Vb 2022: se nézők, se média – a legfurcsább selejtezőn a FIFA-elnök ott volt

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2019.10.15. 13:22
null
A dél-koreai szurkolókat nem engedték be Észak-Koreában a két ország közötti vb-selejtezőre (Fotó: AFP)
Gól nélküli döntetlent játszott a házigazda Észak-Korea és Dél-Korea labdarúgó-válogatottja ázsiai vb-selejtezőn. A mérkőzés több okból is különleges volt.

 

A két válogatott 29 év után találkozott újra Észak-Koreában, ezt megelőzően 1990. október 11-én játszottak barátságos mérkőzést Phenjanban. Legutóbbi két, Észak-Koreába kiírt vb-selejtezőjüket 2008-ban Sanghajban játszották, miután az északiak visszautasították, hogy felhúzzák Dél-Korea zászlaját, és lejátsszák a himnuszát.

A keddi összecsapást a helyszínen tekintette meg Gianni Infantino, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke. Vendégszurkolók viszont nem voltak az 50 ezer fő befogadására alkalmas stadionban, amely Kim Ir Szen, az 1948-ban országalapító korábbi kommunista vezető nevét viseli. Észak-Korea ugyanis nem engedélyezte déli szomszédjának, hogy drukkerek utazzanak be, a dél-koreai médiumokat sem fogadták, és nem járultak hozzá az élő televíziós közvetítéshez sem. A dél-koreai szövetség mintegy 30 alkalmazottjának korlátozott lehetősége volt arra, hogy beszámoljon a déli szurkolóknak a mérkőzés alakulásáról, ugyanis mindössze két internet-csatlakozási pontot biztosítanak számukra a rendezők, egyet a stadionban és egyet a szállodájukban. Észak-Korea ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a déli küldöttség még hazautazása előtt átveheti a selejtező felvételeit DVD-n.


A két Korea között évtizedek óta rossz a viszony, ám a közeledés jegyében a két ország tavaly közös csapatot indított a pjongcsangi téli olimpia jégkorongtornáján, emellett a megnyitón is együtt vonultak fel sportolóik a Koreai-félsziget egységét jelképező kék-fehér zászló alatt. Felmerült az is, hogy együtt pályáznának a 2032-es nyári olimpia megrendezésére.


„Hogyan tudnánk közösen olimpiát rendezni, ha egy egyszerű selejtezőt sem nézhetünk meg?” – tette fel a kérdést az egyik szurkoló az egyik dél-koreai portálon. Egy másik úgy fogalmazott: azt sem bánja, ha vesztenek, csak a játékosok térjenek haza épségben.

Négy forduló után a két Korea – egyaránt hét ponttal – az első két helyen áll a H jelű ázsiai selejtezőcsoportban Türkmenisztán, Libanon és Srí Lanka előtt. Az ötösből az első helyezett automatikusan továbbjut a 2022-es katari vb selejtezősorozatának harmadik körébe, ahová a nyolc csoportmásodik közül a legjobb négy kerül még be.

VB-SELEJTEZŐ
ÁZSIA
, 2. SZAKASZ

4. FORDULÓ
Észak-Korea–Dél-Korea 0–0

KÉSŐBB
16.00: Srí Lanka–Libanon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik