Pelé az ünneplés középpontjában az 1970-es vb-döntőben (Fotó: AFP)

 

Az 1970-es mexikói világbajnokságon Brazília és Uruguay vívta az egyik elődöntőt: a minden idők legjobb válogatottjaként emlegetett brazil tizenegy Clodoaldo, Jairzinho és Rivellino góljával 3–1-re győzött, ám amikor a bevezetőben beharangozott nagyszerű Pelé-csel tapsra ragadtatta a guadalajarai publikumot, még 1–1-re álltak a felek.

A NAGY PELÉ-CSEL


Na most akkor gól volt vagy nem volt gól? A videó második fele mutatja a valóságot: a Tostao kiugratására beinduló, Ladislao Mazurkiewicz kapust a labda nem érintésével alaposan becsapó Pelé kisodródva, estében végül a kapu mellé lőtt – nem kizárt, hogy a labda a bevetődő uruguayi védő által kifordított fűcsomóról pattant a kapufa mellé. A videó eleje azt a változatot tárja elénk, hogyan kellett volna történnie – „ha lenne igazság a Földön”…

A csel a FIFA vb-ről készült szakmai elemzésében is helyet kapott, mint „pimaszul végrehajtott, rendkívüli képességeket, ütemérzéket, helyzetfelismerést és sebességet feltételező” megmozdulás.

Az alábbi videó több kameraállásból is megmutatja, hogyan történt a nagy kapusbolondítás, és készítői felvillantanak néhány más esetet is, amikor Pelé a labda nem érintésével csapta be ellenfeleit.

Pelé az olaszok ellen 4–1-re megnyert fináléban aztán tényleg a kapuba talált, és négy góllal zárta élete negyedik, egyben utolsó világbajnokságát, amely a harmadik vb-aranyát hozta (1958, 1962, 1970). Egy évvel később elköszönt a selecaótól: 1957 és 1971 közötti válogatott karrierje során 92 mérkőzésen lépett pályára, és 77 gólt szerzett.