Vb 2026: az amerikai nagyvárosok nem isznak a mérges kehelyből

Vágólapra másolva!
2018.03.19. 15:27
null
Üresen fog állni a chicagói Soldier Field, ha az észak-amerikai pályázat nyeri el a 2026-os vb rendezési jogát (Fotó: AFP)
Az Egyesült Államok, Kanada és Mexikói közösen pályázik a 2026-as labdarúgó-világbajnokság megrendezésére, múlt pénteken le is adták a kandidátus hivatalos anyagát a nemzetközi szövetségnél (FIFA). Huszonhárom város került fel a lehetséges házigazdák listájára, de a korábban tervezetthez képest több nagyváros is visszalépett.

 

Chicago, Minneapolis, Vancouver és Glendale sem kíván részese lenni házigazdaként a nemzetközi futball csúcseseményének – feltéve, hogy az észak-amerikai országok közös pályázata lesz a győztes, a másik kandidáló Marokkó. A New York Times és a Guardian is azt írja, az említett négy város önkormányzatai tartanak a várható hatalmas adóktól, és nem akarnak olyan szerződéseket aláírni, amelyek a városuk és lakóik számára potenciálisan pénzügyi és jogi kockázatot jelenthetnek.

A chicagói városvezetés egyik tagja úgy fogalmazott a Guardiannek, hogy bár Chicagót „nagy rendezvényvárosnak” tartják, a FIFA világbajnokságra vonatkozó követelményeit „nem érzik helyesnek”. A FIFA többek között azt kérhette volna Chicagótól, hogy építsen tetőt a Soldier Field fölé, amely az 1994-es vb egyik helyszíne is volt.

A nemzetközi szövetség követelményei magukban foglalták egyebek mellett azt is, hogy a megállapodást bármikor megváltoztathassák – írja a Guardian. Nincs kártérítés a rendező városoknak a jogi és pénzügyi kockázatok elleni védelemre, a szerződéseknél pedig a svájci jog az irányadó (mivel a FIFA székhelye Zürichben van – a szerk.).

„A hosszadalmas átvilágítási folyamat és a kandidálási procedúra elindítása után a FIFA nem tudott biztos válaszokat adni olyan fontos kérdésekben, amelyek jelentősen veszélyeztethetik a város és az adófizetők sorsát – idézi a Guardian Matt McGrathet, Chicago polgármesterének szóvivőjét. – Az adófizetők bizonytalansága, a FIFA rugalmatlansága és tárgyalási hajlandósága egyértelműen arra utaló jel, hogy a vb-pályázatban való további szereplés nem szolgálja Chicago érdekeit."

Nelson Rodríguez, a Nikolics Nemanját is foglalkoztató Chicago Fire elnöke támogatta a városvezetés döntését. „A világbajnokság vesztesége az, hogy nem lesz meccs a városunkban."

A FIFA tárgyalási hajlandóságával nem voltak kibékülve az amerikai városok (Fotó: AFP)
A FIFA tárgyalási hajlandóságával nem voltak kibékülve az amerikai városok (Fotó: AFP)

A New York Times kiemeli, a visszalépő négy város tanult a múltbéli rendezők hibáiból: a legutóbbi két világbajnokság (2010, Dél-Afrika; 2014, Brazília) több helyszíne azóta kihasználatlan, Fokvárosban például elrendelték a stadion lebontását, a helyére megfizethető lakásokat építenek. A híres Maracana Stadion még a riói olimpián is otthont adott sporteseményeknek, azóta azonban a méregdrága fenntartás miatt kihasználatlan, idén januárban az áramot is lekapcsolták. A cuiabái stadiont egy évvel a 2014-es világbajnokság után buszparkolóvá alakították át. A 2000-es (Sydney) és a 2004-es (Athén) olimpia helyszíneiről is apokaliptikus fotók jelentek meg, előbbinél például az Olimpiai Stadiont hamarosan le is bontják…

A Guardian megkereste a FIFA egyik szóvivőjét, aki nem volt hajlandó válaszolni a világbajnokság rendezésével kapcsolatos „túlzott elvárásokra”, ehelyett a nemzetközi szövetség 12 oldalas dokumentumára (A kormányzati garanciák és deklarációk áttekintése) hivatkozott.

A négy város kilépése ellenére sincs veszélyben ugyanakkor az észak-amerikai közös pályázat, még így is a 23 jelölt közül 16 város az Egyesült Államokban található. Idén június 13-án jelölik ki a 2026-os világbajnokság házigazdáját a FIFA kongresszusán. A nemzetközi szövetség változtatott a bevett gyakorlaton: eddig egy 24 fős bizottság döntött a világbajnokság rendezőjéről, de a korrupció többször is felütötte a fejét, így most először mind a 211 FIFA-tag szavaz.

A 2026-os vb lesz az első, amelyen már 32 helyett 48 válogatott szerepel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik