Szenegáli gólöröm, tánccal (Fotó: AFP)

 

A francia sportnap másnapi címoldala

Az előző világbajnokság hőse, a brazilok elleni döntőben két gólt fejelő Zinédine Zidane combizomsérülése miatt nem léphetett pályára a 2002-es világbajnokság nyitó mérkőzésén, ám a címvédő franciák nélküle is esélyesnek számítottak a vb-újonc Szenegállal szemben.

A meccs másnapján mégis az egyik szenegáli futballista, Papa (más forrásokban Pape) Bouba Diop nevétől volt hangos a világsajtó: mert miközben a franciák David Trezeguet és Thierry Henry révén csak kapufáig jutottak, nevezett játékos – aki a szenegáli keret további 20 tagjához hasonlóan francia klubból érkezett a vb-re… – a 30. percben, a bal oldalon megiramodó El Hadji Diouf beadásából közvetlen közelről a kapuba kotorta a némi szerencsével elé pattanó labdát, és ezzel be is állította a szenzációszámba menő végeredményt. 

Az akkor 24 éves Bouba Diop addig csupán kiegészítő ember volt a francia bajnoki ezüstérmes Lensban, ám státusza a vb után természetesen megváltozott. Egyre meghatározóbb teljesítményének köszönhetően 2004-ben ő is az ígéret földjére, Angliába igazolhatott (Fulham), és 2013-as visszavonulásáig – egy rövid AEK Athén-kitérőt leszámítva – a szigetországban futballozott.

BOUBA DIOP GÓLJA – átkattintással

A lefújáskor már sejthető volt, hogy ebből nem lesz címvédés – a két évvel korábban Európa-bajnok franciák nyeretlenül, szerzett gól nélkül akadtak el a csoportkörben, Roger Lemerre kapitányt menesztették –, akik viszont a mindenkori kicsik sikeréért szorítanak, dörzsölhették a tenyerüket.

Az egyébként szintén francia (és azóta elhunyt) Bruno Metsu remek szenegáli legénysége nem okozott csalódást, egészen a legjobb nyolcig menetelt!

SZENEGÁL–FRANCIAORSZÁG 1–0 – ÖSSZEFOGLALÓ