

Megszerezte első győzelmét a rájátszásban a Dunaszerdahely: a gárda a Fortuna liga hétvégi rangadóján 8541 néző előtt 1–0-ra legyőzte a zsolnaiakat és pontszámban be is hozta őket.

A találkozón a teniszező Fucsovics Márton végezte el a kezdőrúgást.

„A MOL a szponzorom, Világi Oszkár tulajdonos úr hívott meg a MOL Arénába” – válaszolt a Nemzeti Sport érdeklődésére a jelenlegi legjobb magyar teniszező.

„Bevallom, nemigen figyelem a dunaszerdahelyi csapat szereplését. Természetesen tudom, hogy ma nagy mérkőzés lesz, a harmadik helyen álló együttes fogadja a másodikat. Azt azonban nagyon jól tudom, milyen remek a hangulat egy dunaszerdahelyi focimeccsen. Személyesen most vagyok itt először, de láttam már videókat és a családom tagjai már többször jártak itt” – folytatta Fucsovics Márton, aki elárulta a legközelebbi programját.

„Jelenleg otthon, a Soroksári Tenisztanodán készülök a salakpályás szezonra. Monte-Carlo, Barcelona, München, Róma , Madrid, majd a Roland Garros következik. Szerdán utazom az első tornára. Mivel lennék elégedett az év végén? Ha beverekedném magam a legjobb harminc közé” – árulta el Fucsovics.

Nagy iramban kezdődött a meccs, a Zilina szerezhette volna meg a vezetést. Skvarka vezette rá a labdát a hazai kapusra, de Jedlicka remek védéssel ártalmatlanította az „ezerszázalékos” helyzetet. A másik oldalon Cmelík puskázott el egy nagy helyzetet. Nemsokára Kalmár löketét hárította a vendégkapus.

A DAC fölénye negyedóra játék után érett góllá: Kalmár Zsolt átadásából Ronan talált a kapuba. Rögtön a középkezdést követően egyenlíthetett volna a Zsolna, ám Mihalík a kapu fölé küldte az együttese javára megítélt büntetőt. A szünetig több góllal vezethetett volna a sárga-kék csapat, azonban Koné, Cmelík és Huk helyzetét Holec nagy bravúrral kivédte.

A második félidő elején a DAC-szurkolók a Székely himnuszt énekelték el, majd jött a DAC-roham. Több kecsegtető lehetőségük is volt a hazaiaknak. A legnagyobb Vida Kristopher előtt adódott, de a lövését blokkolta a vendégvédelem. Majd ismét jöttek a hazai hálót őrző Jedlicka nagy hárításai. Aztán megjelent egy molinó: ,,MOST kéne abbahagyni!” – utalt a B-középben magasra tartott transzparens a magyar himnusz ellen szavazó Híd-párti képviselők cselekedetére.

Egy újabb Jedlicka-bravúr következett, míg a másik oldalon Kalmár beadása után Divkovic lábában volt a három pont végérvényes megszerzése. Az utolsó szó Kalmár Zsolté volt, akinek 25 méterről leadott lövését a zsolnai kapus bravúrral kiütötte.

Majd kilencezer torokból felhangzott „Az éjjel soha nem érhet véget” sláger...
SZLOVÁKIA, FORTUNA LIGA
FELSŐHÁZI RÁJÁTSZÁS, 3. FORDULÓ
DAC Dunaszerdahely–Zilina 1–0

DAC: Csóka Dániel nem játszott, Kalmár Zsolt gólpasszt adott, Vida Kristopher a 71. percig volt a pályán, Vida Máté végigjátszotta a mérkőzést.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik