Vb 2022: változik az európai selejtezők lebonyolítása

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.12.04. 16:06
null
Hamarosan újra vb-selejtezőt vívhat a magyar válogatott (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága szerdai ülésén arról döntött, hogy megváltoztatja a 2022-es világbajnoki selejtezők lebonyolítását – olvasható az UEFA hivatalos oldalán.

 

Európából továbbra is 13 csapat juthat ki a világbajnokságra, ám míg a 2018-as oroszországi vb-re a 9 csoportgyőztes mellett 4 csapat a pótselejtezőből (amelyet a csoportmásodikok vívtak) kvalifikálhatott, addig a 2022-es katari tornára immár 10 csoportban folyik majd a küzdelem, és a csoportgyőztesek mellett a pótselejtezőben csak három hely lesz kiadó. De a pótselejtezők lebonyolítása is változik.

A 2018-as vb-kvalifikáció során a 9 csoportmásodikból a legjobb nyolcat sorsolták össze, és oda-visszavágós párharcokban dőlt el a kijutás. Ehelyett a 2022-es világbajnokság előtt a csoportmásodikként végző tíz válogatott kiegészülve a 2020–2021-es Nemzetek Ligájában legelőkelőbb helyen záró, de nem vb-résztvevő két csapattal vesz majd részt a pótselejtezőben.

Így kisorsolnak hat párharcot, amelyeknek továbbjutói egy újabb mérkőzésen vívhatják ki a szereplést – azaz három ágon, amolyan elődöntő, döntő rendszerben lesz a lebonyolítás. A pótselejtezőben továbbra is két meccset kell nyerni a kijutáshoz.

Az UEFA közölte, a 2022-es vb-selejtezőben már használják a VAR-t.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik