Vb 2030: a román kormány zöld utat adott a balkáni pályázatnak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.04.11. 18:03
Szerdai ülésén a román kormány jóváhagyta a 2028-as labdarúgó-Európa-bajnokság és a 2030-as labdarúgó-világbajnokság rendezési jogának elnyerésére benyújtandó szerb–román–bolgár–görög közös pályázat kidolgozását megalapozó egyetértési megállapodást – írja a Krónika.

„A most elfogadott megállapodás megteremti a törvényi keretet a négy ország közötti együttműködésre” – idézi az erdélyi portál Nelu Barbu román kormányszóvivőt.„A most elfogadott megállapodás megteremti a törvényi keretet a négy ország közötti együttműködésre” – idézi az erdélyi portál Nelu Barbu román kormányszóvivőt.

A szerb–román–bolgár–görög közös pályázat témájáról múlt év végén tárgyalt a négy ország képviselője, majd februárban ismét egyeztettek az ügyben az érintett államok sportminiszterei. Szófiában egy keretmegállapodás, illetve a projekt kezdeti szakaszáért felelős bizottság összeállításáról tárgyaltak.

Ennek a testületnek a négy ország sportminisztere, egy-egy kormányképviselő és két-két labdarúgó-szövetségi megbízott lesz a tagja, az irányítását pedig hathavonta, körforgásban váltják majd.

Ami a 11 év múlva esedékes világbajnokságot illeti, arra az első, uruguayi vb százéves évfordulóján kerül sor, éppen ezért négy dél-amerikai ország (Uruguay, Paraguay, Argentína, Chile) már jelezte, összefogva szívesen megrendeznék a jubileumi tornát, de várható Marokkó jelentkezése, valamint egy angol vezetésű brit pályázat is.

A következő, 2022-es világbajnokságot Katarban, míg a 2026-os vb-t az Egyesült Államokban, Mexikóban és Kanadában rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik