Videó: egy meccsen három sárga lap ugyanannak? Ha olyan az akcentusod…

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2020.04.17. 10:24
null
Josip Simunic egy nehéz pillanata azon a bizonyos mérkőzésen (Fotó: AFP)
A koronavírus megbénította a sportvilágot – mit lehet ilyenkor tenni? Irány az archívum! A főként emlékezetes futballpillanatokat felvillantó sorozatunkban ezúttal egy olyan különös világbajnoki mérkőzésre nyitunk ablakot, amelyiken egy játékosnak csak a harmadik sárga lap után mutatta fel a pirosat a játékvezető.

Josip Simunic különleges mérkőzésre készült azon az estén, hiszen szülőhazája Ausztrália – boszniai horvát menekültek gyermekeként született Canberrában 1978-ban –, azaz éppenséggel az ötödik kontinens válogatottjában is játszhatott volna, ám ő a horvát nemzeti csapatot választotta.

Már öt éve viselte büszkén a piros-fehér kockás mezt, amikor a 2006-os világbajnokság június 22-i játéknapján elérkezett a nagy pillanat: Horvátország–Ausztrália csoportmérkőzés, méghozzá élet-halál harc a továbbjutásért!

A stuttgarti csata finoman fogalmazva nem hozott sikert a horvátoknak – a 2–2-es döntetlen nyeretlen kiesést, ausztrál továbbjutást eredményezett –, azonban Simunic főszereplőként vonult le a játéktérről.

Egy piros és három sárga lappal… A horvát védő először a 61. percben kapott figyelmeztetést, másodszor a 90.-ben, majd végül – mivel Graham Poll játékvezető korábban „elkönyvelte” magát – a 93.-ban, a lefújáskor. Akkor azért már villant a piros is.

ÍGY TÖRTÉNT

Hibája következtében az amúgy kiváló játékvezetőként ismert Graham Poll nem kapott több mérkőzést a vb-n (utólag azt állította, ő maga kérte a hazaküldését), majd hamarosan úgy döntött: visszavonul a válogatott mérkőzésektől. Egy évvel később végleg befejezte a bíráskodást.

Akkoriban megjelent önéletrajzi kötetében Poll azzal magyarázta a történteket, hogy talán az tévesztette meg, hogy Simunic erős ausztrál akcentussal beszéli az angolt, ezért amikor a második sárgánál reklamált, véletlenül az ausztrálok 3-asának, Craig Moore-nak könyvelte el a figyelmeztetést…

Érdekesség, hogy korábban is volt már világbajnokságon labdarúgó, éppen egy ausztrál, aki két sárga lappal a pályán maradhatott – igaz, akkor még, mondhatni, időben kiderült a hiba: az 1974-es vb Chile–Ausztrália mérkőzésén Dzsafar Namdar játékvezetőt négy perc elteltével figyelmeztette a segítője, hogy Ray Richardsnak már két sárga lapot adott, így aztán gyorsan előkerült a piros is. Az iráni sporit nem küldték haza, a bronzmeccsen is jutott neki feladat, ő volt az egyik partjelző.

Graham Poll itt Niko Kovaccsal vitázik a stuttgarti meccsen (Fotó: AFP)
Graham Poll itt Niko Kovaccsal vitázik a stuttgarti meccsen (Fotó: AFP)

Josip Simunic a 2006-os vb után még hét évig volt válogatott, 2013-ban 103 mérkőzéssel és három góllal köszönt el a nemzeti csapattól. A vége csúnyára sikeredett: az Izland elleni vb-pótselejtező utáni, finoman szólva félreérthető viselkedését (usztasa rigmus vs. hazaszeretet megnyilvánulása) tízmérkőzéses eltiltással ellentételezte a FIFA, és a horvát hatóságok is megbüntették. Ausztráliában kezdődő és Németországban kiteljesedő (Hamburg, Hertha, Hoffenheim) klubkarrierjét a Dinamo Zagrebben fejezte be 2014-ben. A korábbi kiváló védő manapság a horvát U19-es válogatott szakvezetője.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik