Videó: amikor Bölöni László góljával verte Románia a vb-győztes olaszokat

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.05.08. 11:08
null
Bölöni Lászlónak kulcsszerepe volt abban, hogy Románia kijutott az 1984-es Európa-bajnokságra (Fotó: Imago)
A koronavírus egy időre megbénította a sportvilágot – mit lehet ilyenkor tenni? Irány az archívum! Most Bölöni László győztes gólját idézzük fel az 1983-as Románia–Olaszország Európa-bajnoki selejtezőről, amivel a későbbi csoportgyőztes román válogatott óriási lépést tett az Eb-részvétel felé. 

Bukarestben 80 ezer szurkoló tombolt: hiába volt Olaszország az aktuális világbajnok, mégsem számított egyértelmű esélyesnek Románia ellen. Ennek legfőbb oka az volt, hogy a vb-döntő óta egyetlen meccset sem nyert, a selejtezőben például három döntetlen mellett egy vereség volt a mérlege (a két csapat első mérkőzése például gól nélküli döntetlen lett Rómában).

A találkozó egyetlen gólja a 24. percben esett, a szabadrúgás után legurított labdát az érkező Bölöni László küldte kapura bő 25 méterről. A lövés többször is felpattant, mielőtt az olasz kapuslegenda, Dino Zoff hálójában kötött volna ki – a 41 esztendős veterán hiába kapott bele a labdába, nem tudott hárítani.

A találat nem csak a román (és szerzője miatt a magyar) sportélet számára volt jelentős: Olaszország a vereségnek is „köszönhetően” végül nem jutott ki az 1984-es Eb-re, a bukaresti mérkőzést követően néhány nappal pedig Zoff bejelentette a visszavonulását. Egy hónappal később Svédország ellen még vállalta ugyan a játékot, de ezzel le is zárult a Juventus és a Napoli korábbi klasszisának ragyogó pályafutása.

„Nagy meccs volt, a legjobb felállásban jöttek az olaszok, tömve volt a stadion, magunkért játszottunk, és persze azért, hogy a szerencsétlen, sokat szenvedett népben kicsi büszkeséget keltsünk – emlékezett vissza Bölöni Ághassi Attila 2007-ben megjelent, Elfelejtett aranyak című könyvben. – Másnap ettől még kilométeres sorok álltak a benzinkutak előtt, én is tankoltam, ahogy mentem Vásárhelyre, de legalább mindenki erről beszélt, nem a nyomorról, a nélkülözésről. Másnap a lapokban megjelent az egyik kommunista tollnok írása, hogy a dákok legyőzték a rómaiakat. Erre mondták a székelyek, hogy Attila hunjai nélkül nem jöhetett volna össze ez a győzelem. Ez az egyik kedvenc anekdotám, ha a székely humor kerül szóba."

Románia a nyolccsapatos franciaországi Eb-n nem tudott továbbjutni Spanyolország, Portugália és az NSZK mellől a B-csoportból. Az egyetlen pontszerzés, a spanyolok elleni 1–1 alkalmával szintén Bölöni volt eredményes – nyitóképünk is azon a találkozón készült.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik