Vb 2026: rekord nagyságú bevételt ígérnek az amerikaiak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.08. 14:46
Minden korábbi világbajnokságnál nagyobb profitot termelne a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek (FIFA) a 2026-os torna, ha az Egyesült Államok, Kanada, Mexikó alkotta CONCACAF-trió kapná meg a rendezés jogát – jelentette ki kedden Carlos Cordeiro, az Egyesült Államok labdarúgó-szövetségének első embere. Az USA egyúttal arról is biztosította a FIFA-t, hogy nem lesznek beutazási korlátozások a vb ideje alatt.

A közösen pályázó három amerikai ország nevében Carlos Cordeiro „minden idők legsikeresebb világbajnokságával”, rekord nagyságú, nyolcmilliárd dolláros várható profittal kecsegteti a FIFA-t arra az esetre, ha az ő pályázatukra esik a választás – tudósított az AFP hírügynökség a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) Brüsszelben zajló 81. kongresszusán elhangzottakról.nyolcmilliárd dolláros várható profittal kecsegteti a FIFA-t arra az esetre, ha az ő pályázatukra esik a választás – tudósított az AFP hírügynökség a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) Brüsszelben zajló 81. kongresszusán elhangzottakról.

A 2026-os helyszínről döntő szavazás az idei világbajnokság előtt, június 13-án lesz a FIFA moszkvai kongresszusa keretében. Az amerikai pályázat egyetlen vetélytársa a marokkói.

A FIFA időközben nyilvánosságra hozta, hogy a Trump-adminisztráció hivatalos levélben szögezte le: ha a 2026-os vb rendezésében az Egyesült Államok is szerepet kap, akkor minden részvételre jogosult labdarúgó, vezető és szurkoló beutazhat az országba, azaz nem lesznek érvényben olyan intézkedések, amelyek manapság tiltják hat muszlim többségű ország lakóinak amerikai beutazását.

Miközben a három észak-amerikai országnak szinte teljes egészében rendelkezésére áll a lebonyolításhoz szükséges infrastruktúra, addig Marokkónak 15.8 milliárd dolláros beruházásra lenne szüksége.

Cordeiro reményét fejezte ki, hogy nem geopolitikai érvek mentés születik meg a döntés, hanem a pályázatok sportszakmai és pénzügyi erőssége alapján.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik