Videó: amikor a vb-történelem talán legakrobatikusabb gólörömén ámultunk

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2020.04.21. 09:00
null
Julius Aghahowa előadás közben, a kulisszák mögül (Fotó: AFP)
A koronavírus megbénította a sportvilágot – mit lehet ilyenkor tenni? Irány az archívum! A főként emlékezetes futballpillanatokat felvillantó sorozatunkban ezúttal a világbajnokságok történetének talán legakrobatikusabb gólörömét elevenítjük fel.

A továbbjutási reményei életben tartásáért lépett pályára Nigéria válogatottja Kobéban, a 2002-es világbajnokság június 7-i játéknapján, és a címben idézett gólöröm tökéletesen megfelelt a tétnek: a 27. percben jártunk, Julius Aghahowa gyönyörűen a hálóba csúsztatta a labdát Joseph Yobo beadása után, meggyőződött róla, tényleg gól-e a gól – és már indulhatott is a szemkápráztató show!

CSAK TÚLÉLJE!

A ruganyos nigériai támadó sértetlenül megúszta a fantasztikus kézen átfordulásos- és szaltósorozatot, csakhogy a svédek álla nem esett le eléggé: hamarosan egyenlítettek, majd a második félidőben, egy vicces „önkapufa” után Henrik Larsson a második gólját is megszerezve a győzelmet is kiharcolta.

Svédország továbbjutott a csoportból, Nigéria egyetlen ponttal és a látott egyetlen góllal, csoportutolsóként kiesett.

SVÉDORSZÁG–NIGÉRIA 2–1 – ÖSSZEFOGLALÓ

Julius Aghahowa 2000 és 2007 között játszott a nigériai válogatottban, 32 mérkőzésen 14 gólt szerzett, a legjobb éve éppen a 2002-es volt (12/7). Tunéziában bajnok lett az Espérance-szal, később futballozott az angol Wigan Athleticben és a török Kayserisporban, de a leghosszabb időt, egy évtizedet, az ukrán Sahtar Doneckben töltötte el – a 2002-es vb idején is ott játszott –, és négy bajnoki, valamint két kupadiadalt ünnepelhetett. 2012-ben, 30 évesen vonult vissza, ma játékosügynökként dolgozik.

S ha már itt tartunk, nem álljuk meg, hogy néhány képsor elejéig ne idézzük fel Aghahowa egyik honfi- és kortársát, a 2004 és 2015 között válogatott – és szintén szaltókirályt Obafemi Martinst.

ÍGY CSINÁLTA OBAFEMI MARTINS

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik